Steks eller fräses i smör, ej margarin eller olja ...därefter gräddstuvas, mums :)
2. Finns det mycket att plocka?
Ja om man vet var fyndställena finns (dem brukar folk hålla för sig själva). Men om du får tips innebär det att Du måste ta dig väldigt långt ifrån närmaste T-banestation, ut på landet där inga diskon och kändisar finns :o)
3. Varför är de så dyra? Jag köpte två hekto nyss.
Därför att dom är svåra att odla i växthus och måste plockas i skogen.
Jag fatta rinte hur hon står ut med honom. Seriöst alltså. Jag stod brevid henne på eftersnacket med Persson i Almedalen och gapade innombords: "HUR KAN HON??"
Ovanstående råd är grymma, särskilt det där med fläskfilén. Men alla har glömt det mest elementära; lägg de frästa kantarellerna på en skiva rostat bröd, eller stek brödet i samma panna som du fräst svampen. Sluka....
Som matbloggare känner jag mig ju tvungen att säga nåt här. Man kan göra en grym kantarellrisotto, eller en riktigt god bondomelett med kantareller. Ja, recept finns du-vet-var. Om man nu vill ha nåt annat än svamp-på-macka, som i och för sig också är jättegott.
Lite tjusigare, om man vill ha en förrätt, är att skära svampen i små bitar, steka i torr stekpanna tills det börjar knastra om det, blanda med finhackad gul lök, salt, peppar och när det hela svalnat, creme fraiche. Servera på små bitar knäckebröd.
Hm... jag skulle nog först dra ur vätskan ur kantarellerna genom att steka dem i bitar torrt på ganska låg värme i ca 10 minuter tills vätskan har gått ur dem (En stekpanna full med färsk svamp blir ju till kokning annars).
Först därefter höjer jag värmen och tillsätter smör (ej margarin eller olja) och kryddor och steker dem.
Därefter kan man ju stuva, lägga på smörgås, ta fram rådjuret eller tillsätta vad man önskar enligt ovan.
Jag håller med Johan. Har man mycket svamp är det alltid bäst att steka det i omgångar och lägga i smöret när vätskan är borta. Sen tycker jag att kantareller gör sig bäst om man håller mejeriprodukter borta ur sammanhanget (undantaget är självklart risotto, som innehåller grisiga mängder parmesan) så att kantarellsmaken går igenom.
Du kan dina kantareller Johan.
Saki:
Kantareller är dyra, men bästa svamptid är nu. Häng gärna på mina föräldrar ut till landet och plocka. Jag orkar inte.
Jakob & Emil, mjaaa...plocka själv låter jobbigt. Om jag pekar och någon annan plockar, så kanske ;)
Om man går till en skog med mycket blåbär kan jag definitivt tänka mig att haka på. Då förlorar man ändå inget, även om man inte hittar någon ätlig svamp.
Du skulle behöva läsa några av litteraturkanonens böcker så du fattar lite av Sveriges seder och bruk. Vägen till kantarellernas gömställen är alltid kantad av stora mängder blåbär. Det är som med fotboll, det man förlorar på plan tar man igen på utloppet för aggressionerna.
Jakob & Emil, mjaaa...plocka själv låter jobbigt. Om jag pekar och någon annan plockar, så kanske ;)
Eftersom du, liksom jag, bor på Kungsholmen kan jag tipsa dig om att växer jättefina champinjoner längs strandpromenaden nedanför tekniska förvaltningen och mitt emot Bonnierhuset (på vår sida kanalen förstås).
Plockade rätt många i helgen och de var mycket godare än de du kan köpa i affären!
Kan dock inte garantera hur många som finns kvar...
23 kommentarer:
1. Stek i smör. Mums.
2. Ingen aning
3. De är jobbiga att plocka
1. Hur tillaga??
Steks eller fräses i smör, ej margarin eller olja ...därefter gräddstuvas, mums :)
2. Finns det mycket att plocka?
Ja om man vet var fyndställena finns (dem brukar folk hålla för sig själva). Men om du får tips innebär det att Du måste ta dig väldigt långt ifrån närmaste T-banestation, ut på landet där inga diskon och kändisar finns :o)
3. Varför är de så dyra? Jag köpte två hekto nyss.
Därför att dom är svåra att odla i växthus och måste plockas i skogen.
Tack för snabba svar!!! Räddat min "middag".
Eller eh, ska inte ropa hej än, kanske, men jag steker med lite grönsaker. Makaroner till.
:o)))
*känner sig jätteduktig*
Hörde du inte intervjun igår? Göran pekar, Anitra plockar. Inte konstigt att det blir dyrt då.
Gunnar, ja just det ja...
Jag fatta rinte hur hon står ut med honom. Seriöst alltså. Jag stod brevid henne på eftersnacket med Persson i Almedalen och gapade innombords: "HUR KAN HON??"
Hon är ju söt.
En personlig favorit är toast med stekt fläskfilét, stekta kantareller och smält ost över. Nyttigt som bara den också :)
Man behöver ett rådjur till. Och hasselbackspotatis.
Saki,
Ovanstående råd är grymma, särskilt det där med fläskfilén. Men alla har glömt det mest elementära; lägg de frästa kantarellerna på en skiva rostat bröd, eller stek brödet i samma panna som du fräst svampen. Sluka....
Mums:) Jag har kantareller i kylskåpet kom jag på. Smarrigt imorgon..
Nu blev jag ju hungrig...
Som matbloggare känner jag mig ju tvungen att säga nåt här. Man kan göra en grym kantarellrisotto, eller en riktigt god bondomelett med kantareller. Ja, recept finns du-vet-var. Om man nu vill ha nåt annat än svamp-på-macka, som i och för sig också är jättegott.
Lite tjusigare, om man vill ha en förrätt, är att skära svampen i små bitar, steka i torr stekpanna tills det börjar knastra om det, blanda med finhackad gul lök, salt, peppar och när det hela svalnat, creme fraiche. Servera på små bitar knäckebröd.
Anne,
Kantarellrisotto är förmodligen det bästa sättet att förvalta några hekto kantareller.
Servus!
Hm... jag skulle nog först dra ur vätskan ur kantarellerna genom att steka dem i bitar torrt på ganska låg värme i ca 10 minuter tills vätskan har gått ur dem (En stekpanna full med färsk svamp blir ju till kokning annars).
Först därefter höjer jag värmen och tillsätter smör (ej margarin eller olja) och kryddor och steker dem.
Därefter kan man ju stuva, lägga på smörgås, ta fram rådjuret eller tillsätta vad man önskar enligt ovan.
Jag håller med Johan. Har man mycket svamp är det alltid bäst att steka det i omgångar och lägga i smöret när vätskan är borta. Sen tycker jag att kantareller gör sig bäst om man håller mejeriprodukter borta ur sammanhanget (undantaget är självklart risotto, som innehåller grisiga mängder parmesan) så att kantarellsmaken går igenom.
Du kan dina kantareller Johan.
Saki:
Kantareller är dyra, men bästa svamptid är nu. Häng gärna på mina föräldrar ut till landet och plocka. Jag orkar inte.
Sakine du får gärna komma ner till mig så kan vi gå ut och plocka. Jag var och plockade en stor kasse igår.
Smörstekta på en smörgås. Sen så kunde man somna gott.
Tjoho, vilka stjärnkockar det finns där ute.
Vad lär man sig allt sånt här?
Jakob & Emil, mjaaa...plocka själv låter jobbigt. Om jag pekar och någon annan plockar, så kanske ;)
Om man går till en skog med mycket blåbär kan jag definitivt tänka mig att haka på. Då förlorar man ändå inget, även om man inte hittar någon ätlig svamp.
Herregud Sakine:
Du skulle behöva läsa några av litteraturkanonens böcker så du fattar lite av Sveriges seder och bruk. Vägen till kantarellernas gömställen är alltid kantad av stora mängder blåbär. Det är som med fotboll, det man förlorar på plan tar man igen på utloppet för aggressionerna.
Men Jokob hallå.
Jag kanske inte VILL assimileras in i svampvärlden till 110 procent. Känns lite läskigt.
Blir jag inte godkänd svenne om jag kan skilja på blåbär och lingon??
Det var lättare på Bengt Westerbergs tid...
Framtidens Nyheter:
Svammptestet fungerade. Polska bär- och svampplockare kan hålla sig hemma. De nya svenskarna plockar som bara den
"Jokobs" Svammptest. Vi borde starta en svennekurs du o ja. Blattetestet för svampblockare.
Göran befaller ju. Vem vågar _inte_ plocka då?
Jakob & Emil, mjaaa...plocka själv låter jobbigt. Om jag pekar och någon annan plockar, så kanske ;)
Eftersom du, liksom jag, bor på Kungsholmen kan jag tipsa dig om att växer jättefina champinjoner längs strandpromenaden nedanför tekniska förvaltningen och mitt emot Bonnierhuset (på vår sida kanalen förstås).
Plockade rätt många i helgen och de var mycket godare än de du kan köpa i affären!
Kan dock inte garantera hur många som finns kvar...
Erik, nej nej nej. Jag bara jobbar där. Men Bonnierhuset har jag förstås varit i...
Jag undrar om jag skulle våga plocka. Tänk om man råkar plocka något giftigt? Man kan kanske kolla på nätet eller i en svampbok och jämföra.
Champinjoner är lätta att känna igen. http://www.svampguiden.com/champinjoner.asp
Skicka en kommentar