2006-08-28

Kantareller

Hjälp: fråga om föda. Kantareller.

1. Hur tillaga??
2. Finns det mycket att plocka?
3. Varför är de så dyra? Jag köpte två hekto nyss.

23 kommentarer:

Johan Eriksson sa...

1. Stek i smör. Mums.
2. Ingen aning
3. De är jobbiga att plocka

RL sa...

1. Hur tillaga??

Steks eller fräses i smör, ej margarin eller olja ...därefter gräddstuvas, mums :)

2. Finns det mycket att plocka?

Ja om man vet var fyndställena finns (dem brukar folk hålla för sig själva). Men om du får tips innebär det att Du måste ta dig väldigt långt ifrån närmaste T-banestation, ut på landet där inga diskon och kändisar finns :o)

3. Varför är de så dyra? Jag köpte två hekto nyss.

Därför att dom är svåra att odla i växthus och måste plockas i skogen.

sakine sa...

Tack för snabba svar!!! Räddat min "middag".

Eller eh, ska inte ropa hej än, kanske, men jag steker med lite grönsaker. Makaroner till.

:o)))

*känner sig jätteduktig*

Gunnar sa...

Hörde du inte intervjun igår? Göran pekar, Anitra plockar. Inte konstigt att det blir dyrt då.

sakine sa...

Gunnar, ja just det ja...

Jag fatta rinte hur hon står ut med honom. Seriöst alltså. Jag stod brevid henne på eftersnacket med Persson i Almedalen och gapade innombords: "HUR KAN HON??"

Hon är ju söt.

Erik Almqvist sa...

En personlig favorit är toast med stekt fläskfilét, stekta kantareller och smält ost över. Nyttigt som bara den också :)

Niklas Frykman sa...

Man behöver ett rådjur till. Och hasselbackspotatis.

Jakob sa...

Saki,

Ovanstående råd är grymma, särskilt det där med fläskfilén. Men alla har glömt det mest elementära; lägg de frästa kantarellerna på en skiva rostat bröd, eller stek brödet i samma panna som du fräst svampen. Sluka....

Saga Rosén sa...

Mums:) Jag har kantareller i kylskåpet kom jag på. Smarrigt imorgon..

Björn sa...

Nu blev jag ju hungrig...

Anne sa...

Som matbloggare känner jag mig ju tvungen att säga nåt här. Man kan göra en grym kantarellrisotto, eller en riktigt god bondomelett med kantareller. Ja, recept finns du-vet-var. Om man nu vill ha nåt annat än svamp-på-macka, som i och för sig också är jättegott.

Lite tjusigare, om man vill ha en förrätt, är att skära svampen i små bitar, steka i torr stekpanna tills det börjar knastra om det, blanda med finhackad gul lök, salt, peppar och när det hela svalnat, creme fraiche. Servera på små bitar knäckebröd.

Jakob sa...

Anne,

Kantarellrisotto är förmodligen det bästa sättet att förvalta några hekto kantareller.

Servus!

Johan Hedin sa...

Hm... jag skulle nog först dra ur vätskan ur kantarellerna genom att steka dem i bitar torrt på ganska låg värme i ca 10 minuter tills vätskan har gått ur dem (En stekpanna full med färsk svamp blir ju till kokning annars).

Först därefter höjer jag värmen och tillsätter smör (ej margarin eller olja) och kryddor och steker dem.

Därefter kan man ju stuva, lägga på smörgås, ta fram rådjuret eller tillsätta vad man önskar enligt ovan.

Jakob sa...

Jag håller med Johan. Har man mycket svamp är det alltid bäst att steka det i omgångar och lägga i smöret när vätskan är borta. Sen tycker jag att kantareller gör sig bäst om man håller mejeriprodukter borta ur sammanhanget (undantaget är självklart risotto, som innehåller grisiga mängder parmesan) så att kantarellsmaken går igenom.

Du kan dina kantareller Johan.

Saki:

Kantareller är dyra, men bästa svamptid är nu. Häng gärna på mina föräldrar ut till landet och plocka. Jag orkar inte.

Eklindh sa...

Sakine du får gärna komma ner till mig så kan vi gå ut och plocka. Jag var och plockade en stor kasse igår.

Smörstekta på en smörgås. Sen så kunde man somna gott.

sakine sa...

Tjoho, vilka stjärnkockar det finns där ute.

Vad lär man sig allt sånt här?

Jakob & Emil, mjaaa...plocka själv låter jobbigt. Om jag pekar och någon annan plockar, så kanske ;)

Om man går till en skog med mycket blåbär kan jag definitivt tänka mig att haka på. Då förlorar man ändå inget, även om man inte hittar någon ätlig svamp.

Jakob sa...

Herregud Sakine:

Du skulle behöva läsa några av litteraturkanonens böcker så du fattar lite av Sveriges seder och bruk. Vägen till kantarellernas gömställen är alltid kantad av stora mängder blåbär. Det är som med fotboll, det man förlorar på plan tar man igen på utloppet för aggressionerna.

sakine sa...

Men Jokob hallå.

Jag kanske inte VILL assimileras in i svampvärlden till 110 procent. Känns lite läskigt.

Blir jag inte godkänd svenne om jag kan skilja på blåbär och lingon??

Det var lättare på Bengt Westerbergs tid...

Jakob sa...

Framtidens Nyheter:

Svammptestet fungerade. Polska bär- och svampplockare kan hålla sig hemma. De nya svenskarna plockar som bara den

sakine sa...

"Jokobs" Svammptest. Vi borde starta en svennekurs du o ja. Blattetestet för svampblockare.

Göran befaller ju. Vem vågar _inte_ plocka då?

Erik Almqvist sa...

Jakob & Emil, mjaaa...plocka själv låter jobbigt. Om jag pekar och någon annan plockar, så kanske ;)

Eftersom du, liksom jag, bor på Kungsholmen kan jag tipsa dig om att växer jättefina champinjoner längs strandpromenaden nedanför tekniska förvaltningen och mitt emot Bonnierhuset (på vår sida kanalen förstås).

Plockade rätt många i helgen och de var mycket godare än de du kan köpa i affären!

Kan dock inte garantera hur många som finns kvar...

sakine sa...

Erik, nej nej nej. Jag bara jobbar där. Men Bonnierhuset har jag förstås varit i...

Jag undrar om jag skulle våga plocka. Tänk om man råkar plocka något giftigt? Man kan kanske kolla på nätet eller i en svampbok och jämföra.

Erik Almqvist sa...

Champinjoner är lätta att känna igen. http://www.svampguiden.com/champinjoner.asp