2006-08-07

Henrik von Sydow i Neo

Har ni läst "En paranoid riksdagsmans dagbok" i aktuella Neo (nr 4)? Om inte, gör det.

Apropå den lilla diskussion som uppstod efter Svt24-debatten (här, här och här) om vem som tillhör och "får" kritisera det politiska etablissemanget.

Jag känner igen det mesta Sydow tar upp. Tyvärr, får man väl säga. Tjänstemän som går i ledet och en socialdemokratisk kultur, med en inställning till oppositionen, som får mig att...ja, skämmas, är nog ordet. Det finns absolut inget som säger att borgerliga politiker skulle vara bättre om de hade haft makten så länge. Men jag slås av hur många människor det finns vid sidan om, som i tysthet låter det hela fortgå. Tillbaks till skolgården i Ondskan. Ombytta roller; nu gäller "socialdemokratisk folkuppfostran". Sydow skriver;

"Vuxenmobbningen. De socialdemokratiska ledamöterna tar sig utstuderat för pannan, grimaserar och utropar teatriskt "go'morron" efter att centerpartisten talat. De hånler och skrattar med vanrandra åt folkpartisterna och råskäller på kristdemokraten både under och efter sammanträdena. Den moderata ordföranden punktmarkeras av en socialdemokratisk ledamot, som när helst tillfälle ger inte drar sig för att sticka in nedsättande omdömen om honom och försöker döma ut hans sätt att leda sammanträdet. Och naturligtvis de vanliga tricken: stolar skrapar mot golvet, det småpratas mellan de socialdemokratiska ledamöterna och pennor slås mot sammanträdesbordet medan de borgerliga talar."

Om Sydow är paranoid? Säkert. Det är han inte ensam om att vara.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Fråga vilken radikalfeminist som helst om män gör såna saker mot kvinnor. De kommer säga ja och anses paranoida.

Och att socialdemokrater som grupp har intresse av att förtrycka andra politiska grupper är en betydligt mindre långsökt teori än att män har intresse av att förtrycka kvinnor.

sakine sa...

Gunnar, intressant jämförelse. Jag tycker ju att både radikalfeminister och moderater som mår dåligt av socialdemokraternas kultur har anledning att ryta ifrån.

Intresse eller inte, det finns många gånger dolda strukturer (speciellt när det gäller manligt maktbruk rep. kvinnligt). Sen att socialdemokraternas uppenbara mobbning är mer uppenbar där den väl sker stämmer nog förvisso.

Men som sagt: jag tycker att även feminister har fog för att reagera över kulturen de lever i (även om jag tycker att radikalfeminister ser saker för svart eller vitt).

Anonym sa...

Sakine,

Sådana här saker är sällan ensidiga. Henrik är kanske helt oskyldig, men kan han svara för sina partikollegors beteende? Jag tror att moderaterna grimaserar, suckar m.m. från sin riksdagsbänk, precis lika duktigt ofta som partierna till vänster. Fråga sossar hur de upplever högeralliansen och svaret kommer vara snarlikt Henriks.

Ha det så bra!

/Nina

sakine sa...

Nina, ja han skriver mycket riktigt att de borgerliga försöker att ge igen. Men maktinnehav förstör människor. Beteendet ser man i alla kollektiv mer under-, och överordning; strukturerna blir självklara (och om motståndarsidan ger igen fastnar man i en evig ond cirkel där båda sidor skyller på varandra). I svensk politik har s länge varit 'överordnade'. I kommuner där de är extra starka mobbas det desto mer.

Jag tycker i a f att det är obehagligt att vuxna människor sjunker så lågt. Och handen på hjärtat; nog är beteendet mindre utbrett hos tex vänsterpartister och miljöpartister? Så uppfattar jag det iaf.