2006-08-08

Löpträning

...är riktigt trevligt när man är igång. Vet att det finns flitiga idrottare här ute, och jag behöver lite tips.

Jag har nu kortat ner längden till ca 9 km (Flemingsberg - Hagsätra - Älvsjö). Det tar omkring 43-48 min. Målet är att pressa ner några minuter, kanske till 40-45 min.*

Det jag aldrig lyckas få pejl på är det här med vad man bör och inte bör äta. Totalvägrar tänka på sånt i vanliga fall, men i samband med träning vore det kanske en idé. Äter generellt ganska mycket. Vet bara inte riktigt hur man går till väga mer än att långsamma kolhydrater är bra för löpare och långdistansare av olika slag?

Får lätt ont i magen, speciellt om jag har ätit t ex godis tidigare på dagen och springer på kvällen. Vatten måste jag också ta det lugnt med. Något jag definitivt inte pallar, men som jag hört är bra, är att äta någon timme efter träning. Frukost är också jobbigt. Tror att jag dessutom får i mig för lite protein, var ju tidigare vegan och vegetarian, slarvar fortfarande med protein av ren vana. Finns det protein-piller? Frukt och vitaminer får jag nog däremot i mig tillräckligt av. Salt och socker också. Bröd gillar jag däremot inte så mycket, och jag föredrar potatis eller bönor/linser framför pasta. Jag kan aldrig springa direkt efter att ha ätit.

Generella tips mottages gärna.


*Eh, bara så att ingen tror att jag är sportfånig: jag tränar lite för skoj skull. Inga seriösa grejer, och a-l-d-r-i-g någonsin styrketräning.

9 kommentarer:

Segerstad sa...

Hej,
Har du provat på havregrynsgröt till frukost? Ett bra val, även om det är lite trist. Går att göra lite roligare med linfrön, färska bär/russin och banan.

Proteinpulver finns om man gillar konstgjord föda. Potatis går lika bra som pasta, det är bara lite lägre nivåer av kolhydrater. Det finns lite mer i ris.

Vill du återhämta dig snabbare äter du direkt efter träningen, vill du förbänna mer väntar du ett tag men då tar det längre tid att återhämta sig. Du vill det första om det är snabbare lopp du vill göra.

Generellt är det viktigaste att äta regelbundet och en varierad kost.

Lite hjälp på vägen.

sakine sa...

Hej,

Okej. Gröt låter nyttigt och bra men havregrynsgröt är ett helvete att diska :o(

Men, om jag lägger allt i blöt direkt efter borde det fungera.

Proteinpulver låter lagom kul. Tabletter är roligare. Skämt å sido, ägg och kyckling är väl bra alternativ.

Hmm...det var länge sen jag hade russin och sånt hemma. Solrosfrön är nog det enda för tillfället. Ska se till att inhandla havre med mera. Det går ju alltid att göra kokosbollar om man skulle vägra gröten ;)

Tack för tips!

sakine sa...

Off toopic. Anna, snygg hemsida btw.

Unknown sa...

Fiberberikad havregrynsgröt i micro är shitten. Minimerad disk. Och kallt vatten är det enda som gäller. Löser stärkelsen. Många gör bort sig och kör varmt.

Att jag gått upp från 72 kg till 80 i år väl ett rätt tydligt tecken på att jag åtminstone vet hur man äter? ;)

Anonym sa...

Har du provat på havregrynsgröt till frukost?

Å fy fan, här är det två muggar kaffe, en ostmacka och en portionspåse snus som gäller.

...och på det cyklar jag 5 km till jobbet i uppförsbackar (hela året) och jobbar fysiskt ända fram till jopbblunchen.

Att käka gröt på morgonen är ju nästan som att käka cement ...sen finns det dom som äter sånt där 'mussli' eller vad det heter ...och det är ännu värre för det är som att käka damm :(

Peter sa...

två små tips: havregrynsgröt med banan, äpple, lite honung och kanel i på morgonen... sjukt gott och massa energi (du ska ju få 1/4 av dagsbehovet av kolhydrater på frukosten).

proteinkälla: keso... skitgott det också. en fitnessfreakykompis åt kesella au naturell istället för keso, men det känns lite extremt. och bönor och linser, men det gillar du ju redan.

och tänk annars på att äta relativt lite men relativt ofta, så att du inte får så höga/låga blodsockervärden om vartannat.

men jag tränar iofs inte nu, så vad vet jag?

Anonym sa...

Springer du närmare en mil tre-fyra gånger i veckan eller mer är det naturligt med magont och andra krämpor; kroppen tar ju mycket stryk av träningen, och återuppbyggnaden gör ont även den.

Sprang själv sådana sträckor förr i tiden, nästan varje dag. Kom till slut på att man 1) inte bör vara hungrig när man springer, och 2) med fördel kan unna sig en pizza eller liknande mat efter ett träningspass.

Filmjölk med banan och smulat knäckebröd är annars en dunderkur för magen, perfekt som frukost och kvällsmat (utan socker; kan vara svårt att vänja sig om man inte redan dricker filmjölk).

sakine sa...

Tack för alla tips,

Känner att mina frukostvanor bara är något bättre än RL:s. Jag skippar snus och byter ut mackan mot frukt.

Gunnars microgröt låter som en vettig idé, bara jag skipper geggig kastrull.

RL, här i Tokholm går det inte att cykla året om. Jag har i f s Friskis-kort (fått från jobbet) men på ett halvår har jag använt det 2 ggr. Att "sprida" träningen över hela året vore bra. Men jag mår så dåligt på vintrarna och vill mest bara gå i ide eller hoppa framför tåget.

Nåja.

Bloggelito, jag springer max varanan dag. Tränade lite för mycket (och ofta) i perioder när jag var yngre, det tänker jag undvika.

Visst är det jobbigt att vara hungrig och träna, men jag kan inte stoppa i mig något innan (typ en timme innan) träning. Det känns faktiskt lättare att träna på lite hungrig mage.

Doyobi, jag gillar keso och brukar äta det ofta. Bra att det innehåller proterin...

Vet någon om vegetabiliskt protein verkligen kan 'ersätta' animaliskt? Jag är inte helt säker. Känns som om köttätare kommer undan jättelätt. Kanske mer beror på volymer ifs, men ändå.

Anonym sa...

RL, här i Tokholm går det inte att cykla året om.

Allt går med lite vilja, det e ju bara att släpa hojen över de värsta snödrivorna :)

Jag har i f s Friskis-kort (fått från jobbet) men på ett halvår har jag använt det 2 ggr.

Såna där ställen där ett gäng idioter med moderiktiga träningskläder sitter och cyklar på rader av träningshojar, till utflippad musik, avstår jag gärna