2006-08-07

Mesigt, DN

Nu gnälls det (eller i går för att vara petig, jag har bytt ut DN mot Svenskan) på Unika partiet och alla dessa nykomlingar. Ur ledaren:

"Möjligen har vi blivit så vana både vid den stabila ordningen och det ständiga rege­ringspartiet att vi slöat till. Demokratin är så självklar att den nästan glöms bort, den tas inte på allvar, blir ett skämtämne - och våra politiska aktiviteter inskränks till ett gnällande och gnölande."

Men att demokratin blir till ett skämtämne är väl knappast nykomlingarnas förtjänst, det är ju snarare de etablerade partiernas. Vidare skriver de:

"Men den dag en dokusåpakändis tycker det är kul att bilda ett parti så där bland andra aktiviteter, då bör vi betänka oss. Värderar vi vårt demokratiska styre rätt? Hur kan det komma sig att människor som aldrig sysslat med samhällsangelägenheter eller innehaft något allmänt uppdrag finner det naturligt att bilda parti?"

Men hallå! Varför inte? Hur annars har DN tänkt sig att den politiska adeln ska konkurrensutsättas? Med eller utan dokusåpakändisar, vad är det som säger att en bra partiledare måste ha politik erfarenhet?

11 kommentarer:

Unknown sa...

Ja, uppfattas de etablerade partierna som för dålig så kommer nya att ploppa upp.

Sen vet jag inte varför man ens ägnar Unika partiet uppmärksamhet, som om det vore ett problem att ett harmlöst parti som inte har någon chans att komma in i riksdagen existerar.

Ska vi prata partier som hotar demokratin är väl såväl kommunistpartier som Nationaldemokrater mycket större frågor.

Unknown sa...

Faror. :)

sakine sa...

Inte sant? Jag fattar inte heller varför man ojar sig och får småpanik över att just Linda Rosing kastar sig in i leken.

Det är väl ändå ett minimalt problem jämfört med annat.

Nyhetstorka? Alla måste ha en åsikt om Rosing?

Unknown sa...

Jag tror många debattörer är sura på småpartierna är det på grund av att de vill att ena blocket ska vinna. Se bara på feministsossars inställning till F!. Ganska antidemokratisk inställning.

sakine sa...

Ja, visst är det så. De känner sig hotade.

Snälla rara, Ulvskogs "feministas". Vadå desperat härm?

Jag hoppas att F! lyckas knycka en hel del röster vänsterut. De har åtminstone en idé jag gillar: androgyna trafikskyltar ;)

Tobias Struck sa...

Rosing borde ha haft sitt partiprogram klart, innan hon började värva medlemmar.

Och hon borde ha pluggat litet om staten innan hon kastade sig in i politiken, det håller jag med om.

Men annars beundrar jag henne för hennes attack.

Och kom inte någon nogood sängvätare från DN och säg att de etablerade partierna axlar något slags hedervärd mantel av respekt för parlamentet:

Många av dem sover sig genom debatterna. Och var i helsicke tog valrörelsen vägen?

Vedervärdigt klen marknadsföring från partier som har haft 60 år på sig att lagra intelligens.

Moderaternas kampanjlåt heter "Tillsammans". Var det inte socialdemokraternas tema något val? Men det kanske är något slags hypnotisk idé bakom. Tråkigt är det i alla fall. Blekt och tandlöst.

Folkpartiet har gått ut med en film som skall vara ett repotage från framtiden om framtidens skola. Leijonborg i filmen: "Vi såg till att barnen fick betyg från sjätte klass och gav lärarna befogenheter att skapa ordning". Så kreativt, så insiktsfullt! NOT.

VAD för befogenheter?

Det behövs folklighet och sunt förnuft i politiken, kreativa lösningar och radikalitet.

Det verkar som Rosing har fattat det i alla fall, och den intuitionen är faktiskt mer värd än tusen sängvätares unkna överkonsumtion av information jämte en underproduktion av lösningar på vardagens problem.

Peter sa...

saki: jag har faktiskt INGEN åsikt om rosing... what so ever. Vet inte varför. Har ingen åsikt om det heller. Jag jobbar för värlssocialismen istället =)

Tobias Struck sa...

Doyobi san! Saki är vad du skrev. Sake är vad du har druckit. Sakine är vad hon heter.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Tobias, det är ganska lugnt eftersom jag har kallats Saki sen jag var liten snorunge.

Håller för övrigt med om att partierna är ganska pinsamma nu i "valrörelsen". Moddsens "Tillsammans" var bland det töntigaste jag hört på länge.

Men visst, Rosing hade klarat sig utan den överdrivna bimbostilen i veckans intervjuer.

Anonym sa...

...(eller i går för att vara petig, jag har bytt ut DN mot Svenskan)...

Bra, det var ju ett vettigt byte, Svd har faktiskt, till och från, något läsvärt :)

DN:s reklamblad, med vidhängande vänsternissar (iaf i 'kulturdelen') har jag inte pallat läsa på 15 år :o(