2006-08-07

Kamali känner sig kränkt

...för ovanlighetens skull. Den här gången är det riktigt osmakligt.

"Jag kan säga att tortyren i Iran bleknar jämfört med det jag utsatts för sedan jag blev statlig utredare."

(DN, citat på ledarsidan)

23 kommentarer:

Tobias Struck sa...

Mycket osmakligt. Så demokratiska ifrågasättanden är värre än tortyr? Då föreslår jag att han byter tillbaka, så slipper han ett intellektuellt öppet klimat.

Jag har själv blivit torterad i Sverige. När jag jämför det med alla hundratals gånger som jag har fått aggressivt och ibland elakt mothugg av hela grupper på universitet, konferenser etc. - så kan jag säga en sak:

Tortyren gav mig eftersvall i form av hallucinationer. I debatterna stod jag med huvudet högt och kunde försvara mig med min analytiska skärpa och retoriska virtuositet. Det stärkte mig.

Kan inte Kamali möta ord, så har han valt fel yrke.

Den där blödiga stilen som socialdemokrater kör för att tysta motståndare är bortkastad på mig.

sakine sa...

Jag tar det han säger som ett hån mot alla som faktiskt torterats i Iran.

Annars har jag mest fnissat åt hans klagande, tyckt att han varit ganska paranoid men ändå harmlös (lite som med Centrum mot rasism). Tidigare tyckte jag att han hade vissa poänger i just kulturdebatten, avnationaliserade begreppet på ett sätt som jag gillade.

Synd att han inte koncentrerade sig på det han kan, i stället för att se rasister och rasism överallt. Undrar om han själv tror på det han påstår. I så fall kan han ju inte må bra.

Anonym sa...

Synnerligen osmakligt. Och detta är Mona Sahlins utredare.

Han borde skämmas över sättet som han hånar iranska fångar på.

Tobias Struck sa...

Jag vill tillägga att stilen ändå är symptomatisk för socialister: Genom att de hävdar sina "positiva rättígheter" (som förutsätter tvång för att krävas), så måste de vägra att dra en skiljelinje mellan fysiskt våld och kritik.

De är ju beredda att kalla stor privat egendom för stöld! För dem är rikedom samma sak som våld och bör bemötas med våld för att utjämnas.

För en liberal är fysiska angrepp ett hot mot individens naturliga rätt till frihet.

Bland annat, så är yttrandefriheten och myndigheternas offentlighet ett skydd för denna frihet.

Naturligvis måste en socialist ständigt relativisera angreppsvåld: Han gör det för att rättfärdiga sina egna ideal om framtvingad ekonomisk utjämning.

Se på Aftonbladet, Ali Esbati och Roger Jönsson, som relativiserar Zidanes skallning och säger att en förolämpning är likvärdigt våld!

Där har ni socialismens kärna, som är samma som i nationalsocialismen och fascismen. De säger alla: En översittare är en som äger mycket och jämte det uttrycker sig så effektivt, att det blir svårt att kontra.

En socialistisk hjälte är därför en som skallar den talföre kapitalisten av tronen.

Därför är det så viktigt för Kamali att relativisera tortyr.

För mig som liberal, är en hjälte en rättvis sökare av sin lycka, som hävdar allas lika rätt till samma rättvisa sökande.

Jag kallar den översittare, som angriper passiva med våld, som stjäl och som bedrar.

Kamali är en översittare, eftersom han bedrar oss med sin relativisering av tortyr till offentlighetens nackdel.

Han borde skämmas, men det gör han inte. Han följer sin ideologi: Den skumma passion, den feberheta gynnare av maktfullkomliga medelmåttor, som kallas socialism.

Anonym sa...

Kamali borde skämmas. Han är vår största tillgång under valrörelsen!

Anonym sa...

Alla:

Har alla här glömt bort att han blev fysiskt misshandlad av rasister för några månader sedan? Att han nästan dagligen får höra "demokratiska" (för att använda Tobias Strucks ord) hot per telefon. Att hans familj och vänner hotas till livet.

Att leva med vetskapen att så många hatiska och extrema personer hatar honom är värre än tortyr.

Är det så konstigt av honom att tycka det? Det tycker verkligen inte jag. Det är en helt legitim uppfattning.

/Nina

sakine sa...

Nina, jag tycker att det är en absurd jämförelse! Han får förklara hur utsatt han har känt sig och varit vid tillfällen, men att jämföra det med vad fångar i Iran går igenom?

Jag rekomenderar bl a boken "De grymma turkiska åren" av Lales Qaso om du vill veta mer om tortyrmetoder från regionen. Alternativt finns det gott om Amnestyrapporter att plåga sig igenom (länk till höger).

OM Kamali nu hade känt en bråkdel av vad tortyroffer får gå igenom hade han aldrig fortsatt vara utredare, inte sant?

Det är ett fräckt och okänsligt uttalande. Jag har också fått hot från svenska nationalister, men aldrig i livet att jag skulle jämföra det med rena helveten som iranska fängelser. Det finns gränser för vad man säger, här passerade han rejält.

Anonym sa...

Jag har ingen som helst anledning att ifrågasätta det du skriver om tortyr (läs: håller med om det du skriver om tortyr). Jag säger bara att hans subjektiva upplevelse av det konstanta hat som riktas mot honom och hans familj inte ska bortförklaras som mild klagan. Det är det inte.

Tortyr ska inte underskattas. Det tror inte jag heller att han gör.

Väldigt få personer skulle acceptera misshandel och hot som riktas mot familj och vänner. Egentligen är det det mest klassiska som finns. I Hollywood-filmer är det ok att plåga en person så länge man inte ger sig på familjen. Det får man inte göra, för då blir hjälten arg. Kan inte samma sak gälla här? Tänker då på jämförelsen med tortyr.

/Nina

sakine sa...

Han kunde ha fått fram sin poäng på ett annat sätt, nu verkar han respektlös alternativt smått galen.

Om hans påstående skulle stämma ("tortyren i Iran bleknar" i jämförelse) återstår frågan: varför rymde han inte från tortyrcellen?

Ingen tortyr "bleknar" i Iran. Det borde han om någon känna till. Okänsligt är vad det är.

Anonym sa...

Det sjukaste av allt är att alla vi som jobbar och sliter inom produktionen bidrar med denna högavlönade parasits skattefinansierade lön.

Ps
Jag är gärna med och betalar hans enkelbiljett till Teheran.

Anonym sa...

Är citatet från dagens tidning? Jag hetter det inte på webben.

sakine sa...

Jonas, japp. Det finns ju alltid en höger spalt med citat på ledarsidan. Där finns den.

RL, om han nu på fullt allvar menar att förhållanden i iranska fängelser är bättre kanske det kommer självmant (att han återvänder).

Nu tror jag att det var ett sätt att få lite extra uppmärksamhet (har man redan ropat 'vargen kommer' tusen gånger får man ta i rejält). Suck...

Anonym sa...

RL, om han nu på fullt allvar menar att förhållanden i iranska fängelser är bättre kanske det kommer självmant (att han återvänder).

Det tror jag inte, denne s.k 'professor' har nog vant sig för mycket vid oss 'goda' (och sossedumma) svenskar för att frivilligt avstå från 'godsakerna'.

Tobias Struck sa...

Dep. rådet: "Kamali är vår största tillgång under valrörelsen".

Kanske. Kanske både och.

Det är tydligt att Göran Persson vill rädda fortsatt socialdemokratiskt styre genom att:

1. Fjäska för bidragstagare. Det är inget nytt, de har alltid behövts som köpta röster för den sociala ingenjörskonsten i Sverige.

2. Fjäska för muslimer (det finns 400 000 muslimer i Sverige).

Jag citerar Mauricio Rojas:

"Kamalis mest uppseendeväckande och farliga förslag är det att inrätta ett nationellt råd, ett så kallat medborgarråd, som representerar de boende i segregerade förorter. Det skulle innebära att ett parallellt politiskt system inrättas med enorma befogenheter".

Woo! Vänta nu. Inget ont om bidragstagare och muslimer.

Men ett sådant förslag spelar bara förorternas fundamentalister i händerna.

Jag har själv "starta eget bidrag" (OK, tycker jag med tanke på all skatt som jag kommer att få betala)+ att jag har muslimska vänner.

Men det är patetiskt att det enda sättet Persson och co kommer på för att vinna valet, är att lämna stolen tom på Pride, släppa in Hamas i Sverige och säga att de borgerliga vill "sparka på de som ligger" (angående a-kassan).

Jag beklagar naturligtvis om Kamali har blivit misshandlad. Jag visste inte det.

Det är dock, som Sakine säger, osmakligt att säga att tortyren i Iran "förbleknar" vid jämförelsen.

sakine sa...

Hmmm...jag kan inte låta bli att kommentera det där med M. Rojas: Han föreslog själv samma sak härom året (till folkpartiets landsmöte)!

De två har mer gemensamt än vad det verkar.

sakine sa...

Jonas, ja du kanske har rätt.

Jag tolkade det spontant som så att han pratade generellt om tortyr i Iran.

Nu hoppas jag att jag tolkade fel.

Anonym sa...

Sakine
du vet inte heller vad tortyren betyder.16 hundra talet dömdes en av mest kenda turkıska poet (pir sultan) till döden. İnnan han hengdes stenades ockso av motstondare. İnom folk massan fans det en av hans ven och kunde inte kasta sten isellet kastade ros till honom. Han sa so her " alla andras stenar rör inte mig men vennens enda ros skadar mig" jag vet inte vad kemali menar exakt men jag antar att ıransk tortyr kommer fron fıenden och skadar inte so mycket honom som tortyren kommer fron den so kallade venliga svenska samhellet.
Var inte grymt mot folk som redan skadat av samhellet ısellet sikta dına pılar mot oretvısor.

Anonym sa...

Gud,
Det som diskuteras är inte klokt. Det liknar som att ni ifrågasätter om det finns skillander mellan plus och minus. Något som alla redan vet och inget behöver diskuteras. Det är precis så dumt nu ni definerar ordet tortyr. helt sjukt. Snälla diskutera på en högre nivå. Hela hans utredning är det kvar till dem som vill hugga Kamali. men det är kanske för krångligt för vissa.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Anonymous och Sevgi, jag vet inte om jag har missuppfattat både Kamali och er men jag tycker att man ska vara försiktig med uttalanden som han gör.

Att i Sverige påstå att det som de i Iran utsätts för "bleknar" (om han nu menade det) är det som är "sjukt".

Det är jämförelsen jag har svårt för, inte att han berättar hur dåligt behandlad han har varit som statlig utredare.

Anonym sa...

Oh my Gosh, jag håller helt med anonymous kommentar:

16 hundra talet dömdes en av mest kenda turkıska poet (pir sultan) till döden. İnnan han hengdes stenades ockso av motstondare. İnom folk massan fans det en av hans ven och kunde inte kasta sten isellet kastade ros till honom. Han sa so her " alla andras stenar rör inte mig men vennens enda ros skadar mig" jag vet inte vad kemali menar exakt men jag antar att ıransk tortyr kommer fron fıenden och skadar inte so mycket honom som tortyren kommer fron den so kallade venliga svenska samhellet.
Var inte grymt mot folk som redan skadat av samhellet ısellet sikta dına pılar mot oretvısor.


/Nina

sakine sa...

Men det samhälle som ni menar är "vänligt" i hans ögon är ju rent rasistiskt enligt honom själv sedan flera år.

Tobias Struck sa...

Saxat från Sydsvenskan:

"I Göteborgs-Posten 26.1 2002 skrev Kamali om mordet på Fadime Sahindal och hävdade att "mord där förövaren och offret har svensk bakgrund" kategoriseras som "modernt" och "normalt". Av vem?

I Aftonbladet skrev han 29.10 2003 med anledning av slöjdebatten att "självutnämnda invandrarexperter" har gaddat ihop sig med "vita feministiska fundamentalister" för att fördöma slöjor och islamiska skolor.

Han liknade dem som kritiserar islamismen vid "nynazister" och angrep "själva moderniseringsidealen", som sades förena Hitler, Mussolini, Stalin, Khomeini och Bush."

Jag skall inte kasta några rosor. Jag hoppas att alla rosor vissnar innan valet.

Orättvisa är att angripa någon med våld, stjäla eller ljuga.

Jag tar avstånd från misshandeln av Kamali. Det gör inte mig skyldig att acceptera hans patriarkala och feodala sympatier.

Det finns orättvisa i kulturell form. Det liberala Sverige har en skyldighet att bekämpa den, oavsett om den kommer från Lönneberga eller Orienten.