2006-08-10

Sorry Rand,

...men jag hinner inte skriva någon essä för Timbro den här gången. Veckan rinner iväg för snabbt. Hade jag inte tackat ja till att skriva för psoriasisföreningen (jaja jag vet, men jag fick okej betalt), skippat träna och skjutit på andra måsten så hade jag förmodligen hunnit. Tanken var att jag skulle plocka fram en massa citat från socialiserna i boken och varva det med citat från socialister i dagens Sverige.

Hoppas många andra har skickar in grymma bidrag, det ska bli roligt att läsa vinnaren.

Kan också nämna kort för icke-Randianer vad Ayn Rand som filosof står för: Objektivism. Dvs att det finns en objektiv etik, objektivt 'rätt och fel'. Eftersom hon är liberal applicerar hon objektivismen på liberala ideal. En intressant mix blir det i a f.

Jag har dock aldrig riktigt fattat varför hon blir sååå poppis bland liberaler? Min kompis från Polen berättade att frälsta randianer härjar där också.

Själv är jag ju förtjust i subjektivism: min moral är min moral och jag skulle inte få för mig att moralisera över andra människors moral så länge de låter sin omgivning vara i fred. Det enda rättesnöret jag har är att 'du skall inte skada andra'. Gör sen vad fan du vill.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har faktiskt aldrig lyckats läsa Rand. En del Randianer påstår (tror jag) att det är ett karaktärsfel hos mig. Eftersom det är objektivt rätt att ta till sig Rand så kan jag inte ha en subjektiv synpunkt, därför att subjektivitet är fel. Eller nåt. :)

Anonym sa...

Jag tycker verkligen inte om Rands verk på något sätt, faktiskt.

//JJ

Unknown sa...

Det här med att inte skada andra blir ju litet svårt. Givetvis ska man aldrig direkt skada andra. Det är ganska grundläggande.

Men alla har rimligtvis också någon form av bild av vad som är bäst för samhället och huruvida en annan persons gärningar bidrar till det.

Sen har du i och för sig rätt i att det inte behöver bli en fråga om moral.

Jag har inte heller läst Rand. Får vänta på filmen. Brad Pitt och Angelina Jolie.

Anonym sa...

Objektivister är de som tar till sig Rands filosofi objektivismen. Randianer är bara ett fånigt påhitt, men skitsamma.

Läs Atlas Shrugged, den är geniunt bra.

Kan inte säga att jag är objektivist sådär rakt av, men det mesta Rand skrivit är vettigt från topp till tå, bakifrån och fram, inifrån och ut, och ut och in. Sådeså.

sakine sa...

Robert, 'randian' är ju ett mycket hetare begrepp. Det ger den där sekteristiska pricken över i:et ;)

Hur som, boken är bra förutom allt onödigt blaha innan det ens är nära att hända något (ja, jag syftar på tantsnusket utan snusk. Helt värde...).

Klart det mesta Rand skriver är bra, hon är ju liberal. Däremot är hennes förhållningssätt till sin och andra människors ideologier lite utanför det jag står för.

Gunnar, det blir nog bra med filmen ska du se ;)

Själv är jag ganska ointresserad av perfekta samhällen. Eller perfekta människor, för den delen. Att göra fel behöver inte betyda att man gör fel. Eh, du fattar förhoppningsvis. Det viktiga är att människor får göra sina egna val.

(Börjar låta som Björn?)

Johan, är du liberal? Kul. Vi borde starta ett anti-rand-nätverk för fula, slarviga och lata liberaler.

Unknown sa...

Jo, Sakine, men om du hävdar att det viktiga är att låta människor göra egna val kommer du ju tycka att någon som inte låter andra människor göra egna val gör samhället sämre. Typ en statsminister som motarbetar valfrihet inom vården eller vadsomhelst.

Sen kan du ju hävda att det ändå inte är omoraliskt, men i någon mening har vi en större bryddhet om vad andra pysslar med än huruvida de enbart direkt skadar någon.

Jag håller väl med om hela perfekta-samhället-grejen i övrigt. Äh, tricky shit det här...

Unknown sa...

Haha, fula lata liberaler. Jag vill också vara med!

Får tipsa min kombo. Fast han gillar ju Rand. Och han vill inte gå och se Norberg med mig för att han ska hänga med nån brud.

sakine sa...

Gunnar - latmask? Välkommen.

Jag är så trött på alla hysteriskt präktiga liberaler med pinnar i röven och blanka slipsar perfekt virade runt halsen (för att inte tala om flugor...).

De antecknar allt, missar aldrig ett enda nyliberalt seminarium. De gör aldrig något spontant. Hurra vad kul att hylla....öh, hylla...ja, vi vet - "frihet"!
Ytterlgiare kännetecken är att de inte ser strukturer samt att de drabbas av underliga utbrott vid måttlig fylla.

Vi lata slarvliberaler gör precis tvärtom. Vi är inte lillgamla, vi är småglin för ever. Läskig kombo du har btw, men det är ett sundhetstecken att an träffar en tjej - bara hon inte också är en randian.

Apropå statsministern & the tricky shit så ska han/politiker/stat ge fan i våra pengar utan vårt medgivande. Dagens skatter är till stor del ren stöld och inget annat.

Unknown sa...

Äh, hon är inte särskilt Rand-ig. Snarare ex-sosse. Kombon kläckte glatt "nu har jag lyckats få henne att i alla inte inte rösta på sossarna!" häromdagen.

Men är det omoraliskt att till exempel vilja ha hög skatt? Eller tänker man fel, eller orsakar man andra direkt skada?

Anonym sa...

(Börjar låta som Björn?)

Hur låter jag då? Är jag så förtappad från liberalismen att jag låter på ett speciellt sätt.

Eller är jag bara egotrippad nu och förväntar mig att du pratar om mig utan att ha fog för det?

:)

sakine sa...

Björn, du hade ett förvirrat inlägg längre upp ;)

Gunnar, bra med tjejen. Många ex-sossar säger att de ska rösta blankt eller inte vet.

Hög skatt? Det beror ju på: om du
hushåller med pengarna och de du tar pengar från faktiskt ger sitt medgivande (det sociala kontraktet). I pricip samtliga är villiga att betala för att svaga ska få hjälp, försäkra sig själva om att få hjälp den dag det krisar (& betala för barn och äldre). Folk är däremot inte villiga att se sina pengar slösas bort på onödiga myndigheter, projekt etc. Gränsen, även om den kan te sig luddig, är för länge sedan passerad i Sverige. Skulle man synliggöra alla skatter och få folk att inse hur mycket som slösas bort är jag tveksam till om ens vänsterpartister ens skulle hylla systemet.

Unknown sa...

Tro mig, jag har vänner och närstående som skulle gå med på att ta pengar från överklassen och bränna dem, bara för att minskade klasskillnader är ett självändamål.

Sånt betraktar jag som omoraliskt. Att ens tycka så, alltså.

Anonym sa...

Förvirrat? Men det är ju ett glasklart inlägg. Åtminstone för mig. :)

Unknown sa...

Eller vafan. Jag vet inte. Har filosoferat för litet kring moral. Får gå Stureakademin eller nåt. :P

Anonym sa...

Sakine, jag är synnerligen liberal, ja.

//JJ

sakine sa...

Johan, kul att du inte fallit i objektivitträsket trots att du driver en "Litteratur-, språk- och kulturblogg".

Björn, så tänker nog alla vi subjektivister.

Gunnar, jaaa! Klart värt att söka till Sture. Jag önskar nästan att jag fick gå om ;)

Anonym sa...

Randroider, brukar de uppskatta om man kallar dem. (Och så får man inte glömma att säga något om den paranoide randroiden.)

sakine sa...

Randroid...låter lite som mongolid.

Men det funkar förstås också. Fin klang, både på randroid och randian. Nice.

Fredrik Lindholm sa...

"Själv är jag ju förtjust i subjektivism: min moral är min moral och jag skulle inte få för mig att moralisera över andra människors moral så länge de låter sin omgivning vara i fred. Det enda rättesnöret jag har är att 'du skall inte skada andra'. Gör sen vad fan du vill."

Jag har ingen aning vad du talar om, så här är en bild på en söt kanin med en pannkaka på huvet.