2006-09-14

Yttrandefrihet (för miljonte gången)

Federley är så bra. I debatt mot Åkesson (sd) nu, Svt-morgon. Federley är den enda svenska politiker som lyfter upp följande i blattedebatten: Det finns SYSTEMFEL i Sverige. Alla andra ska antingen krama ihjäl eller slå på invandrare. Även guldpoäng för att Fredrick är modlig och tar debatt.

Jag är måttligt intresserad av Sd som parti, men är nog 'mindre rädd' för dem än genomsnittet. Ingen åsikt är så farlig att den inte ska få uttryckas. Vad gäller farlig nationalism i Sverige borde fler snarare oroa sig för extremnationalism bland te x turkar.

Länkar till några av mina tidigare artiklar:
Svensk Linje, på sid 56-58 (Pdf), där jag i våras (?) skrev om partipolitiska liberalers feghet. Rubrik: 'Sluta fega om yttrandefriheten'.
Ignis, sid 6-8 (Pdf), tillsammans med Aron Lund. Rubrik 'Hetslagen och yttrandefrihet'.
City, 'Förbudsiver skapar martyrer', apropå Åke Green.
City, 'Att bli kränk är en del av demokratin'.
Luf.se, ' Yttrande- och pressfriheten får inte inskränkas!', apropå Muhammedkarikatyrerna.

2 kommentarer:

Johan Hedin sa...

Bra av Fredrick och givetvis har du rätt i att det är ett systemfel vi lever med. Nu är det tyvärr så att ordet "systemfel" (och "systemskifte") är extremt tabu i svensk debatt sedan ganska exakt 21 år tillbaks.

Det är nog delvis därför (s) och vänstern har så stor vända med att "ta debatten" med dem. Dels för att bespottningen har tjänat dem så otroligt väl genom åren, men också för att en diskussion kring invandring omedelbart måste haman i en systemdiskission och en kring våra kollektiva sociala system i landet.

Ser man våra välfärdssystem som nationellt kollektiva (typ: "jag har under hela livet gjort min plikt och betalt min skatt till systemen") så får man givetvis problem med folk som kommer hit och inte har (haft chansen att) betalat till dessa under hela livet.
Då bli man antingen "free rider" eller lämnas utanför.
Enda sättet att lösa detta är att ha välfärdssystem som INTE i grunden är kollektiva utan betydligt mer kopplade till ens egen insats.
Det vill ju inte (s) och därmed har de sådana svårigheten att bemöta (sd)-argumenten.

Anonym sa...

Det här med turkfobi, alltså snacka om att missbruka ett ord. Det närmaste man kan komma en fobi av den typen måste vara xenophobi - rädd för främmlingar och utlänningar och precis som med alla andra fobier drabbar den endast en försvinnande liten del av befolkningen.
Att kalla folk rasist kanske blivit lite passé (fobia is the new racist)