2006-09-07

Jag vet var jag inte ska åka

...på ett tag. Nyheter från Turkiet. Samt läcker bild på journalisterna.

Jag har tydligen kastats ur det liberala partiet för min hemska 'Turkiet-fientliga' Atatürk-kritik med mera. Spännande "tolkning". Ni som vet vilka TV-kanaler/tidningar det är frågan om och/eller vad de säger, skriv gärna inlägg och berätta. De har tydligen haft TV-inslag där Expressen-huset, City-huset och Slottet har filmats, för att upplysa folket om den förskräckliga flickan. Deras källor är Turkiska riksförbundet, Turkiska ungdomsförbundet och turkiska ambassaden i Sverige.

Via den här vägen (turkisk media) fick en större tidning i Sverige nys om saken. Duktigt.

34 kommentarer:

Hincha sa...

Det avgjorde saken…

Jag tar numer, liksom andra ’hetsare’, på mig min fez när jag deklamerar Pippis manifest.

….När jag ändå är i farten vill jag samtidigt passa på att meddela, att jag också manifesterar min egen grava ’antisemitism’, genom att protestera mot klusterbomber och…rynka näsan åt Lars Gustafssons alster.
.

Anonym sa...

Vet inte om man ska skratta eller gråta. Detta har fått komiskt stor uppståndelse men samtidigt blir man förbannand. Fan Sakine jag hoppas du står på dig, jag och många andra är på din sida.

eylem sa...

Oh herre jisses, fick spader när jag hörde nyheten för nåra dar sen(via tidningen & tv). Alltså shit säger jag bara, att dem ska börja kritisera något som i själva verket har ägt rum finner jag ingen logik i. Dem turkar som har reagerat över artikeln medger ju själva att allt inte är rätt ställt vad gäller yttrandefrihet, för att inte tala om dem övriga mänskliga rättigheter såsom fn stadgan medger. Sakine, you have my support girl. Och som grädde på moset, ser jag ingen essens i att chefredaktören för Stockholms city drar tillbaka krönikan och det på självaste pressfrihetens dag. Om det nu var så tragiskt av city att publicera krönikan, varför gjorde man det överhuvudtaget?

Erik Almqvist sa...

Sjukt!

Jag blev själv intervjuad av Turkiska CNN (påstod de i alla fall), ang Turkiets medlemskap i EU (som jag förstås är motståndare till).

http://www.voiceforeurope.org/europetour/target89.html

Har svårt själv att förstå mig på CNN Turk:s hemsida (http://www.cnnturk.com/), men om du kan hitta något om detta vore jag tacksam. Är förstås inte säker på om de sände detta öht.

sakine sa...

Anonymous, självfallet

Eylem, ja min familj fick telefonsamtal från utlandet från folk som undrade vad jag hade ställt till med.

Erik, hittade inget när jag kollade snabbt...men okej. De brukar nog kunna plocka bort "onödiga nyheter" (det låter inte som en hit att en svensk är mot deras EU-medlemskap?).

Hincha, hehe...jag funderar på att starta en rörelse _för_ snäll-hetsen. Alla som ska vara med ska ge en offentlig ros till pojken Bobby.

Per Hagwall sa...

Vilken större tidning i Sverige? Har du blivit intervjuad?

Wille sa...

Förstod inte mycket av texten, men noterade att de använt ditt riktiga efternamn och inte ditt kattnysnings-liknande fd "slav-namn". Fall framåt?

jag funderar på att starta en rörelse _för_ snäll-hetsen. Alla som ska vara med ska ge en offentlig ros till pojken Bobby.
Varför? Varför inte mot? Jag vill kämpa för min rätt att vara ett totalt rövhål mot folk. Vi är ett utrotningshotat släkte.

sakine sa...

Per, jag hittar inte din mejladress.

saki.madon@gmail.com

sakine sa...

Wille, ja jag nog lite ironisk med Bobby-rörelsen ;)

Joda, att kallas Madon är klart ett stort steg i rätt riktning.

Peter Jönsson sa...

Jag börjar starkt ifrågasätta om turkiet har någonting i EU att göra. Galna nationalister har vi nog fått nog av i europa under 1900-talet.

Anonym sa...

Erik Almqvist

Som sverigedemokrat borde du hylla Ataturk och hans extremnationalistiska politik då hans assimilationspolitik och fascistiska religionpolitik borde falla er rassar i smaken:

- Både Ataturk och Sverigedemokraterna förespråkar assimileringspolitik. I Ataturks fall gav detta uttryck i att alla som inte levde "turkiskt" (exempelvis kurder och armenier) drabbades hårt av kampen mot mångkultur. Sverigedemokraterna förspråkar något liknande och vill rent av rensa bort alla som inte är assimilerade enligt deras sjuka världsbild.

- Både Ataturk och Sverigedemokraterna står för religiöst förtryck. Bland annat avskaffade Ataturk kalifatet och förbjöd kvinnor att bära slöja. Tongångarna kännis igen från Sverigedemokraterna som vill förbjuda muslimska moskéer, kosher- och halalslakt och annat som inte "passar in" i deras perversa samhällsideal där alla är lika.

Alltså: Ataturk och Sverigedemokraterna - same shit, olika förklädnad.

Henrik Hall sa...

Vilken tidning har fått nys om saken? Det är i alla fall ingen som svarat på mina arga mail :(

Fredrik Lindholm sa...

Snacka om att de är hårda med copyrightvattenmärken på bilderna.

Madon, kan du vara så vänlig att ägna helgen åt att göra en riktigt bra översättning av den texten?

Fredrik Lindholm sa...

"De har tydligen haft TV-inslag där Expressen-huset, City-huset och Slottet har filmats, för att upplysa folket om den förskräckliga flickan."

Hört talats om "stock footage"?

Hade de skickat hit journalister för att filma något som hade en koppling till dig så hade de istället för att leka sightseeing kunnat filma min röv - för du och jag har åtminstonde talat med varandra (inte om min röv, nota bene.)

Wille sa...

Hade de skickat hit journalister för att filma något som hade en koppling till dig så hade de istället för att leka sightseeing kunnat filma min röv - för du och jag har åtminstonde talat med varandra
Din röv? Har er bekantskap innefattat strap-on behandling?

Anonym sa...

Jösses Amalia!

Jag visste inte att det var så illa beställt i Turkiet. Eller Sverige.

Erik Almqvist sa...

Erik, hittade inget när jag kollade snabbt...men okej. De brukar nog kunna plocka bort "onödiga nyheter" (det låter inte som en hit att en svensk är mot deras EU-medlemskap?).

Jag skulle uttryckt mig tydligare. Det var inte i egenskap av min privatperson jag blev intervjuad av CNN Turk, utan som representant för Voice For Europe.


@anonymous

Eftersom jag, som du redan uppmärksammat, är sverigedemokrat, är jag varken intresserad av "extremnationalism" eller "fascistisk religionspolitik". Nationalism för mig är i första hand en (ideal) form att bedriva demokrati inom, men en annan sida är också kärleken till den egna nationen (vilken utgörs av dess folk). För mig innebär det inte chauvenism eller brist på respekt för andra folk. Denna syn tror jag Attaturk saknade. Ungefär som att man kan vara stolt över att vara kvinna och tycka det är något att bejaka, utan att för den delen hata män... medan en Attaturkisk motsvarighet skulle ha varit manshatande F!:are.

Fredrik Lindholm sa...

Wille: Nej. Men personen Fredrik Lindholm har talat med personen Sakine Madon. Och en integrerad del av Fredrik Lindholm är hans röv. Visserligen så har SC-huset en koppling till Madon, men Slottet och Expressenhuset är för långsökt för att ha ett nyhetsvärde. Det är bara fina bilder som man skedmatar pöbeln med. Man skulle lika gärna kunna ha filmat din röv, efterssom du brukar kommentera på denna blogg.

Anonym sa...

Både Ataturk och Sverigedemokraterna står för religiöst förtryck. Bland annat avskaffade Ataturk kalifatet och förbjöd kvinnor att bära slöja.

Vilken fin logik.

Lubbe Ferrysson

Anonym sa...

Fakum är att turkiet fortfarande har en så pass stark författningsdomstol att det enbart på pappret är allt annat än en fascist diktatur. Eftersom Özalan använt ordet "demokratisk process" blir en skribent som använder detta ord, idag skyldig till separatism och uppmaning till terrorism. Delvist har USA förstås visat vägen för denna utveckling genom Kriget Mot Terrorismen.
Hitlers barnbarn jublar förstås...
/Jorden & Arbetaren

sakine sa...

Wille, NEJ.

Visserligen är kemalismen en extremnationalistisk ideologi, men det behöver ju inte betyda att svenska Sverigedemokrater vill att ska "spridas" från sin egen stat (via ett EU-medlemskap).

Jorden & Arbetaren, vet inte riktigt hur du kopplade ihop det där. Inbillar mig att Turkiet var före USA i den där frågan.

Tobias Struck sa...

Erik. OT: Vad är svensk identitet med tre ord? Liberal identitet heter: Frihet, jämlikhet och broderskap. Midsommarstång (hednisk fallos) och kyrkan mitt i byn är som du kanske vet en samexistens mellan fornnordisk kult och Martin Luthers katekes. Vad är sista datum för svensk identitet? När skall själva konserveringen spikas? Är det före 1979, så blir det ner med byxorna, Erik. Du har stavat ecklesiastik med tre k! Aga är nämligen fortfarande tillåtet enligt svensk lag. Skall vi ha polisongtvång, förresten? Polisonger var vanliga 1978.

Nationen är det svenska folket, tycker du. Det svenska folket, ja. Kan negrer vara assimilerade, eller ljuger de bara? Du tror att de kan vara assimilerade, va? Ja, det tror jag med, men den enda assimileringen som jag tycker är meningsfull är den till vår alltmera liberala svenska lag. Men du vill att sotluggarna skall sluta sjunga på arabiska och äta falafel också va? Det är bara då som du kan känna lugn i själen, va? Har du funderat på valium istället, så att VI ANDRA kan känna oss trygga från dig, Erik? Jag vill äta något som heter Gyutomalis, som jag har hittat på själv. Jag klär mig helst i rosa jeans och en turban av kashmir. Dessutom sjunger jag bara på esperanto. Får jag det i ert Sverige?

Jag fick en lapp hem från er. Er dresscode ser ut att vara Pingstkyrkans Second Hand. Då blev jag litet orolig att även jag måste gå klädd i en blekgul sportjacka från 1986, beige polyesterskjorta, bruna manchesterbyxor och överkammad flint, när ni har tagit makten.

Erik Almqvist sa...

Tobias: Det finns ingen kultur/folklig identitet i världen som går att beskriva med tre ord. Jag tycker inte svensk kultur ska konseveras. Tiderna förändras och så måste även den svenska kulturen.

Jag bryr mig inte om att kommentera resten av ditt inlägg. Är trött på fördomsfulla människor som du och gillar inte när människor som inte känner mig ska berätta för mig vem jag är.

Grundläggande inom liberalism för mig är respekten för andra människor. Något du borde lära dig Tobias.

Tobias Struck sa...

Erik. Gäsp! Något som du borde lära dig som politiker är att ge väljarna sakliga svar, hur de än ställer frågorna. Liberalism har inget med "god ton" och sådan skit att göra. Min etik är mycket klar för mig: Jag använder våld blott i nödvärn. Jag stjäl inte. Jag förtalar och bedrar inte. Därutöver skall du låta min stil vara som den är. Och mina "fördomar" tycker jag att du skall punktera med ditt vassa intellekt. Nå, vad är det för "identitet" som du försvarar? Kom igen nu. Skall du ha "respekt" varenda gång som du skall svara på den frågan, så lycka till som politiker!

Erik Almqvist sa...

@Tobias

Du är inte en tillräckligt betydelsefull person för att jag ska behöva svara på såpass oseriösa frågor och personangrepp.

Tobias Struck sa...

Erik. Skitsamma om jag är "betydelsefull". Jag är en svensk väljare. Och jag är etnolog: Filosofie magister i etnologi (tidigare folklivsforskning).

Du vill försvara "svensk identitet". Min fråga som väljare och etnolog till dig är om du kan beskriva den identiteten.

Jag skojade litet med dig. Det tålde du inte. Men själva frågan är inte oseriös. Du kan tydligen inte svara på den. Det är det som är mest oseriöst här. För du är politiker och nationalist. Och andra svenska väljare läser detta. Så skyll inte på mig.

Erik Almqvist sa...

Du bad mig beskriva svensk identitet med tre ord och jag svarade: Det är omöjligt.

Tobias Struck sa...

Erik. OK. Försök med fler då. Jag gillar att läsa. Fattade nyss vad du trodde var ett personangrepp, men du var ju inte ens med på den där lappen som jag fick i min brevlåda!

Erik Almqvist sa...

Kulturell identitet öht är något som är extremt svårt att definera konkret. Det består av sociala koder, vissa värderingar, moral, syn på andra människor och djur etc etc. Ofta förlöjligas hela diskussionen kring svensk identitet och kultur genom att endast plocka fram symbolik såsom midsommarstänger och sillbord.

Rent generellt tror jag också svensk kultur är mer subtil än många andra kulturer. Tror det beror på att vi under lång tid inte behövt hävda vår identitet för att skydda den. Vår kultur har helt enkelt inte varit hotad.

Så länge man är hemma och umgås med andra svenskar är det väldigt svårt att ta på vad som är svenskt och inte. När svenskar däremot reser utomlands, tror jag ofta man starkt känner igen och identifierar sig med andra svenskar man möter.

Men för att återgå till själva definitionen, så tycker jag inte att kultur är något som ska defineras från ovan, utan det är folk själva som lever ut kulturer och omedvetet definerar dem.

I sverigedemokraternas principprogram kan man läsa att "svensk är den som av sig själva och av andra betraktas som svensk". Det tycker jag är en bra definition.

Tobias Struck sa...

Erik. "Men för att återgå till själva definitionen, så tycker jag inte att kultur är något som ska defineras från ovan, utan det är folk själva som lever ut kulturer och omedvetet definerar dem.

I sverigedemokraternas principprogram kan man läsa att "svensk är den som av sig själva och av andra betraktas som svensk". Det tycker jag är en bra definition."

Jag vet inte vad du menar med "definieras från ovan". Ordet kultur betyder "odling". Inom etnologin är det numera populärt att tala om kultur som "en betydelsebärande väv". Vi säger att kultur bestå av "diskurser" ("talet om något" i betydelsen "meningsbärande tecken i ett värderande mönster").

Kulturen säger vad som är rent och orent, vad om är rätt och fel, vad som är skönt och oskönt etc. Olika lager uppstår, inte bara styrda av ekonomi, utan också av tradition (värderingar som överförs mellan och inom generationer).

Dessa olika lager (sociala dimensioner) kan vara mycket olika, men inom en nation brukar de kunna samleva - så länge som alla medborgare förstår och följer lagen och lagen är blind för medborgarens kön, etnicitet, ekonomi och annan kategori som kan styra grupptillhörighet.

I samma land finns det MÅNGA olika kulturer. Men så länge lagen är jämlik, de flesta följer den och de som inte följer den straffas - så brukar det kallas en liberal demokrati.

Denna statsmodell har sitt ursprung i Franska revolutionen. Jag är den statsmodellens försvarare. Jag är gnostiker. Min religion ligger till grund för denna statsmodell. Jag leder företaget, den gnostiska kulten och och den högerpopulistiska fronten Frihetguiden. Det du talar om låter poetiskt. Men jag ser inga konturer.

Jag är mot anhöriginvandring. Jag tror att enskilda flyktingar från Afrika och Asien kan assimilera sig till den liberala rätten (den gyllene triangeln: Rätten till liv, frihet och försöket att lyckas).

Men jag tror inte på regeln om möjligheten för släktingar och vänner med "sociala, ekonomiska eller känslomässiga beroenden" av immigranten (Migrationsverket) - att följa efter.

Efterföljandet sätter press på immigranten. Klaner återskapas. Det patriarkala förtrycket fortplantar sig i det nya landet via det slags religiösa tabun, som frodades i Sverige en gång och fortfarande lever kvar i muterade och dämpade mem-former.

Du har ett nebulöst och poetiskt perspektiv på det svenska folket. Men nu vet jag det och kan gå vidare med mitt arbete utan att intressera mig mer för dig eller ditt parti. Tack för ditt samarbete. Gör dig gärna lustig över mig. Det har du gjort dig förtjänt av. Adjö.

Erik Almqvist sa...

Dessa olika lager (sociala dimensioner) kan vara mycket olika, men inom en nation brukar de kunna samleva - så länge som alla medborgare förstår och följer lagen och lagen är blind för medborgarens kön, etnicitet, ekonomi och annan kategori som kan styra grupptillhörighet.
Min uppfattning är att ju mer samstämmiga dessa "sociala dimensioner" är, desto lättare är det att upprätthålla en intern solidaritet.

Jag är mot anhöriginvandring. Jag tror att enskilda flyktingar från Afrika och Asien kan assimilera sig till den liberala rätten (den gyllene triangeln: Rätten till liv, frihet och försöket att lyckas).
För mig är inte det viktigaste att assimilation kan ske bland invandrare (per definition), utan att sker i kommande generationer.

Men jag tror inte på regeln om möjligheten för släktingar och vänner med "sociala, ekonomiska eller känslomässiga beroenden" av immigranten (Migrationsverket) - att följa efter.
Håller med om att denna typ av invandring bör begränsas. Invandring pga "känslomässiga beroenden" bör dock inte stoppas helt.

Efterföljandet sätter press på immigranten. Klaner återskapas. Det patriarkala förtrycket fortplantar sig i det nya landet via det slags religiösa tabun, som frodades i Sverige en gång och fortfarande lever kvar i muterade och dämpade mem-former.
Acceptansen för denna typ av etablering av främmande kulturer och samhällen i Sverige är en del av den mångkulturella samhällsmodellen, vilken jag är emot.

Tobias Struck sa...

Erik. Det glädjer mig att du vill fortsätta samtalet, trots mina provokationer. Om du kan uppskatta att jag fodrar skärpa av dig, så kan vi båda vinna mycket. Och jag tycker att det ser bättre och bättre ut.

Varför tror du att Sakine har anpassat sig så väl till både den västerländska livsstilen och samhällsmodellen? Uppenbarligen har det hela inte med gener, utan med sociala omständigheter att göra. Hon har skrivit här att att hennes föräldrar var socialister (vänster) när de kom hit (så jag exponerar dem inte mer än vad hon själv har gjort). Antagligen var de sekulariserade. Detta har säkert betytt något. Förmodligen umgicks de med politiskt intresserade av många olika etniciteter (här får Sakine hjälpa oss) och Sakine umgicks säkert med barn från många olika etniciteter men kanske ungefär samma värderingar i hemmen: Individens frihet skall respekteras, så länge individen respekterar andra individers frihet. De förmånerna har inte så många av dagens immigranter från Afrika och Asien: De flyttar till områden där vänner och släktingar redan bor. De är oftast muslimer. Vad gäller "känslomässiga beroenden" så skulle jag bara godkänna biologiska barn under 18. Som det är nu kan en familj intyga en eller flera personers identiteter, trots att dessa "beroende" har bott i Ryssland 10 år efter att de lämnade Afrika eller Asien. Morbröder, kusiner etc. väller in och återerövrar den manliga makten över släkten. Kvinnor och barn hunsas. Unga killar, som har tyckt att det är svårt att få kontakt med etniska svenskar på grund av skillnad i erfarenheter, blir kaxiga och arroganta med släktens stöd. Det gör möten och förbrödring över de etniska gränserna ännu svårare.

Men vad ni skulle behöva i Sverigedemokraterna är att få detta tydligare illuminerat. Det där första snacket som du bjöd på om att att den som säger att han är svensk är svensk och att det typ är en subtil stämningsartad folkgemenskap - det är helt enkelt flum. Och det är inte fördomar om SD att ni snackar om kristen värdegrund, eller? Kristendomen har inte gjort så myckwet för väst, som vissa tror. Det finns en annan religion, som har betytt mer: Gnosis.

Du behöver en stadigare grund. Vet du att aga är förbjudet i bara 15 av världens länder. Vet du hur många afrikanska eler asiatiska? Bara ett: Israel. Du är inte dum, Erik. Du inser nog att den klassiska liberalismen kan vara en grund för svensk nationsstolthet, om den presenteras mer folkligt än i LP och ges en mytisk aura, så som vi gör i Frihetsguiden.

Anonym sa...

Nationalismen, som mytsystem är förstås äldre, än såväl Turkiet som USA.
Men jag tror mig ha, en vag föreställning, om att Turkiet är medlem av NATO och ett marshall-land. Således är, en inte obetydlig del av turkiets repression, mot "sina terrorister", inte bara made in Turkey, utan också, made in USA. MIT, deras säpo, är uppbyggt av CIA.
Nazim Hikmet, sade på 50-talet, "Turkiet är en amerikansk halvkoloni". För det blev han dömd till döden. För att ha smädat fosterlandet. Kanske har inte så mycket förändrats sedan dess, trots allt.
Sedan vågar jag drista mig till att påstå att Hitlers förbild i stort var europeer. Hans vision var ett Neuropa, där de slaviska folken skulle kolonialisers. Drang am Osten. "Till de kan man sälja sånt som de anser sig behöva, glaspärlor till exempel". Hans brott bestod aldrig av folkmord. Det var praxis (Sedan 1500-talet). Det bestod av att han utsatte europeiskafolk, för samma behandling, som Brittiska imperiet, utsatte Indien, Kina, mellanöstern och Irland för, Frankrike-Indokina, nordafrika och Spanien & Portugal-sydamerika. Belgien-afrika.
Samma logik, som satte upp skyltar "negrer och hundar beträda ej gräsmattan" eller påstod att "en bra indian är en död indian". Efter västfaliska freden(1648) skapades incitament och föreställningar, om att civiliserade folk inte intervenerar med militära medel. Hos varandra. Under 15-1600 talet utrotade kristna spanjorer och portugeser drygt 200 miljoner indianer i södra amerika. Det gick så bra att britterna inspirerades att döda ytterligare 100 miljoner i norra amerika på 1700-talet.
Fast jag gissar, att det där ska vara glömt och förlåtet?

/Jorden & Arbetaren

Fredrik Lindholm sa...

Till saken hör det att nordamerika var betydligt mer glesbefolkat övriga delar. Detta för att man i meso- och sydamerika hade agrara civilisationer som kunde föda betyligt fler människor. Den högsta uppskattningen för dödade indianer i hela amerika är 100 miljoner.

Och vet att dagens befolking i USA och Kanada är ca 332 miljoner människor. Om vi antar att befolkningen i nordamerika innan engelsmännens ankomst var 150 miljoner (de lyckades aldrig lägga under sig hela nordamerika) så innebär det att en omställning från jägar- och samlarsamhälle till ett industrialiserat samhälle endast kan föda en ca 121% större befolkning. Befolkingsutvecklingen i Europa tack vare industriella revolutionen talar ett helt annat språk.