2006-09-08

Fredrik och Fredrick

...är mina två favoriter i svensk politik. Dels för de driver mina stora hjärtefrågor, och dels för att jag känner dem personligen.

Även om jag surar på Luf ibland (för att vara såssiga och partinära), så är Fredrik Malm en av få personer som kastar sig rakt in i elden utan att blinka. Särskilt starkt brinner han för Mellanöstern. Även om vi sällan är helt överens i utrikesfrågor har hans engagemang alltid imponerat på mig och fått mig att stanna kvar så länge i Luf. Sveriges i särklass bästa talare. Varning dock: spela aldrig Risk med Malm.

Fredrick Federley. Tja. Var börjar man? Människan drar sig inte för något. En riktig yttrandefrihetsvän som vågar ta i när det blåser så pass att alla andra redan ramlat omkull för länge sedan. Han skrämmer slag på LO och får en massa idioter efter sig. Men står fast. I kväll tänkte jag skåla ett glas eller två med/för honom.

Jag vill gärna att båda kommer in i Riksdagen. Det kan gå hur som helst.

10 kommentarer:

Tobias Struck sa...

Sakine. Har Luf varit såssiga och partinära? Det första förklaras väl bäst av deras hemliga inspiration. Det andra låter som en motsägelse till det första. Men du kanske menar att Leijonborg är såssig? Han röt bra om språktesten i SVT igår. Det var som att intervjua Christer Petterson: Smockan låg i luften. Var det inte Leijonborg som avstod från Silvstedt när Treutiger frågade? Nu skulle han verkligen behöva ånga av sig litet.

Anonym sa...

evet bahçeci
Seni kınıyorum. Irk düzleminden çıkamamışsın, beynindeki kalıplardan kurtulamamışsın. Onca yıl Avrupa'da boşuna yaşamışsın.

Bu arada Türkiye'den yazıyorum ben. Buralarda kürdistan gibi bir zırva görmedim. Bundan sonra da göreceğimi zannetmiyorum.
Gördüğüm yerde de o zırvaya tepki göstereceğimden kuşkun olmasın.
Bu topraklarda benim gibi düşünen milyonlar olduğundan da emin olabilirsin.
İstersen gel gör!...

İçimden geçenleri yazardım ama terbiyem müsade etmiyor.

sakine sa...

Tobias, ja Fp är ganska såssiga. Speciellt i ekonomiska frågor.

De hårdare-tag-förslag som tolkas som 'höger' är ju knappast nyliberala. Konservativa eller socialistiska, snarare.

Tobias Struck sa...

Sakine. Jag antar att du har rätt om ekonomin. Vad gäller bekräftelsen av immigranters förståelse av våra lagar, så anser jag att det är liberalt att kräva den.

Jag säger som den unge invandrarkillen i gårdagens SVT-dokumentär: "Vad gör de här (de rättrogna) om de inte gillar hur det är här? Bättre att de åker till Iran och gör något bra där."

Utanförskap. Jag har levt i utanförskap hela mitt liv. Jag var den fula bohemiska ankungen bland 100 % vit arbetarklass. Men skillnaden var att mina föräldrars kultur spretade. Det var ingen match för mig att hitta min egen stil. Och då går det att finna sig tillrätta i en liberal demokrati.

Tänk dig att ha det som den där killen i Idol, som förtvivlat säger till juryn efter sin undermåliga sångprestation: "Hela min släkt står därute. De har sagt att jag kommer vidare. Alla kommer att skratta åt er!" Men han menade: De kommer att skratta åt mig. Vår heder är sårad.

Utanförskap. Ja, utanförskap på grund av ett för slutet innanförskap i en kultur vars rätt inte är i samklang med den liberala. Det är vad jag tror.

Hincha sa...

Sakine-> ”Människan drar sig inte för något. En riktig yttrandefrihetsvän som vågar ta i när det blåser så pass att alla andra redan ramlat omkull för länge sedan.”

...Och när skall denne ’yttrandefrihetsvän’ sluta att finansiera klusterbomber?
.

sakine sa...

Hincha, har faktiskt inte hunnit prata med honom om just den frågan. Vore intressant, förstås.

Tobias, hmmm...okej? Tror jag förstod ungefär vad du menade.

Anonym sa...

Kanske donerade Frederick pengar åt IDF så att alla pansarvagnsförare ska kunna känna sig tryggare när de slåss mot palestinska och libanesiska barn?
Kanske erbjuder sig Frederick att nu åka till södra libanon för att sanera från de klusterbomber han kan ha varit med att finansiera?
Han verkar vara genomreko, bortsett från en viss förkärlek till massakrer på araber. Som sagt ett genuint intresse för mellanöstern....(Kanske som turkiska statens intresse för kurder & armenier och Hitlers intresse för judiska levnadsöden?)

Tobias Struck sa...

Anonym. Varför är du anonym? Fruktar du Liberala Brigaden? Personligen anser jag att staten Israel aldrig borde ha skapats. Arabiska förbundet hade förklarat krig mot de judiska bosättarna i Palestina redan dagen innan staten föddes. En judisk stat med USA:s stöd mitt i den muslimska världen? Tjena. Jag anser även att kriget i Irak är fel och enbart har med ekonomiska intressen hos vita överklassfamiljer i USA att göra (Bush, Cheney, Rumsfeld och co). Nu när jag ändå har din uppmärksamhet, så vill jag fråga dig en sak: Tror du att problemen i Mellanöstern skulle upphöra bara för att USA och Israel drog sig bort från arabvärlden? Anser du att de religiösa ideal som styr människors vardag i arabvärlden bör konserveras? Frågorna är inte retoriska, även om jag har min egen uppfattning. Jag anser att väst skall stoppa alla anhöriginvandring, för att göra det lättare för flyktingar från Afrika och Asien att assimilera sig till den liberala rätten. Som det är nu, så pressas de att låta sina släktingar komma efter. Klaner återskapas, som kväver individualismen. Sverige godkänner "socialt, ekonomiskt eller känslomässigt beroende" som skäl att få komma efter. Det är galet. Dessutom anser jag att den europeiska handeln skall avregleras, alla skatter gradvis bytas ut mot avgifter och försäkringar samt sociala ersättningar bytas ut mot statligt administrerat arbete. Alla kan göra något. På deta sätt blir det lättare för västerländska företag att handla juste med tredje världen och etablera en mångfald av företag där. Som det är nu kan västerländska regeringar gå samman med storföretag om att suga ut tredje världen. De använder den ideella sektorn som konstgjord andning och en dålig ursäkt för att exempelvis låta 30 000 afrikanska barn dö varje dag. Om Afrika och Asien får större städer, mer industri, mer köpkraft och mer vardagsteknik, så kommer de religiösa tabuna att bytas ut mot alltmer rationalitet och individualism. Det är bara rasister som tror något annat. Inget tvång skulle användas. Inga västerländska stater skulle kunna anklagas för att förtrycka någon. Men berätta gärna om din vision.

Henrik Hall sa...

Att Federley inte donerade pengar till klusterbomber är ju en annan femma. Men aja.

Anonym sa...

Många frågor. Svarar på en del.

Detta är som bekant inte min blogg. Ber Madon om ursäkt för att jag tar en del plats...

Krigsförbrytarnas Ungdoms Förbund?

Frederick Federley (c) donerade i juli 30 $ och Svansbo (c) 18 $, pengarna gick till Libi(inte ibid, som Federley påstod i dn.se's chat.) Libi är direkt knutet till IDF. Således är dessa liberalers andel i dödade barn i Beirut 48 $. Hoppas de fann en bra avkastning på investeringen i mänskligt lidande och krigsförbrytelser.

West and the Rest

Vardagen i Afrika och mellanöstern styrs inte av religiösa ideal. Som Clinton sa, "It´s the economy stupid!"
Frågan bör ställas. Vem försåg Mujaheidin (där talibanerna ingick) med kapital på 80-talet i Afganistan? Vem upplät transporter åt dessa i Bosnien på 90 talet? Vem stödde herr Hussein med militärt material och krediter i kampen mot Iran? Var införskaffades gasen som användes i Halabja?(För extra poäng; i vilken byrå var Noriega anställd innan han blev drogbandit och diktator i Panama?)
Så, skulle alla problem lösas, om USA (och dess busiga barn Israel) drog sig ut ur den utsugna världen, samt betalade skadestånd?
Nej, människor skulle fortfarande få tandvärk och bli olyckligt förälskade.

Att människor som flytt från sina hem inte ska få återförenas med sina nära och kära. Därför att det inte passar, den liberalism, du vill att de ska anpassa sig till, på dina villkor? Verkar störtliberalt. Deras funktion blir således att lyda, försvara (väst) demokratin, konsumera och hålla käften...


Tredje världen frågor hör inte till tråden, men lite kort, ok.
U- världen åläggs orimliga tullar av EU och NAFTA, helt korrekt, vilket väst haft lite drygt 50 år på sig att ändra, om viljan fanns(Bretton-Woods).

Frihandel?
Konkurrens,leder under allmänna betingelser, (även om utgifttryck på marknadsföringssidan ofta verkar i motsatt riktning), till pressade prisnivåer. Lönerna sjunker dock snabbare än levnadsomkostnaderna. Tanzania 2002, när pris/kg minskade 50 % på kaffebönor, tvingades arbetarna leverera dubbelt så mycket, för att behålla samma lön. Även om den arbetare som bara levde på kaffebönor kunde skatta sig lycklig.I utsräckt tidsperspektiv leder konkurrensen till market power, oligopolbildning. Inom såväl jordbruk, medicin, och petrolium, kontrollerar färre än ett halv-dussin bolag över 50 % av marknaden inom sitt utvecklingsblock. De teoretiska/filosofiska rambetingelserna:Frihandel är en utopi, därför att parametrarna aldrig går att uppfylla. Lika tillgång till information, know how), konstant skalavkastning m.m.
Praktiskt, om vi med frihandel, menar ett system av forcerad avreglering, samt reengineering inom public goods. Detta har för de berörda afrikanska staterna knappast varit en framgångssaga. Structural Adaption Program, på 80-talet utgör den socio-ekonomiska basen för de religiösa rörelserna och kuvandet av kvinnan i subsaharaländerna. (Sjukvård och utbilningens blocken hade en högre kvinnlig förvärvsfrekvens än NÅGON annan sektor). De islamiska rörelserna föredrog billigare(gratis) hushållsnära tjänster, framför offentlig vård och skola.

Frihandel är när en svårt invalidiserad människa brottas med en elit idrottare. Gissa vem som vinner?

Tillbakavisar även att masskonsumtion och industri är vägen till välstånd. Möjligen vägen till en global miljökatastrof. 100 miljoner afrikaner i bil och 100 kineser i bil. Energiförbrukningen? Jo, de har samma rätt som oss, men är det en rätt vi bör ha?
Slutligen, tror du verkligen att masskonsumtion skapar individualism där, när den bara förmått skapa konformitet här?

Alternativet

För mig är alternativet att undertryckta stater och folk, organiserar sig själva, och fokus sätts på grundläggande behov, som sjukvård, utbildning och livsmedel. För detta krävs en återexpropriering. Att samtliga avtal, slutna mellan USA, EU och resten av världen. Rivs upp, om det inte funnits en ömsesidig demokratisk förankring när de skrevs. (Nästan samtliga avtal/kontrakt är att betrakta som bedrägerier, om folket inte direkt valt undertecknarna). Samt att kompensation utgår, från de som tjänat, på dessa skumraskaffärer, till förlorarna.

Tror det var liberalen Mill som sade "ingen ska vara så fattig att hon måste sälja sig och ingen så rik att han kan köpa någon annan". Kanske är detta en bra ände att börja i?

Nu till vad jag instämmer i

Håller för övrigt med dig om att vi bör ta bort skatterna. När vi avskaffat arvsrätten. Att födas rik, kan inte ligga i linje med liberal meritokrati. Sociala ersättningar-bort!, instämmer jag också med. Är för ett förbud av arbetsfria inkomster. Föräntat kapital, är ju egentligen, bara en social ersättning, för att man äger. Lön är bättre än ersättning. Medborgarlön.

/Jorden & Arbetaren

P.S. Slarvigt att jag glömde pseudonymen i mitt förra inlägg. D.S.