2006-09-15

Att skriva CV

Hrm, det är knepigare att uppdatera ett dammigt Curriculum vitae än man tror. Man måste uppdatera referenser...man måste kapa bort onödigheter...man måste skriva ett personligt brev...osv. Frågor:
Har ni med citat i själva CV:et från era referenser?
Hur många referenser?
Har ni med ALLT ni har gjort eller väljer ni ut 'viktiga' meriter?
Skriver ni torrt och tråkigt, eller tvärtom? (Vilket fungerar för vilka branscher/arbetsplatser)

22 kommentarer:

RL sa...

Skriva CV!? ...vad är det för mening med det, ska du söka jobb inom stat, kommun eller landsting? När man söker produktiva jobb inom den privata sektorn ringer man ju bara upp chefen o snackar lite :o)

Men du ska självfallet välja ut meriter ist för att ta med allt.

sakine sa...

RL, tack för tips...

Jag har haft ohyggligt många bananskal under fossingarna hittills. Är förstås inget geni (bara nästan) eller så, men jag jobbar gärna hårt och blir skitig under naglarna.

Men jag är för 'svensk' för att ringa folk och gapa om min förträfflighet. Mejl går däremot bra..

I vår har jag ju bestämt mig för att åter döma i fotboll också, och som tjej är man ju garanterat sysselsatt inom 'branschen' ;)

(Såvida man inte är rejält sopig)

RL sa...

...men jag jobbar gärna hårt och blir skitig under naglarna.

Att få fram detta är betydligt viktigare än om du tidigare jobbat som terapeut eller hur många poäng du fått i 'genusvetenskap' :o)

Men jag är för 'svensk' för att ringa folk och gapa om min förträfflighet.

Att gapa om sin förträfflighet är ingen höjdare (den chef du snackar med ska ju själv känna sig som den förträfflige), det är bättre att framstå som normal, saklig och trevlig.

I vår har jag ju bestämt mig för att åter döma i fotboll också, och som tjej är man ju garanterat sysselsatt inom 'branschen' ;)

Hehe, men du kanske inte ska döma några turklag den närmsta tiden :)

Jakob sa...

Sakine:

Bra att du tog upp detta. Ska referenser med i CV:t? Det trodde jag inte. Bilagor eller? Innehållsförteckning. Någon av Sakines trogna läsare bör vara någon paragrafryttare som har analkoll på CV-kutym. Fräls oss!

rommedahl sa...

jag har ingen fyllig CV på något sätt. Men har i alla fall gjort en ganska enkel i webformat som jag har på nätet.
Det gör det enkelt när man mailar om jobb. Då skickar jag med en länk till den så de snabbt kan kolla in den.

Johan Hedin sa...

Så här:
Skriv dels ett brev, dels en CV.

Brevet skall vara ytterst kort (den som läser det kommer ändå MAX att dra ut tre nyckelord ur detta) och vara personligt, trevligt och ange varför du just söker dessa som arbetsgivare.

CVn kan då vara lite längre och torrare. Bara lista fakta (data, språk, utbildning, jobb, meriter, kompetens, publikationer).

Citat vet jag inte om jag alls skulle ha med...

Referenser tar jag gärna med i CV , men bara om dessa är fullt med på att bli uppringda och att de funkar på varje jobb man söker (vissa kanske inte är relevanta för en viss bransch, vissa kan vara konkurrenter). I så fall är det bättre att ange referenser specifikt för respektive arbetsgivare.


... du måste söka nytt jobb nu efter att ha blivit sparkad från både fp och City? (smiley)

Fredriksson sa...

Kolla platsannonsen, vad frågar dom efter? Det viktigaste brukar stå först. Därför bör din CV nämna dessa meriter/egenskaper etc so fort som möjligt så att läsaren känner att han/hon får "träff".

Skala dessutom bort sånt som bara tar plats o tynger ner CV:et.

Många gör misstaget att skriva sin cv och sen inte alls gör anpassningar i den beroende på vad arbetsgivaren efterfrågar.

Redaktör Slätt sa...

Hedin tog upp det bra Saki.

Jag anpassar mitt CV om jag ska dra iväg det till en arbetsgivare. Ta inte med sådant som är irrelevant för den aktuella tjänsten, såvida det inte är en arbetsgivare som kan ha andra jobb på lut där annan kompetens kan vara intressant för dem. "Nja, inte för detta jobbet men helvete de på utveckling skulle kunna ha nytta av det och det..." Typ så resonerar jag.

När det gäller referenser, ska de precis som Hedin skriver vara tillfrågade. Jag säger alltid till att nu har jag sökt de här knäcken så var beredd på att de ringer.

Aldrig för stylat, jag vet folk som fått nobben för att de har ett flashigt cv - överambitiöst och ger creepy feelings hos mig.

sakine sa...

Ni har jättebra tips allihop...

Självklart ska eventuella referenser vara med på noterna. Och överflödigt blaj tillhör nog inte de branscher jag är nyfiken på.

Ja, jag skickar ALLTID med både CV och personligt brev (ofta även bilagor på relevanta texter/annat).

Fredriksson, platsannonser, vad är det? :p

Jag söker ju sånt som jag själv tycker är spännande. Det är väl något alla borde göra oftare, skadar ingen. Har fått kontakt med några nyfikna eventuella framtida arbetsgivare (som har kontaktat mig) men varit för lat att kontakta dem igen.

Mitt nuvarandre jobb sökte mig, inte tvärtom, tex. Det är ju sånt som har fått mig att bli så nedrans lat...

Johan Hedin sa...

Mer:
Först handlar det ju bara om att sälja in sig nog för en intervju.

Där är det viktigt att man IRL är ungefär som det man sade per brev/CV. Jag bli extremt irriterad om personen visar sig vara en helt annan en som framgår per CV (händer ganska ofta).

Väl på intervju handlar det bara om en sak (om man nu vill ha jobbet...); det är att sälja in den mentala bilden hos den som anställer att man sitter där och utför jobbet på ett bra sätt. Om den som anställer kan "se detta framför sig" är man nästan alltid hemma. Och det har ytterst lite med CVs att göra.

Wille sa...

Inga referenser alls i CV't.
"Referenser ges vid förfrågan" (eller i mitt fall, snarare vid intervju).
I England i alla fall är det många rekryterare som tar in referenser bara för att få försäljnings leads till folk som rekryterat tidigare.
Sen kan man även se det som att varför ska man slita på sina referenser om man inte ens varit på intervju?

Vidare, som Slätt säger: anpassa CV't till rollen, det gäller även språket du använder och de erfarenheter du lägger tyngdpunkten på.
Jag har vanligtvis med alla mina kvalificerade jobb som är relevanta, men knappast sommarjobb jag hade på gymnasiet.

Sen kan det vara relevant att ha en plats där man i punktform sammanfattar sin erfarenhet, utan att folk ska behöva läsa igenom varje roll man någonsin haft: typ "3 år av vana med mjukvaruprodukt B" osv.


Kanske det viktigaste: Inom 24 timmar från att du skickat CV't, ring upp, fråga om de fått CV't och hunnit titta, samt ha en kort pitch redo för varför du skulle passa för jobbet. På det sättet så kommer de ihåg dig, och kommer nästan garanterat kalla dig till intervju.

Fredriksson sa...

Platsannonser är såna däringa grejor som ungdomar du läser när de söker jobb ;-)

Gamla gubbar som jag sitter i bastun med de andra kulmagarna och fixar till det för sig, vettö.

Jakob sa...

Grymma kommentarer, bra att veta. Förresten Sakine: Ska du inte skriva till Borat om att göra TV tillsammans? En jude och en kurd som kränker fett! Haja kaoset. Det kan bli som Eddie Izzard säger: "Could be a whole series!...... With a lot of complaints."

sakine sa...

Ni är ju riktiga hejare på sånt här. Ams-anställda?? ;)

Hedin, jo det gäller ju att sikta på det där. Jag gillar av någon anledning att gå på jobbintervjuer så det är alltid bra att sikta på.

Wille, är det inte lite för 'på-igt' att ringa bara så där? När de dessutom inte annonserat ut något.

Fredriksson, jaaaaså! LAS-kramad gubbe i bastun vore inte helt fel. *längtar*

sakine sa...

Jakob, det därmåste ju vara Dagens Tips. Jag skulle kunna vara Borats omtalade fru, t o m. Om nu inte Özz får den rollen...

När kommer filmen till Sverige förresten?

Finns inget roligare.."first there izzz god, then there izz man, then.."

"Women can vote?? *CHMAHAHAHA*"

=)

louisep sa...

Ett tips är att lyfta fram dina viktigaste projekt, de du är mest nöjd med helt enkelt.

Man måste inte berätta allt, de kan man lista enkelt, men att skriva en rubrik med mina viktigaste projekt/uppdrag, eller liknande ser alltid bra ut, det berättar en hel del om dina värderingar och arbetsfokus samtidigt.

Ps. Grattis till anmälan och "nedlagd förundersökning", vi alla andra redan visste var helt off juridiskt.

Wille sa...

Wille, är det inte lite för 'på-igt' att ringa bara så där? När de dessutom inte annonserat ut något.

Ingen aning hur det fungerar i Sverige. Här borta är det bra att vara "på-ig" och inte bara vara någon tyst mes som väntar vid telefonen på samtalet som aldrig kommer.

Har de inte annonserat skulle jag dock se att det kanske finns än större anledning att vara "på-ig", eftersom de annars lätt tar CV:t som ren spam som du bara skickat ut på chans. Då är det bättre att snabbt bli personlig, ge en röst till CV't och påtagligt fråga dem om de behöver någon som dig, samtidigt som du berättar vad du tror du skulle kunna tillföra dem. Gör du inte det så är det lätt att det bara avfärdas som just spam.

Anonym sa...

personligen tycker jag mest att CV är ett jävla slöseri med tid. Iom att jag aldrig räknar med att få ett jobb i hela mitt liv så tänker jag heller aldrig skriva något.

RL sa...

Fredriksson

Platsannonser är såna däringa grejor som ungdomar du läser när de söker jobb ;-)

Gamla gubbar som jag sitter i bastun med de andra kulmagarna och fixar till det för sig, vettö.


Hehe, ja det är ju på det sättet man får ett riktigt jobb, fast jag fixade inte mitt nuvarande i en bastu utan på en fyllefest :o)

Ps
Har haft ett 20-tal jobb, men aldrig fått något förmedlat genom AF.

Wille sa...

Iom att jag aldrig räknar med att få ett jobb i hela mitt liv så tänker jag heller aldrig skriva något.
..kanske finns ett löst samband mellan "Inte skriva CV" och "Aldrig få ett jobb"?..

sakine sa...

Jobb på fyllefester...hrmm..varför händer sånt aldrig mig för?

Jag festar i f s mest med en massa lallos.

Nu har jag kapat bort alla onödigheter i Cv:t. Är lite tveksam till om "förbundsstyrelseledamot i liberala ungdomsförbundet". Jag tycker förstås att det är ett småcool uppdrag, häftigt att lyckas få förtroende. Äh, jag ar kvar det (även om jag lämnar uppdraget i december).

Anders sa...

Förstår inte verför så många är så negativa över att skriva ett cv. Jag brukar använda någon form av cv mall som den här. Då blir det enkelt att spalta upp det man gjort. Behöver inte vara så avancerat som många tror.