2006-09-09

Mer i media. Turkisk media.

Nu har de dessutom hittat ett fint foto. Rubriken betyder "Kritik mot Atatürk kostade henne karriären".

"Rakibi Sosyal Demokrat Partisi'nin bilgisayarlarına girerek seçim stratejisini çalması nedeniyle zor günler yaşayan Halk Partisi, Madon olayı ile ikinci şoku yaşıyor."

Betyder ungefär: "Fp som har genomgått svåra dagar på grund av datorintrång hos Socialdemokraterna, genomgår nu på grund av Madon-frågan sin andra chock".

Madon har förstås "uteslutits ur Folkpartiet". Hennes "riktiga efternamn är Bahceci". Tidigare har Madon även "hånat Islam, muslimer, muslimska kvinnor, kristendom och den svenska kungen."

"Son olayla ilgili olarak Stockholm City Gazetesi, Yayın Yönetmeni'nin imzasıyla Türklerden ve Türkiye'den özür dileyen bir açıklama yaptı ve Madon'u işten çıkardığını duyurdu."

Betyder: "På grund av den senaste texten bad tidningen Stockholm City, med chefredaktörens underskrift, en ursäkt till turkarna och till den turkiska staten. Han meddelade även att han sparkade Madon från hennes jobb."

Hehe, få se nu. "Muslimska kvinnor" var ett spännande tillägg, jag har skrivit en krönika om muslimer och den handlade om att folk ska sluta hacka på dem (bortsett från galningar som inte respekterar yttrandefrihet, de kritiseras oavsett kollektiv).

Jag har alltså sabbat min karriär och dragit igång Folkpartiets andra kris. Festligt, festligt.

Liknande "nyhet", med olika vinklingar ("Hon åkte från Turkiet och blev Turkiets fiende" etc) finns hos många tidningar.

23 kommentarer:

Johan sa...

Åh. Om man nu skall skratta eller gråta. Stackars Folkpartiet, nu när tidigare skandaler hamnar i skuggan av uppmärksammandet Sakines hemska, hemska krönika.

//JJ

Wille sa...

Herre Gud..
Vad är det för fel på folk? Först blir de helt till sig i byxan över en artikel, sen fortsätter såpan i veckor..

Känns som om de skulle behöva lite sensitivetsträning..

sakine sa...

Jag tycker att sånt här är stor humor. De kör ju på kvällspress-stil, en snaskig bild och "Onda Madon skapar kaos och förlorar sin karriär". Det är åtminstone en skönare stil än den desperata aggrostilen som ger sig in i det politiska.

Det där med folkpartiets "andra kris" var ju superfyndigt. Haha...

Wille, ja du. Det är verkligen underligt det här med människor. Jag vet inte riktigt vad det är eller exakt vad det beror på: men något allvarligt fel är det. På folk, alltså. Sensitivitetsträning? Värt ett försök kanske ;)

Gunnar sa...

Vore ju skitkul om de skrev som det verkligen är... Eventuella svensktalande turkiska redaktörer som läser det här kan få sanningen av mig, gratis här nedan:

Genom att provocera ett gäng turkar har Madon fått stort stöd av tryckfrihetskämpar i Sverige. Hon riskerar därför även att - mot sin vilja - röstas in i den svenska riksdagen. På så vis skulle hon få pengar för att göra ingenting. Plus gratis taxiresor och schysst pension.

sakine sa...

Gunnar, hahaha...I wish :)

Läste turktexten igen, de menar att min krönika kränkte "Atatürk, Turkiet samt muslimer".

Så underbart vilda tolkningar :)

Men jag hoppas att så många svensk-turkar som möjligt missar paraboltittandet nu. Om det blir deras enda nyhetskälla...

Wille sa...

Sensitivitetsträning? Värt ett försök kanske ;)
Ja, fast jag hoppas de uppdaterat "Nelson" delen till "Bobby" för att vara lite mer aktuellt på årets kurser. ;)

Isabel sa...

Alltså herre Gud- att du ens ska behöva ursäkta dig i City för vad du skrivit. Vi lever ju för sjutton i en demokrati.... (Eller?)

Du är grym Sakine. En uppfriskande fläkt av sanning bland folket i detta land (där man tydligen på 2000-talet inte får kritisera diktatorer eller människoförtryck längre utan att behöva be om ursäkt.) Det står i Turkiets grundlag att man inte får förnedra ataturk - men inte i Sveriges grundlag.
Och nu använder de väl dessutom skriverierna om dig till att skrämma upp medborgare i Turkiet.. "Så här går det när man kritiserar Ataturk"..

God. Mer pippi och Sakine åt folket (och åt turkarna)! =)

Kram på dig

Jakob sa...

Sakine:

Jag är faktiskt avis på dig. En av de saker som, ja de flesta av oss idag strävar efter är väl att bli en officiell statsfiende. Du kan nu officiellt dö lycklig. Eller är jag bara cynisk?

Surrealism smakar bäst i verkligheten. Vem behöver droger i tider som dessa?

Douglas sa...

Efter den senaste tidens händelser kommer personkryssen börja droppa in. Det tycker jag är positivt.
- Mer äkta liberalism är vad vi behöver.

Jonas Barkå sa...

Men hon vill ju slippa riksdagen, stackarn :)

Det här är verkligen stor humor, men samtidigt måste det vara jobbigt att bli utmåldad om Turkiets fiende nummer ett utan att ha en chans att ge den rätta versionen. Att folk är arga på en för vad man gjort är en sak, sådant man inte gjort är en annan.

Johan Eriksson sa...

Människor är konstiga. Särskilt ibland.

Det här är ju så fånigt att man måste skratta åt det. Bara att ta åt sig av berömmet, Sakine. Jag väntar med spänning på att få veta vad som skall utlösa den tredje chocken...

Kraxpelax sa...

Bravo, sackan! Du är min hjältinna! Turkarnas folkmord på armenier och förtrycke av kurder i dag får aldrig glömmas. Förintelser är INTE ett judiskt "privilegium"!

Citytidningen visar sedvanligt svensk feghet och ryggradslöshet. Sveriges makthavarekan inte ens STAVA till begrepp som heder och värdighet. De är ryggradslösa kräk.

Jag tillägger att Olof Palme troligen mördades av ett kurdiskt kommando i iransk tjänst med understöd av stasi. Dessa mördade även cats falck, lena gräns, carl algernon, Claes-Ulrik Winbergh med fruoch Hildigeek. Hans Holmér var på rätt spår. Jag riskerar själv livet genom att avslöja det här, men jag är personligen trött på livet, beredd att dö och därför totalt orädd.

Avslöja vidare de förfärliga Kissdemokraterna med Judas Hägglund i spetsen och deras planer på att riva upp alla sjukpensioner: en LÅNGT värre skandal en folkpartiets enfaldiga busande med webspionage.

Sven Holmström sa...

För oss som bor i Turkiet känns det inte alls konstigt.

I Turkiet är det en helt normal företeelse att en person på en vecka byter från att vara förträdare för revolutionära kommunister till revolutionära islamister.

Fast jag har inte pratat med en icketurk på många månader så jag kan inte förstå så mycket annat.

Hursom är det dags för mig att blogga om det här nu. Jag har varit lite slapp.

sakine sa...

Älskade lufare och andra liberaler: tack.

Det är både jobbigt och humoristiskt på samma gång. Om jag tar det tråkiga först: Jag har i dagarna fått veta att det finns folk som även innan den här historien har haft problem med att jag är/kallar mig kurd. Det är inte roligt att få höra. Speciellt inte när det är skit som mina kollegor har fått höra av turkar som är besvikna på min arbetsgivare för att "en kurd" har anställts. Sånt sårar förstås. Vet inte hur utbrett det är, men efter den här händelsen lär inte många av dem acceptera mig alls.

Alla indirekta hot och otrevligheter är inte heller kul att läsa eller höra. Det tredje som har varit jobbigt är förstås en viss tidnings hantering och förvärande av situationen.

Till humorn, då: Turkiska TV-inslag. Herre Gud. Det är så mycket humor att glädjen tar över allt.

Jakob, klart bättre än knark ;)

Och Jonas, äsch det kvittar egentligen vad som sägs i turkisk media (sällan stämmer något ö.h.t). Men surrealistiskt är det allt...

Sven, jag avundades ju dig för att du bor i underbara Istanbul men efter det här får jag nog söka en ny älsklingsstad i världen...

sakine sa...

Kraxpelax, eh...okej! Hoppas det går bra med demonerna och allt. Läser dina mejl ibland.

Cristian sa...

Det här blir intressant att se hur det slutar. Jag är givetvis på din sida Sakine. Jag kan dock inte för mitt liv förstå varför det här har blivit så stort. Fascinerande är det dock.

Stå på dig och fortsätt med det du har tänkt fortsätta med!

Det finns lite länkar till den här soppan på min blogg. Det är inte så många som läser den men man kan ju hoppas att någon mer får upp ögonen för dessa absurda händelser.

sakine sa...

Hej Christian, tack! Jag är bra på att ego-googla så du är redan med i min stora länksamling:

http://sakine.blogspot.com/2006/09/jag-fr-inte-skriva-vad-jag-vill-hr.html#comments

Verkligen helt utflippat hela grejen. Jag ska intervjuas för "kurdisk TT" imorgon också. Får försöka få fram lite sanning då :-)

Folk tror på allvar att jag är "utslängd" och "sparkad", fick ett roligt mail från en armenier i går...

"Jag mailade folkpartiet och skällde på deras agerande!!"

Haha...stackarna..

Lisa sa...

Sakine: Hoppas att du fortsätter orka att bara skratta åt eländet. Allt gott!

Max sa...

Hej,

först och främst vill jag tacka för en tragikomisk men välskriven första krönika. Mer sånt.

Vidare så anser jag att hela censurhistorien är en förlegad fars som hör hemma i Nazi-Tyskland eller dyl.

Stå på dig, och fortsätt skriva. Du gör ett bra jobb :)

Brantooine sa...

Tänkte kasta in ett litet inlägg på deras forum om huruvida det skulle vara mer passande att anmäla Turkiska föreningen för hets mot Kurderna som folkgrupp. Upptäckte att man kan göra inlägg på deras forum här:

http://www.trf.nu/tycktill.html

Men jag upptäckte också att det inte FINNS något forum att läsa på sidan. Ingen länk iallafall. Undrar var inlägget hamnar? Hos turkiska SÄK? :) Stå på dig! Ta ingen skit från en förtryckarstat och framförallt inte från ett gäng pajasar i en nationalistisk förening för inbördes beundran.

Sandsorb sa...

Fuck 'em if they can't take a joke!
Ge dem ingenting, ångra inget!

Keep it up!

Anonym sa...

Hehe, få se nu. "Muslimska kvinnor" var ett spännande tillägg, jag har skrivit en krönika om muslimer och den handlade om att folk ska sluta hacka på dem (bortsett från galningar som inte respekterar yttrandefrihet, de kritiseras oavsett kollektiv).

ingen annan som ser dubbelmoralen eller hyckleriet i den här meningen?????

folk har väl rätt att kritisera utan att bli kallade för galningar som inte respekterar yttrandefriheten??? e inte det yttrandefriheten handlar om?? att man har rätt o kritisera o yttra sina åsikter???

ifall man inte kan ta kritik som muslim, eller vad man nu e, så ska man väl inte bo i ett land som har yttrandefrihet???

Anonym sa...

Ja, ska man skratta eller gråta? Stå på dig!