2006-09-14

Jag är friad!

Attans.

"Begreppen ”nedsättande eller förnedrande natur” tolkas sålunda med viss restriktivitet. Det gäller inte minst på de tryckfrihetsrättsliga och yttrandefrihetsrättsrättsliga områdena. Det bör även framhållas att tryck- och yttrandefriheten utgör en viktig grundval för en fri debatt och åsiktsbildning. Vid bedömningen av om t.ex. en tidningsartikel innefattar hets mot folkgrupp skall alltså beaktas att syftet med införandet av straffbestämmelsen inte har varit att motverka debatt eller kritik av skilda företeelser. Den anmälda artikeln innehåller uttalanden som kan uppfattas som kritiska mot turkar. Udden är dock riktad främst mot den turkiska staten och dess grundare Mustafa Kemal Atatürk. En samlad bedömning av innehållet i artikeln leder mig till slutsatsen att denna inte kan anses innefatta hets mot folkgrupp. Följaktligen skall det inte inledas någon förundersökning i ärendet."

Beslutet går att beställa genom Justitiekanslern:08 405 10 00
Ärendenummer:5950-06-30

Via Richard Slätt.

27 kommentarer:

Redaktör Slätt sa...

& så sjunger hela klacken:

Hela Sverige skrattar! Hela Sverige skrattar! HELA SVERIGE SKRATTAR!

Bara hoppas att folk i styrelsen inte kommer in i riksdagen och börjar lägga förslag på grundlagsändringar nu.

Sven Holmström sa...

Det var ju rappt beslutat. Och en ganska väntad slutsats.

Det otäcka är ju att det alls finns utrymme för en lagtolkning i ett sånt här fall. Hade det suttit en censurtaliban på den posten hade åtminstone en utredning kunnat startas.

Jag nämnde Gunnel Arrbäck i en annan kommentar. Hon har ju varit bra för Sverige för att hon som chef för en censurmyndighet är öppen politisk motståndare till myndighetens existens. Det är en märklig, men välsignad ordning.

Om filmcensurmyndigheten i Sverige verkligen skulle styras av folk som följer landets politiska vilja skulle det se annorlunda ut.

Jonas Morian sa...

Grattis! Och det tyder ju på att vår grundlagsskyddade yttrandefrihet ännu fungerar ganska hyfsat :-)

Kiwi sa...

Sakos! Love you!
Jag är såå himla stolt över dig. Fan va sviken jag blev på svensk media..."den svenska fegheten" är ett ämne man borde skriva om..

Har du läst... http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=51866
...om Atatürk i klänning..

Hur sorligt är det när en Atatürk dyrkare,İpek Çalışlar, nämner i sin bok att Atatürk klädd i chador räddar sitt liv, själv riskerar 4,5 år fängelse under "atatürk lagen".

.. visst är det läskigt när den turkiska regeringen tror att deras lagar även gäller utanför landets bräkliga gränser.

kram syrran

FK-tanten sa...

Rättsstaten fungerar ibland! :-)

Anne sa...

Men snacka om snabba ryck!! :) Grattis Sakine, skönt att få bekräftelse på det vi redan visste. :)

sakine sa...

Nu förväntar jag mig en fet överklagan av alla som anser att justitiekanslerns beslut är "TURKOFOBI".

Slätt, jajjemen..tack Anne & fk-tanten!
Jonas och Sven - var inte så säkra på att lagen är så felfri. Jag hade inte förvånats om processen hade fortsatt.

Kiwish! (<-- min syrra, på riktigt. Bor i Holland sedan 8 år)
Hej där, kul att du tittar förbi. Finns många sjuka historier på temat turkar och yttrandefrihet. synd bara att EN VISS svensk tidning inte står upp för så självklara värden som yttrande- och tryckfrihet.
Krama och pussa Lori och Robin från mig :-)

Krohnman sa...

JK håller på Saki, precis som alla vi andra vettiga. Yo go gal!

Per Jodenius sa...

Grattis Saki!
Jag tyckte att din artikel var rolig, fortsätt att skriv som du gör. Du har många läsare som uppskattar dig, glöm aldrig det! Fast jag komemr att få svårt att läsa i framtiden eftersom tidningen inte delas i i Växjö. Påmin mig när jag ska läsa dina artiklar via nätet.

jodenius.blogspot.com

Tjallamalla XXX sa...

...och så var årets minst spännande rättsprocess till ända. Gäsp. Men grattis... eller nåt.

Stefan sa...

Hej Sakine!

Såg att du hade en kolumn i City i går. Skulle inte du få kicken? Nestius bad ju om ursäkt för din kolumn? Eller har du en månads uppsägningstid?

sakine sa...

Hej Stefan! Du har frågat det där fler gånger nu. Varför så nyfiken?

Mitt svar är fortfarande: en dag i taget.

sakine sa...

Tack Per!! Alltid lika snuttig.

jason sa...

Yeahy! Grattis! Hoppas att allt reder sig framöver också, man vill ju läsa vad Du tycker, utan någon annans lalliga efterkonstruktioner

Henrik Hall sa...

Fan också, jag som hade sett fram emot lite revolution. Men det kanske kommer ändå nu när turkarna blir skitförbannade.

Osman Genc sa...

Vilka var det som anmälde egentligen ?

Kan man ta reda på det ?

Osman Genc sa...

PS. Ett tidigare JK beslut...

"Beslut 1999-04-23
Dnr 1286-99-30Fråga om uppvigling i skrift som tryckts utomlands och spritts i Sverige


Justitiekanslerns beslut


Justitiekanslern vidtar inte någon åtgärd med anledning av anmälan.


Ärendet


Justitiekanslern har i två tidigare ärenden tagit ställning till anonyma anmälningar avseende misstänkt tryckfrihetsbrott med anledning av innehållet i en artikel i tidningen Özgür Politika den 17 februari 1999 (dnr 852-99-30 och 1047-99-30). Justitiekanslern har den 9 respektive den 17 mars 1999 beslutat att inte inleda förundersökning i dessa ärenden på grund av att det saknades möjligheter att utreda vem som skall ansvara för ett eventuellt tryckfrihetsbrott. Beslutet den 9 mars 1999 bifogas detta beslut som bilaga (här utesluten).


En av de anonyma anmälarna har nu ingivit visst kompletterande material bl.a. ett exemplar av tidningen Özgür Politika den 24 mars 1999 samt ett meddelande från Interpress av vilket framgår att tidningen distribueras av detta företag.


Justitiekanslerns bedömning


Det synes nu i och för sig vara möjligt att utreda vem som skall ansvara för ett eventuellt tryckfrihetsbrott i tidningen Özgür Politika. Det tryckfrihetsbrott som skulle kunna komma i fråga är uppvigling. Detta brott avser bl.a. att någon i en tryckt skrift uppmanar eller söker förleda till brottslig gärning (7 kap. 4 § 10 TF och 16 kap. 5 § BrB).


Jag utgår nu liksom i de tidigare besluten från att artikeln har det innehåll som redovisats i den då bifogade översättningen.


Innehållet i artikeln skulle i vissa avseenden kunna uppfattas som uppmaningar att begå brott mot främst turkar men även andra européer. I artikeln skrivs bl.a. följande.


Om vi i våra hjärtan bär den sanna Apo-kärleken borde vi inte tveka att begå vilken aktion som helst. Europas intressen i hela Europa inte bara Turkiet måste slås ned hårt. När våra barn darrar och inte kan sova om nätterna på grund av rädsla, skall samma rädsla också européerna få uppleva ... Om vi inte, inom en vecka, straffar tiotusentals européer och turkar, så kommer Apo inte att förlåta oss.


Vi måste slå den turkiska bourgeosien, så att dess rygg inte kan rätas upp igen. Med själmordskommandon måste vi gå på dem, inte bara dem, även deras barn, hustrur och släktingar, så att de får uppleva livet som ett inferno.


Om var och en lämnar sitt knyte (omskrivning för bomb) här och där och går därifrån, kommer detta att få inte bara blodiga republiken Turkiets organisation medgörlig utan även dess fäder.


Dessa uttalanden skulle enligt min mening kunna ses som - om inte uppmaningar - så i vart fall ett sätt att söka förleda kurder som läser texten att ta till våldshandlingar.


Artikeln måste emellertid enligt min mening också ses i sitt politiska sammanhang. Debatten om kurdernas ställning i Turkiet är mycket polariserad. Artikeln kan, trots de uttryck som används, ses främst som kritik av den turkiska staten och ha till syfte att uppmärksamma läsaren på det kurdiska folkets situation.


Tryckfrihetens syfte är ytterst att säkerställa ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Det måste enligt min mening vara tillåtet att i en sådan känslig politisk debatt ta till starka ord för att framhålla sin sak. Vid bedömningen av frågan om förundersökning skall inledas eller inte med ledning av den aktuella artikeln skall Justitiekanslern även beakta den s.k. instruktionen i 1 kap. 4 § TF. Enligt denna bestämmelse åligger det bl.a. den som har att vaka över efterlevnaden av TF att alltid ha i åtanke att tryckfriheten utgör grundval för ett fritt samhällsskick, att alltid fästa uppmärksamheten mera på ämnets och tankens än uttryckets lagstridighet samt att i tvivelsmål hellre fria än fälla.


Jag bedömer inte utsikterna till framgång med ett åtal för uppvigling som tillräckliga utan stannar, med särskilt beaktande av den s.k. instruktionen i 1 kap. 4 § TF, vid att inte inleda förundersökning".

:)

Björn sa...

Grattis saki! Jag får dricka en öl i din ära senare ikväll! Eller champagne. Det beror på humöret. Roligt att tryckfrihetsförordningen inte är ALLTFÖR kringränd i det här landet och att folk kan fatta bra beslut i bland. :)

sakine sa...

Björn, tack!

Heh...jag hade tänkt mingelplinga med bönder i kväll, men måste jobba lite privat. Men vi måste definitivt skåla vid tillfälle.

:o)

Anonym sa...

Tog ett ex av gårdagens Göteborg City för att läsa din kolumn. Den fanns inte med. Ytterligare ett skäl till att inte läsa den något tunna blaskan...

sakine sa...

Anonymos, förmodligen kommer mina texter att spridas i Gtb och Malmö framöver (samma person som tycker att jag skrev min bästa text ever "slarvigt", har nämligen uttryckt önskan om det).

Men jag bloggar förstås när jag slutar skriva där så att du inte behöver röra i tidningen helt i onödan :p

Hehe...fan, den här historien är inte nyttigt för mitt kräsna mellanbarns-ego...ha överseende allihop!

Jason, tack, tack.

Och Hall, ja vi får väl hoppas det. Hets mot turkar och "turkofobi" är miiicket allvarliga grejer.

sakine sa...

(Ps...eller okej, det var inte min bästa text, men tajmingen och målgruppen som jag "hetsade mot" var uppenbarligen klockret. Ds)

Puss å kram sa...

Hej "statsvetare" Madon!

Vet du att du tjänar mer än Petra Axlund? Förra året drog du in 320 000 kr, medan Axlund bara gjorde 299 000. City måste betala sina kolumnister bra? Eller extraknäcker du som städerska...?

Grattis!

PS. Har Nestius bett DIG om ursäkt?

sakine sa...

Puss å kram, skriv ut ditt namn och förklara varför du frågar.

(& ja, jag har ett jobb - och det är inte på City)

Ps. Om du är så intreserad av Petra kanske du ska fråga henne om en dejt. Ds.

Maria Byström sa...

Grattis Saki,

och fortsätt hålla pennan vass.

Du inspirerar mig :-)

sakine sa...

Tack Maria, detsamma!

Patrik sa...

sakine skrev>>Nu förväntar jag mig en fet överklagan av alla som anser att justitiekanslerns beslut är "TURKOFOBI".

Haha, who cares du kan inte förlora.
Jag håller med Maria, håll pennan vass och skriv om vad du vill.