2006-04-13

Visste väl det

"Majoriteten av de svenska ungdomarna i de utomparlamentariska grupperna kommer från medel- och överklassen, de är ofta studenter."

20 kommentarer:

sakine sa...

Källa: Dagens Stockholm City.

Wille sa...

Inte så konstigt:
Ett gäng ungar födda med guldsked som fått allt gratis i sina liv, som nu vill vara lite upproriska rebeller mot samhället som gett deras föräldrar ett gott liv.
..dock helt utan insikt om hur de saker de fått gratis skapats, och med förväntningen att de även fortsättningsvis ska få dem gratis av andra istället för deras föräldrar.

Wille sa...

Var tvungen att Kommentera på detta inlägg

sakine sa...

Bra bra! Ja, det är skrattretande. Vet inte hur ofta jag stöter på "revolutionära" över-, och medelklasskids som har någon slags fixering vid att inte vara så "trista". Det kan ju ifs vara bra, synd bara att viljan att vara förändringsvillig kanaliseras så fel. Värre reaktionärer får man söka efter idag.

Larsa sa...

Och eftersom fröken Madon har ett förflutet i den sk "reclaimvänstern", torde det enligt samma logik vara bevisat att även hon är "överklass".

Student är hon väl i alla fall, så jag tycker nog en viss försiktighet i sina uttalanden vore på sin plats.

Det är ju, som man säger, dumt att skita i eget bo.

Nåja, jag ska sluta raljera och istället ställa en fråga. De som jag kände och gick med i demonstrationen i tisdags var: en 7/11-anställd, en programmerare, en plåtslagare, ett par tunnelbaneförare, en lagerarbetare, några arbetslösa (varav en lokförare), en förlagsanställd, ett gäng från hemtjänsten plus lite annat löst folk. Den yngste av oss var 24 och den äldste kring 45. Själv är jag 27 och egenföretagare.

Min fråga lyder: verkar det som en samling snorungar som fötts med silversked i munnen för dig? Eller skulle det kunna vara så att det är en grupp människor med ganska likartade anställningsvillkor (eller brist därpå) och ganska likartade förutsättningar som protesterar mot en utveckling som uppenbart kommer försämra deras förutsättningar för ett gott och fritt liv?

Att slänga "överklassungdomar"-epitetet på oss är bara intellektuellt ohederligt, billigt och ett simpelt sätt för fega liberaler att undvika en politisering av den här problematiken.

Anonym sa...

alla kan ju inte vara en soft gettoguzz med streetcred. yo yo diss till dig din shonne, här är i betongen är jag princessa.
men seriöst, överklassen kommer aldrig demonstrera för någon annat än själviska saker (sänkta skatter och ökad privatisering) så vem försöker du lura? nyliberalism skapar ett sämre samhälle för den svage, dags att vakna snart?

RL sa...

Nja, jag skulle nog tro att de utomparlamentariska kommer från alla klasser, men initiativtagarna (de som leker marxister och lurar andra att kasta sten) är nog mest över- eller medelklass.

Det finns säkert en och annan bland dessa som gått med i avsaknad av jobb, livssituation m.m, men jag tror att en stor grupp bland dem helt enkelt tillhör kategorierna gaphalsar eller latmaskar.

Annika sa...

RL: Så det finns ingen som faktiskt väljer att kasta sten? Ingen som befinner sig i en sådan position att man känner att ens enda möjlighet att få till en diskussion kring frågor som faktiskt rör ens eget liv och försörjning är att gå ut på gatorna?

Tror du att alla utom du är så dumma att de måste bli "lurade" av en lite hård kärna som "leker marxister"? Ett sånt jävla förakt för människor du måste ha. Var tre miljoner fransmän "lurade" häromveckan? Blev de duperade, eller var det en protest mot en politik som fuckar upp folks liv, en politik som om den infördes här skulle fucka upp mitt liv! Tro fan att jag demonstrerar.

Jag är ingen liberal do-good:er som dövar mitt dåliga samvete med ett amnestymedlemskap. Jag vill kunna betala mat och hyra och kanske nån gång känna att jag har råd att skaffa familj och barn. Plusjobben/ungdomsavtalen/workfare är definitivt inte lösningar för mig. De är ett sluttande plan rätt ner i avgrunden.

Vad är det du vill ha? sextontimmars arbetsdag och förbud mot fackföreningar?

Fan, en vän till mig höll på att få sparken för att hon krävde fläktar ner till lagret mitt i sommaren. Det var för mycket för arbetsgivaren. Fläktar! Är det så vi ska ha det? Är det så er liberala utopi ser ut?

Kom ner på jorden och inse att det är verkliga människor med verkliga liv ni vill sabba för. Inga maskiner eller siffror i nån rapport.

RL sa...

RL: Så det finns ingen som faktiskt väljer att kasta sten? Ingen som befinner sig i en sådan position att man känner att ens enda möjlighet att få till en diskussion kring frågor som faktiskt rör ens eget liv och försörjning är att gå ut på gatorna?

Det finns säkert en och annan som väljer att kasta sten, beteckningen på dem är: Idioter

Tror du att alla utom du är så dumma att de måste bli "lurade" av en lite hård kärna som "leker marxister"? Ett sånt jävla förakt för människor du måste ha.

Människor är faktiskt dummare än man kan ana, och i stor flock ännu värre.

Var tre miljoner fransmän "lurade" häromveckan?

Nej, flertalet betedde sig civiliserat.

Jag är ingen liberal do-good:er som dövar mitt dåliga samvete med ett amnestymedlemskap.

Inte jag heller.

Plusjobben/ungdomsavtalen/workfare är definitivt inte lösningar för mig. De är ett sluttande plan rätt ner i avgrunden.

Plusjobben är inga jobb, det håller jag med om. Däremot har jag inget emot tidsbegränsade provanställningar för ungdomar.

Vad är det du vill ha? sextontimmars arbetsdag och förbud mot fackföreningar?

Det får vara hur få eller hur många timmar som helst förutsatt att arbetsgivare och arbetstagare är överens. Själv jobbar jag 18-timmar i veckan och får betalt därefter, jag har blivit erbjuden heltid men tackat nej.

Vägrar f ö att vara med i facket så länge det är knutet till ett politiskt parti.

Är det så er liberala utopi ser ut?

Jag är inte liberal. Jag anser också att det barkar åt helvete men mera på grund av att arbetsgivare numera måste betala full sjuklön samt fackets idiotier. Om dumheten att alla ska ha rätt att kräva heltid går igenom så lär det definitivt vara slut på nyanställningar i Sverige.

sakine sa...

Larsa! Hehe...okej, jag var med på en reclam-fest EN gång! Jag var typ 19 och skikfeminist. Fasen vilket superminne ni har.

Men överklass har jag då aldrig varit. Men jag blir gärna rik. Student slutade jag att vara januari -04.

Av det man såg på TV och i tidningar verkade det vara ungdomar i åldern 15-25.

Ta absolut inte åt dig av en liten generalisering. Så mycket som dina polare gastar överklass och gud vet vad till andra ni absolut inte har någon koll på...

Kom med sakliga argument i stället. Varför demonstrerar ni aldrig mot plusjobb? Kan ni inte göra det på första maj? Kan ni vara konsekventa? Låt gå för att ni tror på ett annat ekonomiskt system, men var då konsekventa. annars kommer ni att fortsätta at framstå som förvirrade.

sakine sa...

Det RL skrev är väl kärnan i det hela:

"Det får vara hur få eller hur många timmar som helst förutsatt att arbetsgivare och arbetstagare är överens."

Och det är här "osynliga partisterna" säkerligen inte håller med (eftersom man inte litar på arbetsgivare eller kan drömma om att bli en risktagande företagare själva).

I övrigt: Det är väl klart att det finns underklass i alla läger. Det som däremot är extra intressant är när "lyx-marxister" leker underklass med stenar i hand. De är till synes ganska många ungdomar.

j sa...

Gick förbi demonstrationen på Odenplan. Kan inte säga att jag såg någon som var över 20, men det var säkert kul för dina kompisar att känna sig lite yngre. Kanske någonting man själv skulle satsa på när man får en medelålderskris.

För övrigt är det vänstern som präglas av människoförakt. Det är ni som anser att kineser är korkade som inte fattar att de blir utnyttjade och att svenskar är blåsta som har fel vanor och vill leva sina egna liv. Det är ni som vill att ett fåtal ska få detaljstyra människors liv. Jag förmodar också att det är några av er här inne som tillhör den lilla utvalda skaran.

Larsa sa...

Sakine:

Jag skrev ett långt inlägg om att protesterna riktades mot hela den våg av workfarepolitik (inklusive ungdomsavtalen och statligt slavarbete i form av plusjobb) som sveper över Europa just nu, med grund i lissabonagendan, samt att centern är en enkel symbol för den politiken men inte särskilt intressanta i sig. Demonstrationen frontades ju bland annat av en "AMS macht frei"-banderoll.

Sen lyckades min dator hänga sig och radera rubbet.

Hursom, kontentan av det hela är att du är snygg och klär i slips.

Jo förresten! En sak till. Jag är en synnerligen risktagande småföretagare också, men ser inte att jag skulle tjäna på en högerpolitik. T ex skulle gratis kollektivtrafik och tandvård definitivt göra mer för min plånbok än lägre skatter.

Au revoir!

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Larsa, OK.

Visst, jag får också tydligen en del klirr på grund av skatteutjämningssystemet & alla "integrationssatsningar" mm, p g a att jag bor där jag bor. Inte för att jag behöver det. Om jag och andra som anses vara "behövande" fick arbeta fritt utan att skatten tog ifrån stora delar skulle fler få det bättre.

Jag ogillar inte socialitisk politik mindre för att jag får kortsiktiga (orättvisa) 'vinster'. Däremot har jag full förståelse för att många resonerar annorlunda.

Intressant dock att ni menar att protesterna är bredare än mot ett parti på 6% som föreslår en pytteändring i sammanhanget. Hoppas ni fortsätter att visa det. Första maj vore ju bra, demonstrera gärna mot regeringen.

---

Jag har förstås ett snyggt foto på bloggen. Nu har jag förskräckligt långt hår som måste klippas.

Tack!

Larsa sa...

Sakine:

Jag lovar och svär på allt jag håller heligt att demonstrera mot regeringen på 1a maj.

Om inte annat för din skull =)

Jonas Barkå sa...

För långt hår? Det är ju omöjligt. I alla fall på en kvinna i din ålder.

sakine sa...

Larsa, låter utmärkt. Deal. Man kan ju nästan tro att du inte ogillar mig.

Jonas, johurru. Jag har liksom låtit det växa och vet inte riktigt hur jag ska styra upp det. Kanske kan man ha långt hår, men då måste jag fläta eller färga det på något sätt.

Det får bli helgens stora fundering för min del..

Larsa sa...

Sakine:

Klart jag inte ogillar dig, varför skulle jag göra det? Jag är ju lyxmarxist och känner en naturlig affinitet med alla som vill se champagnen flöda.

Du vet, vi marxläsande stenkastarapologeter peppar liksom inte på saltgruvor och läger längre, det är bara 1900-tal. Vi vill ha plasma-tv, hummer, ferrari och blingbling. Åt alla.

Såhär i förbifarten har du nog mer gemensamt med anarkisterna än vad du tror, iaf om man tar deras slagord från förra första maj på allvar: "frihet, ansvar, demokrati - anarkister här är vi". Vi kontrade såklart med "feta bilar, inget ansvar - kommunister här är vi".

Här borde jag såklart ge mig in i en djupare kritik av varan, borgerlig demokrati som en rätt trist administration av fattigdom och brist, och så vidare, men jag tror ärligt talat inte att det här är rätt forum så jag låter det hänga i luften till ett mer fördelaktigt sammanhang. Min poäng är bara att det kanske inte är så enkelt som du vill ha det till, att vi är sovjetvurmare hela bunten (vilket iofs är ett enkelt sätt att ta retoriska poäng).

Annars tycker jag väl att du för en lite väl simplistisk politisk linje, vilket på nåt plan ju är lite av kännetecknet för en liberal. Inget att uppröras över direkt. Det är ju inget svårt val om man vill vara lite lagom upproriskt icke-pk utan att riskera att inte vara rumsren eller behöva läsa en massa politisk teori (eller riskera att få spö av snuten på diverse gatufester). Och det är helt okej.

Att det sen gör oss till fiender är en annan sak, men det är ju inte på ett personligt plan.

Jag är säker på att du är en fantastiskt trevlig, fin och komplex person.

Så ha det fint och njut av påskledigheten.

Anonym sa...

...och de flesta liberaler bor i sunkiga ettor i underklasskommuner, typ Huddinge. :-)