2006-04-13

Blunda, moralisera och le!

Så några kommentarer om sexköpslagen. Det är vanligt att människor spekulerar och har tankar om saker och ting. Sen får de för sig att
1) deras moral är bäst, samt att deras moral ska gälla andra.
därutöver kommer de på att
2) det är ganska lätt att få igenom politiskt korrekta lagar i Sverige.

Resultatet blir lagar såsom sexköpslagen. Louise (satt i SVT-soffan i morse) har redan skrivit oerhört mycket på sin blogg om den svenska debatten om knullbåsen och sexslavar i Tyskland.

En rolig grej är att Muf i Kronoberg har gått ut och sagt att de är mot sexköpslagen. Oh, Kronoberg denna speciella region. Hur vågade ni! Nåja. Moderpartiet var framme snabbt och drog fram piskan. Det konstiga är att media framställer det hela som om Muf menat att "vanlig hederlig prostitution" bör ingå människors fria yrkesval" (länken till SVD, tex) medan de själva på sin hemsida snarare skriver:

- Sexköpslagen har medfört väldigt negativa konsekvenser och gör mer skada än nytta, säger Rola Brentlin ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Kronoberg.
Sedan lagen kom har prostitutionen inte minskat men skadorna har ökat, man har tappat kontrollen över detta och tvingat många människor under jorden där de utsätts för mer risker än nödvändigt.

Många tror att vi vill se fler prostituerade på våra gator, detta är givetvis inte sant. Vi vill att man ska arbeta med denna fråga och inte blunda för den genom ett förbud som man gör just nu, fortsätter Rola Brentlin.

(Min fetstil)

Måste säga att det var ett mycket bra pressmeddelande och ställningstagande. Louise analyserar fegheten på ett bra sätt:

Sexköpslagen synes ha blivit tabubelagt område. Ifrågasätts den - ifrågsätts ditt omdöme! Inget parti tycks villiga att peta på frågan.

Hon har så rätt så. Folk vågar inte, dra gärna parallell till yttrandefrihetsfrågan. Kan ju "avslöja" (böh!) att jag testat och motionerat om sexköpslagen inom ett ungdomsförbund där det stod fifty-fifty i somras. Det finns gott om moralister till höger och vänster. Som sagt, vi har en hel del nuvarande och kommande politiker som befinner sig en bra bit från det de får makt att fatta beslut kring. Sedan skapar de en egen bubbla med moralistisk debatt, som de sedan prackar på andra. Som vanligt utnyttjar de (medvetet eller ej) en 'svag grupp' för sina syften - när det i själva verket är samma svaga grupp de sparkar på. Mycket lustigt.

7 kommentarer:

Fredrik Lindholm sa...

"Moderpartiet var framme snabbt och drog fram piskan."

Jag skulle hellre se moderpartiet i kedjor, eller i en vakuumsäng.

Jonas Barkå sa...

Det är helt klart för få vakuumsängar i den svenska politiken.

Siavosh Zarrasvand sa...

Jo vad många argument mot sexköpslagen vi kom på idag då. Själv ser jag med glädje på att flera länder diskuterar att följa Sveriges goda exempel. Just för att det haft positiva effekter.

Verkar vara du din lilla moralisttant som vill att alla ska följa din moral:
"Folk ska få sälja sig om de "vill". Därmed basta!!!"

sakine sa...

Siavosh, blicka bara på Iran: förbjudet men långt från "borta".

Det enda argumentet "för" sexköpslagen är att den kanske indirekt hindrar många omyndiga unga in i "prostitutions-världen".

Viktigast för mig är inte min egen moral i frågan (jag skulle inte vilja köpa/sälja sex), det viktiga är att de som råkar illa ut ska hjälpas. Att luta sig tillbaks som elitfeminister eller konservativa kärnfamiljsdyrkare lågt från verkligheten, är aldrig min grej.

Anonym sa...

Siavosh, blicka bara på Iran: förbjudet men långt från "borta".
Sakine, låt oss hålla oss till fakta:
1. I Iran finns det bordeller, statligt drivna av mullorna som ger ut tillstånd för män och kvinnor att vara vigda under 45 minuter. Ditt påstående är således felaktigt.
2. Sedan läser man då och då att någon avrättas för att de varit prostituerade i Iran. Detta beror på att de varit det utanför systemet, mullornas system. Anledningen till att ingen får vara det utanför systemet är att kriminella ligor inte ska växa sig starkare än regimen.

3. Slutligen konstaterar jag att ditt svar till mig inte innehöll några sakargument mot sexköpslagen. Inga siffror, inga polisrapporter, ingenting. Jag tippar att det beror på att all statistik talar emot det du vill genomföra (avskaffande av sexköpslagen). Det är ju trots allt därför som fler länder planerar att följa Sveriges exempel.

Mvh,
Siavosh Zarrasvand

sakine sa...

Sia, alla undersökningar styrker min tes, det är därför jag ändrat uppfattning om lagen (jag var FÖR den när den kom, för att jag trodde att den skulle göra nytta).

Sen kvittar det ganska hårt vad mullorna har för sig; jag syftar givetvis på vad som sker i allmänhet. Där finns gott om prostitution och droger.

Sia, om underslkningar säger att det gjort det svårare för de prostituerade sedan lagen trädde i kraft, påverkar det ditt ställningstagande eller ej?

Fredrik Lindholm sa...

"2. Sedan läser man då och då att någon avrättas för att de varit prostituerade i Iran. Detta beror på att de varit det utanför systemet, mullornas system. Anledningen till att ingen får vara det utanför systemet är att kriminella ligor inte ska växa sig starkare än regimen."

Mullorna lyckas ju med att få eventuella ligor att framstå som riktigt trevliga. Och om prostitution vore lagligt så finns det ju inga motiv för att driva bordell på kriminell basis, nej.

Och så en liten gåta:

Q: Varför finns det inga mullaråd i Star Trek?

A: Det är för att den utspelar sig i framtiden.