2006-04-07

Varför säger alla...

..."All time high"...?

Såååå nördigt uttryck. Är det bara mina öron som drabbats hårt den senaste veckan?

19 kommentarer:

RL sa...

Det uttrycket har jag faktiskt inte hunnit börja reta mig på. Jag tycker det är mer irriterrande med allt 'dissande' och 'messande' ...för att inte tala om folk som hälsar med s k 'high-five' som om dom var kungar i ghettot, urk :o(

Men förresten, var inte din skatteåterbetalning också 'all time high'? :o)

Jonathan sa...

haha!
"för att inte tala om folk som hälsar med s k 'high-five' som om dom var kungar i ghettot, urk :o("

jag tror inte kungar i ghettot hälsar med high five. Det kanske är något man börjat med på senare tid. Men jag tvivlar som sagt. Möjligen har de inspirerats av Borat

High five!
too slow!

Anonym sa...

Waow har Sakine vaknat ur sin dvala och också börjat inse hur svenskar okritiskt sväljer allt
( A L L T ) som kommer från fantastiska, kärleksfulla, häftiga storebror USA?!

Dennis sa...

Ja, användandet av det uttrycket är all time high.

Henrik Hall sa...

För att fortsätta pü det nördiga, sü lol @ anonym. Süü tönigt att gnälla om att allt ont kommer frün USA och buhuhu rakblad i halloweenäpplen. Väx upp.
Här pratar alla bara allmän rotvälska, och det suger rätt hürt. Ni kan jämföra hochdeutsch-ober österreicher deutsch med rikssvenska-blandning av gotländska och danska om ni sü behagar.
Dessutom sitter ü där, ja ni fattar vilken bokstav borde sitta. Störande!

Anonym sa...

Henrik Hall du har givetvis helt rätt. Det är betydligt bättre att föra sig på ett *halvspråk för att ungå missförstånd och andra problem.
* några ord från engleskan och några från svenskan blir ett helt nytt exiting språk med en big hit ratio in popularity bland the polulations över hela sweden man.

doyobi sa...

Att klaga över utländska nymodigheter i svenskan är som att stå och boxas mot en flodvåg. Lycka till, ni som orkar...

Jag omfamnar Fredrik Lindströms laissez-faire-attityd (ojdå, franska och svenska i ett ord!) när det gäller språk. Det är som skönare.

Anonym sa...

Nymodigheter i språket är inget fel. Jag beundrar verkligen den kreativa trion latin kings språkbruk, som senare kom att kallas rinkebysvenska. MEN det krävs ingen Einstein för att inse att wallstreet-termer som "all time high" är härskartekniker, alltså inget som berikar språket.

Henrik Hall sa...

Härskartekniker? Tillat mig gapflabba.

sakine sa...

Åh, jag varken älskar eller hatar USA. Jag älskar frihetliga idéer, kort och gott. Varför jag skulle få för mig att älska emigrerade européer extra mycket eller deras uttryck vet jag ej.

Hehe...Leman, Borats High five är ju schyst!

Jo, jag gillar själv att blanda in enelska eller tüska roligheter i text, men vissa uttryck är bara för mycket. "All time high" är ett sånt. Har hört det 4 ggr i veckan och det stör verkligen.

Och, alla språkfascister, jag föredrar bre och sho framför det ;)

doyobi sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jonathan sa...

ja, åt helvette med språkfascism. däremot måste man veta när formellt språk passar och när imformellt passar. i informella sammanhang är det fritt fram att leka med språket.

när det gäller influenser från olika språk är det löjligt att vara strikt emot det. engelskans styrka har ju varit att den har tagit in så mycket intryck från andra språk. Det jag däremot vänder mig emot är gringostilen där man vill att förortsvenska (som jag själv gillar att slänga in ibland) ska jämställas med formell svenska. Men de som är emot influenser bara för att de kommer från förorten tycker jag borde tagga ner ett par hekto.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Ja, men alltså: språket förändras och bör också göra det. "Kalabalik" kommet tex också från turkiskan, men har fått smälta in naturligt, liksom många andra ord och begrepp. Det är nu man krystar fram aina, guzz och 'nysvensk'. Blä.

Och ibland hittar det dumma folket själv på tramsigheter :o)

-----
En annan sak är att det är såå lyxigt att kunna ett språk så pass bra att man också kan ta ut svängarna. Det absolut värsta är när folk ska göra sig till (och antingen prata 'upp' sig eller prata 'ner' sig...). Att zappa låter nästan bara naturligt mellan kön. Absolut inte mellan generationer.

Fredrik Lindholm sa...

Det är ett klurigt sätt att smyga ut att man röker gräs.

sakine sa...

Gör du? (Eller, behöver man ens fråga...)

Fredrik Lindholm sa...

Går jag runtomkring och säger "all time high"? Nej, det gör jag inte, lilla fröken ordblind i starroperationskön.

Henrik Hall sa...

Språkfascism passar sig ibland. Till exempel när folk sär skriver om kassa apparater, eller folk som skriver nattväcktarstat eller våldtäckt. I talspråk finns kanske inte så mycket att anmärka, förutom när intelligensreserven säger domma. Fast det händer ju inte så ofta...

Wille sa...

Jag får känslan av att du verkligen skulle gilla ledmotivet till Bond-filmen "Octopussy".
Håll till godo med ledmotivets text

(sent inlägg, men efter tre pints kommer man på många bra idéer)