2006-04-13

Nylander, Ja til livet & aborträtten

Johanna Nylander från Liberala ungdomsförbundet som driver denna snygga blogg var med på Debatt i tisdags. Hon debatterade där aborträtten med/mot en kvinna från "Ja till livet". Kvinnan drog till med både kostnadsargument (det är ju bara att låta dem stå för/delvis stå för kostnaderna) och om leende foster. Anledningen till diskussionen just nu är Ylva Johanssons senaste uttalande om att utländska kvinnor skall få rätt att komma till Sverige och göra abort. Inget konstigt: regler som gäller för andra vårdingrepp även skall gälla aborter. Varför abort skulle vara ett undantag kan ingen riktigt förklara.

Tidigare har Ja till livet reagerat på Lufs åsikter här bl a.

Visserligen är det aldrig en enkel fråga när det är fråga om foster/liv, men någonstans måste verkligheten dyka in. Hundratals kvinnor dör dagligen på grund av osäkra aborter. Är det ett pris Ja till livet tycker att man får betala? Och vad händer med oönskade barn? Har Ja till livet tänkt ta hand om dessa?

9 kommentarer:

Fredrik Lindholm sa...

Är det till självkostnadspris eller solidaritet via skattesedeln?

sakine sa...

Vad spelar det för roll?

Per Hagwall sa...

Som liberal så borde du ha en åsikt huruvida människor via skattsedeln skall tvingas betala för saker de anser strida mot grundläggande moral och mänskliga rättigheter.

(Vad gäller min personliga åsikt om aborter; det är för många nu, men ett förbud skulle skapa fler problem än det löser, nuvarande system i Sverige är nog det minst dåliga)

sakine sa...

Per, jag tycker att det kan ingå i vården, och vård betalar jag redan via skattesedeln. Rätten att göra abort går ihop med min (och, gissar jag, majoriteten svenskars)moral.

Ska jag vara pragmatisk för ett ögonblick och acceptera nationalstaten så sure: låt dem komma, men betala själva.

Jag är också nöjd med det svenska systemet, men ser inte varför utländska kvinnor inte skulle få komma hit och göra aborter (om de dessutom pejade själva).

Johanna Nylander sa...

Största grejen är väl att du idag inte ens får komma hit och göra en abort, men får komma hit och operera ögat eller vilket annat medicinskt ingrepp du vill, bara du betalar.

Tror definitivt att det finns en hel del organistioner som skulle kunna tänka sig att betala aborter, och om man skulle göra det statligt, att det då skett genom typ sida eller något i den stilen.

Finansieringsbiten är en bagatell i det hela. Det största problemet idag är att du inte ens får, pga. ett litet undantag som rör just aborter.

sakine sa...

Johanna, ja exakt. Som om det är finansieringen som är det "big question".

Det är ju bara ett sätt för abortmotståndare att peka på vilket hemskt förslag det är.

Fredrik Lindholm sa...

"Det är ju bara ett sätt för abortmotståndare att peka på vilket hemskt förslag det är."

Skitsnack! Du kan ju själv räkna ut hur många fruktsamma kvinnor det finns världen över och hur många av dom som bor i länder där de inte har rätt att göra abort. Och sedan frågar du dig om det är rimligt att alla de skall kunna komma till Sverige och göra abort för svenska skattebetalares pengar?

Det finns inga gratisluncher. Det finns alltid en kostnad.

sakine sa...

Det finns visst gratisluncher - för alla som bor här.

Sen är frågan inte om det ska vara gratis eller ej, vilket både jag och Johanna redan påpekat. Så sluta gömma dig bakom den "orsaken".

Hur reaktionär får man vara på en skala...

Fredrik Lindholm sa...

Det finns inga gratisluncher, för det finns alltid en kostnad. Trodde att jag inte var tvungen att behöva förklara det för er.

Det finns en enkel anledning till att de aldrig kommer att få göra abort till självkostnadspris. I Sverige är inte sjukvård som vilken service som helst, utan en förmån som är omgärdad av en kvasireligion. Om man låter utlänningar (som varken har eller kommer att betala in skatt till svenska staten) köpa medicinska tjänster så kommer svenska medborgare att fråga sig varför de inte får göra det, utan måste ligga i eviga vårdköer.

Det finns dessutom fall där folk bara har fått ett cochleaimplantat, för det anses vara bättre att vara halvdöv än heldöv. Inte ens de som kan betala för det andra implantatet ur egen ficka får det, för om en inte har råd med det då skall ingen få ha råd med det.

Det kan väl ses som ett mindre ont att biståndspengarna går till aborter än olika diktatorer i tredje världen. Men vet ni vad, jag är mot alla former av statligt bistånd? Om ni vill att kvinnor från mindre fria länder skall kunna komma hit och göra abort så skall ni inte politisera sjukvården ännu mer genom att göra en biståndsfråga av den. Arbeta istället för ett system med privata sjukvårdsförsäkringar. (Om det nu inte är så att ni vill att det skall vara politiserat så att ni kan framställa er själva som viktiga...)