2006-04-02

Deklaration är inte kul...

...speciellt inte när man för första gången ska BETALA "tillbaks". Hela 7861 spänn!

Och varför måste man betala en jävla begravningsavgift? Att kommunalskatten ligger på 32,50 % muntrar inte heller upp, direkt.

20 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Jag brukar alltid få tillbaka men i år ska jag betala... hela 24 kr! Den administrativa hanteringen kostar säkert mer.

Antar att du gått ur kyrkan eftersom du påpekar begravningsavgiften. Kyrkogården måste ju ändå hantera din begravningen på något sätt och alla tjänster kostar ju så...

louisep sa...

Nä, det är inte kul, tursamt har jag inte fått kvarskatt på flera år.

Begravningsavgiften finns där som förtida inbetalning (efter skatteförmåga) på vissa tjänster när du dör, som kremering, skötsel av begravningsplatser osv. DIt vi alla ska en gång. Men jag har alltid undrat varför kyrkan har monopol på begravningsplatser och kremeringar. Själv skulle jag, eller tja, min aska, vilja skjutas ut i en raket mot rymden.

Jonas Barkå sa...

Raket i rymden-alternativet är helt ok, bara du betalar den själv och dessutom ändå betalar för den gravplats du inte tar upp :)

Jonas Barkå sa...

Sen är jag inte helt säker på att kyrkan har monopol på gravplatser. Har hört att det finns ickereligiösa gravplatser i stockholmsområdet.

Någon som vet mer?

Henrik Hall sa...

Fniss. Själv blev jag skyldig typ 14 spänn, till skillnad mot förra året då jag fick tillbaka ~2000:- En kul sak att syyselsätta sig med kan ju annars vara att på ålderns höst räkna ut hur mycket man kostat staten, kontra hur mycket man betalat in...

sakine sa...

Jo, det där med begravningsmonopol har jag hört. Man borde få slippa avgiften om man lovar att "ge" sina organ till kära staten när det är dags.

Sen är det ju många invandrare som faktiskt vill begravas i sina hemländer, varför ska dessa peja?

Henrik, ynka 14 slantar? *morr*

Anna...ja, något att göra med kyrkan borde jag väl inte ha. Men att det ska kosta några hundra varje år är ju lite väl tycker jag. Sverige är ju så stort, det borde inte kosta så väldans att ta lite plats i våra obebodda områden.

Henrik Hall sa...

Jepp, så går det när man inte försöker fuska ;)
Alltså, begravningsmonopolet är kanske det monopol man skall vara minst upprörd över, det finns ju betydligt värre, skdaligare och kostsammare. Spelmonopolet till exempel.. (bra krönika i neo förresten)

sakine sa...

Mjooo...men jag måste ju betala direkt till begravningsjiddret. Sånt svider :o)

Thanx.

Wille sa...

Hmm..
Har inte fått några deklarationspapper.
Visserligen bor jag inte i Sverige, men jag äger ett fritidshus, så rimligtvis borde jag få något om att jag ska betala fastighetsskatt, eller slipper jag kanske undan den som utlandsboende?

Själv fick jag nyligen tillbaka drygt £2700 (nästan 40 000 kronor) på skatten från 2004-2005 här borta, hade betalat in för mycket..

louisep sa...

Wille: Fastghetsskatten kommer senare, och den deklarationen. Tro inte att du slipper.:)


Vad bra, då har du råd att bjuda på lakritsshots en helkväll.
(eh, någon gammal Rocky-strip dök upp i skallen)

sakine sa...

Hrm. Lakritsshots..? Det är mest synd om mig i år, glöm inte det ;)

Gosh, jag måste verkligen ta och planera hur jag ska bli jätterik. Så svårt ska det väl inte vara...

Patrik sa...

Jag får tillbaka närmare 13.000, de kommer väl till användning då jag har bjudit min storebror och min pappa på en greklandsresa till hösten då jag råkar fylla 40.

Henrik Hall sa...

Är inte själva poängen med att fylla år att man ska bli bjuden? Kom förresten på att jag hade en massa oskattade obligationer som jag måste redovisa :/ Så jag blir nog skyldig mer än 14 spänn till slut.

sakine sa...

Patrik, vilken lyx! Grattis i förskott.

Hall, hi hi...*skadeglädje*

RL sa...

BETALA "tillbaks". Hela 7861 spänn!

Hur kan du som anställd åka på en sådan summa? Har du haft fler än en arbetsgivare som dragit skatt?

Själv åkte jag på 2000 spänn för förra året. ...men jag har en månad kvar tills det är dags för min deklaration, så några kryphål till (och kvitton) ska jag nog hitta :)

Henrik Hall sa...

Skrattar bäst som skrattar sist var det väl någon vis som sa en gång ://

sakine sa...

RL, det står " Beräknat belopp att betala"....

Pensionavgift och inkomstskatt...och den sjkt höga kommunalskatten verkar krydda på kostnaden. Jag har väl lite småinkomster från skrivandet, men det är ju knappast några höjarbelopp, om man säger så. Jag fattar inte riktigt heller hur det kan bli så mycket...fattar inte varför pensionsavgiften är så hög också. Bara kommunalskatten hamnade på nära 114000 :-

Suck..

Har alltid fått tillbaks förr juu. Orättvist. Har inte Mona infört någon rabatt för oss förortsbor? :o)

RL sa...

Jag har väl lite småinkomster från skrivandet, men det är ju knappast några höjarbelopp, om man säger så.

Det behöver inga höjdarbelopp i detta 'sosseskatteparadis'. Men då är det nog så att din arbetsgivare som du skriver för inte tar hänsyn till dina övriga inkomster när denne drar skatt för ditt skrivande. Säg till grin...eh...cityredaktionen att dra minst 30% av skrivarlönen så ordnar det sig nog till nästa år.

Har inte Mona infört någon rabatt för oss förortsbor? :o)

Jo, men det är bara för den majoritet som inte gör något alls :o)

sakine sa...

RL, okej. Bra tips.

Vaaa...rabatt för den som inte gör något alls? Det låter nästan lockande.

Bara nästan. För att slippa rapporteringen om statligt rån en gång om året..

Anonym sa...

Begravningsavgiften är lika korkad som tv-licensen! Det vore väl ändå mer rationellt att baka in begravningsavgiften i övriga skatter eftersom det ju ändå inte går att slippa undan. På samma sätt kunde väl tv-licensen skötas även om det där borde finnas större administrativa besparingar.

TV och döden är två saker i livet som man svårligen kan undkomma... =)

/Ulf från nubbs