2006-04-21

Ibland krävs en ninja

För att förklara självklarheter. Något för socialister i alla partier att läsa.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ninjan pratar om människor som vore de produkter som ska konsumeras och förbrukas. Som vanligt med högeråsikterna så saknar även denna intelligens.

sakine sa...

Nja, du ser, det är just det han inte gör.

Vad menar du själv med 'intelligens'?

Männiksor utför tjänster, ingen "äter upp" eller "förbrukar" din lilltå.

Och vill du ha din tid bara för dig själv - ha det då. Ingen blodtörstig liberal tvingar dig till annat. Däremot är det såna som du som av någon sjuklig anledning tycker att det är helt i sin ordning att tvinga andra människor att betala dig - utan att de går med på det.

Ninja economist sa...

För en arbetsgivare så är arbetstagare något denne betalar för. Om det är dyrt att betala för arbete så köper en arbetsgivare mindre.

Socialister borde se till verkligheten och att de skadar alla dem de påstår sig värna istället för att anmärka på att bloggare använder ord som de ogillar.

Jag konstaterar att du anonymous, som inte ens vågar skriva vem du är, inte invänder i sak mot min framställning.

Anonym sa...

Att jag är anonym beror på att jag inte har någon blogg och därmed inte finner någon större mening att registrerar mig här.
Är det meningen att vi arbeterare ska stå hand i hand och rea ut oss till arbetsgivarna? Som vanligt med högerfolk är människoföraktet aldrig långt borta.

Jonas Barkå sa...

Är det meningen att vi arbetare ska stå delade mellan de som får artificiellt höga löner och de andra som inte får något jobb alls? Som vanligt med vänsterfolk är människoföraktet aldrig långt borta. Särskilt föraktet för arbete och arbetare.

Ninja economist sa...

Anonymous. Det går att skriva utan att vara registrerad. Men var anonym du, det blir så mycket lättare att skriva slarvigt om ingen vet vem man är.

Men återigen. Du vägrar bemöta mig i sak. Du vägrar att bemöta det fastställda faktum att en minimilön leder till ökad arbetslöshet.

Jag säger inte i mitt inlägg att det är dåligt med arbetslöshet. En minimilön är alldeles utmärkt för dem som blir kvar på arbetsmarknaden. De får ju högre löner. Däremot är det dåligt för dem som redan är arbetslösa, för dem som blir arbetslösa pga av minimilönen, och dåligt för ekonomin i stort.

Med en minimilön så anställs bara dem som har en arbetsproduktivitet som står i paritet till minimilönen. Och då blir dem med dålig utbildning och dålig arbetslivserfarenhet arbetslösa. Dessa tenderar oftast att vara unga, gamla eller invandrare.

För en person med en ekonomiutbildning från ett toppuniversitet så spelar inte en minimilön vidare mycket roll. Men har man mage att påstå att man bryr sig om unga, invandrare, gamla, dem med dålig utbildning och dålig arbetslivserfarenhet - då skall man, om man har intellektuell heder, vara emot en minimilön.

Ola D Svedin sa...

Är Stockholms Universitet ett toppuniversitet, eller var det en hypotetisk ekonom?

Ingen skugga på dig, hr. ninjaekonom, men jag ryggade bara tillbaka på tanken vid ett svenskt "toppuniversitet"...

Wille sa...

sidospår: "svenskt toppuniversitet" är väl i allra högsta grad en oxymoron.

Inget svenskt lärosäte finns i sikte bland de 100 bästa universiteten i världen. Osäker, men tvivlar på att de ens finns med bland de 200..

Har f ö för mig att lilla Svenska Handelshögskolan i Helsingfors t o m kvalade in bland 100 bästa..

Ninja sa...

Att ens ta termen "Europeiskt toppuniversitet" i sin mun är tveksamt. Ser man dock till det nationalekonomiska ämnet och ser till antalet publicerade forskningsartiklar per forskare i bra akademiska tidskrifter så hamnar universitetet i topp.

Internationellt sett dock så brukar det oftast bara vara London School of Economics och Tel Aviv (tror jag) University från Europa som ens får vara med på rankinglistor i nationalekonomi.

Min poäng med toppuniversitet var denna: personer med bra utbildning påverkas inte av minimilöner. Det gör bara dem som inte har bra utbildning eller arbetslivserfarenhet. Det är kanske också därför som socialistiska medelklassungdomar är för minimilöner...

Jonas Barkå sa...

Varför räknar folk så ofta in Israel till Europa?