2006-04-02

Situationen i norra Kurdistan

...är långt från stabil. Turkiet har grava problem, om det har jag skrivit många gånger tidigare. T ex här. Så länge man inte löser ett problem kommer problemet i kapp en, så det förvånar mig inte det minsta att det blossat upp nu.

Problemet i Turkiet är att man har låst fast sig i samma inställning från Ataürks dagar. Grundlagen, som inte ens får föreslås ändras, fastslår att det i Turkiet endast bor turkar. Inget annat, bara turkar. I en så stor region, där både kurder och assyrier/syrianer och armenier bott i årtusenden, blir det svårt att assimilera bunten. Bara kurder inom Turkiets gränser beräknas vara ca 20 miljoner. Turkarna kom till området först på 12-hundratalet, några få hundra år senare delades området upp i Persiska-, och Osmanska riket. Efter första världskriget förhandlades nya gränser. 1920 (Sevres) lovas en kurdisk stat, tre år senare var det bara att glömma: Turkiet bildades med nuvarande gränser och allt kurdiskt förbjöds.

Befolkningen i Turkiet är...milt uttryckt, starkt påverkad av den nationalism de fostras in i redan som barn. Likt våld föder våld föder nationalism nationalism. Och den kurdiska nationalismen är stark. Ja, jag har inga kortsiktiga mirakellösningar, men självbestämmande och frihet från nationellt förtryck är klara mål.

Ett kurdiskt ordspråk att tänka på:

"Låt oss skiljas från våra grannar för att komma varann närmre"

Finns det ett folk som skulle JUBLA över en mur omkring sig så är det kurder.

Uppdatering: Här en bra bloggpost på samma ämne.

23 kommentarer:

Fredrik Lindholm sa...

Inklusive tullmur samt inrese- och utreseförbud?

Henrik Hall sa...

Man gjorde ju i alla fall ett gott försök att se till så att det bara bodde turkar i turkiet. Men var det före eller efter grundlagen skrevs? Och ska inte kurderna få ett halvsjälvständigt land i Irak?

Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik Lindholm sa...

"Gott" försök? Efter första världskriget så slängde man ut alla "greker" från Turkiet. Och den enda grekiska de kunde var det grekiska alfabetet som de använde till att skriva turkiska med. Och "grekerna" man hade "repatrierat" blev en föraktad underklass i sitt nya "hemland". De spänningarna lade grunden för inbördeskriget i Grekland efter kriget.

Kalla mig gärna för misantrop, för efter att ha läst Madons framställning om de två nationalistiska gängen så anser jag mer än någonsin tidigare att de förtjänar varandra.

sakine sa...

Hall, grundlagen är en rest från militärkuppen 1980, när militären för tredje gången sopade rent (-71, -60 skedde det tidigare) för att återgå till "ren kemalism".

Jag hoppas det blir självstyre i norra Irak. Islamister tillsammans med Turkiet gör sitt bästa för att hindra det, men det...är den enda lösningen. Anledningen till att den turkiska regeringen är ständigt paranoid är mycket på grund av kurdiska framgångar i Irak.

Om Turkiet någon gång demokratiseras på allvar kommer det att ta evigheter för landet att göra upp med landets historia.

Henrik Hall sa...

Yeah, men de lyckades inte ta död på alla armenier, det var den utrensning jag tänkte på. Har förövrigt sanslöst dålig koll på Turkiet (duh), men landet är onekligen intressant. Känns som att man spelar i rätt många läger - samtidigt.
Sedan kan man även även som antinationalist se skapandet av nya stater som en bra grej. Om inte annat för att alla människor har rätt att slippa förtryck.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Ja, folkmordet på kristna (armenier, assyrier/syrianer) varade mellan 1914-1918). I det deltog såväl turkar som kurder, och än i dag är det förbjudet att påstå att folkmordet skett. Riktigt stört.

Allt som allt är det ju ett stort land, med både bra och dåliga sidor (jag älskar Istanbul, maten & värmen, tex).

Fredrik Lindholm sa...

"Sedan kan man även även som antinationalist se skapandet av nya stater som en bra grej. Om inte annat för att alla människor har rätt att slippa förtryck."

Ja, men då måste staten grundas i frihetens namn, som USA. Inte i någon fiktiv etnisk renhets namn.

Själv ser jag på alla dessa satans konflikter i mellanöstern som avlägsna och pinsamma släktingar som man inte behöver konfronteras med mera än en gång vart 8:e år eller något.

Och några intressanta artiklar att läsa inför det kommande storkriget: More killing, please!, Bush's nerve is going to snap och Washington's racism and the Islamist trap.

sakine sa...

Det är inte så intressant vad du tycker, jag vet det sedan länge.

Objektivism när den är som mest obehaglig.

RL sa...

Allt som allt är det ju ett stort land, med både bra och dåliga sidor (jag älskar Istanbul, maten & värmen, tex).

Ja, jag tycker också att dom är ganska ok ...dom var ju på tyska sidan i 1:a världskriget ;o))

Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik Lindholm sa...

Ah-ah-aah! Du fortsätter med skrämseltaktiken, märker jag. Men bara för att jag anser att en text (eller tre) är intressanta och givande så innebär det inte att det är objektivism, serru!

Jag föreslår att du läser igenom alla texterna och sedan avgör hur mycket rätt eller fel författaren har, istället för att göra som du brukar -titta på alla bokstäverna. Att texterna kan vara obehagliga är en trevlig liten bonus, för då tränger de igenom försvarslinjerna.

För att framhärda i min eurocentrism så var det inte tjusiga fördrag som fick slut på religionskrigen i Europa. Visst utfärdade man massa edikt i toleransens namn, men det var den massiva krigströttheten efter det trettioåriga kriget samt insikten att ingen kunde vinna en avgörande seger som fick ut det ur systemet.

Mellanöstern är fortfarande en plats där man inte har fått ut religionskriget ur systemet. Och det är fortfarande en plats där knappt någon har ägnat sig åt självrannsakan.

Att du tycker att jag är en obehaglig person bryr jag mig inte om. Jag är mer intresserad av att du tänker logiskt. Om du åker ner dit när det brakar loss bara för att dö på någon bergssluttning med en rostig AK-47:a i nävarna så skyll inte på mig, tack.

P.S. Varför inte börja med att ge en egen stat åt armenierna, nu när vi skall leka jultomten i kartrummet?

sakine sa...

Armenien finns sedan Sovjets fall, ditt pucko.

Kom tillbaks när du gjort historieläxan.

Fredrik Lindholm sa...

Ja, men inte det Armenien som de som inte bor där vill ha. Jag trodde att ni nationalister enligt Mazzinis eller Mickiewiczs modell hängde med i svängarna.

Sedan så kan vi ju alltid slänga in ett Assyrien så att de kan ha inbördeskrig över vad de skall kalla sig själva för. Fan att jag inte är vapenhandlare!

sakine sa...

Men snälla rara...

Mitt tips, om du nu är intresserad, är att lyssna på folk du älskar att gagga goja om.

Eller så kanske du ska satsa på svarta skogssniglar på heltid?

Fredrik Lindholm sa...

Äh, jag ser bara historiska paralleller till 1914 när hela Europa ville likt simmare dyka ner i ett hav av renhet, fast i mindre skala då.

Skrattar bäst som skrattar sist. Och jag kommer att skratta som en japansk familj (komplett med gammelmormor och lillflickan) som sitter och skrattar gott åt en skön splatterfilm.

sakine sa...

Det handlar inte om renhet (det finns ingen 'renhet', bara känsla). Framförallt en känsla för frihet.

Du är så liten på jorden.

Henrik Hall sa...

Ett fritt kurdistan skulle i allra högsta grad öka kurdernas frihet.

sakine sa...

Yes, så är det.

Fredrik Lindholm sa...

Efter att dom har gjort upp räkningen med turkmenerna och alla andra som råkar bo inom deras gränser.

Ta och läs denna artikel som visar att det finns ett område där 97% (NITTIOSJU PROCENT) lever under ett annat folks flagg och ingen bryr sig ett dugg. Det området är närmre än du tror.

Liten på jorden, tja jag är väl inte mindre än någon annan. Men jag vet min plats. Du, däremot, är en anakronistisk pinsamhet som redan nu mals ner av historiens opersonliga käftar tills det bara är en liten slamsa som sitter fast mellan tänderna. I det stora huset som heter Mellanöstern har det har börjat brinna i verandan, så därför är du och dina tribalistkompisar så angelägna om att tapetsera om i finrummet innan den frågan blir helt akademisk...

Kurdo sa...

Vi vill ha ett fritt Kurdistan i Norrlan i Sverige.Det vore toppen för det är en region som redan är avbefolkat och så kunde vi få hjälp av svenska bidragssystemet att bygga upp vårt nya Kurdistan I norrland.

Vi har ju vanligtvis mellan 8 och 15 barn och i ett annat land i mellanöstern skulle vi knappt hitta mat eftersom de inte delar ut bidrag. Snälla svenskar ,vi hjälps åt och bildar ett nytt Kurdistan i Sverige