2006-04-02

Vad skönt det skulle vara att vara rik

Någon som har bra tips? Efter lite depp på grund av deklarationen, och det årliga rån man utsätts för, så måste man ju se framåt.

Jag har väl okej förutsättningar: utbildning och sånt klart. Det går ju sakta framåt med ett jobb, men hur kan man göra för att det ska gå snabbare? Alla tips, små som stora, tas emot med glädje.

Utlandsflytt? Smart extrajobb? Storhandla? Uppfinna något smart? Starta eget...? Ja, som sagt. Tipsa på.

20 kommentarer:

Wille sa...

1. Flytta utomlands
2. Uppfinn något smart
3. Starta eget
4. PROFIT!

Beroende på vad du har för utbildning så är Storbritannien rätt bra om man bara vill löneslava.
Inom många områden är akademikerlönerna, även för relativt nyutexaminerade är de 2-3 gånger högre (och löneutvecklingen stegrar snabbare än för svenska akademiker också).

Läg därtill ett skattetryck som är ungefär hälften, det blir en del i skillnad rätt snabbt..

sakine sa...

Statsvetare inom Europaprogrammet (hundrasextio poäng). Plus lite juridik och nationalekonomi som jag läste vid sidan om. Åååh! Skattetryck som är hälften...*dreggel* :o)

Okej,

1) flytta utomlands. Det är ju lite knepigt med tanke på sociala nätverk och grejer. Sen har jag ju småsaker jag gör här. Skriver i en Stockholmbaserad tidning, tex...

2) Uppfinna något smart? Ja...det borde man säkert. Något som folk bara måste ha och vill betala dyrt för. Jag kan ropa till när jag klurat ut vad :o)

3) Starta eget går ju ihop med tvåan. Och det kräver dessutom kapital.

4) Profit, joooo. Man skulle kunna tro att jag lever som jag lär, men jag är ganska usel på att krafsa ihop pengar. Som tur är har jag glidit runt på ex antal bananskal + att jag är så envis och ambitiös.

Men det där med att uppfinna och så pysslar så många med. Jag tror att jag skulle tjäna tid på att starta där jag är, till en början. Men flytta utomlands vore kanske inte helt fel, jag känner inte att jag kommer att leva (i all evighet) och dö i Norden, direkt. Och när jag väl emigrerat ska jag fan stämma staten på den där begravningsavgiften.

Wille sa...

Listan var en lista med sammanhörande steg för maximal utdelning. :)

Socialt nät? Nåja, jag kände ungefär min resväska när jag stack.. Sen är i alla fall London en stad där de flesta är rätt nya, så lära känna folk är enkelt.

Skriva kan man ju göra var som helst. Utlandsinkomster är dessutom skattefria i Storbritannien om man är utlänning!

Fast vill man inte flytta så vill man inte. Men skapa inte dåliga svepskäl för det, utan säg som det är! :)

Att flytta är nog för de flesta ett större steg rent psykologiskt än vad det är i praktiken..

Fredrik Lindholm sa...

Eller ha rätt föräldrar.

Anna, Fair and True sa...

Tvivlar på att inkomsterna för nyexade akademiker är 2-3 gånger högre i Storbritannien! Har själv pluggat och bott i London och Oxford och för statsvetare är lönerna liknande Sverige med litet tillägg för London. Kanske annorlunda iofs om du jobbar som investment banker i city eller är civilingenjör el likn..

Wille sa...

Statsvetare har jag ingen aning om.

Som du nämner är dock bank- och teknikjobb rätt välbetalda.
En bekant som jobbar på en av de större investmentbankerna har i princip fått dubblad lön varje år, två år efter examen..

sakine sa...

Wille...hu, vad modigt. Men då måste du väl ha fixat jobb innan du bestämde dig för att tillsammans med vännen resväskan åka dit?

Hmm...ja, skriva kan man säkert göra lite här och var. Stockholmarna skulle säkert må bra av ett utlandsperspektiv.

Det psykologiska låter lite jobbigt, men det är ju inte direkt smärtfritt här heller ;)

sakine sa...

Lindholm, too late.

Jonas, ja det där kanske. Att starta eget låter faktiskt bra, gillar att hantera saker som jag själv vill. Sätta min egen lön och sånt.

Problemet är då att det kommer att ta lite tid innan man etablerar ett företagsnamn och kommer igång. Värt att fundera över dock. Realistiskt om några år.

Utomlands känns det som om det kommer att vara väldigt svårt att komma igång, men jag skulle kunna tänka mig att testa. I värsta fall har man åtminstone bättrat på engelskan. Jag älskar ju storstäder, och det finns det gott om utomlands.

Och blogga kan man ju göra även utanför Sverige :o)

Men jag skulle sakna alla fester med kompisar..

Wille sa...

Wille...hu, vad modigt. Men då måste du väl ha fixat jobb innan du bestämde dig för att tillsammans med vännen resväskan åka dit?
Nej. Jag hade beställt enkelbiljett med flyget och billigt hotell för en vecka.
Letade jobb och lägenhet på plats. Jobb fick jag efter 3 dagar och lägenhet hittade jag dagen efter jag började jobba..

sakine sa...

Weeeow, häftigt. Antar att du inte ångrat dig, heller. Finns det saker du verkligen saknar med Sverige då?

Min syrra som bor i Holland sedan flera år verkar sakna Sverige på sistone.

Anonym sa...

Island lär ha gott om jobb, men få bostäder. Arbetslösheten på västra Island är 2 procent, men på östra sidan 0 procent! Dock bor det inte många i öster...

Wille sa...

Nja, kan sakna sommarstockholm, allt vatten överallt.
Sen, kanske med risk för att låta som en mansgris, men svenska tjejer är i regel trevligare att titta på än sina brittiska dito. Nu är engelskorna inte så dåliga som vissa rykten påstår, men jag sitter hellre på ett utefik i sommarstockholm och vilar ögonen än i London.

Annars saknar jag inte så mycket, möjligtvis min feta katt som min mor tagit hand om sedan jag flyttade.


Angående Island:
Ja, Island har dessutom ett avsevärt frihetligare förflutet än resten av norden, medeltida Island var något så udda som ett väl fungerande och välmående anarko-kapitalistiskt samhälle i över 300 år. Fram tills norska kungen började blanda sig in i politiken.

Den som kommer ihåg sin historia från skolan kanske minns att mycket av historia och berättelser från den tiden härstammar från Snorre Sturlasson.
Vem var Sturlasson egentligen? Jo, norske kungens vasall på Island, och en av de drivande bakom deras samhälsssystems undergång.
Konspirationsteoretiker: varsågoda och börja fundera ut teorier om hur skandinaviens frihetliga arv begravts och gömts undan av makthungriga erövrarkungar.. Historien brukar ju skrivas av vinnarna..

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Island, oooh nej, jag avskyr isolation. Trots ett ljust förflutet & deras coola namn än i dag.

(Hade ingen aning om isländsk anarkokapitalism. Jag som hade mvg i historia, *skäms*)

Jo, sommarstockholm är ganska härligt. Stockholmare (nåja, kan väl utvidga det till svenskar) är säkert snyggare än i London (men borde inte det förändras med tanke på alla olika folk som bor där nu?).

Att tjejerna är fulare där är i f s inga problem :p

Husdjur har jag inga att sakna. Tur det.

Anonym sa...

Jag har väl okej förutsättningar: utbildning och sånt klart.

En utbildning, även om du får en anställning, blir du inte rik på i Sverige, en stor V-75 vinst har bättre odds :o)

Annars är nog bästa tipset att, som Jonas skrev, starta eget och köra på konsultbasis. Men det kräver ett stort kontaktnät.

Jag gör det själv på sätt och vis, iofs blir man inte direkt rik där heller, men du slipper fasta arbetstider typ 7-16 och såna dumheter, du slipper folk som 'bossar' dig samt alla irriterande typer som vill att man ska gå med i facket.

sakine sa...

Hehe...RL, det där med spelande har jag inte mycket till övers för, så jag får ta den långa vägen.

Boss-fritt och fack-fritt låter lockande.

Jag får helt enkelt lära mig, stannade lite väl länge i Botkyrka med att läsa aptråkiga handlingar (även om kollegor och så var trevliga)...

Ååh...nu måste jag iväg, lovade hänga med på...håll i er...gringofest!! Kollar in senare, för hem måste man ju och sova. Jobb väntar imorgon.

hrm sa...

Sakine på Spy Bar? Coolish guzzen.

sakine sa...

Yi hoo...är hemma innan klockan två och åkte hem med en ssu:are. Det var okej. Rätt kass fest, men helt okej sällskap!

Anonym sa...

Rik snabbt och lätt? Finns bara ett rätt: PYRAMIDSPEL!
Se så enkelt det är att bli miljonär (litet videoklipp):
http://www.break.com/index/notascam.html

Anonym sa...

Tja, Irland har ju funkat bra för mig. Om man bortser från att det regnar varje dag då, så är folk synnerligen trevliga och det är en skön stämning i samhället. Sen är Irland världens tredje friaste ekonomi enligt Heritage Foundation och det känns förvånansvärt lätt att tjäna massor med pengar.

En bonus är också att deras motsvarighet till Migrationsverket inte alls är onda. Som EU-medborgare har man rätt att få hit sin respektive oavsett vilket land hen kommer ifrån.