2006-11-02

Zenitdebatt

..."Arabjävel". Den 17:e nov. För gymnasiekids (?) & med en blandning debattörer; Carlos Rojas (Gringo), Fredrik Malm (Fp), Ali Esbati (v), Devrim Mavi (Fi) & Sakine Madon (Liberal debattör) .

Det brukar bli roligt på debatter med unga lyssnare som ställer bra och spontana frågor, och med både höger-, och vänsterdebattörer. Då ser man skillnader tydligare. Annars har ju dessa debatter en tendens att bli hysteriskt konsensushöjande. Själva temat är interessant. "Arabjävel - om stereotyper och motbilder. Öppen debatt om bilden av muslimer som cirkulerar i medierna och samhället idag".

Vad tycker ni, är bilden av 'araben' för negativ eller för positiv i media? Varken eller? Jag tycker nog att bilden är schizo: dels vill man visa sig fördomsfri och jättetolerant, så fort muslimer kommer på tal ropar folk "men Påven är ju inte bättre! Livetsordgalningar är inte bättre!". Å andra sidan finns ett underliggande förakt: vi tycker egentligen att ni är sjuka i huvudet. Vi tycker inte att ni kan hantera yttrandefrihet och demokrati. Vi hatar er kvinnosyn. Vi hatar religion ö.h.t så fort det inte handlar om andra kinden. Men vi låtsas att vi tycker synd om er. Och vi ber gärna om ursäkt och deltar i skådespeleriet. Ni är knäppa - och vi låtsas. Vi - åtminstone - vinner på det. Vi framstår som Goda.

99 procent av den svenska tyckarkåren tycks ägna sig åt det här.

13 kommentarer:

Wille sa...

Korrekt iaktagelse: Sverige och svenskar är bland de mest garderobsrasistiska folk som finns.

Politisk korrekthet är dygd, påklistrad "tolerans" ett måste, men så fort uppmärksamheten är mindre, och folk sitter med människor de känner lite bättre så kommer fördomarna fram.
Känner bl a en herre (icke-bloggare, privat bekant) som bland folk kan oja sig om "högerns" islamofobi, samtidigt som han privat gärna talar om hur "efterblivna folk från mellanöstern är och hur det sannolikt inte bara är religiöst, utan även genetiskt, för hur skulle de annars kunna vara så dumma?"

Den bilden är nog inte helt ovanlig i Sverige..

Anonym sa...

Schabloner tillverkas som bekant av de strömlinjeformade massmediefabrikerna vilka för tillfället framställa araben som vore han tysk eller guling. Numer producerar arabvärlden och araben enl. media, den ene Hitler efter den andre trots mångkultur liberalism och demokrati. Det är ingen hejd på hur många hitlers som dyker upp i arabvärlden och i Sverige för att utrota juden…samtidigt som dom gruppvåldtar och halalslaktar oskyldiga européer.

Arabjäveln liksom tysksvinen vill nämligen erövra västvärlden och utrota alla judar. Det vet vi ju alla. Det har vi lärt från Holocaust och Saddams massförstörelsevapenförsedda armé…..å nu skall dom spränga Israel i luften med atombomber från Iran. Har själv läst det i Sydsvenskan i Per T. Olssons faktabaserade artiklar…..Fast perserna är förstås inga araber utan släktingar med arierna. Ja se där, ännu ett bevis på att Hitler och ondskan finns i Teheran.

Det är synd om människorna….
.

Anonym sa...

Förstår inte riktigt vad du menar med att bilden av araber i media är "schizo". Att många olika åsikter kommer fram är väl naturligare än att en enda "sanning" propageras? Annars har du lyckats ganska bra med din generalliserande analys av svenskars syn på araber förutom att du precis som många andra likställer Islam med araber vilket bara förvärrar deras rykte och infriar en rad fördommar.

Anonym sa...

Vi är inte mer garderobsrasistiska än andra i Sverige, bara lika mycket.

Vad som däremot utmärker Sverige, och som skapar en imaginär rasism som senare utvecklas till främlingsfientliga uttryck, är vänsterns fundamentala kärlek till "vi och dom"-tänkande. Det spelar ingen roll om det är genusialt, postkolonialt eller marxistiskt - alltid är det svartvita tolkningsmatriser som används för att "se" och lyfta fram något intolerant eller förtryckande.

Vad dessa medmänsklighetsatleter glömmer/inte ser, är att de i sin iver att framstå som verkligt humanistiska, skapar negativa motbilder i syfte att göra deras egen tolerans mer framträdande än "andras". Det finns med andra ord ett starkt element av självhävdelse i vänsterns retoriska figurer och analyser. Den formligen tävlar i humanitet. Och det på "andras" bekostnad. En farlig lek.

Detta medför nämligen att tröskelvärdet för att bli betecknad som främlingsfientlig (eller till och som bärare av en rasistisk kultur), hela tiden sänks. "Så här lite rasistisk är jag!"; "Jag är ännu mindre rasistisk!!". Till slut räcker det med att exempelvis käka vissa glassar för att konsolidera och bekräfta en främlingsfientlig läggning. Och med tanke på hur teorierna bakom sådan postkoloniala felslut är konstruerade, är detta inte underligt. Letar man skillnader så finner man dem. Ska de sedan förklara något negativt gör de det med.

Värre ändå är dock att (in)toleransvänsterns självhävdelseprojekt skapar en språklig diskurs som stämplar "andra" som ohjälpligt rasistiska. För hur försvarar man sig mot det, ett språk alltså? "Jag är inte rasist"-argument fungerar knappast i sådana sammanhang (som vi alla säkert vet). Försvarstal av det slaget anses snarare bekräfta en läpparnas bekännelse (blått läppstift givetvis).

Men vad händer om du inte har förmågan/orken/kunskapen att se det egocentriska momentet i vänsterretoriken? Är då inte risken stor att fel personer drabbas? Frustrationen som infinner sig när man utdefinieras (av det ogreppbara med dikotoma språket) som xenofobisk, gör att oskyldiga drabbas, ergo invandrare (Kamali oräknad förstås).

Således samma mekanism som postkolonialisterna säger sig vilja motverka. Snacka om polariserande medmänsklighetsretorik! Därför är nog "kreationistisk intoleransmaffia" ett bra namn för att beskriva postkolonisatörernas verksamhet på vänsterkanten.

Hoppas att min invertering av Said kan få någon att se vilken våldtäkt Kamali et con (i god tro får man hoppas) utsätter Sveriges ALLA invånare för.

Anonym sa...

Vore kul att se en debatt under namnet "Svenskjävel" som behandlar den omvända rasismen: vad beror den på, vilket uttryck tar den sig och hur ska vi bekämpa den? En betydligt mera känslig (och intressant) debatt som jag inte tror mainstreammedia är redo för ännu.

Anonym sa...

Sakine Madon (Liberal debattör)
- Oj då, oj då.

sakine sa...

Du som gillar länkar, vad har ditt inlägg med bloggposten att göra?

Faith no more, tror att du missförstår mig: jag menar inte att det är fel att olika åsikter finns, men jag menar att en och samma person ofta har ALLA åsikter jag beskriver.

Douglas, vadårå?

I det stora hela: jaja klart alla har fördomar och jadajada.

Jag tror att den stela svenska kulturen (som jag håller mig till själv och gillar) påverkar det här och gynnar stela & kollektiviserande fördomar. Säger varken att det är rätt/fel, bara att det är en naturlig delförklaring till denna eviga "diksrimineringsproblematik" i Sverige.

Tycker ni förresten att araber skildras sämre än andra invandrare?

Anonym sa...

definitivt. (svar på din sista fråga)

men det verkliga problemet ligger ju inte i religionen utan i ekonomin. Klyftan mellan de rika och de fattiga länderna/invånarna har skapat j-t mycket fanatism på alla håll och kanter.

Ville bara säga för övrigt att jag läser Nawal El Saadawi "The hidden face of Eve: Women in the Arab world" från 1980 - intressant tidsbild en del har förändrats annat inte, men framförallt beskriver hon svart på vitt sina erfarenheter som arabisk kvinna och läkare i Egypten. Läsvärd.

Björn Brändewall sa...

Jag tycker att muslimska invandrare skildras sämre än andra invandrare, men kanske i synnerhet muslimska araber.

Samtidigt känns som att den negativismen började föras fram först efter september 2001. Men jag följde å andra sidan inte med lika mycket i nyheterna på 1900-talet...

Anonym sa...

haha, inte en enda arab i panelen som ska diskutera bilden av araber i svenska medier. det säger rätt mycket.

sakine sa...

Anonymous (sista), ja det är lite lustigt. Men jag tror att moderatorn har ett arabiskt namn (vilket ifs jag också har, i förnamn).

Det finns ju inte någon given arabisk debattör i Sverige. Eller?

Sven Holmström sa...

Araber är väl det mest förtalade folkslaget i världen? För all del har del en fånig mängd dåliga länder, vilket väl får sägas förklara en del.

Jag tyckte att det var roligt när jag först kom till Turkiet och jag fick höra precis samma vandringssägner om araber som man hör i Sverige. Folk har här på allvar försökt intala mig att 'araber' (så där i största allmänhet) odlar i parketten. Och otroligt smutsiga är de tydligen också.

Rasism är det vanligaste.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.