2006-11-09

Jonathan i Expressen

...skriver om hur det kan vara att som jude leva i Stockholm 2006.

Helt sjuka saker man kan råka ut för. Jag måste erkänna att jag var en av dem som smågapade när Jonathan berättade om sina erfarenheter och frågade om han var skojade, först. "Alliansjude". Fyndigt. Töntar, som i nästa andetag slår sig för bröstet och kallar sig antirasister.

Själv har jag aldrig råkat ut för något liknande. Vi var inne på vilka grupper som utsätts mest, i dagens Sverige. Jag tror att olika grupper utsätts från olika håll (vänster och höger). Det är bra att påminnas om komplexitet ibland.

------

En kompis frågade om jag har skrivit detta. Hah! Nej. Men det var bra. "Den bästa integrationspolitiken är ingen alls". Däremot skriver jag om att integrationspolitiken borde läggas ner, i slutet på nyaste Neo (ej på nätet).

15 kommentarer:

Wille sa...

Den bästa integrationspolitiken är ingen alls.
Vill minnas att jag skrev de exakta orden i en kommentar här för 6-9 månader sedan..
Någon på Expressen läser din blogg och snor mina kommentarer!

Anonym sa...

Verkligen tankeväckande artikel av Jonathan!

Anonym sa...

helt otroligt eg. Hur pantade kan folk va?

Anonym sa...

Men hur vet du att den som kallade snubben för alliansjude är antirasist? Det låter ju inte som det.

/nina

steven sa...

Ang. citat om integrationspolitik kan man bläddra ännu några månader bakåt och höra den då också, sagd av Lars von Trier.

Håller med om att ledarartikeln är bra på många sätt. Fast jag vill tillägga att det är ironiskt på fler sätt än de påpekar att just Sabuni fått jobbet. Folkpartiet är ju det parti som mest flåsar om integration - hur invandrare ska lära sig att bete sig som svenskar. Det integration alltmer ska betyda är egentligen assimilation.

Men sen är det kanske inte alls en omedveten ironi. Den borgerliga regering vi fått ser ju ut så på alla fronter. Alltså att de personer med de absolut mest extrema åsikter inom ett område får ministerposten för detsamma.

Det är ju också så tydligt att Sabuni så att säga belönats för att hon varit just en sådan duktig, välanpassad invandrare som visat på att problemen invandrare möter beror på invandrarna själva och inte på strukturer i samhället. Den jävla attityden lyckades den blivande regeringen under kampanjen fortplanta över ett brett spektrum av väljare där alla så kallade invandrarfrågor i stort sett fokuserade på hur ovilliga invandrarna är att göra rätt för sig. Helt vidrigt att höra sina nära polare bli halvt rasister. Håller helt med Leman om att rasister inte skamisstas för att vara utklädda till rasister utan ibland just tvärtom.

sakine sa...

Wille, är du säker på att det inte var mina ord? Du brukar ifs sno mina ord ;) (Som den enda i bloggvärlden)...

Nina, läs det jag skriver. Jag har ingen aning om vad det var för drägg, mer än vad de har för stil, att de hänger på Medborgarplatsen och att de säger Alliansjude i valtider 2006.

Menar du att det inte finns antisemitism bland folk som kallar sig "antirasister" (popvänstern)? Jag tror snarare att det är vanligare än ni tror.

Jag kom på att jag visst träffat människor som är besatta av raser och etnicitet: rabiata vänstermänniskor, den typen som kallar Nyamko för Onkel Tom och blir besatt av invandrare som inte tycker som "invandrare ska tycka". Ofta är de invandrare själva.

Blev det tydligare nu vad jag menar? Vi kan inte med säkerhet veta något om killarna. Men jag antar. Precis som du.

Steven...ja, okej. Menar du att dina polare visade sin rassiga sida i valrörelsen? (Kravretoriken?)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Sluta att skriva osanningar om folk, eller om mig, här.

/Sakine - som har annat att göra på arbetstid än att rensa fånerier

Rollx sa...

Läste igenom Jonathans artikel i Expressen. Jag är förvånad !. Över hur illa folk beteer sig.

Förvånande, är också att en del använder medborgare med judisk börd som någon form av syndabockar. för allt ont som händer och sker.

Skriker man nedsättande smädesord till någon, så är det ett tydligt bevis på hur primitiv man egentligen är.

sakine sa...

Anonymous, om du är intresserad av mig är det väl bara skicka ett mail? Jag är singelplingel. Men du får gärna tro att jag har en söt pojkvän. Tack ;)

steven sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
steven sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

jag vet inte hur många gånger jag har sett rasism mot svarta människor på stan. senaste var för någon dag sedan då en full svensk kvinna gick fram till en lång afrikansk man och sa, om än skämtsamt, att han liknar en gorilla. ingen reaktion bland de tiotal människor som fanns i närheten...

Anonym sa...

eeeeooooh va himskt...å snyftjuden är ...som alltid, värst drabbad.Offer offer offer ,snyft snyft....

Patetiskt!

PS. Olympiska mästerskapet i kränkthet har återigen försvarats av mästaren.

Anonym sa...

Imponerande. Inte av Jonathan för att han skrev det han skrev, utan av alla judehatare att de lyckades se att han är jude. Om jag tittar bilden så ser han ungefär lika judisk ut som min tangentbord från microsoft.

Rasism är ett problem, men jag har lite svårt att tro på vad han skriver. Samtidigt kan allt vara sant, men baserat på rena tillfälligheter. Han kanske hade oturen att springa in i några som använder uttrycket jude på allt som rör sig, typ "var inte en sån jävla jude" etc.

Samtidigt är det förbannat tröttsamt att läsa såna här ledare som egentligen går ut på att "Du som läser, allt är ditt jävla fel!" fast i ett förtäckt ordalag. Det är som att det vore mitt fel om nån sparkade in pannbenet på Jonathan för att han är jude, eller Jasmin för att hon är muslim eller Sven-Olof för att han är kristen eller *** för att hon är ***.

Det som blir mest patetiskt i hela diskussionen är dock när det kommer till snacket om "folkgrupp". För att det ska finnas något som en judisk folkgrupp så måste den vara etniskt ren från andra grupper, vilket gör att vi är tillbaka i början på 1900-talet. Om man ställer frågan om det finns en ren svensk ras så kommer varenda kotte att säga "nej", men frågar du om det finns en judisk folkgrupp så kommer folk att säga att det finns 2 sorters judar och bla bla bla. Skitsnack.

Den judiska folkgruppen lär vara lika "kontaminerad" som de andra raserna/folkgrupperna kalla det vad man vill, och därför känns det bara fånigt att ens diskutera det. Därmed inte sagt att rasism inte finns och att idioter inte slår andra för att de besitter ett eller flera attribut som skiljer sig från den aktuella idiotens egna attribut. Däremot så måste man för det första sluta haka upp sig på "jag är jude" eller jag är kristen eller jag är muslim. Personligen tycker jag att alla 3 religionernas bäst före datum passerades för sisådär 500-1000 år sen. Det är inget konstigt att ett samhälle inte funkar när man har 3 olika religioner som alla proklamerar att min religion är den enda rätta, alla andra ska äta skit och dö. Hur man löser detta vet jag inte, men jag tänker definitivt inte känna nåt som helst jävla skuld eller ansvar för det som händer, har hänt eller kommer att hända, när det är i direkt korrelation till dessa religioner.