2006-11-06

Om Saddam ska hängas

...frågade någon. Eh. Nej, klart att han inte ska. Läste en hel ledare på DN också. Om något så självklart: stater ska inte ägna sig åt att ta livet av människor. & de praktiska följderna är att idioten blir martyr.

Det är det sista som behövs i området.

Angående Irak öht: tröttsamt med vänsterdebattörer som siktar ensidigt och fel (buhu, titta vad Usa har ställt till med!). Man kan tycka vad man vill om kriget, såhär i efterhand kan få skriva under på att saker gick rätt till. Men glöm aldrig det kaos som fanns innan - under ytan. Vad vi ser i dag är en konsekvens av långvarig diktatur.

18 kommentarer:

Anders Wallner sa...

Yesyes. Vi plockar alla diktaturer genom att skicka fattiga 18-åringar från amerikanska landsbygden som vuxit upp med FOX News som världsbild för att slåss mot Terrorismen.

Varför ska FN vara inblandat?

Jonas Barkå sa...

Kommer inte Saddam att vara ungefär lika stor martyr om han bara sitter på livstid istället för att avrättas? Jag tror att exempelvis Nelson Mandela inte hade varit en lika viktig symbol i Sydafrika om han avrättats istället för hållits fängslad.

(Jag håller med om den andra anledningen att inte avrätta honom.)

Rollx sa...

Livstids fängelse kan ju vara ett värre straff än att bli avrättad.

Nu har man ingen koll om vad Irakierna anser om sin forne härskare ?. Avskyr dom honom över allt annat, och ser honom helst med några meter jord över sig ?. Eller Har han blivit någon form av symbol för motståndet mot ockupationsmakten Usa ?.

Några massförstörelsevapen har icke hittats, om man inte räknar med ovårdade skägg förståss.

Jonas Barkå sa...

Rollox, det där beror helt på vem man frågar. Majoriteten av irakierna vill se honom död och skulle säkert anmäla sig frivilliga som bödel. Den minoritet som varit priviligierad under hans styre ser honom som en hjälte. Det är denna polaritet som gör att läget är så svårt i Irak just nu, samt att amerikanska soldater är så notoriskt dåliga på att inte göra sig hatade även bland dem som stöder själva invasionen och avsättandet av Saddam.

Johan Hedin sa...

Anders:
Vad jag vill minnas var ju det ju på FNs direkta uppdrag man gjorde exakt detta 1991.

Johan Hedin sa...

... och förresten... var det inte exakt så vi "plockade" nazismen en gång i tiden. Med hjälp av fattiga 18-åringar från amerikanska landsbygden?

PS: Lite orättvist detta gentemot alla ännu fattigagare 18-åringar från den sovjetiska landsbygden uppväxta med Pravda som världsbild, men hey, det var inte jag som tog upp detta...

Anders Wallner sa...

För allt vi gjort förut kan vi göra igen, igen och igen...(?) Är jag konstig som vill att militära insatser ska ha FN-stöd, respektera folkrätten och inte bestå av kids som skjuter på allt som har turban?

Anonym sa...

... och förresten... var det inte exakt så vi "plockade" nazismen en gång i tiden.

Nja, nu var det iofs inte Vi som plockade någon (vi sålde ju grejer till Tyskland), utan alla de andra 650 miljonerna som behövde 6 år för att besegra tysklands 60 miljoner.

PS: Lite orättvist detta gentemot alla ännu fattigagare 18-åringar från den sovjetiska landsbygden uppväxta med Pravda som världsbild

Förvisso, men det spelade nog ingen roll vilken världsbild en sovjetisk 18 åring hade på den tiden, ryckte han inte fram när han fick order inkasserade han en 'semester' i gulag eller ett nackskott.

Claes Nordmark sa...

Instämmer Sakine, dumt att avrätta Saddam.

Sen angående situationen i Irak så har det blivit bättre i de norra kurddominerade delarna, såg det själv med egna ögon 2005 (men det vet du redan ;-), och sämre i andra delar. Det är rätt att Saddam petades från makten, men det kunde nog ha föregåtts av lite mer tid för FN:s vapeninspektörer samt en vettig och realistisk plan för hur landets skulle hållas stabilt efter invasionen. Som det är nu verkar ju typ en 5-åring ha varit planeringschef bakom hela pannkakan.

Johan Hedin sa...

Men Anders:
Insatsen i Irak/Kuwait 1991 hade ju FN-stöd. Det hindrade dock inte alla de som idag kritiserar Irak-insatserna, att då även vara jätteemot de samma. FN-argumentet är tydligen väldigt relativt.

För den delen fattar jag inte riktigt vad du har emot just 18-åringar. Alla krigsisatser genom alla tider (bra eller dåliga, med eller utan FN-stöd) har ju till slut utförts av typ 18-åringar.

Jonas Barkå sa...

Att krig genomförs av mer eller mindre fattiga artonåringar är inte det minsta konstigt. Soldat som yrke passar mycket bättre när man är ensamstående och utan familj. Det är en typ av äventyr vilket oftare tilltalar yngre. Det kan potentiellt ge mycket pengar som man inte hinner göra av med, vilket kan användas till att styra upp sin framtid senare. Vad gäller fattigdomen så är unga i genomsnitt mycket fattigare än medelålders, de allra flesta har inte tillgång till något större personligt kapital även om de kommer från en ganska välbärgad familj.

Det enda som lär förändras i framtida krig är att det blir fler kvinnor. Om man ska generalisera så passar män på grund av sin våldsamhet dåligt för moderna krig. De egenskaperna var viktiga när man slogs med klubbor, men idag skapar det mest problem. Har till och med för mig att det finns forskning kring det som även visar att kvinnliga soldater tål krigens påfrestningar bättre än män.

Johan Hedin sa...

Det allra värsta i genren "unga som döda efter konstig världsbild" är ju ändå de, inte sällan förståndshandikappade, som blir indoktrinerade att självmordsbomba.

Det är nog det allra vidrigaste jag som inträffat i världen sedan Mao eller Stalin var i farten. Den världsbild de lever med är ju ca en miljon ggr värre än den man får av Fox eller SvT.

Fredrik Lindholm sa...

Varför inte? Vidare så är Bildt en hycklare av stora mått som bjäbbar om några dödsstraff i ett land som är på väg att explodera i tribalistiskt inbördeskrig vilken dag som helst. För Bildts intressen i Sudan, ett land där man mördar och fördriver hela byar utan att ens ha en skådeprocess innan, är något som han inte har förklarat än. Men jag antar att Bildt är en person som skulle kunna skriva ut fortkörningsböter under Formel 1.

Anonym sa...

men de borde ju ha hållit valen så fort som möjligt efter "befrielsen", istället drog man ut på det alldeles för länge tills Bush hade omvalts!

näst på tur står Iran och DET blir INTE roligt.
(det är ju makten över oljan de vill åt)

Anonym sa...

Josephine-> ”näst på tur står Iran och DET blir INTE roligt.
(det är ju makten över oljan de vill åt)”

Inte bara oljeintresset…även “the little sh-tty country” och dess kollaboratörer har ett finger med i spelet.

“In addition to lobbying the House and Senate, pro-Israel groups have formed political action committees (PACs) that have donated more than $2.4 million to Congressional candidates, Republican and Democrat, this election cycle (2005-2006). The following members of Congress have consistently voted for the most extreme measures supporting the right wing in Israel (opposing Israeli-Palestinian peace negotiations, supporting draconian sanctions on the Palestinians and Iran), while taking massive campaign contributions from pro-Israel PACs.”

Några av PAC:s bidragstagande proisraeliska kongressledamöter:

…….Shelley Berkley (D-NV)Joseph Crowley (D-NY)Mark Kirk (R-IL)Patrick McHenry (R-NC)
Mike Pence (R-IN)Ileana Ros-Lehtinen (R-FL)Sam Brownback (R-KS)George Allen (R-VA)
Hillary Clinton (D-NY)Jon Kyl (R-AZ)Bill Nelson (D-FL)Rick Santorum (R-PA)……..

http://www.cnionline.org/pubs/ads/holding_peace_hostage.htm

http://www.wrmea.com/archives/May-June_2006/0605031.html

http://www.wrmea.com/

Lobby?...eller UFO:s (gröna gubbar från yttre rymden)?

….esa es la pregunta!

.

Jorden & Arbetaren sa...

Helt okej att hänga herr Saddam! Fast. Då bör ju konsekvensen vara att hänga även dem, som var ansvariga för FNs och "Välvilliga Alliansen"s plundringskrig och sanktioner, som kostat över 1,2 miljoner araber livet. Så. Herrarna Bush, T.Blair, J.Major, I.Carlsson, C.Bild, A. Svensson, bör kanske svida om till orange, i väntan på "take a rope and string em up"?
Eller är dagens juridiska system bara till för att slå mot besegrade statsledare?

~Popoffer~ sa...

Fast jag blir faktiskt lite glad när någon annan än jag stör sig på den "segrarens rättvisa" som amerikanerna alltid envisas med... Vad sägs om att låta sin egna militära personal prövas i Haag innan man börjar hänga andra ledare högt?

Tack för det, Jorden&Arbetaren!

Anonym sa...

De har inte ens koll på att ev. fångar här i Haag inte medvetet joxar med sina mediciner och dör i förtid... :-/ (Milosevic)

Hillary Clinton pro-Israel? det stör... varför ska de vara så pengasugna hela bunten för?

Kolla www.michaelmoore.com - alla roliga kvast-foton :-)