2006-11-11

Rosa band, förutsägbara skribenter & Kofi

Inga stora uppfinningar eller idéer lär kläckas nu. Folk gnäller om klimathot, alla bär på Rosa bandet och Munkhammar presenterar sin bok med titeln Sänkt skatt är möjlig. Nähe? Är det sant!

I senaste Sunt Förnuft (Skattebetalarnas medlemstidning) skriver Norberg om censurkramande islamister. Lena Sundström har skrivit en gnällmoralistisk krönika för mer socialism igen. Inte ens valet i USA är spännande. Inget är kul.

Kan vi inte få lite spänning? Från politikens sida finns inte mycket att hämta nu när samtliga ministrar är mesar. Bara Bildt håller måttet med att satsa på porr och vapen. Journalistiken är också jätteseg. Redaktörer som ser till att 'dämpa' texter på alla möjliga sätt och idéfattiga skribenter. Inte ens Gringo är kul. Inte en enda vänsterdebattör.

Ni som bär på Rosabandet, hur känns det? Känner ni stolthet? Gemenskap? Godhet? Att färgen passar er? Jag bara undrar.

För övrigt stödjer Kofi Annan klimatkampanjen.

Uppdatering: Underbara Emil har ett inlägg om de olika banden.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte heller ricktigt vad som häner med dem här rosa banden??. Över allt ser man dem nästan.

Det ända jag tänker på när jag ser banden är: "Men Hejsan!Tror du, att du är viktig bara för att ger bort några kronor eller?"

Man kan ju undra sig, om dem brydde sig något alls innan rosa banden kom???

Och hur mycke tjänar dem som lanserar dem rosa banden? Det finns ju en vinst i alltid. Som rödakoset under flodvågskatastrofen, dem cheferna lever ju sitt glada liv.Skulle man kunna säga.

Det där med rosa band har väl blivit lite mer som en mode/status grej, anser jag.

Jag funderar allvarligt på att göra ett svart band som kommer att stå för ren självständighet! Sätta den på min kostym och låsas vara viktig.

Best Regards!
H.G

Mikael M sa...

Inget kul? Allt har sagts, allt har gjorts, allt har skrivits. Inga uppfinningar längre, samma dravel inom politiken. Men Bildt verkar ha kul (han har visserligen satsat på säkra kort; lite grann på porr och vapen.) Men har han uppfunnit något nytt. Nej. Va trist.

Johan Hedin sa...

Läs boken 1421 vettja.
http://www.1421.tv/

Här kan man tala om nya upptäckter dubbelt upp.

hrm sa...

Min favorit är Vita Bandet. Visa att du inte stödjer våldtäkt!

sakine sa...

Hall, haha!

Trodde att det var för att utrota fattigdom, men våldtäkt var ju ännu bättre.

Johan Hedin sa...

...att man inte "stödjer" våldtäkt?

Man är alltås inte rakt ut emot våldtäkt men man stödjer den ändå inte. Man är alltså ungefär neutral i frågan?

Johan Hedin sa...

Men vänta här nu!
Det vita bandet (t.ex. sidenband på rockslaget) är emot kvinnovåld. Däremot finns det även ett vitt band (i plast man har runt handleden) som visar att man är emot fattigdom.

Om nu detta är det vita bandet ... det är lite så jag undrar folk egentligen tror om det svarta bandet jag hade för en månad sedan i samband med en väns bortgång och begravning...

sakine sa...

Johan, beklagar din väns bortgång. Och att du tog på dig ett svart band...vad det nu har för innebörd.

Äh. Bäst vore ju att ha ett regnbågsfärgat RFSLarmband - ständigt. Så är man mot alla hemskheter som finns i hela världen. För säkerhets skull, liksom. Annars vet man ju aldrig vad folk tar en för.

Nima Gholam Ali Pour sa...

Trodde inte det fanns någon ondare och mer cynisk än mig, fast där hade jag fel. Inte ens jag är ond nog att jag tycker kampen mot bröstcancer är tråkigt.
Och kalla debatten om Klimathotet för gnäll? Wow, det kallar jag ren ondska. Vill du gifta dig med mig?
Men om du är riktig ond så säger du nej bara för att bespara mig glädjen eller hur?
Tips för vad man ska köpa till Sakine på födelsedagen:
Darth Vader statyet, 499 kronor

Nima Gholam Ali Pour sa...

Såvitt jag vet så gick de där pengarna som Renée samlade till mer forskning, eller?

Anonym sa...

du är inte bättre än en revolutionsromantiker, sakine, som tror att allt blir bättre med omvälvande, extrema händelser. nej, den som söker lyckan bör bli vän med vardagen och de små tingen.

Rollx sa...

Ändamålet helgar medlen. Om pengarna rullar in bättre pga att folk vill sätta på sig ett rosa band., Så kör på.

Visst kan man tänka sig att skänka pengar till denna viktiga forskning. Men aldrig att ett rosa band skulle hamna på min kavaj. Skulle kännas för mycket av, titta ! titta ! vad fin människa jag är.

Eklindh sa...

Åhh blev man länkad av underbara Sakine med. Det var inte illa det.

Anonym sa...

Minns de där rosa handledsbanden som visade att man gillade fotbollsvåld eller fotboll eller vad det nu var.

Majblommor är ett annat liknande fenomen. Jag har aldrig köpt en enda.

På Body Shop där jag handlar ibland har de nu börjat fråga i kassan om jag inte vill köpa någon pin eller annan produkt för att stödja kampen mot kvinnovåldet. Självfallet svarar jag nej. Gillar inte den typen av utpressning/sätt att behanla sina kunder. I en butik ska man vara glad när man går ut och riktigt längta tills det är dags att shoppa loss där igen. Jag blir arg istället. Jag har mina visioner på hur relationsvåld kan stoppas/minskas och det handlarr inte om att fjanta omkring med en nål på jackan som gör reklam för ett "etiskt- oklanderligt" företag.

Jag är kritisk till mycket inom välgörenhet. Mår illa bara jag tänker på kronprinssessan och hennes fond. Bland annat.

Anders Wallner sa...

Lena Sundström har skrivit en gnällmoralistisk krönika för mer socialism igen.

Haha, Sundström är inte socialist. Hon är grön som bara den, älskar hennes krönikor.

Men jag hatar band-kampanjerna lika innerligt som du.

Anonym sa...

Det är som du säger (eller snarare Emil) att det har blivit för många av banden så nu slutar folk bry sig eftersom det är för mycket.

Och hur ska ett litet vitt band stoppa kvinnovåldet? ska man använda säkerhetsnålen i försvarssyfte kanske?

Förr i tiden var "blå bandet" och "vita bandet" nykterhetsorganisationer, den ena religiös och den andra mera neutral.

Klimathotet skriver jag inte på, löjligt eftersom jag redan gör allt det där + lite till. Utan att slösa på flygbränsle kan du ta dig en titt på husen i Haag på min blogg t.ex. ;-)

Anonym sa...

Blå band för mig handlar antingen om torrsoppor eller havspaddling ;-)

louisep sa...

Banden är i regel smarta vad gäller mänsklig psykologi. De utnyttjar det faktum att människor ger och stöder saker, i första hand inte av någon osjälvisk godhet. Precis samma smarthet som ligger bakom "fadderbarn".

Huvudsaken är ju att det bringar cash?

Att det sedan kanske leder till att luften går ur? Det vete katten faktiskt. Synd i så fall för organisationerna. Men det tror jag inte - det poppar upp något annat. För folk vill visa att de bryr sig. Det är en enkel psykologisk mekanism. Om inte det incitamentet finns dör frivillig välgörenhet ut.

Anonym sa...

Rosa bandet-kampanjen är tveksam av den enkla anledningen att fler dör i prostatacanser än av bröstcancer. Men hur många blå band ser man på stan?
Louise,
Om folk ”ger och stöder saker, i första hand inte av någon osjälvisk godhet”, vilken är anledningen då? Är det fel att ha fadderbarn? Jag har ett fadderbarn, kan du gissa varför?

Mikael M sa...

Jag har faktiskt jobbat på BLÅ BAND. Det var det året det fanns spikar i blåbärssoppan och svettdroppar i buljongen.

Anonym sa...

Utan dessa skattebefriade ”humanistiska och demokratiska” s.k. ”frivilligorganisationer” (NGO:s) skulle förmodligen samhällena kunna klara sig bättre. Vanlig mänsklig solidaritet kommer fram när nöden så påkallar, om vi själva tvingas ta ansvar. Den naturliga överlevnadsinstinkten tvingar då fram samarbete ifall den inte gått under i välgörenhetsfrossa och bidragsnarkomani….För då sitta vi nämligen istället likt passiva fågelungar och väntar på mat, medicin eller bättre klimat från Mamma, Gud eller den ”rika” industrivärlden. Passiva och nerkörda medborgare föds upp med hjälp av dessa penningstinna godhetsindustrier. Afrika är bara ett (1) tragiskt exempel på denna ”välgörenhet” som startade i början av 60-talet som ”hjälp till självhjälp” men som nu nästan ett halvt sekel senare skapat bidragsberoende dödssjuka befolkningar. Statlig välgörenhet ersatt av privata organisationers oerhörda godhet.. Fy fan för global och supranationell solidaritet sponsrad av samma elit som också styr den ”demokratiska (nya världs-) ordningen” vilket ju innebär att störta de Onda och stödja de Goda. Är du inte med oss är du mot oss…..

På me´samurajernas vita pannband…Banzai!

//Opposition utan gränser
.

louisep sa...

Kära Jan E, du kan säkert intala dig att du gör det för fadderbarnets skull. Men du offrar inte mer än en hundring eller så och inte för att det är en plikt. Och så får du känna dig god i lagom portion. Egoism som gynnar andra. Ungefär så fungerar all välgörenhet. Inget ont med det - hurra för egoismen, saves lives.

Jag har inget behov att skylta utåt med en massa band hot och dit, en slags skrytsamhet om du så vill (men enkel psykologi) men det får mig att må bra ändå.

Men jag har överdoserat på beteendevetenskap för att kunna ha en annan syn som inte får mig att framstå som cynisk. Men det bjuder jag på.

Men trist när det blir överdoserat på band, och folk istället reagerar bobbyeskt på det hela. En bra marknadsförare begriper att inte använda ett vinnande recept allt för ofta och för mycket: folk har en tendens att tröttna.

hrm sa...

Sakine, vilket kass koll du har! Vill man utrota fattigdomen (enligt organisationen som står bakom kampanjen så är inte ökad och investeringar i tredje världen ett mål i sig) så är det ett vitt silikonarmband som gäller. Hallåååååååå!

Anonym sa...

För precis ett år sen idag [eller igår blir det för att jag glömde att trycka på login & publish] reagerade jag på alla de här banden och rosetterna och efterlyste ett svart gummiband som annonserar att man är för våldtäkt. Det var på den tiden då ett vitt band mot våldtäkt åtminstone inte var enahanda och tråkigt (för det var så urbota dumt).

Anonym sa...

Haha, Sundström är inte socialist. Hon är grön som bara den, älskar hennes krönikor.

En vattenmelon alltså. Grönt skal och röd inne.


Lubbe Ferrysson

sakine sa...

Louise, tja kanske...

Daniel t, eller hur! Ser fram emot det.

Hall, sorry. Ni ungdomar har ju bättre bobbykoll ;)

Anonym sa...

Lysande!

Jonas N sa...

På tapeten igen (bl.a. via Gudmundson) är ju även det vita plastbandet runt handleden som visar att man befinner (eller möjl befunnit) sig inom ramarna för via Landstingets vårdande omsorg, dvs att det är synd om en (och att man den i offentliga omsorgen månar om hålla koll på vilken 'kund' som är vilken)

rasmus sa...

Magnetband är de enda band jag accepterar (med eller utan kassett).

olaibolivia sa...

Vilken respons från blogghögern! Men man måste ju ha viss förståelse för er. Det ligger ju onekligen något chict anti i att bräcka varandra i coola formuleringar som dissar en kampanj som likt Rosa Bandet motverkar en dödlig folksjukdom.

Men i övrigt är ni mest löjeväckande. För vad är det för fel med att visa att man gett pengar till ett välgörande ändamål? Har ni läst er Ayn Rand så borde ni jubla över detta exempel på att egoism är bevekelsegrunden för allt gott. Och de som bara bär rosa bandet som en acessoar har ju i alla fall sponsrat kampen mot cancer och kan dessutom kanske väcka välgörenhetsnerven hos folk som ser det.

Förstår ni inte att välgörenhet också är en marknad som alla andra och att marknadsföring är en del av den. Vad vill ni, att liknande organisationer ska agera i det tysta och vänta med utsträckta händer tills någon slänger till dem ett mynt?

Jonas N sa...

Ola, du har faktist flera poänger.

Välgörenhet är i allra högsta grad en verksamhet på marknaden. Dess största produkt är feel-good känslan som många gillar, vill ha eller tom anser sig behöva och ffa är beredda att betala för.

Sen finns det entreprenörer i denna bransch liksom i alla andra branscher där det finns betalningsvilja.

Och ofta finns där också en nyttighet som blir av i andra änden av välgörenheten. Den är dock ofta mycket mindre än folk tror, och vill det sig illa kan den tom vara kontroaproduktiv.

Men det du påstår att man "motverkar en dödlig folksjukdom" tror jag ytterst få kan substatiera. Bara en liten del vet vad (och hur mycket av) pengarna går till, och av dessa är det ännu mycket färre som kan bedöma kvalitén av den verksamheten.

Det kampanjen handlar om är att folk kan visa att 'dom är emot denna folksjukdom'. Och du kan vara förvissad om att ingen är för samma folksjukdom.

Det vi pratar om är mänskligt och naturlig, och där finns inget ont i det. Men det är också gansla lätt att le lite i mjugg åt företeelsen, hur den sköts och hur vilka bevekelsegrunder de inblandade har.

De som gör detta är inte mer löjeväckande än de som blir upprörda över samma sak.

Om du nå'nsin vill utvärdera en verksamhet så finns det bara ett relevant mått: det är vad som blir uträttat! Många vill väl, ja i stort sett alla, men att verkligen uträtta saker är mödosamt, tidskrävande, verklig framgång eller bara belöning och uppskattning är ytterst osäkra och ligger långt i framtiden, och de allra andra flesta kommer aldrig ha en aning om vilka insatser enskilda har gjort när väl framgångar och resultat nås.

Det mest sannolika är dessutom (tyvärr) att folk då mest kommer att gnälla över att inte mer och bättre levererades och att det inte skedde snabbare.

Nej, då är det lättare att prata om vad man vill skall vara bra, vad man vill stödja, att avstå några kronor, och hoppas att de går någonstans där de gör nytta och kanske tom något vettigt blir uträttat för dem. Och istället visa upp en symbol som signifierar detta 'engagemang'. Det är mycet enklare, det är billigare, och det är också enklare att hålla besvikelser om uteblivna resultat ifrån sig, och sitt ego.

Inget konstigt med det!

Men menar du verkligen att dessa aspekter inte får eller skall nämnas, kanske för att dessa insikter i större utsträckning kommer från höger?

I så fall tycker jag faktiskt det skulle innbära att där finns än fler fenomen möjliga att förlöjliga, om man nu finner nöje i det.

Men anser du verkligen att det är en höger-vänster fråga/uppdelning?

sakine sa...

Ola, trevligt att du har anslutit dig till antialtruismen! Välkommen.

Till saken då. Jag skiter fullständigt i ekonomi när jag tar ställning för (mot) er patetiska syn på hur fint det är att "leka god människa". Bristen på humor hos te x dig och Jonas kom som pricken över i:t.

Bandfrågan handlar inte om höger eller vänster. Se dig om.

I övrigt: Självklart är man mot att människor far illa. Att ni måste SKYLTA med det är för mig en gåta. Vad är ni så osäkra på?

Vore det så att ni verkligen vill gynna forskningen finns många sätt att arbeta med det. Med "visa upp sig-kampanjer" lurar ni förvisso er själva med.

Jonas N sa...

(Jag hoppas att det är Jonas M du syftar på ovan, Saki!?)

olaibolivia sa...

Nej, du har nog rätt bandfrågan handlar inte om höger/vänster men det verkar vara en tyngdpunkt på högermänniskor som stämt in i din kör. Fast å andra sidan kanske inte urvalet på denna blogg är representativt. Snarare så skulle man från ett vänsterperspektiv hävda att ett samhälle som behöver välgörenhet inte tar ut tillräckligt mycket skatt. Välgörenhet är ju faktiskt en libertarian-grej "droppa staten folk kommer ge pengar till utslagna människor ändå när det fria samhället är här" vill jag minnas att det stod när jag läste Frihetsfrontens manifest i skolbiblioteket för 10 år sedan.
Och angående min "patetiska syn på hur fint det är att "leka god människa"" så förstår jag inte riktigt vad du menar. De som bär rosa band är inte bättre än andra människor. Möjligtvis bättre än majoriteten i den här kommentatorstråden.

JonasN: Nej jag menar inte att dessa era insikter inte ska få nämnas. Jag vet inte riktigt hur du fick mitt inlägg till det. Jag skrev ju bara att jag tyckte ni de var löjeväckande i sitt koketterande med att dissa kampen mot bröstcancer. Ett inlägg i debatten alltså.
Och visst ska man generellt sett utvärdera en handling efter vad den åstadkommer. Det är just därför människor i en insikt om arbetsfördelning, stordriftsfördelar och alternativkostnader (även om de inte formulerar sig just så) väljer att finansiera andra skickligare personer att utföra dessa handlingar med stor chans till gott resultat snarare än att utföra dem själva. Och få ett rosa band på köpet. Världen blir inte finare än så (förutom om skatteintäkter gjorde att välgörenheten blev överflödig såklart.)

Substatiera förresten. Snyggt. Det ska jag slå upp och lägga på minnet.