2006-11-01

Margot Wallström & "intelligent tillväxt"

...snubblade över en s-krönika om Margot Wallström. Margot är en trevlig men grå torris utan egna åsikter, som jag verkligen inte hoppas blir s-ledare. Mest för min egen skull. Jag orkar inte lyssna på ännu en floskelmaskin oftare än nödvändigt, en EU-sosse som blir poppis för att hon håller sig undan. (Någon socialdemokrat får gärna rätta mig om jag har fel).

Hur som, jag reagerade på en annan sak med texten, och det är följande mening: "Det handlar om att investera i teknik, människor och miljö för att skapa en intelligent tillväxt." Vad menar socialdemokrater med det? Seriöst. Jag undrar verkligen. Eller används begreppet "tillväxt" för att det "låter seriöst och bra"? Ungefär som är GP var ute och kallade "att cykla" för "tillväxt".

Jag hör bara klyschor när Margot öppnar munnen. Man måste demokratisera och få människor att känna sig delaktiga. Wow!! Wooow, liksom. Men enligt krönikören Åsa fixar Margot allt, "Helt utan att falla i klyschträsket." Är det här en utbredd åsikt bland socialdemorkater? Vad menar de/ni i så fall? Vad är te x "ointelligent tillväxt"?

Uppdatering: Här själva krönikan som jag skrev om. Glömde visst länken tidigare.

18 kommentarer:

Anonym sa...

"Intelligent tillväxt", "gröna jobb", "hållbar utveckling", etc... Det är bara nyspråk för att sossarna skall kunna ge sig själva en ursäkt att fortsätta lägga sig, reglera och beskatta de riktiga jobben, tillväxten och utvecklingen.

Wille sa...

"Intelligent tillväxt" låter som socialisters svar på stolliga religiösa människors "Intelligent Design"..
Den är antagligen ungefär lika vetenskaplig.

Johan Hedin sa...

Glöm inte "fair trade"!

Jonas N sa...

Jo, det var tex att 'Anna, 6 år, lärde sig cykla' som var en variant av GPs 'tillväxt'. Det skulle man ju kunna kalla för 'intelligent'.

Annars kan du läsa ett par bra funderingar om de tänkbara olika partiledarämnena, och det innifrån rörelsen, här.

Riktigt mycket vatten på min kvarn fick jag (tyväärr :-) av det som där stod om Mona Sahlin. Och jag som ju hoppas att det blir hon. (Fast Nuder är ju inte så illa heller. Favvis Ulvskog vågar väl ingen liberalt sinnad hoppas på ändå!?)

Anonym sa...

Vad skönt att det är fler som inte faller i farstun för Margot-myten. Har känts som att det är typ jag och Göran Greider som åtminstone rest frågan om vad hon åstadkommit som varit så fantastiskt.
http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1276

Jo, förresten, Margot gjorde populistutspel 1 A (mät fullkomligt ofarliga doser kemikalier i ditt blod) när hon tog fram förslaget till kemikalielag (REACH), som då var ännu mer fnoskalarmistiskt och kostnadsdrivande än det nuvarande förslaget.
http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1334

Nisse sa...

Bakgrunden till uttrycket är sannolikt att ordet tillväxt är lite halvfult och påminner om kapitalism i gröna och röda kretsar, och att Ulvskog inte vill stöta sig med miljömupparna som ser tillväxten som ett hot mot miljön.

Kanske försöker hon få det att låta som grön skatteväxling, dvs. en tillväxt/förbättring som innebär att vi effektiviserar utan att miljön belastas mer, vilket väl en del på vänsterkanten inbillar sig att 1900-talets tillväxt gjort.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Anonymous, Mr Svensson?

Jaha, bra av dig & Greider i så fall :)

Jag gillar av någon anledning vänstersossar bättre än högersossar. Det läskigaste som finns är folkpartister som Magot.

För att inte tala om gänget "högersossar" här ute i bloggvärlden (behöver jag ens nämna namn?). Tyck allt som är politiskt korrekt och spela radikalt feminist ibland - för skoj skull - men håll dig inom ramarna! Avvik inte. Var bara platt och PK. Tänk inte självständigt. Låtsas "brinna" för sånt som folk verkar bry sig om.

SNÄLLHETSA.

Suck.

I övrigt: Jo det är väl som man misstänker, noll innehåll bakom flosklerna?

S-människor får gärna rätta mig om jag har fel. Eller åtminstone förklara vad ni menar.

Vet att ni läser. Så shoot. Annars får tystnaden tala.

sakine sa...

RL, jo det stämmer att alla partier fungerar så. Speciellt de i mitten (s + fp) Jag är ju livrädd för allt däromkring.

Jo jo, media styr en hel del (4:ans jippon är ju bara för mycket) men det läskiga är ju att folket har blivit snällhetsare - vilket i slutändan styr politiker oavsett medier. Jag tror att den genomsnittliga svensken är en snällhetsare. Eller är det mest ett Sthlmsfenomen?

Claes Nordmark sa...

*garv* Roligt inlägg, Sakine! Dock generaliserar du vääääldigt mycket...

Och om Margot är folkpartist så är väl Bengt Westerberg, Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag i sådant fall sossar?

(Svar på frågan om jag är sosse: ja.)

Anonym sa...

Tror att folk gillar Margot eftersom hon hållt sig ur vägen. Hela Sverige skiter i princip i EU, och så länge Wallström befinner sig i Bryssel är det klart att hon framstår som bättre än de korrumperade politrucker som finns här hemma, då man aldrig hör något av henne. Inget är i alla fall bättre än något dåligt.

Anonym sa...

Claes Nordmark:
"Och om Margot är folkpartist så är väl Bengt Westerberg, Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag i sådant fall sossar?"

Skiter björnen i skogen? Det är klart de är sossar.

Anonym sa...

Gul säger,
Vad kul debat sosar och fp ister i samma blendare :-) det finns sanningen i det

sakine sa...

Claes, jo jag vet. Och jag känner ju många hyperfina högersocialdemokrater privat. Kan ändå inte låta bli att generalisera och betona min rädsla för er - politiskt ;)

På din fråga om sossarna har någon redan svarat. JA! Socialdemokrat eller socialliberal, bara en smaksak vad man kallar sig. Det som förenar är tron på sig själv som en Bättre Människa, en bättre politisk varelse. Än alla andra.

Hamman, ja visst är det nog så. Och jag menar inte att hon är en dålig politiker (hon är säkert jättesvensk och tänker på detaljer, säger "miljöööö" så fort hon får chansen osv). Men hon är aptråkig. Precis som alla andra platta mittenpolitiker.

RL, men jag fattar inte. På senare år har alla skåningar jag träffat på varit läskigt PK. För att inte tala om smålänningar (*rys*). Kanske gör de till sig lite för att de träffar en stockholmare. Någon teori?

Anonym sa...

RL, men jag fattar inte. På senare år har alla skåningar jag träffat på varit läskigt PK. För att inte tala om smålänningar (*rys*).

Med tanke på ditt tidigare 'titulerande' av alla du festat/umgåtts med (kd-lisa, fp-olle, mp-sara osv, osv) så har du väl bara stött på skånska ungdomsförbundspolitiker ;)

Kanske gör de till sig lite för att de träffar en stockholmare. Någon teori?

...eller så gör de sig till, för att de träffat en kurd. Alla kan ju inte veta att du ogillar hmf och är ganska assimilerad ;)

sakine sa...

RL, hehehe...äsch. Teaterapor. Jag gillar ju südsvenskar som de är.

Och jag är INTE assimilerad.

Jag är bara ganska svensk.

K sa...

”Det är ju helt otroligt att i dag vinner nazister val i Tyskland!” utbrister hon.

Oj, det var kontroversiellt, fattar att många satte kaffet i vrångstrupen.

Allvarligt, om tillväxt och Sverige i världen. När ska någon utom typ Johan Staël von Holstein ta upp svenskarnas minskande köpkraft?

Tack för att du finns, Sakine. Stor kram till dig.

sakine sa...

Tack själv Klara! Det var ett bra tag sedan, jag hamnade ju i världens kaos efter fikat när vi smed storslagna planer. Får återuppta allt strax :)

Aftonbladets skribenter slirar lite väl ofta nu för tiden, antar att det sved med valförlusten.