2006-11-29

Det här med kvotering

Kvotering är diskriminering och ofta obehagligt för såväl inkvoterad som bortkvoterad.

Eller? (Fan, fick själv känslan av miljöpartiets valaffisch, nå ja..) Erfarenheter och tankar går i sär. Kvoteringsivrare blir allt mer högljudda, ty "svenskar/män/icke handikappade/hetros etc ÄR ju redan inkvoterade och då måste man kvotera alla andra för att få balans". Frågan är hur mycket man främjar merittänkandet genom att själv kvotera. En genväg blir allt för ofta en senväg. I kläm hamnar framförallt de inkvoterade som man antingen känner irritation över, eller ser som offer. Nu till mina kommentarer på det lustiga (ständigt) aktuella fallet som ska i dag ska tas upp i HD:

Uppsala universitet hade inte behövt kvotera in invandrarungdomar, utifrån kriteriet 'invandrarbakgrund', eftersom man inte har brist på invandrare på sin juristutbildning. Kan man inte säga som det är då? Man vill, av ren välvilja, ha in "rätt" blattar. Man vill "öka mångfalden", och det är då skillnad på blatte och blatte. Men då har jag tre tips:

1. Kvotera INTE (att ni dessutom har gjort det utifrån så luddiga begrepp är inte bara lite klantigt, det är extremt klantigt).
2. Sprid information om utbildningen till målgrupper som saknas (åk till Centralskolan och peppa ungarna te x, glöm inte att invandrarbrudar har bättre betyg än svenska killar - och många gånger är verbala så inni h. Jag gissar att det behövs rappa advokater även i Sverige).
3. Kom överens om kriterierna till utbildningen i förväg. Ska annat räknas in, bortsett från betyg? Vad i så fall? Därefter utgår man stenhårt från kriterierna: alla ansökningar ska behandlas med samma respekt och samma värde.

Två fel gör nämligen aldrig ett fel mer rätt. Ser kvoteringsivrare inte de praktiska (negativa) konsekvenserna, och bryr de sig inte om de principiella (du diskriminerar genom att kvotera/positivt särbehandla)? Kvoteringsdebatten i Sverige förenar den politiskt korrekta vänstern som gärna vill "visa att de tar invandrare på allvar", och invandrare som verkar lockas av korta vinster snarare än långsiktiga och mer rättvisa sådana.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Sakine skrev "glöm inte att invandrarbrudar har bättre betyg än svenska killar"

he he he he
källa?

sakine sa...

Siffror för 2004/2005. I december kommer uppdaterad statistik.

Så här ligger det till:

Flickor med invandrarbakgrund: 199,2 meritvärde

Pojkar svensk bakgrund: 198,4 meritvärde

D v s en liten skillnad, men dock en skillnad.

Vill du ha mer nfo kan du plinga till SCB själv, på telefonnr: 019-17 67 70

Anonym sa...

Ett av problemen med det politiskt styrda mångkulturprojektet (etnisk omfördelning/rensning), som jag ser det, är just att integrerade (hela) folkgrupper från icke-occidenta(-la) och icke-fungerande aparta (särskilda) samhällen skall integreras i redan etniskt relativt väl fungerande samhällen som sedan långliga tider lämnat den tribala ”tredjevärldenkulturen” bakom sig d.v.s. har knullat sig fram till samhällen som etniskt och nationellt redan är integrerat och självförsörjande.

Kontentan blir att västvärldsbefolkningarna återigen måste börja om från början, med alla dessa etniska konflikter (”integrationer”) som de lyckats överleva från och som genom arv och miljö naturligt evolutionerats bort. I stället för att låta endast individer som SJÄLVA har FÖRMÅGAN och VILJAN att integrera sig i dessa samhällen göra det.

Politisk raskvotering och könskvotering är det samma som etnisk rensning eller genotypisk och fenotypisk rensning.

Samma skit…Skit samma!

…fast vi har ju demokrati ;o)
.

Anonym sa...

Sakine: Tack för källan, intressant läsning. Bör ju påpekas att endast 79,3% av flickorna med utländsk bakgrund har gymnasiebehörighet jämfört med 89.6% bland de svenska pojkarna. Pang! Där sprack ditt argument. he he

http://www.skolverket.se/publikationer?id=1558

sakine sa...

Jonas, det är inte jag som gillar ett föräldrabidrag. Det är ni med en särskild föräldkelse för konservatism som gör det. Ska det ändå finnas vill jag att bidraget går till människor som är föräldrar, ja. Var och en.

Anonymous, citera gärna. Det verkar underligt (jag lär ringa Skolverket själv, har dock inte tid nu). Dina "hehe" ger ett väldigt oseriöst intryck. Skriv ut nick/namn, är ett ytterligare tips.

sakine sa...

Jonas, att se familjen som klump är konserverande. Bidrag generellt sett är jag skeptisk till, och bidrag som ger en konserverande effekt är jag ännu mer skeptisk till.

Varför tycker du att det är så viktigt att "låta" en enda förälder (kvinna, naturligtvis) stanna hemma från arbetslivet i mer än ett år?

Och vadå "ge bort" bidrag? Bidrag ska man ha om man är i behov av det. Det här bidraget är till för föräldrar. Inte till för att familjer ska gödas och leva efter stenåldersnormer. Behöver man inte bidrag ska man inte ta emot/få det.

Anonym sa...

Kvotering är ett väldigt lättillgängligt verktyg då man vill ägna sig åt symptomorienterad politik. Man ser ett problem, för få invandrare på högskolan, men missar orsaken, roten till problemet. Eller så är de fullt medvetna om problemet men eftersom den underliggande orsaken ofta är svår att hantera och kräver stor politisk vilja och uthållighet att ändra på så väljer man den enkla. Om man ger sig på symptomen ger det ofta ganska stort utslag till en början och politikern ses som handlingskraftig när det i själva verket är tvärt om, denne har inte orkat med ett större grundproblem.

I det långa loppet är handlandet katastrofalt. Vilka patienter är det som enbart behandlas för att lindra symptomen?

(ska nog posta den här kommentaren som inlägg på min blogg, hehe. ett tips i samma fråga föresten)

Anonym sa...

Varför tycker du att det är så viktigt att "låta" en enda förälder (kvinna, naturligtvis) stanna hemma från arbetslivet i mer än ett år?
Och vadå "ge bort" bidrag? Bidrag ska man ha om man är i behov av det. Det här bidraget är till för föräldrar. Inte till för att familjer ska gödas och leva efter stenåldersnormer. Behöver man inte bidrag ska man inte ta emot/få det.


Förr kunde två personer leva på en lön. Så är det fortfarande, skillnaden är att du inte känner den andre personen". (Insändare i Svenska Dagbladet 27/1 av Björn Bolander, Stockholm.)

Lubbe Ferrysson

Anonym sa...

jag håller med om vad som stod i artikeln - att kvotering kan bara rättfärdigas när det finns flera sökanden med lika betyg/meriter och arbetsplatsen/utbildningen på ngt sätt behöver "balanseras".
T.ex. finns det fortfarande alldeles för lite kvinnliga professorer och chefer.

min bästa vännina sen min barndom är 100% invandrare - båda hennes föräldrar är Finländare, hon kom hit fyra år gammal. Nu är jag själv sedan drygt fyra år en invandrare och måste bita mig i tungan varje gång en av mina gamla Holländska tanter börjar spotta ur sig okväden om Marokkaner och Turkar. Jag är ju också en utlänning!! (men det går inte att veckla in sig i heta politiska diskussioner, då vill de ha ngn annan som städar hos dem och jag måste ha mina timmar :-(

Anonym sa...

Kvoteringar, var det ja...

Liberaler och neosocialister (enviromentalister/miljömuppar) försöker till varje pris undvika heritabilitetens betydelse (som kan uppgå till 80% i vuxen ålder) för de kognitiva faciliteterna. De förnekar helt enkelt den biologiska naturen genom att de själva försöker ersätta den genom religiöst hokus pokus som de kallar ”mänskliga rättigheter”.

Falskheten hos dem är i ögonfallande- åtminstone för en något så när av frisk kvinna avlad german- när man å ena sidan använder sig av darwinism för att komma åt och förlöjliga Kyrkan (adam eller apa) men samtidigt är fanatiskt anti-darwinistisk när de skall ”bevisa” för den onde ’vite heterosexuelle ”kristne” mannen’ att han, liksom hans kvinna, enbart är ’sociala konstruktioner’ (dock är de konstigt nog, genetiskt onda) och att vi alla i själva verket är afrikaner….utom judar och övriga gudar förstås. KVOTERINGAR med etniska rockader (rensningar) är deras metod.

Man försöker helt enkelt, likt Frankenstein, skapa monster som skall ingå i deras helt igenom materiella värld (den globala och marknadsliberala), för att dessa skall kunna förse dem med vin, bröd och… evigt liv.

’EU-genic… för avlandet av den perfekta idioten (eller den glada slaven)

Anonym sa...

Man skulle ju kunna fråga många av de som vill "hjälpa" alla stackars offer till invandrare mha kvotering: Skulle _du_ vilja vara inkvoterad på din arbetsplats?

"Hej där är jag som är Åke, den nya killen, jag är här pga kvotering"
= Mardröm!

Hellre diskriminerad än kvoterad!


(kan väl förtydliga att jag _inte_ anser att diskriminerad är samma som förtryckt eller hotad eller något ännu värre..)

Anonym sa...

Inkvoteringen i polishögskolan, ledd av en aktiv kommunist, verkar gå ännu längre. De som har den fundamentala meriten att inte höra till den felaktiga etniska gruppen släpps in utan att uppfylla de mest basala krav i svenska. Den språkförståelse som dessa behövde dispens och som citerades i tidningen från var ev det mest rudimentära slag man kan tänka sig. Den som har växt upp i Sverige utan att nå upp till denna nivå måste vara personer som aldrig med behållning kan läsa skönliteratur. Stolt var kommunisten över att på detta sätt få in hela 17% poliselever som uppfyllde kravet på invandrarbakgrund.

Det är ett problem att vi riskerar att få en poliskår där var kanske femte konstapel ligger på nivån grymta-morra-slåss. Kvotering i alla fall för kvalificerade positioner leder naturligtvis alltid till ett mindre urval och därmed till mindre lyckade tillsättningar men att pruta på ordföråd och förståelse förmåga att förstå även lindrigt komplexa meningar i ett yrke som polisens leder till en polismakt illa skickad att lösa sin uppgift.

Fast förstås, många verkar anse att kåren redan ligger på grymta-morra-slåss nivån. Det kanske till och med är de som söker in för det krävs en mycket speciell troglodyt för att söka en sådan tjänst utan att kunna språket.

Anonym sa...

Inkvoteringen i polishögskolan, ledd av en aktiv kommunist, verkar gå ännu längre. De som har den fundamentala meriten att inte höra till den felaktiga etniska gruppen släpps in utan att uppfylla de mest basala krav i svenska. Den språkförståelse som dessa behövde dispens och som citerades i tidningen från var ev det mest rudimentära slag man kan tänka sig. Den som har växt upp i Sverige utan att nå upp till denna nivå måste vara personer som aldrig med behållning kan läsa skönliteratur. Stolt var kommunisten över att på detta sätt få in hela 17% poliselever som uppfyllde kravet på invandrarbakgrund.

Det är ett problem att vi riskerar att få en poliskår där var kanske femte konstapel ligger på nivån grymta-morra-slåss. Kvotering i alla fall för kvalificerade positioner leder naturligtvis alltid till ett mindre urval och därmed till mindre lyckade tillsättningar men att pruta på ordföråd och förståelse förmåga att förstå även lindrigt komplexa meningar i ett yrke som polisens leder till en polismakt illa skickad att lösa sin uppgift.

Fast förstås, många verkar anse att kåren redan ligger på grymta-morra-slåss nivån. Det kanske till och med är de som söker in för det krävs en mycket speciell troglodyt för att söka en sådan tjänst utan att kunna språket.

Anonym sa...

Mja, jag tycker nog att vi ska kvotera in lite fler kvinnor på landets många finkor. Män är klart överrepresenterade i fängelsestatistiken, och detta är förstås ett uttryck för den matriarkala könsmaktsordningshypotesen. Kvinnor trixar sig helt enkelt undan de hårare straffen i rätten; de säger att de har barn, de putar lite med munnen och så.

Anonym sa...

"Jonas, att se familjen som klump är konserverande."

Det gör jag inte. Jag ser två individer som fritt får besluta om sina tillgångar.

"Varför tycker du att det är så viktigt att "låta" en enda förälder (kvinna, naturligtvis) stanna hemma från arbetslivet i mer än ett år?"

Varför tycker du det är så viktigt att inte "låta" en enda förälder (man, lika naturligtvis) stanna hemma från arbetslivet i mer än ett år?

Hade bidraget (och motsvarande skatt) inte funnits alls så hade folk istället fått spara dessa pengar och använda dem för föräldraledighet. Då hade föräldrarna själva fått bestämma vem som skulle vara hemma för dessa pengar. Det gör att nuvarande system är mer likt ett där inga pengar betalades ut alls. Skulle ingen föräldraförsäkring vara konservernade och se familjen som en klump?

"Bidrag ska man ha om man är i behov av det."

Ja, men det gäller inte det här bidraget. Det är snarare en skatteåterbäring som föräldrar får. Fel i sig men man behöver inte göra det ännu mer fel.

"Det här bidraget är till för föräldrar."

Ja, ge det gärna lika till båda föräldrarna, men kräv inte att man måste vara ledig från jobbet för att få det. Varför skulle det inte vara ok att betala dess pengar till mormor istället?

Tänk igenom en gång till så kommer du nog att inse att givet att vi måste ha bidraget så är det bättre att det betalas ut med så får förbehåll som möjligt, för då styr staten så lite som möjligt över våra liv. Som det är nu bestämmer den att de som skaffar barn ska få pengar av de som inte gör det. Med den modell du vill ha så bestämmer den dessutom att båda föräldrarna måste vara hemma lika mycket. Två saker som staten tvingar på folk är sämre än en!

Anonym sa...

Saki:

...ty "svenskar/män/icke handikappade/hetros etc ÄR ju redan inkvoterade

Vem har påstått detta, är det miljömupparna? :)))

...glöm inte att invandrarbrudar har bättre betyg än svenska killar

Jag har också sett det där upphaussade pk-statistik-trickset.

...Jag gissar att det behövs rappa advokater även i Sverige

Ja, fast helst inga rappare :)

F ö anser jag att alla former av kvotering är av ondo.


Anonymous:

Fast förstås, många verkar anse att kåren redan ligger på grymta-morra-slåss nivån.

Jag hade varit nöjd om kåren åtminstone förmått uppnå grymta-morra-slåss nivån, men det är nog en överdriven förhoppning med nuvarande inkvoterade länspolismästarinnor