2006-11-24

Irak från ett annat perspektiv

...här en utmärkt text, "Sanningen om Irak". Det är ju poppis numera att "erkänna att Irak var ett stort misstag". Ett tips är då att fundera över följande som artikelförfatten frågar om du visste om:

"- Att Iraks BNP har ökat med 52% efter kriget?
- Att Bagdads aktiebörs öppnades juli 2004?
- Att 47 länder har återupprättat sina ambassader i Irak?
- Att den irakiska regeringen i nuläget anställer 1.7 miljoner irakier?
- Att 3100 skolor har renoverats, 364 skolor är under återuppbyggnad, 38 nya skolor har öppnats och 263 är på väg att öppnas?
- Att Iraks högre utbildningar består av 20 universitet, 46 institut eller forskarhögskolor och 4 forskningscentra?
- Att det finns mer än 1100 pågående byggnadsprojekt där, som inkluderar 67 allmänna kliniker, 15 sjukhus, 83 järnvägsstationer, 93 bevattningsanläggningar och 69 kraftstationer?
- Att 96% av alla irakiska barn under 5 årsåldern har fått sin allra första poliovaccination?
- Att det finns 1 192 000 mobilkunder och att telefonerandet har ökat 158%?
- Att Irak har oberoende massmedia bestående av 75 radiostationer, 180 tidningar och 10 TV-bolag? Dessa är givetvis inte längre censurerade."

En konflikt är ALDRIG helt svart, eller helt vit.

39 kommentarer:

~Popoffer~ sa...

Det är galet vad bra du är. Det är alltid härlig med människor som kan nyansera.

Anonym sa...

Fast vilken av de där punkterna överväger det faktum att hundratusentals människor har dött? Eller är det den sanna nyliberalismen - upp med BNP - till varje pris?

Anonym sa...

Anonym:
Snälla, kom inte och säg att det är nyliberalismen som dödat människor. USA:s ekonomiska inrikespolitik har inte mycket att göra med deras utrikespolitik.

Orsaken till att "alla" kritiserar kriget numera är att det kostat för mycket i såväl pengar som människoliv för USA:s del. De som trodde på kriget trodde på ett billigt och enkelt krig, men så blev det inte.

Resultatet kan mycket väl bli att USA bestämmer sig för att dra tillbaka sina trupper, vilket sannolikt skulle resultera i ett inbördeskrig och ännu fler döda.

Oavsett vad man tycker om huruvida det var rätt eller inte att starta kriget är situationen idag komplicerad. Det finns ingen lösning som garanterar stabilitet och fred.

Johan Hedin sa...

Vet inte ocm jag orkar ge mig in i detta - Irak/USA diskussioner blir så snabbt för infekterade...

Situationen är väl snarare den här.

1. Först hade vi en blodig hård diktatur under Saddam.
2. Därefter ett kort (och faktiskt ganska enkelt oblodigt och billigt) krig initerat av USA och UK.
3. Därefter en ganska blodig fred, där olika former av religiösa och politiska fanatiker har mördat 10-tusentals.

I grunden är detta en konflikt INOM de muslimska samhällena i mellanöstern mellan de som vill modernisera (demokrati, marknader, yttrandefrihet, tolerans, etc) och de som vill skapa slutna religiöst styrda diktatoriska samhällen.
Det är de senare som står för våldet.

Man kan naturligtvis stoppa in (ofta berättigad) USA-kritik i den här ekvationen, men då missar man lätt kärnan i det hela. Att det är en INTERN kamp i den muslimska världen och att det är fanatikerna som faktiskt står för våldet.

Anonym sa...

Sakine-> ”En konflikt är ALDRIG helt svart, eller helt vit”

Just det!

Självklart tycker kurder att ”demokratibomberna” är goda.

För…

…Om man ser Irak som en helhet kan man nog säga att inbördeskriget till syvende och sist INTE står mellan sunnis och shias, utan mellan ARABER och KURDER….kurder som vill ha sitt ” Eretz Yisrael” , alltså ett etniskt rent Kurdistan, vilket ju också följdriktigt sponsras av de olympiskt upphöjda mästarna i just denna disciplin (häpp!)…och vars intressen sammanfaller. Så djävulen tycks redan ha stuckit upp sitt av olja nerkletade tryne i Kirkuk.


…Medaljen har, som alltid, två sidor…”vi” och ”dom”….Vae victis!

“The Kurds are the Kosovars of the Middle East: that is, they are unrelentingly aggressive, fanatically tribal, and willing – nay, eager – to place themselves completely at the disposal of the Americans (or whomever) in order to achieve their dream of an ethnically pure Kurdish state. Theirs is the bloody legacy of 19th-century romantic nationalism, which caused two world wars and birthed twin totalitarian monstrosities, national socialism and Bolshevism. Rival nationalist and supranational ideologies initially fought it out on the battlefields of Europe, but the scene of the collision has lately shifted to the Middle East – portending a tragedy that towers above the first.”…..

http://www.antiwar.com/justin/?articleid=7512

PS. Tysklands ekonomi fick sig en kick och finfina motorvägar byggdes, när etnisk rensningen tog sin början…

Anonym sa...

Nej, för kurderna är konflikten bara vit. Den gruppen är de enda vinnarna, åtminstone på kort sikt. Kurderna har säkert inramade idolporträtt av Bush hemma i vardagsrummet. Att det var just i ett kurdblad Sakine hittade alla positiva fakta om Irak – som f ör övrigt är omöjliga att kontrollera - är kanske inte så förvånande.

Anonym sa...

Det kanske var lite väl raljerande. För att undvika missförstånd vill jag därför lägga till att kurderna efter alla övergrepp från Saddamregimen naturligtvis hade anledning att glädjas åt att tyrannen störtades.

Nima Gholam Ali Pour sa...

Härmed utmanar jag Sakine. Jag är redo att betala din biljett om du vågar åka med mig till Irak. Jag är galen nog att åka till krigsländer och diktaturer. Så jag skulle gärna åka till Irak för att se om du kan upprepa statistiken medan bomber exploderar. 202 personer dog igår i en enda attentat och du pratar om BNP. Socialistfasoner från en nyliberal är det värsta som finns. Är du redo att anta utmaningen?

sakine sa...

Ella, vad roligt att du tycker det! Tack.

Ni andra: jag vet att konflikten inte är lätt, men som kurd har man ett annat perspektiv: ett TVÅNGSMÄSSIGT homogent och sammanhållet Irak är inget mål. Och dagens kaos jämfört med gårdagens är sannerligen inte en svart-vit fråga.

Nima, jag har inte pratat om BNP, jag citerade en artikel från ett annat perspektiv som jag tycker att folk behöver.

Åka till Irak med dig? Jag är rädd att jag själv skulle bli mördare då. Skulle troligtvis ha ihjäl dig.

På allvar!!

Anonym sa...

sakine: dålig grej, loggan till bloggen är inte länkad till startsidan...

Anonym sa...

H Bolas:

PS. Tysklands ekonomi fick sig en kick och finfina motorvägar byggdes, när etnisk rensningen tog sin början…

Du menar historiens största etniska rensning, ...av 16 miljoner tyskar 1945-47?

Nima Gholam Ali Pour sa...

Jag är inte så rädd om mitt liv. Även om jag blivit mer rädd om mitt liv sen jag blev luffare. Hur kommer det sig? Måste tänka på det...
Anyway... jag är fortfarande redo att dö för att konvertera en vilsen krigshetsare. Så det är upp till dig om du antar utmaningen och åker med mig till "paradiset" Irak eller inte. Fast kom inte med bortförklaringar.
Mina semestrar måste vara livsfarliga ändå så dina dödshot är en bonus.
Ska jag boka biljetterna till Bagdad eller inte?

sakine sa...

Nima, det beror lite på om det krockar med mitt jobb eller inte. När hade du tänkt bjuda mig på resan?

Anonym sa...

Saki:

...När hade du tänkt bjuda mig på resan?

Det där luktar lite krav på mut-resa :o)

Nima Gholam Ali Pour sa...

Februari eller i sommaren. Du får välja. Och du kan inte skylla på att det är inbördeskrig.Det viktiga är att vi får veta "Sanningen om Irak". Vet du vad, säg när det passar dig, så tar jag semester. Jag vill verkligen se om du vågar gå och besöka alla universiteten som du nämner. Hoppas vi hinner ditt innan de bränner ner allt. Inbördeskriget började på allvar igår. Men det gör resan ännu mer spännande. Och vi ska till Bagdad, inte till Kurdistan, så vi kan smaka på krutet. Som sagt vi går när det passar dig.

Anonym sa...

efter förintelsen föddes förenta nationerna och deklarationen om de mänskliga rättigheterna antogs. ekonomin började blomstra i världen och det byggdes en massa skolor, vägar och flygplatser. allt fler länder blev toleranta demokratier.
sakines logik: förintelsen hade även positiva sidor.

Anonym sa...

...Jag vill verkligen se om du vågar gå och besöka alla universiteten som du nämner. Hoppas vi hinner ditt innan de bränner ner allt. Inbördeskriget började på allvar igår. Men det gör resan ännu mer spännande. Och vi ska till Bagdad, inte till Kurdistan, så vi kan smaka på krutet. Som sagt vi går när det passar dig

Jag hoppas verkligen att Saki inte är dum nog att gå med på detta. För det kommer att innebära minskad närvaro på denna blogg, ökad fara för liv o lem (med tanke på tjafset efter hennes krönika om Turkiet) ...och sist men inte minst: minskad närvaro i Stockholms festverksamhet :)

Som sagt, ska du åka denna runda, se åtminstone till att få jävligt bra pröjs.

Anonym sa...

Det går inte att bortse från den förödelse USA:s aggressioner mot Irak orsakat totalt sett. Kriget blev pricken över i:et efter 10 års sanktioner. Under den tiden har Irak förvandlats från ett samhälle med västerländsk levnadsstandard till ett kolonialt projekt och en plantskola för terrorister.

Denna länk beskriver vilka katastrofala följder våldtäkterna på Iraks folk fått. Klipper ut en del:

Anupama Rao Singh, Unicefs högste representant i Irak, sammanfattade läget i en intervju år 2000:

Den förändring som skett på tio år är utan motstycke, enligt min erfarenhet. År 1989 var läskunnigheten 95 procent; och 93 procent av befolkningen hade fri tillgång till modern hälsovård. Föräldrar bötfälldes om de inte skickade sina barn till skolan. Fenomenet med gatubarn eller barn som tigger var helt okänt. Irak hade nått en nivå där de indikatorer vi använder för att mäta det generella välmåendet hos människor, inklusive barn, var bland de bästa i världen. Nu är det bland de 20 procent sämsta. På 10 år har barnadödligheten gått från att vara en av världens lägsta till att vara bland de högsta."

Nima Gholam Ali Pour sa...

Alltså Sakines fans behöver inte oroa sig. Hon kommer inte åka med mig till Irak. Det går att visa upp tjusig statistik men Sakine liksom andra krigshetsare vet att Irak är inte säkert.
Till och med Bush ska träffa Iraks premiärminister nästa vecka i.... Jordanien. Just det. Ingen normal människa sätter foten i Irak längre.
Min utmaning kommer kvarstå till varenda krigshetsare som vill visa upp statistik. Om ni verkligen tror på statistiken, följ med mig till Irak.
Sakines hyllningar till irakiska utbildningssystemet är ett skämt när utbildningsdepartementet anställda kidnappades förra månaden.
Sakine pratar om sjukhusen. Snälla, sjukvårdsdepartementet utsattes för raketbeskjutning igår.
Hennes hyllningar till irakisk media är kanske det största skämtet när Irak är det land där många journalister mördas.
Visst är ingen censurerad men vem vågar skriva skit om galningen Al-Sadr.
Jag tycker inte att landet befriats när delar av Bagdad styrs av Mehdi-milisen.
Sakine tänker inte offra sitt liv för att backa upp statistik som hon hämtat på en lobbysida.

Anonym sa...

Det går inte att bortse från den förödelse USA:s aggressioner mot Irak orsakat totalt sett. Kriget blev pricken över i:et efter 10 års sanktioner. Under den tiden har Irak förvandlats från ett samhälle med västerländsk levnadsstandard till ett kolonialt projekt och en plantskola för terrorister.

Det var ju ett jävulens gnäll. Ingenting i Irak har ännu överträffat Tyskland år 1945, vare sig i lidande eller förstörelse (det överträffar däremot Tyskland i gnällfaktor).

Och om Irak vill bli ett ap-samhälle eller inte är upp till irakierna själva, inga andra.

PS
Tyskland 1945 är den västerländska måttstocken på lidande

Anonym sa...

Måste säga att det var ett blytungt utspel av Nima. Sakine ångrar nu innerst inne att hon publicerade denna bloggpost. Okänsligt och omdömeslöst är väl det lindrigaste jag kan komma på.

Anonym sa...

Måste säga att det var ett blytungt utspel av Nima. Sakine ångrar nu innerst inne att hon publicerade denna bloggpost. Okänsligt och omdömeslöst är väl det lindrigaste jag kan komma på.

Ok, men vilket var det omdömmeslösa?

Anonym sa...

Tja, om du inte kan komma på det själv i ett läge när 100-tals människor dör varje dag så lär inte jag kunna förklara det för dig.

Nima Gholam Ali Pour sa...

Jag kritiserade Sakines ställningstagande och inte hennes rätt att publicera det hon vill. Det här är viktigt för jag har också kritiserats och folk har sagt att jag ska ta bort det ena eller det andra från min blogg. Men det är viktigt att man förstår att människor har rätt att vara krigshetsare om de vill vara det.
Jag vill inte att någon ska ångra sina inlägg för det låter så anti-liberalt. Men man kan ju tänka efter och fundera på varför man ger en felaktig bild av Irak. Varför vill man ge ett positivt bild när allt går åt helvete.
Sen är det konstigt att Sakine som kallar sig nyliberal har inget emot att amerikanska skattebetalare finansierar ett krig som har misslyckats för länge sedan. Skulle Sakine också tycka att skattebetalare skulle finansiera ett misslyckat sjukhus? Såklart inte. Då pratar man om stöld från skattebetalare. Men ett krig som redan från början var en dålig idé måste amerikanska skattebetalare finansiera. Det låter inte särskilt nyliberalt. Jag tror Sakines försöka att ge en bra bild av Irak handlar, som hon sa själv, om den kurdiska perspektivet. Men är man en liberal debattör om man begränsar debatten till hur kurder ser på konflikten? Såklart inte.
Jag bara hoppas inte att Sakine plötligt blivit någon sorts nationalist för det vore tråkigt.

Anonym sa...

RL-> ”Du menar historiens största etniska rensning, ...av 16 miljoner tyskar 1945-47?”

Alltså, är man som du, medmoderator med en av de mest korkade bonnlurkar som webbar någonsin drabbats av...tycker jag att du bör var lite mer försiktig när du retoris(k)erar dina frågor.

I övrigt håller jag med dig.

…natti natti!

Anonym sa...

Det förefaller för mig oerhört lustigt att Nima vill få det till att det är Usa:s fel att man reketbeskjuter sjukhus! Det är terrorister som sysslar med sådant, varför ska Sakine stå till svars för detta? Vad denna debatt behöver just nu är nyansering, vilket var det enda Sakine erbjöd. Och du Jan E, tror inte Sakine ångrar en sekund att publicerade inlägget...

Nima Gholam Ali Pour sa...

Ena dagen säger krigshetsare att Iraks säkerhet är USAs ansvar. När USA misslyckas med sitt uppdrag och sjukhusdepartementet beskjuts av terrorister så säger krigshetsarna att man inte ska skylla på USA.
Jag skyller inte på USA utan jag försökte visa hur löjligt Sakines påstående att fler sjukhus byggts egentligen är. Visst, sjukhus har byggts men inte ens hälsoministern går säker så han kan jobba. Förresten har inte biträdande hälsoministern kidnappats i Irak? Det hände väl förra veckan.
Egentligen är krigshetsarnas argument alltid att de försvarar USA. Fel. Jag försvarar amerikanerna som har sagt vad de vill ha. Demokraterna vann valet för att amerikaner vill ha ett slut på kriget.
De flesta döda amerikanska soldater är inte mer än 25 år. Det tycker jag är ganska sorgligt och de som vill att kriget ska fortsätta betecknar jag som "USA-fientliga". Man är USA-fientlig om man vill att amerikanska pojkar ska fortsätta dö i ett misslyckat krig.

Anonym sa...

Det är ju kul att du totalrippar artikeln från beyan.net och tar kredd för den.

Anonym sa...

Problemet med den här typen av diskussioner är att så många olika saker blandas ihop att det inte längre är möjligt att föra en vettig diskussion.

Kurdfrågan blandas ihop med George Bushs krig mot terrorism. Begreppet frihet och självständighet används godtyckligt av olika… Det intressanta är att de som verkar vara mest hatiska mot bush är också de som mest av alla svalt hans strategi. Bush ville dela in världen i ”oss” och ”dem”. För många i den yttersta vänsterkanten har det tyvärr blivit så att man har valt att gå med på farbror Bushs villkor.

Jag kan förstå antikapitalister, som demokratisk socialist ser jag inte någon poäng med att ha ökad kapital som ett ändamål. Jag kan förstå antiamerikaner - även om jag inte alltid kan dela deras uppfattningar. Jag kan förstå att mina kamrater som ligger lite mer till vänster än vad jag tycker är vettigt.

Men nedstående idioti kan jag aldrig och kommer jag aldrig att förstå mig på:

" Under den tiden har Irak förvandlats från ett samhälle med västerländsk levnadsstandard till ett kolonialt projekt och en plantskola för terrorister."

Du som skrev detta, menar du verkligen allvar?

För det första vilka är ”terrorister” och vad är en ”plantskola för terrorister”?
För det andra vad är ”västerländsk levnadsstandard”?

länge leve kampen för folkens frihet
länge leve kampen för ett självständigt Kurdistan

Anonym sa...

Jag glömde en viktig tredje fråga till "anonym":

Sedan när slutade Irak att vara ett kolonialprojekt?

Anonym sa...

Herr H. Bolas:

Alltså, är man som du, medmoderator med en av de mest korkade bonnlurkar som webbar någonsin drabbats av

Tja, någon måste ju sköta vågskålens andra ända vad gäller kroknäseriet

Anonym sa...

Tillägg till H Bolas:

...med en av de mest korkade bonnlurkar som webbar någonsin drabbats av...

Vadan din frånvaro från 'bonnlurksforumet'? ...heg är iofs nitad pga av personuppgifsskit mm, men övriga som kritiserar 'guds utvalda' har inga problem mig veterligen

sakine sa...

Chiya, bra fråga.

Anonymous, jag brukar länka eller citera artiklar. Hoppas det framgick att det inte var mina fakta.

Den andra anonyma längre upp: du ser totalt svart på situationen. Blir svårt att tränga fram.

Nima, jag är inte särskilt nationalistisk, men i fall där självbestämmande befriar människor som plågas dör att de tillhör "fel folk" - tvekar jag inte en sekund.

Jan E, varför skulle jag ångra ..?

sakine sa...

Hans, säg det där till alla som befriats!

Och så en kommentar till ditt "irakiska folket". När ska ni begripa att Irak består av flera folk, och att samhället har både försämringar och förbättringar?

Verkligen ett naivt utifrånperspektiv. Jag bryr mig om vad regionen rör sig i för riktning. Vad USA har för motiv eller inte är inte det primära.

Dessvärre verkar det vara just USA alla ska tycka till om. Solidaritet med folket? Sure, hörrni.

Anonym sa...

RL-> "Tja, någon måste ju sköta vågskålens andra ända vad gäller kroknäseriet"

He he, det har du rätt i :o)

Nima Gholam Ali Pour sa...

Alltså det är sorgligt att anhängare av kurdisk självständighet vägrar lära sig av historien. Kurderna har litat på turkar och blivit svikna. Vissa grupper litade på Saddam en gång i tiden och blev svikna. Man litade också på den iranska Shahen en gång och blev svikna. Varför skulle USA vara annorlunda?
När det kurdiska projektet i norra Irak slutat löna sig för amerikanerna så kommer de dra sitt stöd tillbaka.
Men kurdisk självständighet är ändå något att tänka på. Kurderna skulle slippa inbördeskriget i Irak om de förklarade självständighet i norra Irak. Jag skulle inte vara emot en sådan idé nu när inbördeskriget håller på att bryta ut. Men kurdisk självständighet borde åtminstone vara kurdernas verk och inte USAs verk. Annars blir det bara en kortvarig projekt som den sovjetstödda Mahabad Republiken i Iran.

Anonym sa...

och ändå klara inte militärerna som är där av att skydda civilbefolkningen.

Anonym sa...

Snälla Sakine, för det första kan man se var informationen kommer från, Amerikanska försvarsdepartementet uppges som källa. Tror du på något sätt att dessa uppgifter inte är censurerade, eller nyanserade?

Och hur väger det upp de (Minst) 400.000 människorna som dött sedan kriget startade? Är massdöd ett pris värt att betala för ökad tillväxt? Eller skolor? Och intressant hade varit att se hur läget i Irak var innan USA började ödelägga landet för 15 år sedan. När det till och emd var bättre under Saddams tid, då har man misslyckats rejält.

Och Gunnar, det är inte först nu som människor kritiserar kriget, det orsakde de största demonstrationerna någonsin redan innan det startade, en miljon människor på manhattan.

Och det var inte för att kriget var dyrt, det var för att det dödade oskyldiga mäniskor. Och för att Irak itne utgjorde minsta hot mot USA, eller för att USA hade någon som helst anledning att anfalla Irak.

Det svenska stödet till kriget gör mig illamående.

Anonym sa...

Staffan, Staffan, Staffan,

jaha, så kriget dödade oskyldiga människor? Vad trodde hände under diktaturens tid egentligen? Det är minst sagt problematiskt att det kryllar av så många oengagerade människor som inte har en susning om vad som verkligen hände under diktatorns tid, men ändå så friskt vågar kritisera läget. Skäms på er, varför hade ni inte hade modet eller viljan att kritisera Irak när Saddam Hussein regerade? Okunnigheten kan åtgärdas, men den dumhet som frodas bland oss svenskar är avskyvärd.

Jag tror att det är dags att foga sig i att USA är supermakt nummer 1. Utan USA hade ni alla förmodligen sprungit omkring och hojtat "Heil Hitler!"
/Peter