2012-12-22

Bråken i Göteborg

Fick bli temat för dagens Expresenkolumn.

Ps. Här kommer länk till gårdagens Nyhetspanel på TV4. Prat om folkhälsoregistrering och Göteborgstjafsen. Ds.

2012-12-12

Rasism och rasistiska antirasister?

Adam Cwejman, tidigare ordförande för Liberala ungdomsförbundet och numera på tankesmedjan Timbro, kom för någon vecka sedan ut med boken "Välviljans rasism" (Timbro). Först: Det är mycket välkommet att ämnet får uppmärksamhet. Och det är bra att kritiken vässas, mot det Adam kallar ”välviljans rasism”, och det jag tidigare har kallat ”idenititetspolitik”, där det offentliga klämmer in oss i etniska och religiösa termer och kollektiv.

Jag försvarar pluralism och mångkultur, men tycker att politiker ska strunta fullständigt i min hud- och hårfärg, min etniska bakgrund eller min religiösa bakgrund. Samma kritik finns vänsterut, oväntat tydligt i Vänsterpartiets principprogram (om inget ändrats sedan våren 2010, då jag skrev rapporten ”Sluta särbehandla!”, Ohlininstitutet). Utomlands har Kenan Malik formulerat den bästa kritiken mot den kollektivistiska tankemodellen. Enkelt uttryckt behöver jag ett arbete om jag är arbetslös, inte ett integrationsprojekt. Och i samma stund som Reinfeldt eller Ullenhag tror att de når mig genom att ha möte med ”muslimska representanter i Sverige” är de ute och cyklar.

Cwejman är teoretiskt lagd och analyserar bland annat det kollektivistiska sättet att se på personer med utländsk bakgrund. Och det stämmer att debattörer, som Elin Grelsson, Devrim Mavi, och Ehsan Fadakar på Nyheter24, uttrycker sig i termer av etnicitet (Grelsson har även försökt sig på hudfärgsanalys, men måttlig framgång) eller "utländska namn" (Fadakar). Jag kan förstå förenklandet som Mavi och Fadakar ägnat sig åt men det riskerar att landa fel. Erfarenheter kan höra ihop med hudfärg, men det behöver inte göra det.

Jag ska inte skriva i Expressen eller senare för tidningen Norran för att jag råkar vara invandrare, utan för att det finns folk som läser mig och tycker att jag är en hyfsad ledarskribent. Och möjligen för att jag kan bidra med kunskap och erfarenheter - exempelvis efter att ha bott i Gottsunda, Flemingsberg - som många journalister saknar. Ser ni skillnaden? Att jag tvingades fly med familj och ser ut som jag gör har naturligtvis betydelse, men de personliga erfarenheterna har alltid större betydelse än hår- och hudnyans.

Det finns de som skämtsamt skojar om ”vita kränkta män”, men det finns också de som på allvar tycker att vita män inte ska uttala sig i debatter om exempelvis kvotering. Jag håller inte med om det. Även mot Expo-medarbetare kommer bisarra anklagelser om "fel" hudfärg, och det av människor som påstår sig vara antirasister. Det är väldigt enkelt att se sunkig rasism när SD-politiker säger blatte och babbe lover. Vi är däremot inte lika bra på att se rasismen i uttryck som ”husneger”, ”Onkel Tom”, ”svennehora” etcetera. Eller rasismen som drabbar en minoritetsgrupp, utförd av en annan minoritetsgrupp. 

Sammanfattningsvis: Svenska antirasister som envist delar upp oss i svarta och vita, invandrare och svenskar, skjuter sig i foten om de fastnar där. Att vara antirasist är inte synonymt med att förespråka särbehandling utifrån yttre egenskaper vi råkar ha fötts med. Tvärtom, som jag ser det. Och lika lite som konstnären Makode Linde kan tala för alla svarta barn, kan författaren Johannes Anyuru göra det. Cwejmans boktitel "Välviljans rasism" bäddar för konflikt, men kollektivismen och fixeringen vid hudfärg är ingen höger- vänsterfråga. Det är bara rena dumheterna.

2012-12-11

Ideologitestad & klar

Kul test.

Fortsätter som Expressen-kolumnist

Från och med den första februari är jag politisk redaktör på tidningen Norran. Jag kommer även att fortsätta skrivandet, varannan lördag, för Expressens ledarsida. Så glöm allt jag sagt tidigare! Hälsar en mycket glad Sakine.

2012-12-08

Dagens kolumn om hjärtefrågan Lagen hets mot folkgrupp

Rubriken var först "Hetslagen måste bli smalare och vassare", men eftersom jag vill slopa Lagen hets mot folkgrupp (men komplettera övriga lagstiftning om hot och uppvigling) bad jag tidningen att ändra. Här är texten.

2012-11-30

Kul nyhetspanel

Leo Lagercrantz verkade missnöjd med att jag inte blir chefredaktör på Norran, och Göran Greider bråkade med mig om tysk kärnkraft. Vi hann även med SD och Israel-Palestina. Inslaget finns att se här.

2012-11-28

Blir politisk redaktör på Norran

Länk till Dagens Media. Även Medievärlden nämner det, och Resumé med Newsmill-vinkel. Det är känns så roligt och spännande. Jag kommer sakna Expressens ledarsida (tack för alla år och allt ni lärt mig!) och naturligtvis även älskade Newsmill. Gänget på Norran är väldigt bra, jag ser fram emot att lära mig mycket om en region jag inte kan mycket om. Och att få skriva ledare på heltid, när inrikespolitiken går in i en het period, är få politiska nördar förunnat. Anette Novak tog, när hon var chefredaktör på Norran, kontakt med mig för snart tre år sedan. Novak var tidigare redaktionschef på Stockholm City, där jag började skriva som osnuten ung tjej från miljonprogrammet. Det värmer att ha fått den här och tidigare chanser i en bransch som denna. Gissa om jag blev glad när nuvarande tidningsledning på Norran hörde av sig. Tack också till alla er som läser, följer och hör av er med ris och ros. Ni är bäst!

2012-11-27

Vimsigt på Aftonbladet Kultur

Var annars. Nästan för dumt för att kommentera men jag gillar att dokumentera det mesta på bloggen. Jag skrev nyligen en spalt där jag riktar kritik mot konstnärslöner och Stig Larsson som grät ut i Situation Stockholm (länk till texten). Då ser denna kulturskribent, och troligtvis en drös andra, nyliberala spöken. Och samtidigt som hon skriver om "dagens nyliberala kulturpolitik" verkar hon ogilla att jag och Fredrik Segerfeldt har invändningar mot, just det, dagens kulturpolitik. Dessutom rörs olika frågor fult ihop till en sörja. Min kritik mot konstnärslönesystemet är principiell. Jag är emot elitistiska statsbidrag, och det är även betydande delar av vänstern. Likaså den vänstertradition jag växte upp i. Kan någon viska det till kulturskribenter som tror att allt bortom deras kompisgäng är nyliberalism (ett ord de för övrigt aldrig har haft någon vidare koll på)? Så här stod det i ett, föga unikt, mejl när jag skrev texten som Aftonbladets kulturskribent reagerar på: "Jag tillhör 'kulturvänstern' men sitter aldrig på middagar och talar så onyanserat om Moderaterna, och vill heller inte förknippas med vare sig Stig Larsson eller den sortens 'kulturvänster', och det är helt uppriktigt menat, och uppskattar som sagt din markering oändligt mycket, även om jag faktiskt med handen på hjärtat, tycker att den borde kommit från - vänstern."

2012-11-23

Nyhetspanel om SD, klimat och Swedish house mafia

Inslag hittas här.

Robert Aschberg på Radio 1

Kunde jag förstås inte tacka nej till, trots att jag inte visste vad jag skulle "förhöras om". Det blev en diskussion om rökning, sexköpslag, kommentarer, journalistkåren och annat smått och gott. En lyssnare ringde in och sa att invandrare grillar i hissen. Den var ny för mig. Här är klippet.

2012-11-10

Lördagskolumnen om konstnärslöner

Stig Larsson, cool och trevlig person i övrigt, grät ut Situation Stockholm. Då blev det en kolumn.

2012-11-09

SVT Debatt

Deltog igår kväll. Om drev och påhopp på enskilda, i inlägget nedan om den text jag och en journalistkollega skrev på samma tema i Expressen Kultur. Här kommer inslaget! Första debatten.

2012-11-01

Varning för troll

En text som vilat på en redaktion ganska länge är finally publicerad.

2012-10-30

Försäkringskassans reklam för bidrag

Bild från en bekants Facebooksida, han tog en skärmdump från Aftonbladet.se. Har fått tillåtelse att sprida den. Hanif Bali, moderat riksdagsledamot, kritiserar myndigheten. Vad tycker ni?

2012-10-28

Hemskolning och föräldrars makt över barn

Det var länge sedan jag fick så många reaktioner som på gårdagens spalt. Frågan engagerar verkligen, och flera principer krockar emot varandra. Barn-förälder, familj-stat. Andra som bloggat är Jens Fagerlund och Ann-Mari.

2012-10-13

Journalister, höger vänster...eller bara medelklass?

Kolumnen om en gammal käpphäst. (Jag undviker "vit", "svart" om folk, men rubriken sätts som bekant ej av skribent).

2012-10-08

Missa inte

Debatten i Kulturhuset ikväll. Uppdatering: Finns att se Publicistklubbens hemsida. I panelen: Lars Vilks, konstnär Marianne Lindberg de Geer, konstnär Per Wirtén, författare och frilansskribent Sakine Madon, krönikör i Expressen Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet

2012-09-29

Dagens Expressenkolumn

Fick svårt att få plats med allt jag ville få sagt i rasismdebatten. Men här är kolumnen om rasism & en förvirrad antirasism, i vilket fall.

2012-09-18

2012-09-15

Polisen är inte alltid skyldig

Skriver om attackerna mot poliser i dagens kolumn. OBS: En Studio Ett-anställd svarade i går på en tweet där jag ville att de skulle ta upp frågan. Minns dock inte hennes namn.

2012-09-01

Vill ha av andra-mentaliteten i offentliga kultur-Sverige

...handlar dagens Expressenkolumn om. Uppdatering: Kloka Fridah Jönsson ger lite perspektiv: Hur tänker folk? Vuxna människor sitter och skriver eller gör annat konstnärligt och tycker att STATEN ska betala det. Varför är det så svårt att jobba deltid på ett vanligt jobb och sedan SKAPA på den tid som finns över? Det gör ju pöbeln, alltså ALLA som inte jobbar med kultur.

2012-08-26

Munkhammar och Schultz

Nyligen gick riksdagsledamoten Johnny Munkhammar bort i cancer. En glad och alltid så trevlig person, omtyckt av såväl liberaler som andra. Och i dag fick jag det overkliga beskedet att en kollega gått bort i en cykelolycka. Det sista jag hann säga efter ett möte i förra veckan var "galningar!" som en skämtsam kommentar till att han skulle till Frankrike och delta i en cykeltävling. Tänker på bådas familjer och barn. På deras vänner och alla som fick förmånen att jobba med dem. Och allt annat blir så futtigt i sammanhanget. Beklagar den bottenlösa sorgen, ni som kände dem.

2012-08-18

Nakenfobi

Dagens spalt om ett något annorlunda ämne: Vår rädsla för nakna kvinnor. Uppdatering: Peter Santesson bloggar: "Sakine Madon diskuterar i Expressen ”vår rädsla för nakna kvinnor”, apropå att Facebook raderat en bild på en av Sakines kompisar som nakenbadar." Svar: Inte alls enbart apropå den händelsen (läs mina exempel, och det finns fler kan jag lova), poängen med texten är att nakenfobin ökar i vår kultur samt att kvinnokroppen provocerar mest. Samt att en hel del feminister nonchalerar betydelsen av att vi rullar decennier bakåt i den här frågan. Peter igen: "Facebook är ett privat företag som helt enkelt försöker tillfredsställa sina annonsörer. Ändå uppfattas detta uppenbarligen som en politisk fråga – något som gäller samhället i vidare mening." Nej. Jag har inte diskuterat vad Facebook får göra eller inte får göra. Jag föreslår, i all ödmjukhet, att Santesson läser om min text. Däremot håller jag med honom om att det inte går ihop att förespråka mer nakenhet, och samtidigt inte se könsseparerade badtider som problem. Uppdatering 2: Åh, vilket ljuvligt bra inlägg av Johnny Olsson. "Asballa tuttar". Även sexliberale Niklas Dougherty bidrar med ett inlägg, och "Morsan Noni" tar upp det absurda i att småbarn kläs i sexiga badkläder i stället för att vara nakna (för ett inte vara sexobjekt, eh).

2012-08-13

Yttrandefrihetsnördar, se hit.

Yttrandefrihetskommittén presenterar sitt förslag 23 augusti. Jag har intervjuat dess ordförande, Göran Lambertz, om varför han vill att får en ny grundlag, om konflikten i kommittén och om kritiken han fick under stormen kring Muhammed-karikatyrerna.

2012-08-04

Prideparad

Jag går även i år med Kurdiska hbtq-vänner. Och har en spalt i dagens Expressen om Prides intoleranta svans. Att påstå sig vara hbtq-vän ger inte grönt ljus till att bete sig som en idiot. Hälsa/vinka om ni ser mig! Detta brukar vara årets roligaste dag i Stockholm.

2012-07-21

2012-07-02

Almedalen!

Då är jag på plats, för nionde gången. Jag har varit här med Liberala ungdomsförbundet (yes, när jag var ung och visionär), som PR-konsult, som frilansare, som ledarskribent, debattredaktör - och säkert ytterligare något. I år modererar jag tre seminarier, och deltar i ett. Samt sköter Newsmill, så klart. I eftermiddag deltar jag i ett seminarium om integration som ESF-rådet ordnar. Eftersom jag gav besked om deltagande sent är mitt namn inte med i inbjudan, men jag lovar vara på plats;) I morgon tisdag modererar jag ett lunchseminarium för Viktväktarna. På eftermiddagen leder jag ytterligare ett riktigt spännande seminarium om geotjänster, platstjänser som börjar bli så populärt på facebook och i övrigt. Lantmäteriet är arrangör. Ni som är intresserade av hyresfrågan får bara inte missa frukostseminariet som Fastighetsägarna och Sveriges byggindustrier ordnar, på onsdag morgon. Det ska bli riktigt roligt att få moderera ett seminarium där åsikterna skiljer sig åt. Och på onsdag kl 16.00 syns jag i rutan på TV4 News. Nu gäller det bara att även solen närvarar veckan ut. Uppdatering: Veckans lördagskolumn summerar Almedalsveckan!

2012-06-23

Destruktivt spelmonopol

Skriver i dag om spelmonopolet, apropå Svenska spels aktuella reklam och annan bristande moral. Uppdatering: Nu har Svenska spel replikerat. Läs deras text här. Jag tackade nej till att svara, inte särskilt snällt att sparka på den som kastat sig mot marken. En godbit ur deras replik: "Möjligen för att hennes kolumn egentligen handlar om att förmedla den egna ideologiska övertygelsen – att staten inte ska arrangera spel. Den sortens övertygelse som bara personer utanför sidlinjen kan ha. Som det inte går att föra en debatt med."

2012-06-15

Varför pratar vi inte om Abbas och Mustafa?

Skrev en snutt i Expressen Kultur om den talande tystnaden när invandrarkillar hedersmördas.

2012-06-14

Liberalism, generaliseringar och invandring

Läsvärt av Johan Norberg och Dilsa Demirbag Sten. Det finns en tydlig konflikt i det ickesocialistiska lägret. Nyfikna frågade vad jag menade med att det liberala sfären har glidit i frågan om fri rörlighet, i Betnér Direkt om invandring och integration. DN-artikeln ger en hint. Och tidigare har jag skrivit bland annat "Islamofobi är inte liberalism" och "Liberaler sviker yttrandefriheten". Exempelvis: "Så här citerades han [Reepalu] i Sydsvenskan: "Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler. Samtidigt skulle jag önska att företrädare för muslimer i Malmö klart och tydligt säger att judarna i Malmö inte ska blandas in i Israel-Palestina-konflikten." (27/1 2010). För detta fick han rättvis kritik; judar har naturligtvis ingen kollektiv skyldighet att förhålla sig till vad den israeliska staten gör. Neuding påpekade att Reepalu var inne på en farlig väg. Men efter det nyliga terrordådet i centrala Stockholm skrev samma Neuding på Twitter att "avståndstaganden från muslimer" kan "GÖRA SKILLNAD". Hur var det nu, ska man önska avståndstaganden från oskyldiga människor för att de delar någon form av grupptillhörighet med förövare? Var det inte precis vad Reepalu gjorde?"

2012-06-11

Sweden Rock

Om nu någon undrar varför jag bloggat lite dåligt de senaste dagarna. Första gången jag var i Blekinge, det var kul! Sämst: regnet, ett blodsockerfall (svimmade) och att Mötley inte var så bra som jag hade hoppats att de skulle vara. Bäst: Fick tillbaks borttappad väska, bandet på bild & alla andra bra band. Samt alla roliga samtal med sydsvenskar. I vanlig ordning är människorna på rockfestivaler underbart trevliga.

Svenskhet i Radio 1

Inslag i Radio 1 med Hasse Aro och komikerna Hasse Bronthén och Marika Carlsson. Kände att jag drog ner humornivån några hekto..

Jakten på svenskheten

Min senaste kolumn handlar om svenskheten och Qaisar Mahmoods nya bok "Jakten på svenskheten". En hel del läsare tycks ha läst enbart rubriken och försöker ge mig tips på hur jag ska gå till väga för att bli svensk. Det var inte riktigt poängen :-)

2012-05-26

Leyla Zana

Dagens kolumn. Uppdatering: Läs även Beelzebjörns utmärkta bloggpost! Vet att det förmodligen är lite fånigt, men jag blir alltid väldigt glad över att det finns svenskar som förstår frågan.

2012-05-25

Nyhetspanelen i TV4

Det var ett tag sedan jag var med, men här kommer morgonens program. Jag fick dela ordet med Claes De Faire, Resumé, och Aftonbladets trevliga Karin Pettersson.

2012-05-22

Gårdagens Betnér Direkt om integration och invandring

Nervöst, men kul. Jag gillar när skillnader dyker upp i diskussioner, och här kan man väl verkligen säga att det finns olika åsikter. Om den övergripande debatten: Sällan har jag saknat liberala röster, som försvarar invandring, tolerans, likabehandling och öppenhet, som nu. Tack förresten alla som hurrat, skällt och ställt frågor. Länk till Eftersnack. Och nu ligger själva TV-programmet uppe!

2012-05-21

Etnisk svensk, jag?

När jag läste den väldigt intressanta kursen "Nationalism och etnicitet", på Södertörns högskola för över tio år sedan, fick vi lära oss att etnicitet anspelar på blodsband och ras. Häromdagen skrev jag att jag inte är etnisk svensk på min facebooksida. Få hade invändningar. En del nationalism - såsom den svenska och tyska - bakar in etnicitet i nationalismen. Andra - den amerikanska - gör det inte. Håller det på att förändras? En av de klokare debattörer jag vet, Nils Lundgren, skriver följande: "Min syn är att etnicitet är ett exaktare uttryck än utlandsfödda eller första generationens invandrare i detta sammanhang, även om det är svårt att kvantifiera. Låt mig ta några konkreta exempel. Sakine Madon, Maciej Zaremba, Dilsa Demirbag-Sten, Marian Radetzki, Nalin Pekgul och Theodor Kallifatides är alla födda utomlands, men är centrala gestalter i svenskt offentligt liv, inte som ledare för minoriteter, utan på grund av att de är etniska svenskar med lysande begåvning. Etniska svenskar? Javisst! De talar och skriver en lysande svenska, de är djupt förtrogna med Sveriges samhällsskick, seder och värderingar, maktförhållanden, politik och historia, litteratur, konst och populärkultur. De svänger inte rökelsekaren framför det svenska för att smälta in utan deltar med liv och lust i kritik och försvar av det svenska. Det är det som är definitionen på svensk etnicitet."

2012-05-16

Betnér Direkt

Ska jag vara med i på måndag. Från programmets Facebookgrupp: "I säsongens sista Betnér Direkt på måndag diskuterar panelen integration och invandring. Gäster är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, Sakine Madon, redaktionschef för Newsmill samt Andreas Heinö-Johansson, statsvetare. Dessutom gästas studion av komikern David Batra."

2012-05-12

2012-05-08

Vem vill ni höra mer av, och om vad?

Jag har vid några tillfällen intervjuat personer, som jag tycker har något intressant att säga, för Newsmill. Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör, om åsiktstolerans och att behandla sverigedemokrater som människor. Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, om att den konstnäriga friheten har krympt sedan Ecce Homo. Irchad Manji, muslimsk liberal feminist, om religionens roll i ett fritt samhälle. Marie Nordström, från Diskrimineringsombudsmannen, om ett fall där en kvinna ansågs diskriminerad från kockutbildning på grund av krav på att äta fläskkött. Journalisten Lars Adaktusson, som tycker sig se en problematisk vänsterdominans i journalistkåren. Magnus Betnér om gränsen för yttrandefriheten. Christer Sturmark, från Humanisterna, om hur omgivningen ser på och bemöter Humanisterna. Vilka andra skulle ni vilja höra mer av? Ge mig gärna tips.

2012-04-28

2012-04-27

Inslag i Aros Radio 1-program

Hasse Aro hörde av sig - det var lite udda att höra en röst man så väl känner igen, för första gången i luren - efter min text om mordet på Maria. Här är inslaget. 15 minuter 50 sekunder in i programmet kommer jag in.

2012-04-26

Slarvpelle till antirasist

Ola Karlman skriver hos Sveriges Resurser om mitt förhållningssätt till SD. Han tar upp texten jag skrev om det portade rockbandet Avenir och min text där jag refererar till Grustav Fridolin (MP) som jag intervjuade. För att sammanfatta det hela: Ola, som hade kunnat driva en intressant motlinje, har inte ens bemödat sig att ta reda på vad jag faktiskt skrivit. 1) Sångaren i Avenir _ misstänktes_ vara SD-sympatisör. Misstänktes. Varför svamlar Karlman om att SD:are som aktivt driver en linje mot olika förbunds värderingar ska få uteslutas? Vem har påstått annat? Ingen, naturligtvis. 2) Jag har aldrig, och kommer aldrig, använda ett så fånigt uttryck som "finrummen". SD behöver inte bjudas in någonstans. Tvärtom har jag i tv och på annat håll alltid argumenterat _emot_ politiskt samarbete från partier som gått till val på att inte samarbeta med SD. 3) Och här blir jag redigt förbannad. När har jag någonsin sagt att SD:s åsikter ska accepteras? Vad får en så kallad antirasist att inte se skillnaden mellan att behandla Sverigedemokrater som människor och att ljubla över deras åsikter? Debatten om åsiktsfrihet, SD och främlingsfientlighet har minst sagt problem, när inte ens tidigare ordförande för Ungdom mot rasism kan begripa ett enkelt, åsiktsliberalt och antirasistiskt förhållningssätt. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Uppdatering: Nu svarar Ola på Twitter: "dina artiklar var 2 aktuella exempel. fackförbunden, Ohly, Björkman tre andra. mena inte att alla ni tycker lika i allt". Bra med förtydligande, men skriv då inte missvisande tramsartiklar. Jag tycker inte på någon punkt som du framställer det. Inte på en.

2012-04-24

Hedersmord på 19-årig kurdisk tjej i Landskrona

HD rapporterar bra om fallet. Är lite för ledsen för att skriva längre nu, men här är vad jag skrev för några månader sedan. De som förringar hederskultur får hålla sig på avstånd ikväll. Jag orkar inte. Uppdatering: Skrev en kolumn om Maria Berin och om hur de som kämpar mot hedersförtryck fortfarande möter motstånd, publicerad i Expressen.

2012-04-14

Träffade Gustav Fridolin

...och skrev en kolumn! Vettiga åsikter om åsiktsfrihet och SD.

Uppdatering: Läs även Johansson Heinö och Johan Eriksson. Många journalister har retat sig på min känsla av att vara ensam om att driva dessa frågor. Det gör jag. Sällan får man så mycket påhopp, så många suckar och välmenande råd om att undvika ämnet. Och jag förstår att Fridolin känner sig ensam bland partiledarna. Andra reagerar på att jag "sparkar in öppna dörrar". Extra lustigt blir det när Lena Sundström gör det, en debattör som i TV har sagt att man inte ska få framföra vilka åsikter som helst i den offentliga debatten.

Det blir hela havet stormar på journalisttäta twitter när jag skriver om frågan. Alla vet att ämnet är hyperkänsligt. Intressant denna gång är att många plötsligt låtsas att i princip alla alltid har delat min uppfattning. Måste medge att jag föredrar öppen kritik, framför denna charader.

Positivt är att politiker som Maria Wetterstrand, Yvonne Ruwaida med flera gillar Fridolins linje. Jag vet att det finns många politiker, om än inte partiledare, som går i liknande tankar. Förändringen kommer troligtvis snabbare i politiken än i journalistkåren.

Den intresserade får gärna även läsa intervjun jag gjorde med Fridolin.

2012-04-04

@Sweden denna vecka

Jag har fått äran att ha Svenska institutets twitterkonto @Sweden. Varje vecka en ny person, som får ge sin bild av Sverige.

Med nästan 30 000 följare är det full rulle. Sverige-nyfikna runt om i världen är supertrevliga och berättar om sina länder. Twittrare från Turkiet hörde genast av sig med trevliga tweet när de läste vad jag har för bakgrund. Bland de svenska följarna, däremot, finns en del grinpellar som gick bananas när jag kom in på ämnet Skatteverket och skatter. "Du ska inte komma här och klaga på vårt system"-typer som antyder att jag inte har i Sverige att göra. Men väldigt roligt hur som! Nästan så man funderar på att ha ett twitterkonto för kommunikation med omvärlden, i stället för att som i vanliga fall begränsa sig till twitter-Sverige.

Här kan man läsa det jag skriver där.

2012-03-29

Återkommande tema

Lyssnade av en händelse på två låtar efter varandra.

Låt 1:
And his hunger burns
So he starts to roam the streets at night
And he learns how to steal
And he learns how to fight
In the ghetto


Låt 2:
Ey, yo försöker fixa para för dagen hans mage kurrar så
Börja undra då men fotsatte å rulla på
Blå gubbar muddrar unga men dom tunga undangår
Finner buggar i systemet, problemet jag börjar få
Lärde mig att hustla från tidig morgon – hustla

2012-03-26

Lästips!

Norrmannen Nils August Andersen skriver om hur konservativa kan dra lärdomar av Breivik-soppan. En lång text. Detta finner jag mycket intressant:

"[Johan] Lundberg använder nämligen begreppet på samma sätt som framför allt den brittiska vänsterskribenten Kenan Malik brukar det: Som en ideologi där staten tar hänsyn till olika etniska grupper just som grupper, och behandlar dessa grupper olika. I Norge har bland annat redaktören på vänstertidningen Klassekampen, Bjørgulv Braanen, använt ordet med exakt samma betydelse, och i likhet med Lundberg, varit kritisk till det.

Multikulturalismen i denna betydelse, menar Malik, var ett tydligt inslag i brittisk integrationspolitik från 1980-talet och framåt. Det ledde enligt Maliks syn till att myndigheterna i alltför stor utsträckning tillskrev minoriteter kollektiva intressen, som till exempel pakistanier och muslim, snare än som brittisk medborgare med självklar religionsfrihet. Man kan tycka vad man vill om Maliks värderingar; men att motstånd mot multikulturalismen i denna betydelse är något annat än motstånd mot ett mångkulturellt samhälle är ganska uppenbart. Malik säger: Sluta att tänka på brittiska muslimer först och främst som muslimer – de är först och främst britter, som råkar vara muslimer. Det låter inte som Breivik."


Jag hamnar ofta i diskussioner där debattörer förnekar förekomsten av identitetspolitik i Sverige. Då har man synfel eller bristande kunskap. I kommunpolitiken, i partiernas dokument och hur vår Diskrimineringsombudsman verkar är goda exempel på en idé - att vi måste behandlas olika beroende på etnisk härkomst eller religiös tillhörighet - som borde kritiseras mer. Jag skrev rapporten "Sluta särbehandla! Om identitetspolitikens återvändsgränd" (Bertil Ohlininstitutet) för två år sedan. Länk till den. Citatet ovan visar också att likabehandlingstanken finns såväl hos vänstern som hos högern. Så djupt rotad som föreställningen om att invandrare behöver särbehandlas - negativt eller positivt - är, behövs alla kritiker.

2012-03-20

Ser fram emot Betnérs tv-program

Som debattknarkare är det alltid roligt med nya diskussionsprogram. I synnerhet om det ser ut att bli högt i tak, och med en programledare som inte låtsas vara objektiv. Här har jag ställt några frågor till Magnus Betnér, om samhällsdebatten och yttrandefrihetens gränser. Gillar hans åsikter (surprise!) om detta.

2012-03-17

Hets mot folkgrupp - på riktigt

Dagens kolumn om jakten på rökare.

& Missa inte South Park på temat.

2012-03-15

Om surrogatfrågan

...skrev jag ju om igår. Sammanfattande citat:

"I mina liberalfeministiska ögon har V och KD alltså fel i sak, men de är åtminstone konsekventa. Övriga partier som nu vill utreda möjligheten till surrogatmödraskap vill som bekant behålla sexköpslagen. Inkonsekvensen är slående."

2012-03-13

Varför jag behövde duscha efter texten i DN Kultur

Jag twittrade kritik igår mot en text skriven i DN Kultur, av Catia Hultqvist. Det väckte en del frågor, så här kommer ett något utvecklat, om än sammanfattat, resonemang:

SD-filmen om hederskultur är innehållsmässigt inget att rycka på axlarna åt, även om avsändaren - kan man misstänka - knappast gjort filmen för att de bryr sig så oerhört mycket om offren för hedersförtryck. Det stör mig att debattörer lyfter fram filmen, som om det är något jätteintressant som hänt. Det stör mig att ett litet främlingsfientligt parti tillåts styra frågor om integration och hederskultur. Strunta i SD för ett ögonblick.

Vi är många som minns debatten för tio år sedan när Fadime mördades. Vi kallades rabiata, vi kallades för husnegrer. Fråga exempelvis liberalen Dilsa Demirbag-Sten eller socialdemokraten Tara Twana. Relativiserandet var utbrett, toppolitiker och regeringens utredare deltog aktivt i debatten för att misstänkliggöra feminister som berättade om det alla i dag känner till. Det har gått åt en hel del kraft åt att ändra en unken diskurs.

Därför är det fel att skriva som Hultqust gör:

"Skämt åsido – om man nu ska ta denna frågeställning på allvar är det ju faktiskt så att de som diskuterar ovanstående nästan uteslutande är samma personer som debatterar hedersproblematik."

Nej, kära. Svenska feminister som intresserat sig för genusdagis och begrepp som "hen" (ett ord jag gillar, för övrigt), har varit föga intresserade av hedersproblemet. Fråga feministen Maria Hagberg hur hon hånades och rasiststämplades när hon i Feministiskt initiativs styrelse försökte lyfta hedersfrågan. Exemplen är plågsamt många. Det är bra att hedersförnekare ändrar uppfattning. Men skriv inte om historien.

Hultquist fortsätter:

"Fadime kan om vi vill fortfarande delta i debatten, eftersom hennes tal i riksdagen finns bevarat på nätet:

”Det är inte min avsikt att peka ut någon syndabock utan jag vill hjälpa er att förstå hur och varför konflikter som dessa kan uppstå, både ur min egen synvinkel och ur min familjs. Men jag vill börja med att poängtera att kvinnoförtryck inte endast drabbar flickor från Mellanöstern utan att detta förekommer även bland många andra familjer, från andra delar av världen.”"

Det är självklarheter. Varför lyfta just detta citat? Alltså: Antingen tar man hedersproblematiken på allvar och kör en ärlig linje. Eller så försönar man ett svek.

Hultquist vill duscha när hon ser SD-kvinnornas film. Det är inte det enda man kan behöva en dusch efter. Sara Mohammad och alla andra kvinnorättskämpar har inte krigat i motvind i tio år för att vi skulle hamna i dessa låtsasdebatter med avstamp i landets största dagstidning.

2012-03-09

Uvell låter som en kulturrelativist

I Aftonbladet kritiserar Timbros VD Markus Uvell SD och Grön Ungdom för att sprida fördomar om "utländska män".

För det första är det ingen som fixerar sig vid "utländska män", varken i SD-filmen (en mor slår också) eller från Grön Ungdoms sida. Grön Ungdom skriver däremot, vilket är korrekt, att "Hedersförtrycket bygger på att män, och ibland även kvinnor, anser sig ha rätt att använda hot och våld för att upprätthålla släktens så kallade heder." Här skrev jag för några månader sedan om det korkade i att jämföra barnaga med hedersvåld.

Hederskulturen bärs upp av unkna värderingar, normer - det vill säga kultur - om kön och sex. Den drabbar såväl män och kvinnor, för att inte tala om homosexuella och sexuellt avvikande. Det är just kulturen som gör hedersvåldet unikt: omgivningen stödjer kontrollen och våldet.

Så vad kan samhället göra? Börja tidigt i skolan med att upplysa barnen om sina rättigheter, stäng ner isolerande friskolor som struntar i skollagen, skärp lagen mot barn- och tvångsäktenskap. Se aldrig mellan fingrarna när det är "deras" barn som utsätts. I tio års tid, efter mordet på Fadime, har hedersfrågan debatterats. Nog borde debattörer kunna bättre än att röra ihop frågan med fördomar om invandrare (där SD självklart förtjänar mycket kritik, även deras syfte med filmen), genuspedagogik och andra frågor. Unkna värderingar ska, naturligtvis, demoniseras.

För ovanlighetens skull är det inte SD eller Grön Ungdom som bjuder på kulturrelativismen denna gång.

2012-02-23

Hon snor...

...min födelsedag den lilla ungen! Men låt gå om det flaggas årligen.

2012-02-21

Inslag i P1:s Nya Vågen

Med bland andra Anders Lindberg, Aftonbladets ledarskribent som varit i blåsväder på senare tid, och jag. Länk.

Fallet med metalbandet Avenir som portades från rockarrangemang på Gotland kom på tal. Ni som är nyfikna på den storyn kan med fördel läsa på Nima Dervish blogg som har länk till både hans text i UNT och min i Expressen.

2012-02-18

Konsensuskulturen. Alla ska med!

Dagens spalt om en kultur som ännu fascinerar mig.

2012-02-16

Vänsterkritik behövs

...men inte denna banala "jämför alla med Breivik!-taktik". Den senaste veckans höger-vänsterdebatt är verkligen deprimerande. Jag tycker så här.

2012-02-01

"SÅ HÄR DRIVER DU FÖRETAG I KONKURS"

Minns ni "100Lax", ett av Carlos Rojas alla projekt? Jag skrev om det när det begav sig. Deras trams kunde valfri medelbegåvad tolvåring se igenom. Och mycket riktigt gick det åt skogen med "företaget".

Nu har samma duo skrivit en bok, som ska delas ut till 10 000 gymnasieungdomar. Den heter "SÅ HÄR STARTAR DU FÖRETAG".

Fantastiskt. Vad är det för gymnasieskolor som köper in en bok om företagande av två personer som visat prov på hur lite de begriper om företagande?

Uppdatering: Nu sprider Carlos, via skärmdump på Facebook, att jag kritiserar honom för att jag vill "ligga" med människan. Och i hans facebooktråd om mig kallar hans vän mig för "oreo", det vill säga husneger. Civiliserat värre. Jag lägger inte ut skärmdumpar av respekt för andra namn som dyker upp på bilderna.

2012-01-31

Konsensuslandet

Få saker fascinerar mig så mycket som den svenska konsensuskulturen. Erik Helmerson, min favoritskribent på DN:s ledarredaktion, skriver bra.

"Jag är rädd för ett übermoraliskt dagväktarsamhälle fullt av bevakningskameror riktade mot historien. Där ingen någonsin har sagt eller gjort något kufiskt, där vi ständigt hukar under risken att något av våra ogenomtänkta yttranden och göranden kommer tillbaka och slår oss med blyrör i bakhuvudet."

2012-01-29

Märkliga burkadebatten

"Är burka i skolan viktigare än rätten att röra sig fritt?" är rubriken i dagens DN Debatt. Skribent: Jesús Alcalá.

Här diskuteras inte barns rätt att röra sig fritt: alla de barn i hindrande klädsel jag med jämna mellanrum såg på dagiset i de båda miljonprogram jag bott i. Som inte kunde leka med de andra barnen i klätterställningar och allt vad som finns. Andra i skolans värld har vittnat om att flickor inte kan lära sig cykla eller simma, i tygstycken ner till fötterna.

Alcalá och alla andra debattörer verkar mer intresserade av vad som händer på Åsö Vuxengymnasium och liknande. Det är självklart viktigt och bra att frågan om anpassning - män som inte får röra sig fritt i klassen av "respekt för religiösa" - lyfts. Men varför så få som bryr sig om barns rätt att röra sig fritt? Om barns rätt att slippa isoleras med hjälp av vårdnadsbidrag och friskolor?

Självklart ska ensidig anpassning väck. Tidigare DO Katri Linnas linje har aldrig varit hållbar. Men det är tråkigt att rätten att röra sig fritt handlar om vuxna mäns rätt att strosa runt i ett klassrum, och aldrig om småflickors rätt till kroppslig integritet och frihet.

Här länk till tidigare text jag skrivit i ämnet.

2012-01-26

Stefan Löfvén

Trygg, jordnära, Norrland, industri...och har tydligt markerat mot SD. Lär konkurrera mer med V:s väljare än med MP:s. Vad säger ni?

2012-01-12

Tack! Hrm, vänstervridning?

Roliga och alltid så läsvärda Nina Lekander bloggar på radiobloggen:

"För övrigt röstar jag på Sakine Madon och Isobel Hadley-Kamptz som nästa utom SR:sliga bisittare, om det nu blir några flera. Liberala men självständiga brudar som därmed blir mer och mer vänstervridna, precis som goda kulturradikaler bara måste bli med en högerregering vid makten."

Tackar så mycket, men vrids åt vänster..? Hisnande tanke. Hört det från även andra. Möjligen har det att göra med vilka perspektiv man lyfter och i vilken politisk kontext man gör det. När politiken är blå är det mer relevant att skriva om till exempel konsekvensen av friskolor och "avknoppningar" till rabatterat pris för moderata lokalpolitikers polare, snarare än att hacka på en maktlös vänster. 2006 lovade Leijonborgs folkparti "skattestopp", alltså att partiet inte skulle höja skatterna. Nu hör jag Ida Gabrielsson, tidigare Ung Vänster-boss, försäkra radiolyssnare att hennes parti inte föreslår skattehöjningar för genomsnittlig LO-medlem. Revolution! Och det i en central höger-vänsterfråga som skatten.

Vrids omvärlden är det möjligt att man vrids lite själv också.

2012-01-07

Kvinnor dumförklaras

...och beskrivs som idioter, utan att knappt någon tycks reagera.

Dagens spalt! (Läs gärna längre än rubriken, min poäng är ju att ALLA idiotförklarar kvinnor).

Uppdatering: Tack för alla kommentarer, mejl och blogginlägg i ämnet. Upptäckte även denna bloggpost: "Sakine Madon är ute och cyklar". Skulle underlätta för mig om folk inte felciterar, i detta fall felciterar en rubrik som jag inte ens har skrivit. Skribenter skriver inte rubriken. Resten är också ett enda hopkok av missförstånd. Ett ganska tydligt exempel på det jag försökte beskriva i slutet av spalten.