2012-06-11

Jakten på svenskheten

Min senaste kolumn handlar om svenskheten och Qaisar Mahmoods nya bok "Jakten på svenskheten". En hel del läsare tycks ha läst enbart rubriken och försöker ge mig tips på hur jag ska gå till väga för att bli svensk. Det var inte riktigt poängen :-)

2 kommentarer:

sven sa...

Tips på svenskhetspoäng : Lyssna på Kalle Jularbo.

Anonym sa...

Hela diskussionen om vad som är "svenskt" är så urbotat dumt. Är det fråga om medborgarskap, kulturellt, genetiskt?

För att sätta frågan i ett annat perspektiv så kan vi jämföra med ett folkslag som inte har någon stat. Hur blir man kurd? Kan någon som inte är född av kurdiska föräldrar bli kurd? Blir man kurd om man immigrerar in i ett kurdiskt område? Måste man anpassa sig till kurdisk levnadsätt, isåfall hur många av dessa och vilka av de kurdiska levnadsätten?

Om alla kan kallas "svenskar" så kan också alla kallas "kurder".

Likaså kan alla kallas punkare, skinheads, kickers, hammarbyare, hårdrockare, hitlerälskare, göteborgare, värmlänning, stockholmare etc etc.

Stämplare är något vår hjärna använder för att det är "enkelt". Vad är en brödrost? Vad skiljer en brödrost från en ugn? Varför finns det ett behov av att särskilja dessa?

Att folk stämplar vissa som svenskar och vissa som icke-svenskar har att göra med ett behov. Folkslag/etnicitet är en del av människors identitet och har du stora folkvandringar så kan det finnas ett behov av människor att göra dessa kategoriseringar för att behålla sin identitet.

Så när man talar om "svensk" så måste man först precisera i vilken kontext uttrycket används i och vilken vikt det finns för särskiljning.