2012-01-29

Märkliga burkadebatten

"Är burka i skolan viktigare än rätten att röra sig fritt?" är rubriken i dagens DN Debatt. Skribent: Jesús Alcalá.

Här diskuteras inte barns rätt att röra sig fritt: alla de barn i hindrande klädsel jag med jämna mellanrum såg på dagiset i de båda miljonprogram jag bott i. Som inte kunde leka med de andra barnen i klätterställningar och allt vad som finns. Andra i skolans värld har vittnat om att flickor inte kan lära sig cykla eller simma, i tygstycken ner till fötterna.

Alcalá och alla andra debattörer verkar mer intresserade av vad som händer på Åsö Vuxengymnasium och liknande. Det är självklart viktigt och bra att frågan om anpassning - män som inte får röra sig fritt i klassen av "respekt för religiösa" - lyfts. Men varför så få som bryr sig om barns rätt att röra sig fritt? Om barns rätt att slippa isoleras med hjälp av vårdnadsbidrag och friskolor?

Självklart ska ensidig anpassning väck. Tidigare DO Katri Linnas linje har aldrig varit hållbar. Men det är tråkigt att rätten att röra sig fritt handlar om vuxna mäns rätt att strosa runt i ett klassrum, och aldrig om småflickors rätt till kroppslig integritet och frihet.

Här länk till tidigare text jag skrivit i ämnet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad tycker du om att kristna skickar sina barn på konfirmering .. barnets frihet vs föräldrarnas religiösa identitet? Jag älskar när liberaler ska försöka diskutera muslimsk minoritet. Liberalismen flyger ut genom fönsret.

/ Shoresh

sakine sa...

Shoresh, bra fråga. Fel, tycker jag spontant.

Jag gillar inte någon annan religion mer än islam, eller ogillar för den delen. Du har fel när du inbillar dig att detta är en liberal hållning som jag har, snarare är den vänster. Se dig om.

Anonym sa...

Personligen så tycker jag att religons utävande inte hör hemma i skolan, kunskap ja, utövande nej,

Skolan ska inte heller anpassas eller visa hänsyn mot specific religon,

och om de inte går så tycker jag man ska börja med skoluniform som är lika för alla oavset kön,religon osv...

//Danne