2012-01-07

Kvinnor dumförklaras

...och beskrivs som idioter, utan att knappt någon tycks reagera.

Dagens spalt! (Läs gärna längre än rubriken, min poäng är ju att ALLA idiotförklarar kvinnor).

Uppdatering: Tack för alla kommentarer, mejl och blogginlägg i ämnet. Upptäckte även denna bloggpost: "Sakine Madon är ute och cyklar". Skulle underlätta för mig om folk inte felciterar, i detta fall felciterar en rubrik som jag inte ens har skrivit. Skribenter skriver inte rubriken. Resten är också ett enda hopkok av missförstånd. Ett ganska tydligt exempel på det jag försökte beskriva i slutet av spalten.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Snygg citering där. Med den verkar det som om Natalia menar att "männen" i obestämd form ska betala (alltså alla män) när hon syftar på män som tjänat pengar på implantaten. Hon är förstås i alla fall vilse, men lite rimligare blir det ändå.

Hursom, du har så klart rätt även idag. Att befria folk från ansvar är att på samma gång ta ifrån dem friheten. Om man inte bär ansvaret för att man opererar brösten så bör man inte heller ha makten att besluta att operera sina bröst.

J T Ravis

sven sa...

Det har alltid funnits en sedlighetsfalang inom kvinnorörelsen.Kring förra sekelskiftet så var många av den tidens feminister (kvinnosakskvinnor)motståndare till preventivmedel.
Propaganda för preventivmedel var ett lömskt sätt att göra kvinnor mera tillgängliga för männens lustar hävdade dom.
Liknande resonemang hör man även nuförtiden bland feminister.

100a sa...

Låt mig dryfta en tanke som slog mig - det känns som att jag funderat på det i ett flertal år - när jag läste krönikan. Vi gillar ju alla jämställdhet, det är fina grejer att slippa diskriminering och allt det där. Det framstår dock för mig som att kvinnor, givet jämställda möjligheter, i snitt gör val som i någon mån strider mot ett underförstått mål med jämställdhet.

Jag ska försöka förklara; det är första gången jag formulerar tanken. Jag pluggar på en av Sveriges mest välrenommerade skolor, till vilken den självutnämnda créme de la créme av gymnasister ansöker, och är inne på sista året. Det har om och om igen slagit mig att kvinnor i snitt - även där - väljer att involvera sig i aktiviteter/beteenden/intressen som i någon mån går stick i stäv med vad som ses som någon sorts upplysningsideal.

Idealet, som jag förstått det, är en person som Horace Engdahl - beläst, förment rationell och över huvud taget med en aura av självsäkerhet, vad den nu må stamma ifrån. Motpolen till Horace, i min värld, är Sarah Jessica Parkers roll i Sex and the City - en förvisso självständig och synbart jämställd kvinna vars främsta intresse uppenbarligen är skor.

Det slår mig att kvinnor i mycket stor usträckning, oavsett jämställdhet, graviterar mot SJP-karikatyren. Till den hör någon form av förkastande av gammaldags bildningsideal o dyl till förmån för konsumerism - låt säga, förkastandet av djup till förmån för yta.

Min poäng är att hur mycket jag än försöker har jag mycket svårare att respektera, interagera med och få ut något av SJP än Engdahl. Det kan naturligtvis skyllas på mig och min trångsynthet, men jag tror att så länge som snittkvinnan självmant framställer sig som ett våp kommer snittkvinnan att uppfattas som ett våp när det väl gäller. Jag tror, till exempel, att man utan vidare kan argumentera för att broscyhren från (fp) som du skriver om inte alls var en särskilt dum idé. Visst kommer kvinnor som (mer eller mindre) valt att sträva mot vad jag ovan kallar Engdahl-idealet att skratta eller gråta åt tilltaget, men snittkvinnan... Ja, snittkvinnan måste ju uppenbarligen slitas från skobutikerna på ett eller annat sätt.

auuus sa...

Jag får faktiskt be om ursäkt för mitt blogginlägg. Titeln på krönikan gjorde så att den fick en helt annan laddning än vad den skulle haft annars, och det lät då som att allt negativt du tog upp också tillskrevs feminister, och det stämde ju inte.
Tyckte just att det lät konstigt då jag vet att du själv är feminist, och ofta fört feministiska resonemang i dina texter.

Jag skyller delvis på min okunskap om journalistvärlden, då jag inte visste att andra satte rubrikerna, och jag ska rätta det i mitt inlägg också =)

Mvh
auuus

sakine sa...

Tack för intressanta kommentarer!

JT Ravis, ja det stämmer men jag tycker gruppen män som drivit fram trenden är inte bara diffus - utan antyder också att kvinnor inte skulle vara delaktiga i skapandet av idealet.

Auuus, tack! Vad roligt att du läser. Jag var inte nöjd med rubriken då den verkar förvirra, men samtidigt vet jag hur svårt det är att som redaktör sätta perfekta rubriker. Du var inte den enda som tog rubriken så. :/