2012-04-24

Hedersmord på 19-årig kurdisk tjej i Landskrona

HD rapporterar bra om fallet. Är lite för ledsen för att skriva längre nu, men här är vad jag skrev för några månader sedan. De som förringar hederskultur får hålla sig på avstånd ikväll. Jag orkar inte. Uppdatering: Skrev en kolumn om Maria Berin och om hur de som kämpar mot hedersförtryck fortfarande möter motstånd, publicerad i Expressen.

10 kommentarer:

Daniel sa...

Vilket parti gör konkreta insatser mot hedersvåld? Skall man inte enligt mångkulturens principer acceptera andra folkgruppers rätt att ha sina värderingar för sig själva? Varför motarbeta dem? Varför gnäller ni, det är ju detta ni vill när ni stödjer mångkulturen och vissa folkgruppers rätt att med sin religionsfrihet påverka politiken och samhällsklimatet. Nä, fortsätt ni med att diskutera huruvida det är rätt eller fel att prata med SD. Fortsätt ni bara...

sakine sa...

Vad svamlar du om? Lär dig skillnaden på mångkultur och multikulturalism innan du återvänder.

Daniel sa...

Jaja, multikulturalism var det.. my bad. Det är ändå meningslöst att snacka om multikulturalism och assimilation eftersom inget av det kommer att fungera i praktiken.

Vi har hundratusentals invandrare från mellanöstern och nordafrika i Sverige och åtskilliga hundratusentals är på väg de närmaste tio åren.

Vi har inget recept för hur de skall kunna integreras in i samhället på ett bra sätt med facit i hand.

Vi kan med tanke på att Sveriges regering öppnar upp ännu mer för invandring från Islam dominerande länder, räkna med en mycket kraftig ökning av hedersmord i framtiden.

De svenska sjuklöverpartiernas politiker och de etablerade medierna vill inte, vågar inte, säga ifrån på skarpen och ta i itu med problemet på riktigt eftersom de är rädda för att peka ut minoritetsgrupper i samhället.

Vi kan definitivt också räkna med att trakasserier och hot om våld mot svenska tjejer i våra skolor, ute på stan och på andra platser i samhället, ökar med tiden.

Jag och många andra medborgare i landet har fått nog.

Anonym sa...

Förstår inte vad mångkultur har med sk hedersmord att göra. Detta är ett fenomen som förekommer oavsett samhällsform beroende på att vissa grupper "har det i sig" så att säga. Ungefär som med hustrumisshandel. En del män slår sina fruar oavsett om de lever i mångkultur eller inte. Eller förekommer det ingen kvinnomisshandel i Finland, Botswana eller Japan utan bara i Sverige, USA och Frankrike?

/Stolt och stark

Anonym sa...

Dags för en ny runda igen bland myndighetspersoner och politiker. " "Detta är helt oacceptabelt" så kommer det att sägas. Vad händer sen? Inte mycket skulle jag tro.

Sorry, bl.a annat flyger rasistspöket omkring och dämpar konkreta aktiviteter ........................eller kanske jag har fel? Kanske det skulle kunna bli en kursändring nu?

KKJ

MS sa...

Vad är då skillnaden mellan mångkultur och multikulturalism? När jag trevande sökte på svenska Wikipedia hamnade jag på samma sida?

Skeåning sa...

Mångkultur och multikulturalism är, hittills iaf, samma sak. Problemet är att detta, eller dessa begrepp kan definieras på många olika sätt. Ett utslag som jag ser det av att mångkulturalismen alltid varit ett oerhört luddigt, och spretande begrepp. Möjligt att man väldigt färskt på vissa håll börjat använda dessa båda begrepp som olika, för att skilja på mångkultur som politisk process, eller samhällsnorm i stort utan politisk styrning. Men det är ännu så länge isf ett "inofficiellt" användande av begreppet som man inte kan begära att resten av världen ska vara införstådd med. Men man behöver nog bredda benämningarna i den här debatten för att undvika den kolossala sinnesförvirring som ibland råder.

MS sa...

Tack Skeåning. Då är det alltså på sätt och vis fortfarande oklart vad Sakine egentligen menade, då hon läxade upp en person som bidragit i kommentarsfältet med följande uttalande: "Lär dig skillnaden på mångkultur och multikulturalism innan du återvänder".

sakine sa...

Jag har inte tid att förklara så basala ting i integrationsdebatten. Goggla på Kenan Malik.

Det ena har med statens förhållningssätt att göra, det andra med kulturell pluralism.

Julius Hjort sa...

"Vissa har det i sig". Det lät lite relativistiskt, för att inte säga rasistiskt. För hedersmord är ju ofta sanktionerat (och utfört) av flera släktingar till offret, varför samtliga skulle "ha det i sig". Varför finns det inga fall av svensk hustrumisshandel där flera släktingar deltagit i våldet?Menar du att vi skulle vara bättre?