2012-09-15

Polisen är inte alltid skyldig

Skriver om attackerna mot poliser i dagens kolumn. OBS: En Studio Ett-anställd svarade i går på en tweet där jag ville att de skulle ta upp frågan. Minns dock inte hennes namn.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Återigen ett klarsynt inlägg. Tyvärr verkar det inte som särskilt många tar det till sig. Det kan ju faktiskt visa sig att en vit vecka från mobiltelefoner utvecklar samhället med stormsteg. Kanske var förslaget riktat till ungdomarna i Tensta med förhoppning att det ska lösa alla problem?

/Xeno

Kristian sa...

För någon vecka sedan var det en lägenhet här på Terapivägen i Flemingsberg som började brinna, och polis och brandkår var här. Många som kom och tittade, men naturligtvis var det ingen som ens kom på tanken att tjafsa med polisen. Har bott här sedan 2004 och aldrig sett till några oroligheter. Ibland brinner det i någon återvinningscontainer, men det står inga stenkastare när brandkåren kommer. Du har väl också bott här, jag gissar att du inte såg något särskilt heller?

Samtidigt är ju Flempan ett mångkulturellt område, alltså blandat på riktigt. Här bor verkligen människor från världens alla hörn, inte bara från något enstaka område. Olika kulturer, olika religioner, olika nivåer av utbildning.

Detta innebär också att ingen grupp omogna unga män kan komma och säga "det här är vårt område, här gäller våra regler". Ingen kan dominera de andra.

Jag har funderat på om inte detta är en skillnad mot de förorter där det är problem. De verkar mer domineras av enstaka grupper. De har varit mångkulturella, men är numera snarare något annat. Det är först då "det här är vårt, kom inte hit"-tramset dyker upp.

Skulle inte det kunna vara en relevant infallsvinkel i debatten? En blandning av människor är snarast ett skydd mot problem, det är när folk inte längre vill blandas som problemen uppstår.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
sakine sa...

Kristian, ja jag tror verkligen inte att mångkultur är problem i sig, jag älskar mångkultur. Och ja, Terapivägen är min gamla gata (nr 16 och 18). Det hände en del när jag bodde där men det var aldrig så man kände sig ständigt otrygg. Nu får jag mejl av förortsbor som vittnar om att de tvingas ringa 112 ibland flera gånger om dagen, och på twitter skrev:

Shayan @SBKHR @Sakine Bra text! Vet många äldre i Tensta-Rinkeby som är oroliga att inte få hjälp om dom blir dåliga. Ambulansen kanske inte kommer?"

Jag vet inte exakt vilka områden som har problem och hur stora gängen är, bara att problemet existerar. Och det är förortsbor som drabbas.

Kanske lackar jag extra för det senare, folk tvingas stå ut med usel kollektivtrafik, ickefungerande skolor etc. SAMT måste stå ut med detta elände som kolumnen handlar om.

Bocken Bruse sa...

Kokar inte frågan ner till huruvida samhället ska tvinga invandrare att bosätta sig på olika platser och politiskt styra mot en uppblandning? Jag tror ju att en blandning mellan olika grupper och svenskar skulle vara bästa för alla. Men då inskränker man ju friheten och jag kan förstå att man vill ha landsmän i närheten.

Förresten, jag är en robot!

Anonym sa...

Vi vanliga tomtar får inte bo var vi vill, varför ska det vara ett privilegium för invandrare??
Avskaffa EBO-lagen! Kanske sönderbrytning av gettoliknande ställen och låta det vara som för oss andra i samhället: Vi får flytta till de ställen där det finns arbete och bostad. Ska det vara så konstigt?

Fredrik Fåranfall

Nkosazana sa...

Jag tycker att polisen inte ska vara så mesiga..

Dom människorna har faktiskt valt att bo där. Är ju inte dyrare att flytta till en mindre stad med bättre allt.

Skulle vilja se dem vara så otacksamma i mitt land och bara våga beter sig så.

Vad jag undrar är, vart är föräldrarna?

Anonym sa...

Ja ... det vi ser som har puttrat länge är bara början, det tror i alla fall jag. Jag är dödligt less på att allt skylls på samhället. I de här fallen är det politikerna det ska skyllas på. Man HAR tagit in för många för fort och samhället har inte haft en chans att svälja alla. Det har varit en onaturlig befolkningsökning. Jobben finns inte helt enkelt. Kanske de kommer med nästa pensionsvåg, men med den takt vi håller med hög invandring och dåliga skolområden så lär vi behöva anställa utländsk utbildad arbetskraft istället. Dvs, vi lär behöva stor arbetskraftsinvandring ovanpå.