2006-10-14

Reinfeldt klarar sig - temporärt

Så då har det alltså hänt, en rutten gren har kapats av.

Jag ser det hela framförallt som en dåligt skött fråga av Reinfeldt och presskunniga i regeringen (för att inte tala om partisekreteraren, min 'favorit'). Varken Borelius eller Stegö verkade ha sett en kamera förr? Det borde verkligen ingå som merit vid tillsättningen av ministrar.

Nu fick vi varken en vettig debatt om skatter eller tv-licens, utan en bortgjord regering. Förhoppningsvis händer det inte igen. Som tur är sitter Cecilia Stegö kvar. Det behövs även ideologer, men då krävs det att regeringen kan hantera media. Och det här var definitivt inte sista gången - bara att förbereda sig inför nästa 'skandal'.

38 kommentarer:

Anonym sa...

Tråkigt att Alliansen inte lät väljarna ta ställning till att Timbros verklighets syn skulle sköta kulturpolitiken.

Hade dom gjort det så hade det varit rimligt att Stegö suttit kvar.

Hon måste avgå och Reinfeld måste skaffa en kulturminister som motsvarar det mandat han fått av väljarna.


Att plocka in Stegö som kulturminister är lika absurt som on Sossarna hade plockat in någon från Kfmlr.

sakine sa...

Micke, du har kanske en svag poäng, men jag tror att de flesta svenskar är vettiga om de får sakliga argument i stället för kulturbidragstagarnas osakliga känsloargument. Dessutom har Stegö påpekat att hon tänker följa regeringens och inte sin egen linje.

Hon kan gå åt _rätt riktning_ och det tror jag att hon faktiskt har mandat för.

Wille sa...

Det festliga är ju att Borelius skatteplanering inte är det minsta olaglig: hon och hennes man har bott i Storbritannien i fem år fram till för ett par veckor sedan.

Utlänningar beskattas inte på utlands tillgångar och inkomster i landet, vilket innebär att det är fritt fram att placera pengar och tillgångar i vilka skatteparadis man vill utan att det är vare sig olagligt eller behöver deklareras.

(f ö är det inte olagligt att ha pengar eller bolag i skatteparadis i Sverige heller, så länge som man deklarerar det på ett korrekt sätt).

sakine sa...

Wille, då är det ju ännu mer anmärkningsvärt att hon hoppar av.

Politiker är bra maktlösa ibland. Moderaterna borde ha förutspått den här risken.

Folk vill ju bara höra någon som är ärlig i rutan. Det här ledde ju inte till något gott - än. Hoppas de lär sig en läxa nu av all mediestorm.

Jag tror att Gudrun Schyman har en poäng på sidan 4 i dag, men det är ingen ursäkt till att kvinliga ministrar svarar så bristfälligt på medias frågor.

Nima Gholam Ali Pour sa...

När man går till val med löfte om att stoppa FUSKET så är det viktigt att det inte FUSKARE i regeringen. Att inte betala tv-avgiften är FUSK, FUSK, FUSK. Att sedan kalla det ideologi är också FUSK när Moderaterna har tjatat om lag och ordning hela tiden. Jag förstår inte hur du kan tycka att kulturministern ska sitta kvar. Hon har inte betalat TV-avgiften ju. Det är ju FUSK. Jag röstade på den här regeringen för att slippa all sorts FUSK, även den "ideologiska kamp" som vissa ministrar sysslar med. Vi kan väl vara överens om att alla ministrar ska följa den SVENSKA LAGEN eller?

Anonym sa...

Nej det är möjligt att hela hennes ekonomi är helt laglig.Jag känner själv folk som har exakt samma upplägg när det gäller "dyr bostad" via företag i utlandet helt lagligt men när man inte snabbt kan visa att allt är schysst så är man stekt om man är politiker och Ulf Adelsohn pekade på detta omedelbart.

Det säger sig självt att det inte håller.

-------------------------------

Sakine..

Vilka är kulturbidragstagare?

Om man börjar träna vid 4-5 års ålder för att till slut få en anställning på Operan vid 20 som dansös och heter Alhanko..är man bidragstagare då?

Om man jobbar på Kunliga biblioteket..är man bidragstagare då?

Det finns nåt i beskrivningen från många borgerliga av det vi pratar som som är skevt.

Per Olof Enqvist som är en av Sveriges största författare...och liberal har också skrivit under det där uppropet.

Hans kompis Ehnmark som debatterat från liberala ståndpunkter hela sitt liv..har skrivit under.

Jag hävdar att om Reinfeld väljer Stegö så finns det en orsak.Kag tror att det äör en fråga om att säga tack.

Om sossarna hade valt en "autonom syndikalist" som kulturminister så hade det ju naturligtvis skapat färg åt tillställningen men det skulle knappast representera vad folk vill.

Det är det jag är ute efter.

Om dom nyliberala strömmningarna ska in i det politiska livet i Sverige så ser jag helst att dom inte tar dörren på baksidan via dom etablerade partierna eftersom deras vision skiljer sig rätt radikalt från vad som är allmängods även hos borgerligheten.

sakine sa...

Nima, de har också påtalat vikten av att komma bort från fusk-främjande system - inte sant?

Lagarna och systemen ska ändras, det var åtminstone därför jag röstade borgerligt.

Wille sa...

Man ska följa den "SVENSKA LAGEN" om man bor i Sverige. Borelius har inte bott i Sverige de senaste fem åren, förrän i September. Så länge hon avsett att ta upp Jersey-bolaget i nästa års deklaration så har hon inte begått något brottsligt eller ens tvivelaktigt.

Wille, då är det ju ännu mer anmärkningsvärt att hon hoppar av.
Nu har jag inte sett hennes framträdanden, men jag kan tänka mig att det varit "rådjur fast i strålkastarljusen" pga chocken av uppmärksamheten, vilket antagligen fått henne att framstå som "skyldig".
I medias ögon är det obetydligt om man är skyldig eller inte, det intressanta är hur folk framstår. Hade hon rutit ifrån och sagt att folk inte har med hennes privatekonomi att göra, och de som fortfarande är nyfikna kan läsa hennes deklaration för nästa år så hade saker kanske slutat annorlunda.

sakine sa...

Micke, ni får sälja era usla tavlor och er kultur till den som är intresserad. Jag är måttligt intresserad och ska därför inte behöva försörja er.

Tänk dig en företagare som argumenterar som ni gör? "Ingen vill ha det jag producerar, därför måste staten försörja mig!!!".

Den bigragskulturen är nu hotad, med rätta. Hoppas jag i a f.

sakine sa...

Wille, ja exakt. Jag har sagt det men kan upprepa så att Nima & co fattar:

Som ministrar MÅSTE de vara pragmatiska och följa de lagar som existerar. Däremed inte sagt att de inte ska ÄNDRA på verklighetsfrämmande socialistiska lagar.

hrm sa...

Alltså, jag fattar inte. Jobbar inte ALLA moderater som inte sitter i riksdagen på en PR-byrå? Det är ju helt sjukt hur kasst man hanterar sånt här.

Unknown sa...

Problemet är ju att Stegö aldrig kommer kunna genomdriva nån förändring av public service utan att få kritik som faller tillbaka på hennes uteblivna TV-licensbetalningar. Hon är kanske en toppenperson i sig, men det blir helt enkelt svårt för henne. Resultatet tror jag helt enkelt blir att hon håller en lägre profil än hon annars skulle.

Anonym sa...

Hur fan kunde svenska folket vara så navia att de röstade fram dessa kriminella jävla banditer?

Anonym sa...

Micke, ni får sälja era usla tavlor och er kultur till den som är intresserad. Jag är måttligt intresserad och ska därför inte behöva försörja er.
-----------------------

Är Alhanko en bidragstagare?

Anonym sa...

Jonas Barkå skrev:
Min egen del av svenska folket röstade på dem just på grund av att de gör allt för att komma undan statens stöld.
-----------------------

Ja men det var inte den bilden Reinfeld sålde och ni utgör inte ens lika många som Vänsterpartiet för hade ni gjort det så hade ni lyckats skapa en riktig partibildning istället för att åka snålskjuts på andra partier.

Anonym sa...

Lagarna och systemen ska ändras, det var åtminstone därför jag röstade borgerligt.
-----------------------
Alliansen gick till val på att systemen skulle vara intakta men att villkoren skulle ändras marginellt när det gäller nivåer.
Inget annat.
Dom har inte gått till val på att riva upp socialförsäkrings systemen.

Anonym sa...

Den bigragskulturen är nu hotad, med rätta. Hoppas jag i a f.
...........................

Vilka är bidragstagare ?
Vilka är parasiterna?

Anonym sa...

Vadå varit tvungen?


Han har öppet deklarerat vilken väg dom avser att ta och den vägen är inte sama väg som den Svenskt näringsliv betalar Timbro för att gå.

Kulturministern kan heller inte säga att hon avser att åsidosätta sin egen ideologi och endast vara verkställande av Reinelds.(Vilket hon gjort)

Vad har hon i så fall på posten att göra överhuvudtaget?

Vi ska inte ha politiker som inte tar politiskt ansvar.

Altså ljuger hon om även detta med iskall beräkning.

Väljarna har tagit ställning til Reinfelds väg som innebär att socialfäörsäkringssystemen och resten av statens strukturer och modeller bevarars intakt men med andra eknomiska fördelningar och prioriteringar.

Dom har inte tagit ställnng till en omvälvning baserad på Nyliberala värderingar som dm formuleras på Timbro.

Att Timbro sitter i regerigen är lika omstörtande som att Kfmlr hade suttit i en Sosse regering...på uppdrag av LO.

sakine sa...

Micke, det intressanta är att ni blir så "rädda" av att vi vill slippa betala för vuxna människors fritidshobbyn?! Häng med på valfritt Timbro-seminarium så ska du nog se att de inte äter barn med silverbestick.

Utan med platsbestick. Suck..

Jb, tror det ligger en del i det där. Rik framgångsrik kvinna med barnflickor i källaren - perfekt.

Anonym sa...

Du undrar vad hon gör på den posten och jag undrar samma sak själv. Det enda rimliga svaret är att Reinfeldt inte har det fasta grepp om Moderaterna som han försökt påskina, och de nya moderaterna inte är nya rakt igenom. Han har varit tvungen att kompromissa för att hålla ihop partiet.
--------------
Ja och det är lite...otäckt för frågan är...vilka har han kompromissat med och varför.

Anonym sa...

Micke, det intressanta är att ni blir så "rädda" av att vi vill slippa betala för vuxna människors fritidshobbyn?!

Häng med på valfritt Timbro-seminarium så ska du nog se att de inte äter barn med silverbestick.


------------------------
Kultur är inte hobby Sakine.

Kultur är det samlade utrycket hos ett folk.
En del av detta uttryck går att sälja.

En del går inte att sälja.


Vissa säger då att om de inte går att sälja så har det inget berättigande.

De håller inte jag med om.

Timbro?

Nej jag har pratat via mail och via telefon med två av dom och vi kom ingenstans alls.

Dom anser på riktigt att deras verklighet är en given sanning.

Jag är inte kategorisk om min verklighetbild.

Så det blir lika jobbigt som när frälsta kommunister skulle lära mig vad som är rätt och vad som är fel på 70 talet.

Anonym sa...

Ministrarna har krona för krona i huvudsak lagligen sökt behålla mer av sina egna pengar än vänstern skulle önska, inte försett sig med andras vilket är vad socialdemokratiska skandaler brukar gå ut på. Hela denna historia är typisk. Vad har dessa ministrar gjort utom vad som är helt i överensstämmelse med moderat och borgerlig ideologi? Söker man landet runt kommer man säkert hitta otaliga moderata afficher som uppmanar till bojkott av TV-licensen.

Nåväl, de bokottade den, och väl är det! De som inte är socialdemokrater borde inte anse som demokratisk en skatt som går direkt och enbart till vänsterns främsta opinionsbildande organ, (s)vt, utan att någonting liknande kommer liberaler till del. Att inte bojkotta vore inte trovärdigt.

Fackpamparna på (s)vt har tydligt markerat var journalistkåren på (s)tv står i denna sak. Det är dags försöka stärka demokratin genom att dra ut gifttänderna på detta formidabla antiborgerliga vapen och etablera demokrati, frihet och pluralism i etern, till exempel genom att överföra en eller flera av de kanaler socialdemokraterna uppdragit åt (s)tv att använda till en operatör som kan balansera den tydliga och dokumenterade politiska agenda som (s)vt driver.

Dessutom kan man fråga sig vad det är för skandal de fabricerar om att det skulle vara en svår synd att ge granndottern en slant för att passa barnen eller städa. Även om kongruenta arrangemang får en fastare karaktär så är det, om än i strikt mening i strid med en eller annan paragraf, i linje med all borgerlig och liberal ideologi och till nytta för Sverige och svensk ekonomi. De flesta av de inblandade journalisterna har naturligtvis gjort sammaledes men det hindrar dem inte om de på detta sätt kan kampanja mot en borgerlig regeringen.

Skillnaderna mellan detta och socialdemokratiska skandaler är att socialdemokratiska skandaler involverar att politiker och deras protegeer i förvaltningen missbrukar sina ämbetsbefogenheter, tillanskar sig orättfärdiga fördelar i bjärt strid med partiets officiella ideologi, missbrukar av partiet omhuldade system i strid med deras syfte och förser sig med andras pengar.

Anonym sa...

Ministrarna har krona för krona i huvudsak lagligen sökt behålla mer av sina egna pengar än vänstern skulle önska,
----------------------
På vilket sätt är det lagligt att halva det nyliberala etablissemanget låter bli att betala avgifter för tjänster som dom utnyttjar ...av ideologiska skäl?

Finns det nån lag som gör att jag slipper skatta för att jag inte vill stödja Reinfeld?

Det är ingen skillnad på "era" och "våra" skandaler.

Skit är skit. Så enklet är det.
Tråkigt bara för er att detta hamnade så totalt fel tidsmässigt för er när ni byggt halva er valkampanj på att förklara att ni sjläva är helgon och vi djävlar.

Sen ´fattar jag inte riktigt vad du säger.

Är det rätt att bryta mot lagen om man är politiker ?

I så fall förstår jag inte varför du har problem med att sossar gjort det.

Antingen så har man lagar som gäller alla eller så har man inga alls.

Anonym sa...

Dessutom kan man fråga sig vad det är för skandal de fabricerar om att det skulle vara en svår synd att ge granndottern en slant för att passa barnen eller städa.
----------------------------
Det är inte en synd.Det är ett lagbrott att ha en filipinska boende i källaren med 2500 i månaden som lön utan att man betalar skatt för det.

Det går däremot bra att ha en Filipinska i källaren om man betalar skatt.

Anonym sa...

Micke,

Denna denna halvtannat decenium gamla trivialitet är knappast en skandal och absolut inte "skit". Det vore mindre fel att kalla den ärevördig. Emellerid har Du rätt i att den är relaterad till alla avslöjade socialdemokratiska korruptionshärvor den senaste mandatperioden. Det kritiserade maktpartiet vill naturligtvis ge igen och i kraft av sitt favoritopinionsbildningsorgan svt, som naturligtvis vet till vem deras lycka hörer, förmår man trumma upp ett tillräckligt sken av Stor Skandal för att förföra de mindre andar som utgör målet för kampanjen.

Dessutom vore det en villfarelse att inbilla sig att någon slags kålsuparteori skulle kunna formuleras kring det du kallar "skit". Korruption kommer allmännt av felkonstruerade rättsliga institutioner men i det individuella fallet är det ett karaktärsfel. En person lagt åt det normlöst egoistiska hållet vore en stolle om han sökte sig till någonting annat än socialdemokraterna, som till följd av det mer eller mindre permanenta maktinnehavet är det enda som kan tillhandahålla en lämplig grogrund och jaktmark för en sådan karaktär. Annorstädes blir bytet magert.

Detta var emellertid inte korruption utan en rent privat historia, laglig i fråga om husen och i ideologisk kongruens.

Anonym sa...

Per Olof Enqvist som är en av Sveriges största författare...och liberal har också skrivit under det där uppropet.

Hans kompis Ehnmark som debatterat från liberala ståndpunkter hela sitt liv..har skrivit under.


Enqvist och Ehnmark är alltså enligt en debattörer liberaler. Usch, det måste vara ganska konstigt liberalism när en Pol-Pots beundrare och en sosse kan kvalla in.
Fast det roligaste var att se Jan Myrdal bland dem som protesterade. Hade han glömt vad "kulturrevolution" betyder?

Lubbe Ferrysson

Anonym sa...

Jonas Barkå skrev:
Klart det är ett lagbrott att inte betala TV-licensen. Frågan är om det är skandal när det sker inom ett parti där det är vanligt att uppmana till brott mot denna lag?
................................

?

Det där var ett märkligt resonemang.

OM jag utgår från det så är det ok för mig att låta bli att betala skatt överhuvudtaget med motiveringen att Reinfeld inte har hår på skallen.

Anonym sa...

Detta var emellertid inte korruption utan en rent privat historia, laglig i fråga om husen och i ideologisk kongruens.
---------------------------------

Du har full insyn i Borelius ekonomi och kan säga att den är helt schysst?

Det var ju bra för henne i så fall.Själv har jag ingen aning.Det förefaller dock en aning roddigt minst sagt.

Att det är att följa er ideologi att vägra betala licens är ju uppenbart eftersom det tydligen varit legio och med tanke på att nu i regeringen sittande människor propagerat för detta på sina hemsidor men det är inte förenligt med den bild av er som Reinfelds använde för att få mandat att bilda regering.

Anonym sa...

Enqvist och Ehnmark är alltså enligt en debattörer liberaler.
---------------------------
Liberal intellektualism började inte med Johan Norberg.

Anonym sa...

Liberal intellektualism började inte med Johan Norberg.

Ändå förstår jag inte hur kan en Pol-Pots beundrare och en sosse kvalla in. Eller menar Micke att "NEP" och "Det Stora Språnget" var också en del av liberalism?

Lubbe Ferrysson

Anonym sa...

Ändå förstår jag inte hur kan en Pol-Pots beundrare och en sosse kvalla in.
--------------------------------

Och att du säger att dom är Pol pot beundrare och sossar gör det alltså sant?
Både Enqvist och Ehnmark har tillhört det intellektuella liberala lägret.Om du sen är för ung för att palla greppa att liberalismen inte såg likadan ut i i Sverige på 70 talet är en annan sak.Det gjorde inte sosseriet heller.
Jag är tillräckligt gammal för att veta det.

Ehnmark har under långa perioder haft en stadig plats i Expressen som kolumnist.

Det har han inte haft för att han är Stalinist....och ännu mindre för att han skulle vara Sosse.


Eller menar Micke att "NEP" och "Det Stora Språnget" var också en del av liberalism?
---------------------

Varför ställer du en uppenbart korkad fråga?

Anonym sa...

Jag har inte hört annat än standardtricks som brukar gå bra för de flesta i det samhällssegmentet. Nu har emellertid Chilo avgått. Det är mycket sorgligt och jag kan inte tänka mig att det skall gå att rekrytera någon som är sakpolitiskt mer lämplig.

Anonym sa...

Hur kan hon vara sakpolitiskt lämplig när hon företräöder en politisk riktning som inte är företrädd i riksdagen utan måste smygas in bakvägen?

Anonym sa...

Ehnmark : Nordkorea är en vän i världen, en modig liten nation som bjuder sina mäktiga grannar spetsen, en ostasiatisk igelkott som vi har mycket gemensamt med, ändå, som hävdar sin självständighet [...] med kraft och konsekvens och dessutom utvecklar sitt land på ett häpnadsväckande sätt."

PO Enquist gav den 15 maj 1975 i Expressen sitt totala stöd till en av vår tids värsta massmördare, Pol Pot.

Jävla liberaler.:-)

Lubbe Ferrysson

Anonym sa...

Micke,
Hon vore sakpolitiskt prima eftersom hon delar mina sakpolitiska åsikter, mina värderingar och min moral.

Anonym sa...

Det är möjligt men om hon ska sitta i regeringen så tycker jag att hon ska ta sig dit via lämpligt politiskt parti.

Hon skulle ju kunna börja som partiledare i Liberal partiet. och ta det därirån.

Anonym sa...

Jävla liberaler.:-)

Lubbe Ferrysson
------------------------
Du fattar inte vad jag säger.

Eller rättare sagt.D har bestämt dg för att inte atta vad jag säger.

Det gör inget för när du levt 30 år till så kommer du att förstå när den nyliberalism som du företräder har blivit nåt helt annat än den är idag.

Världen uppfinns igen varje dag och dom beständiga politiska värden du inbillar dig existerar flyter hela tiden omkring.
Dom kommer att flyta även i din värld.PO Enquist gav den 15 maj 1975 i Expressen sitt totala stöd till en av vår tids värsta massmördare, Pol Pot.
------------------------
Har du den artikeln?


Ehnmark : Nordkorea är en vän i världen, en modig liten nation som bjuder sina mäktiga grannar spetsen, en ostasiatisk igelkott som vi har mycket gemensamt med, ändå, som hävdar sin självständighet [...] med kraft och konsekvens och dessutom utvecklar sitt land på ett häpnadsväckande sätt."
-------------------------När...skrev han det? 96? 75? 61?

Hade Enmark en spalt i Expressen under en evighet för att han var Stalinist?

Var har du för teori om det?


När det gäller Kambodja 75 så var Enqvist inte ensam om att hylla Pol pot eller Khmere rouge.

Dom hade då samma status som FNL hade.D.v.s Dom hade besegrat Usa i ett krig som slaktat mycket stora delar av deras befolkning och alla väntade sig att nu skulle bladet vändas för dessa länder.

Det gjorde det också.I Kambodja åt helt fel håll.Jag tror inte att det Enkvist hyllade var den utvecklingen utan att hans "hyllande" är skrivet innan facit kom.

Dt står DIG fritt att bestämma dig för att Enkvist är en hyllare av slaktare för slakatandets skull (vilket är vad du underförstått säger) men i så fall mste du inkludera 75 80 procent av västvärldens intelligentia vid den tiden som anså att utkastandet av Usa var rättfärdigt.

Slutligen..i början av 70 talet när jag börja reflektera över politik hade jag mycket konakt med folk både inom Vietnam rörelsen och från andra politiska strömmningar.

De var väldigt nära et tag att jag anslöt mig till Folkpartiets ungdomsförbund.Dom hade då under en kort period i sina stadgar skrivet att dom hade vissa socialistiska värderingar som grund jämte dom liberala.
Dom stödde öppet "terroristerna" i A.N.C (dom betraktades i allra högsta grad som terrorister av högern på den tiden.Dom stödde öppet kurdiska befrielserörelser på ett sätt som är otänkbart idag .

Så..tiden står inte still.

Vare sig Enkvist eller Enmark är socialister ochg det spelar ingen roll ur mycket du Googlar ...dom bir inte mner socialister för det.

Och....vill du vara ärlig så kan du lika gärna googla efter högerursäkter för högerslaktare men av nån anledning finns det inga såna er sinnevärld trots att dom är lika vanliga som motsatsen.

Anonym sa...

...och Borg gnolar "I started learning to smoke marihuana!" (melodi "Another One Bites The Dust")