2006-10-28

Språket

Jag är ju smått allergisk mot TV4:as snuttegullkampanjer om barn, sjukdomar och liknande. Nu i veckan har de haft kampanjen "Nollrasism" och pratat om hur folk diskrimineras av sin brytning. Inget nytt. Men frågan är om det alltid ska kallas för diskriminering? Var gränsen dras, vill säga. De hade tagit upp ett uselt exempel, med en brud som blev 'diskriminerad' från ett telemarketing-jobb. Eh, smart att ringa upp företag där språket är din största merit och ditt verktyg för att göra ett bra arbete.

Jag tillhör dem som inte är så känslig för att folk bryter, tycker mest att det låter charmigt, likt olika dialekter i Sverige. Det vore en intressant frågeställning; är vi för känsliga mot brytning i Sverige? Inbillar sig företag/offentliga institutioner att kunder/medborgare är för känsliga eller tvärtom? Vårens språkdebatt är väl ett exempel på att det finns gott om språkkonservativa i landet. Man kunde ha fördjupat den diskussionen.

I stället ojar man sig över 'rasismen'. Är det inte lite väl fånigt att vi fortfarande står och stampar på samma ställe år ut och år in?

3 kommentarer:

RL sa...

...De hade tagit upp ett uselt exempel, med en brud som blev 'diskriminerad' från ett telemarketing-jobb. Eh, smart att ringa upp företag där språket är din största merit och ditt verktyg för att göra ett bra arbete.

Hahaha ...tv4 är ta mig fan helt utanför verklighetens horisont.

Jag tillhör dem som inte är så känslig för att folk bryter, tycker mest att det låter charmigt, likt olika dialekter i Sverige.

Det är inte speciellt charmigt om man suttit 35 min i telefonkö i ett supportärende och sedan får snacka med någon slags 'balkansvensk' som kan tio svenska ord.

I stället ojar man sig över 'rasismen'.

Det gör inte jag :)

Rollx sa...

Jag kan nog förstå om en arbetsgivare blir osäker på att anställa någon som pratar knackig svenska. Speciellt om det är någon kunderna skall möta/prata med. Kan uppfattas som oproffesionellt.

Dialekter kan vara roliga, mina favoriter är gotländska och dalmål. Ja folk som bryter på ett annat språk kan vara charmigt.

Tv4 kanske behövde något att fylla ut tvtablån med ?. Man kan undra över fenomentet invandrarkritisk = rasist.
Det är tabu att ens ifrågaätta något rörande detta ämne.

Anonym sa...

Så länge man förstår vad den andra säger så är det ok, jobbiga blir när man måste ha med sig skåneparlör eller blattesvenskaparlör, vilket många äldre har problem med. Personligen talade jag med en skånsk bonde för ett par år sen och jag kunde lika gärna talat med en Ukrainare för det var bara rotvälska som kom ut ur den mannen (enligt min taluppfattningsförmåga då).

Sen är det förbannat tröttsamt med alla program om rasism etc. Folk tröttnar. Folk vill inte höra att allt är deras fel, när det inte är det. Det är sånt som leder fram till att folk anser att blattarna är otacksamma, alla journalister är vänsterdrägg och att Sverige Demokraterna nog inte är så dumma trots allt.

En gås mår inte bra om man trycker ned en tratt i halsen på den och tvångsmatar den, en människa mår inte bra om man tvångsmatar den med propaganda heller.