2006-10-04

Små efterblivna samhällen

Amish-byn och Knutby har en del gemensamt. Folk i mindre samhällen är extra wierd, det ligger i hålornas natur. När folk pratar om identiteter undrar jag varför man inte pratar mer i termer av storstad-småstad? Det är ju faktiskt här de avgörande kulturella skillnaderna ligger.

Gemensamma drag för lantiskultur världen över:

1) En stark tro/bondig, isolerad och efterbliven kultur
2) Idealet är att alla måste leva så hemskt som möjligt, lida
3) No-life-skvallret
4) Kvinnans ställning generellt sett lika stark som djurens
5) Underliga sexuella relationer till djur och barn

Byar gör mig därför livrädd. L-i-v-r-ä-d-d. Urbaniseringen måste vara det i särklass mest effektiva sättet att civilicera människor.

35 kommentarer:

Per Jodenius sa...

Vad ska man säga. Du är ju helt fel ute igen Sakine. Du bygger ju allt på fördomar, okunskap och intolerans. Det är du och SD =)

jodenius.blogspot.com

sakine sa...

Per...snarare du som lider av den extrema formen av landsbygdspatriotism! Blir orolig för dej. Du har ju trots allt bott i Stockholm ett tag??

Stackars, stackars...

Anonym sa...

Hehe har läst Sakines blogg lite för länge för att bli provocerad eller förvånad men en sak är säkert: Per Jodenius kommentar är klockren.

sakine sa...

Sia din uppmärksamhetskåta fjolla, utveckla ;)

Anonym sa...

Jag tycker att du bör vara försiktig med dylika kommentarer. Vet du exempelvis om punkterna 4 och 5 gäller för Amish? Tror inte jag. Jag tror inte att kvinnor har det speciellt illa hos Amish, det är nog bara så att de lever med oerhört konservativa könsroller. Och att påstå utan att ha ordentligt på fötterna att de har underliga sexuella relationer till djur och barn är ju direkt kränkande.

Apropå Amish förresten så hörde jag om ett teveprogram om dem. Det lär vara så att när Amishungdomarna fyller sexton så får de plötsligt göra precis som de vill. Gå ut i världen, ha sex, knarka, klä sig som andra, se på TV, dansa. Meningen är att de ska pröva på allt innan de kommer tillbaka. Sedan får de bestämma sig: Leva som Amish eller inte? Det valet får de sedan försöka hålla fast vid. Det är Amishs sätt att möta en föränderlig omvärld. Det intressanta är att de flesta kommer tillbaka!

Wille sa...

Urbanisering är ett utmärkt sätt att odla fram en majoritet som är för en blandning mellan mild socialism/vänsterlutande socialliberalism.
Bara att se till alla större amerikanska städer: i NY t ex får Demokraterna konsekvent runt 80% av rösterna, trots att de på senare år tagit till en retorik som nästan skulle få svenska Socialdemokrater att rodna.

Urbanisering har visat sig vara frihetens största fiende historiskt sett. Hur lätt tror du det inte är för politiker att kontrollera folk om de frivilligt flyttar ihop likt boskap?
Att se till Amish-folket eller svenska norrländska landsorter är knappast speciellt representativt..

4) Kvinnans ställning generellt sett lika stark som djurens
F ö är en bra oxe värd mycket mer än en kvinna. Kvinnor är generellt sett dålig på att ploga åkrar. Tunnisar.

Anonym sa...

Böndernas fel?

Så här skrev Gaius Sallustius Crispius som förklaring till Roms “nedgång och fall” (min jävligt fria översättning från spanska)

http://www.todoexpertos.com/categorias/humanidades/historia/respuestas/930319/

”….lantsortsbefolkningen (bönderna) minskade drastiskt, den billiga arbetskraften (EU/massinvandring/lönedumpning) ruinerade de små jordbrukarna, latifundierna (storgodsen) köpte upp de små ägorna. Lantarbetarna och småbönderna sökte sin lycka i storstaden (Rom)…och på det viset föddes statsproletäriatet. På samma gång kom det in stora mängder av fattigt folk, folk med dåliga egenskaper (odygdiga, jmf ’Romerska dygder’).

Alla de som var inblandade i promiskuitet (exempelvis HBT-kompetenspromotion och annat skit), odygdhet och allehanda missbruk d.v.s. de som slösat bort arvet från sina förfäder och genom sitt usla leverne blivit av med sina hem, alla dessa spillror, invaderade Rom…”.

Alltså...det var farligt att befinna sig på Roms gator. Utan livvakter kunde man bli rånad eller mördad. Beväpnade rövarband (ungdomsgäng) drog fram och spred terror bland befolkningen….osv…

Låter som utvecklingen i Malmö

Så…

…vi är där nu….i början av Svea rikes nedgång och fall….

Instant integration?...you must be kidding...Naturlagarna går inte att hejda…

Tillbaka till dygderna!
.

Anonym sa...

ett väldigt effektivt sätt att stämpla en hel kultur som skit är att associera denna till kvinnoförtryck. jag menar, visst, ute i världen råder gamla könsroller på landsbygden, men i sverige ser det inte riktigt ut så. det finns jävligt många starka och självständiga kvinnor i bondesverige. slår vad om att det är vanligare med hemmafruar i storstäderna.

Anonym sa...

Det är inte jag som är anonym. Med tanke på att vi sitter fem meter från varandra kanske du kan fråga innan Saki.

sakine sa...

Sia, som om du skulle erkänna!!

Jan E, du får ju ta saker och ting med en nypa salt: jag generaliserar här. Jag skriver inte vetenskapliga avhandlingar på min blogg.

Ni som är anonyma får hitta på ett nick om nick ska få svar.

Wille, mjaaa...inte bara vänster, utan även liberala. Konservativa hittar du gott om på landsbygden, ja.

Anonym sa...

1. Jag har för mig att jag hittills alltid erkänt om jag råkat skriva anonymnt, vilket jag sällan gör.

2. De gånger jag vill vara anonym gentemot bloggens tillfälliga läsare skriver jag med "Jätteanonym", vilket du också vet.

Sluta komma med bortförklaringar och inse att ditt agerande sög. Gör om, gör rätt.

Slutligen kostaterar jag att du alltid är ett offer. Det är andras fel att de skriver anonymt på din blogg och du pekar ut oskyldiga. Och det är mitt ansvar att du pekar ut mig felaktigt.

Gnällig som vanligt. Av den anledningen har jag i princip slutat kommentera här, om du inte märkt det...

Anonym sa...

Det var jag som skrev det anonyma innan (nr. 3). Har försökt regga mig här på blogspot men den vill att jag skapar en blogg och det vill jag inte! (vad skulle jag fylla den med lixom: mina reflektioner över det politiska klimatet blandat med vimmelbilder från diverse festligheter jag varit på eller? haha ja menar kom igen.. vem skulle läsa nått sånt skit... oj hej sakine)
Skoja bara, du är intressant sakine, gillar att läsa din blogg.
Mvh
A.N. Onym

Anonym sa...

Jan E: jag har också sett en liknande dokumentär och det sant att de flesta går tillbaka till sina amish liv.

Hade det varit så självklart som Sakine påstår så hade de ju valt stortadslivet vilket de dissar för fullt.

jag förstår de.. Tänk dig ett liv utan stress, mobilen(vilket jag inte kan vara utan) och en sjuk idela som du jämt måste anpassa dig till för att bli accepterad.

Så det här är väl ännu en dum generalisering som Sakine gjort och som vi blivit vana vid. Visar bara att man inte ska ta Sakine på allvar!

hrm sa...

Wille: Testa att kolla på en karta över vilka som röstat hur och du lär se att att ju mer tätbefolkat ett område är, desto fler har röstat på de borgerliga (i sverige alltså). Hela Norrland är ju blodrött. Göteborg är ett undantag, men det är ju en klassisk arbetarstad och så har sossarna Göran Johansson...

Hincha: Tur att du har kommit den enda, helt isolerade, anledningen till att Rom föll! Applåder!

Tobias Struck sa...

Sakine skrev: "Sia din uppmärksamhetskåta fjolla, utveckla ;)"

Sakine! Skrev du sånt innan jag kom in i ditt liv eller har jag varit en bad influence för dig? Gillar att tro det senare. Såsa inte med LD utan gör ett besök snart, såsis. Och rök inte så mycket, rökis (om du nu röker).

Angående den lilla byn, så tror jag att du har rätt. Jag kan angående Knutby rekommendera Jan Nordlings bok Sanningen och nåden.

Anonym sa...

Henrik Hall-> "Tur att du har kommit den enda, helt isolerade, anledningen till att Rom föll!"

Vad menar du med detta: att jag har kommit (på) ”den enda, helt isolerade, anledningen” …är det nu den berömde halmgubben igen? Den gode Sallustius beskrev ju en hel radda med ’anledningar’. Han såg bl.a. symptomen på den sjukdom som ledde fram till döden, d.v.s hedonisternas liberala utilitarism (”maximera det goda för det största antalet”/ megalomatisk imperialism (NWO)…ein Reich/Welt, ein Volk och…ein lagstiftad historieskrivning…Führintelse.

”Den enda vägen”…är du inte med oss är du emot oss…

Kärnvapen är bra för USA och Israel….men reinkarnerad Ondska i händerna på Korea och….Iran.

jo jo…vi kan det nog...


PS. Beträffande Amish och/eller Mennoniter är de genetiskt mer närstående med etniska frisländare, plattyskar och…SKÅNINGAR, än med några andra folk. Ja, de är nästan som judar ;o)

Bönderna var med och byggde den europeiska civilisationen (i Sverige på 1500-talet var över 90% sysselsatta med jordbruk och i slutet av 1800-talet bodde nästan 90% av svenskarna på landsbygden….För att överleva på dessa breddgrader var det nödvändigt med solidaritet (altruism) med fler än sin egen familj, utpräglad individualism (klara sig på egen hand, men också samarbeta för gemensamma mål)….Och det var just dessa egenskaper som formade vår kultur och VÅRA lagar som nu plötsligt skall fungera för ALLA folk….Integration?¿....Hallå!
.

Anonym sa...

Hålor är hämmande och läskiga. usch.

Anonym sa...

Hålor är hämmande och läskiga. usch....sa den urbaniserade stassbon och gömde sig i sin lilla inkrökta ångestvrå.

Anonym sa...

Saki:

I bonnhålor finns det enstaka inavlade byfånar som sätter på höns, i storstäder sitter det flockar av samma sort och glor på Idol och Big Brother en del är dessutom själva med i eländet :(

sakine sa...

Maria, ;o)

Hincha & RL, jaja mobba gärna storstadsbor tillbaks! Så länge ni inte gör en Bobby och börjar böla som alla andra bönder.

Anonym sa...

RL-> "..I bonnhålor finns det enstaka inavlade byfånar som sätter på höns"...

Just det, men här

...har vi en typiskt urbaniserad stadsbo med en väl utvecklad näääsa för allehanda liberala njutningar. Peter Singer, fåraknullarens urbane förebild . Lite ut-drag ur hönsens trånga vaginor och annat smått å gott:


"Singer's suggestion that interspecies sex, whether initiated by humans or nonhumans, could conceivably be moral and mutually satisfying..”

…fast han är emot våld, fattas bara, han har ju liberala värderingar:

“Some men use hens as a sexual object, inserting their penis into the cloaca, an all-purpose channel for wastes and for the passage of the egg. This is usually fatal to the hen, and in some cases she will be deliberately decapitated just before ejaculation in order to intensify the convulsions of its sphincter. This is cruelty, clear and simple. (But is it worse for the hen than living for a year or more crowded with four or five other hens in barren wire cage so small that they can never stretch their wings, and then being stuffed into crates to be taken to the slaughterhouse, strung upside down on a conveyor belt and killed? If not, then it is no worse than what egg producers do to their hens all the time.”

Skrev jag något om hedonister och romarikets fall?... hmm, var det inte något om dygd åsså…bueno.

Heavy petting på er!
.

Tobias Struck sa...

Sakine: "Hincha & RL, jaja mobba gärna storstadsbor tillbaks! Så länge ni inte gör en Bobby och börjar böla som alla andra bönder".

Hjälp... Mitt experiment har urartat. Jag skulle inte ha använt så mycket salpeter... Sakine håller på att förvandlas till... Satanine!!!

(Wagner på högsta volym, snabba klipp på Sakine med håret på ända som försöker få upp en kakburk och skriker länge rakt ut när det inte går. Sedan titar hon in i kameran och skrattar: Mouahahahahaha!)

sakine sa...

Tobias, HAHAHA! Humor har du allt :oD

Anonym sa...

Hincha:

"Singer's suggestion that interspecies sex, whether initiated by humans or nonhumans, could conceivably be moral and mutually satisfying..”

…fast han är emot våld, fattas bara, han har ju liberala värderingar:


Den där Singer borde ju bli SVT-chef, han har ju både kompetens och rätt gener.


Tobias:

...snabba klipp på Sakine med håret på ända...

Tja, bättre med håret på ända, förr var det klippning och avsaknad av hår ...när Saki var radikalfeminist :oD

Tobias Struck sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tobias Struck sa...

RL. Fint så, ja.

Sakine. Du har också humor, tydligen. Tur för mig genom allt mitt gläfsande på dig.

Hincha. Hitta ett citat där Singer säger att vi SKALL knulla med djur, inte ett där han säger att det är värre med nuvarande djurhållning än att knulla med dem. Jag vill inte knulla med en ko. Men jag vill gärna att den slaktas så att jag kan äta upp den. Singer har en poäng i att skillnaden nog är mer biologisk och kulturell än moralisk.

Hur är det förresten i Transylvanien? Jag har alltid undrat. Du ger Dracula-vibbar. Vad är felet med liberalism? Den har för Satanine (ny svordom) lyft stora delar av Europa och hela USA i håret de senaste 200 åren. Passar det inte, så åk hem till Transylvanien! Bueno? Bueno, asshole.

Anonym sa...

Passar det inte, så åk hem till Transylvanien! Bueno? Bueno, asshole.

Mig veterligen är Hincha redan hemma, i Sverige, där vi respekterar alla åsikter. Är du?

Anonym sa...

Transylvanerna blir dina nya liberala EU-bröder och systrar. De kanske kan ge dig lite uppiggande aga... eller föredrar du ett rejält liberalt grisaknull i stället? Skit samma, EU är till för alla…utom för de dygdiga ”con virtudes romanas”.

”Bueno, asshole”…skrev liberalen, när hans liberala tolerans och argument plötsligt sinade.
.

Tobias Struck sa...

RL.

"Heavy petting på er", som Hincha skrev är OK för dig?

"Bueno? Bueno, asshole", är inte OK?

Vem är rasisten här?

Ta inte i med PK:n så att du spricker bara. Hincha har pissat över hela liberalismen länge på den här sidan. Att acceptera att en människa har en åsikt i liberal anda måste inte nödvändigtvis betyda att jag RESPEKTERAR den åsikten tills mina händer liknar två daggmaskar och min tunga har slagit knut på sig själv.

Svära och skoja om Dracula är inte olagligt. "God ton" eller vad det nu är du suktar efter får du ringa på hos Tante Lotte och be om. Sakine tycker att jag har humor. Hon kanske kan lära dig vad det är?

Anonym sa...

Till humoristen Tobis Struck ang. 'Heavy petting'

Hälsningar och kramar från din förebild:

http://www.utilitarian.net/singer/by/2001----.htm

Tobias Struck sa...

Hincha.

Nej men stackars dygdige jävel. Så du såg det som ett sinande argument att jag bad dig om ett hållfast citat till ditt eget argument? Eller skall jag säga din egen demens?

Dygden biter sig i svansen medan rättvisan segrar. Vem har sagt till dig att en äkta liberal är tolerant mot de dygdiga, förresten?

Transylvanierna är välkomna i EU. Men det hela var ett skämt om Dracula, herr dygdige greve. Din stil är äckligare än min. Dracula suger blod. Ett rövhål skiter. Det är naturligt för dessa. Du förknippar mig med det högst onaturliga i att knulla med en gris.

Din "dygd" smakar nog gott som aperitif för dina privata perversioner. Men lämna oss liberaler utanför dina dagdrömmar, va?

Tobias Struck sa...

Hincha. Och nu såg jag adressen. Skall titta på det. Inte omöjligt att Singer ville knulla med djur, förstås. Ha det bra!

Anonym sa...

Hincha - det är det jag ofta själv sagt/skrivit

- Vi är inne i ett nytt romar-rike - "bröd och skådespel till folket" (Chips, cocacola och dokusåpor) = inga uppror/revolutioner/oroligheter = de låter sig lätt styras som ovetande boskap.

Och de stora conglomeraten fortsätter att tjäna sina miljarder och att skövla vår planet.

Anonym sa...

nu lät jag hur vänster som helst, men det är jag inte....

Tobias Struck sa...

Josephine. Vilka är "de"? Så vi har inte haft några revolutioner och oroligheter i Europa de senaste 20 åren? Vad tycker du om glasnost och att Berlinmuren föll, att Tjeckoslovakien hävde hundratals år av osjälvständighet, att Litauen reste sig mot valfusket?

Vad är det för fel på chips och dokusåpor som avkoppling då? Jag gillar personligen dokusåpor väldigt mycket i egenskap av etnolog.

Den frihet som ger dig möjlighet att sitta och lyssna på Verdi och läsa Kameliadamen eller vad det nu är du gör, kan du väl låta andra göra vad de vill med, så länge de inte skadar någon? Ditt slags korkade högfärd äcklar mig mer än en dokusåpa någonsin kan göra.

Visst, den socialdemokratiska välfärdsstaten har säkert passiviserat många, men varför skall vi ha revolution, när vi har demokrati och kan rösta fram sådana förändringar som vi nu har gjort i Sverige?

Vem som helst kan utbilda sig och förkovra sig gratis på bibliotek i Sverige. Så tycker jag att det skall fortsätta att vara, även om jag hellre ser en privat finasiering av det, typ genom sponsring och reklamplatser. Men jag tror inte att alla människor är lika, ser du. En del kommer att fortsätta vilja ha jordnära och enkel underhållning.

Det var inget större fel på Romarriket ur sin historiska backspegel sett, om vi bortser från den hänsynslösa imperialismen och slavarna. Men på den tiden fanns ju inte FN eler EU, så det handlade om överlevnad för riket. Utan detta logiska och stenhårt pragmatiska rike hade vi varken haft den rättstat eller den teknik som vi har idag.

Ditt fåfänga gnäll skyddar dig möjligtvis från underlägsenhetskänslor som dina hämmade instinkter ger dig, men det skyddar dig inte på marknaden. Där är det läckra och starka saker som säljer. En glaserad sparv någon?