2006-10-25

Det franska lagförslaget om folkmordet

...jag fick frågan i går om varför jag inte skriver om den franska regeringens beslut att förbjuda förnekandet av folkmordet på assyrier/syrianer. Kanske för att jag tycker att det är så självklart vad jag tycker. Här följer därför några rader på temat.

All den dokumentation som finns, all den lidelse som lever kvar efter det som hände kristna i Turkiet (Osmanska rikets sista år, samma generaler skapar Turkiet 1923) 1914-1918 är viktig att uppmärksamma. De metoder man använde sig av, exempelvis att kasta människor i ugnar, såg vi senare en utveckling på under förintelsen. Icke-kristna tvingade kristna kvinnor att ingå i äktenskap, och dagens barnbarn och barnbarnsbarn är en del av folkmordet. Det existerar ett starkt hat mellan grupperna i dag. Jag minns för några år sedan när en syriansk kompis efter en lång tid berättade att hon inte hade vågat ta med mig hem till sin familj, för att jag är "muslim". Det underlättade tydligen att jag har många aleviter i släkten. Själv hade jag aldrig ens i de här banorna, och förstod inte riktigt varför det betydde så mycket för dem. Men jag har i dag en större förståelse.

Kurdernas roll då? Dels mördades många kurder, men framförallt efter det att de deltagit i folkmordet på kristna. De fick inget land (I Lausanne -20 lovas stater till både kurder och assyrier, i Sevres -23 slopas allt). Resten av historien är komplex och krokig. Likt i Iran eller andra grannländer återkommer militärkupper. Tillskillnad mot grannländerna bygger den turkiska statsideologin på kemalism. Modernistisk och extremnationalistisk. Det är därför muslimerna och minoriteterna i landet har hållits på mattan.

Att som Frankrike förbjuda förnekandet, eller som Turkiet förbjuda erkännandet, är två sidor av samma mynt. Att förbjuda varken fungerar i det långa loppet, eller förbättrar något. Man står och stampar på ett och samma ställe, man står still. Får nationalister från Turkiet inte säga vad de faktiskt tror på och är övertygade om (d v s att folkmordet är en myt), kan ingen heller bemöta eller övertyga dem. Återigen ett fall av yttrandefrihet där människor blandar ihop vad som är rätt och fel, med vad som får sägas eller inte sägas. Fortsätter Europa i den här riktningen slutar det illa. Som någon uttryckt det;

"I diktaturer förbjuds goda människor att säga sin mening. I demokratier förbjuds onda människor att säga sin mening".

20 kommentarer:

sakine sa...

WhiteGold, det är samma folkmord.

sakine sa...

Hincha, inte ond? Sure ;)

RL, ja det vore ju intressant om de fick för sig att göra det. Hrm.

Sixdays, äsch, de har väl författare och nobelpristagare och oja sig över nu...

Jonathan Leman sa...

Hincha

välinformerad?
knappast

desinformerad?
huvudet på spiken


http://conspiracycentral.info/
schysst forum för dig.
PS. jag är inte konspirationsteoretiker, men jag bjuder gärna på länktips åt dom som är det DS.

BOZKURT sa...

Sakine

1.För det första äR det inte förbjudet att säga att det sk folkmordet ägt rum!

2.Varje dag figurerar minst en armenier i turkisktTV och säger sitt!!

3.Ge mig och andra ett enda nanm på person/personer som sitter inne för att ha yttrat att ett folkmord ägt rum.


4. Det existerar inget HAT mellan turkar och armenier.
5.Såsom en del sionister har gjort industri av förintelsen vill vill endel "kurder" och armenier sko sig på sk folkmordet på armenier bland annat DU!

Om det finns HAT förklara armeniska skolor,armeniska sjukhus,armeniska ortodoxa patriarkatet i Istanbul.

Väx upp från det feodala angiveri kulturen som påräglar din tillvaro.

Kom förövrigt med endel av dokumentationen du skriver om ....

Så skall jag bemöta det.

Jag är nämligen av en annan UPPFATTNING .

sakine sa...

Bozkurt, Vad tror du att alla åtal det senaste året beror på? Vad tror du att lagparagraferna om att man inte får kritisera "det turkiska" innebär?

Hur man kan "sko sig" på något sånt här övergår mitt förstånd.

Jag umgås med en hel del både armenier och syrianer, de vill inget hellre än att frågan uppmärksammas. Om du däremot har andra erfarenheter är det intressant. Kom med länkar och källor till dina påståenden.

Fundera på en fråga särskilt. Varför är det så svårt att säga "det hände, det ska inte hända igen"?

Jonathan Leman sa...

bozkurt
det är revisionister som du som profiterar på förnekandet

JustiPati sa...

Svar till BOZKURT och andra turkar

1) Säg det till Orhan Pamuk, Yasar Kemal och de andra kända författarna att det inte är förbjudet säga folkmord utan ordet "så kallad" före och bjud dessa herrar ett gott skaratt. Det är de värda. För övrigt så använder du samma retorik som Ankara vill att du ska använda, sk före ett faktum. Måste säga att den starka turkiska censuren gjort bra jobb och låtit tom dig gå på det. Förundransvärd.
2) Må hända att det fifurerar Varje dag många armenier i Turkiska medier, men det intressanta i sammanhanget är, VAD dessa personer vill ha sagt under dessa program? Det är patetiskt av de Turkiska medierna att låta en patriark eller en stackars guldsmed tycka om kristnas situation i medier och samtidigt börja deras historia med ordet "så kallad". Sorgligt rent ut sagt. Skulle du BOZKURT våga säga någonting negativt om turkiskheten i turkiska medierna undra? Förresten, kommer ni ihåg Saddam? Då han ville göra PR under Kuwaitkriget då han ville klappa en engelsk gosses huvud i närvaro av kameror? Samma retorik använder sig turkiske medier, dvs skytar fram personer som är skit rädda innerst inne för att inte göra övertramp. PLEASE BOZKURT och ni andra lägg ner detta PR projekt. Det är bara patatetiskt.
3) Botanisera dig i "Human Rights Watch" eller Amnesty Internationell sida, får du säkert någon träff.
4) Så länge de kristna inte får en upprättelse, kommer det att finnas spänningar och även hat. Tyvärr så har Turkiet lösningen i sin hand, men av någon outgrundlig anledning inte vill lösa denna knut.

5) Är det någon som skot sig på folkmordet är väl turkar? Vet du vilka rikedomar turkiska staten och förvisso även kurder har konfiskerat efter slakten? Så om vi ska prata om pengar, så ligger isåfall de kristna väldigt i lä.

Att det finns dessa få kvarvarande skolor, kyrkor, sjukhus, etc är väl inget att basunera över. Det är som att rycka ifrån ett litet barns godispåse och sen ge han endast en liten halv slickad klubba att förnöja sig med och samtidigt gotta sig framför han med ett flin och förnekelse att han har tagit påsen.

Beträffande dokumentation. Turkiska politiker säger; "Själklart är vi öppna för ett opartiskt forskning gällande folkmordsfrågan". Saken är den att det finns redan sådan opartiskt forskning (sedan länge) som samma regering inte godtar. Då är frågan vem ska bestämma opartiskheten i sammanhanget? Turkiet antar jag..

BOZKURT sa...

Först Sakine

Hur kan man ha åsikt om det så kallade folkmordet NÄR man inte har kunskap om SEVRES och LAUSANNE samt INTE kan skilja på generalerna under Osamnska RIket och Generalerna under TurkiskaNationens Befrielsekrig?

Som du märker så funkar det inte att ha en ÅSIKT och sedan backa upp det med falskheter!!

JustPati:

Menar du att Dink Hrant är turkiskastatens medlöpare?

Censuren FINNS i Sverige!

Nej ,jag vet inte vilken stor rikedom turkiska staten har konfiskkerat.

JustPati Osmanska Riket dokumenterade varje öre armenier lämnade efter sig!

En amerikansk konsulat anställd dokumenterade varje armenier som anlände Haleppo etc etc.
Turkiska och Ryska arkiven är fullt med dokument som bekräftar Turkiet ställningtagande.

Varför VÄGRAR ARMENIEN att öppna sina ARKIV? Vill inte armenier korsfästa Turkiet och turkarna?
Vill inte armenier få en UPPRÄTTELSE? KRÄV att Armenien öppnar sina ARKIV innan ni anklagar Turkiet.

Det finns inte bara kvarlevor det byggs även nya i mån det behövs..

Hat från assyrier eller armenier t om från sk kurder får florera hur mycket det vill....Vill man inte dra läxa av historien och låter sig luras av imperialister står turkiskaNationen ENIG för att ännu än gång KROSSA dessa element...

Redan nu skadar armeniska DIASPORANS profithunger,det armeniska folket i Armenien medan de själva lever i överflöd.

Något att tänka på...

Medan Israel kallar sk kurder för judens kusiner så lever klanens sk kurder i tältstäder sedan israeliska judar lurad av dem deras egendom över en billig peng...

JustiPati sa...

Så vitt jag vet så har denne (om det är samme man vi talar om) Dink Hrant klippkort till olika fängelser för sina artiklar? Vet inte vad du vill ha sagt med detta? Så fort de klämmer på killen så lugnar han ner sig antar, skulle inte du göra det i hans situation?

Jag vet inte vilka dokumet du pratar om, där man skulle ha bokfört de mördade (observare här ordet MÖRDADE, ty när du skriver meningen "varje armenier efterlämnade efter sig", låter det som om de bara lämnade kvar sina tillgångar och stack) människornas rikedomar, men det hela låter riktigt cyniskt och sjukt. Hur kan man systematiskt bokhålla offrenstillgångar? Är det ett sätt att räkna ut om slakten var lösamt eller inte? Bara det här tyder på en planerad aktion från Ungturkarnas sida. Om det är sant som BAOZKURT säger, dvs att det finns en bokhållare, måste jag erkänna dessa herrar, dvs ungturkarnas paschor, måste vara väldigt duktiga på att detaljplanera. Inte så konstigt att Hittler var imponerad av turkarna? Vore jag Hittler skulle jag bli riktigt avundsjuk.

Ok tillbaka ämnet. Låt mig ge en liten fingervisning vilka rikedomar dåtidens armenier satt på. Nyligen, dvs år 2004, skedde första gången i historien en ekonomiskt transansaktion till en icke existerande grupp av försäkringskunder, efter en så lång tid. Läs gärna http://www.newyorklife.com/cda/0,3254,13529,00.html för att få lite mer detaljer. Vad är det som är konstigt med detta? Med denna historia villja visa en fingervisning hur denna handfull Armenier (ca 2000 personer) försäkrar sig i utomlands (i detta fall ett Amerikanskt bolag) runt sekelskiftet (bara det är en anmärkningsvärd och visar hur mycket dåtidens kristna var duktiga och var framåt) och detta i sin tur resultar i 20 miljoner dollar, dvs ca 145 miljoner kr, idagens pänninsvärde. Om 2000 personers sakförsäkringar skulle motsvara ca 145 miljoner kr, vad tror BOZKURT och hans bokhållare skulle estimera 1.5 miljoner människors tillgångar till dagens penninsvärde? En normal begåvad person kan räkna ut att det inte handlar om några fjuttiga miljarder inte.

Herr BOZKURT (antar att du är herr), alla öppnar sina arkiv mer än gärna, problemet är att Turkiet vill att alla ska öppna sina först, så att man kan sin tur i efterhand konstruera sina arkiv som motbevis. Tror turkarna att de är det enda folket som är smartfödda??

Lyssna på mig noga, den enighet du pratar om finns inte i dagens Turkiet. Det är en önskan av Ankara regimen däremot helt sant. Turkiet består av många etniska minoriteter (till största delen muslimer, dvs 99%, kvarvarnade 1% vet ni ju vid detta lag historien). Turkiet accepterar inte oliktänkande, vare sig etniskt, kulturellt, språkligt, etc. Att de NU lättat på trycket för kurder, betyder det inte att de accepterad kurder som kurder, utan ser de som bergsturkar. Turkiet är en tidställd bomb, liksom forna Jugoslavien, man har hittills hållit dessa etniska folkgrupper med våld och terror och därför är det inte slump att paragraf 301 existerar. Denna lag är egenligen inte riktad till yttrande frihet (som alla vill tro) utan fungerar mer som shitt (ej det engelska ordet) att hålla ihop en efterkonstruerad nation.

Det är naturlig att någon som du påstår att diasporan förstör för sitt kvarvarande folk, ty hur skulle du annars utpressa oss som finns utanför turkietsgränser eller skapa anfallshot mot grannen Armenien? Det är det gamla pekfingervisningen, dvs hit men inte längre, för då skadar vi ert folk i hemländerna. Kom med någonting nytt så att jag kan höja min ögonbryn.


Beträffande
generaler. Paschorna Talat, Enver och Cemal som var ledarna av Ungturkarna lär nog inte vara duvungar specielt, men tyvärr en aning (ursäkta uttrycket) korkade, ty de såg inte listen bakom partimedlemen Ataturk. Den killen, Ataturk, var däremot en smart kille. Han lät grovjobbet skötas av dessa paschor och sedan landsförvisa då de blev klar med sin "vårstädning". Grymt duktig kille måste jag säga denne grekfödde blåögde Ataturk. Man kan ju förresten undra varför turkar inte producera själva sånna storher, utan måste använda sig av invandrare? Som sagt "Kendi ucagini kendin yap" (direkt översättning, "tillverka ditt eget flygplan") som brukligt populärt brukar sägas :)

sakine sa...

Bozkurt, du får fråga mig frågor om något är oklart, dina underliga påståenden ser jag inte vitsen med?

Vad exakt är det du inte håller med om i sak? Vad som beslutades i Sevres och Lausanne?
Atatürks inblandning?

sakine sa...

Whitegold, jag har för mig att assyrier/syrianer räknades in i gruppen 'kristna'. Möjligt att armenier pekades ut som grupp, men jag är inte helt säker på det. Källa?

sakine sa...

Whitegold, nej, jag frågade efter Sevres.

sakine sa...

(Tack ändå)

BOZKURT sa...

JustiPati

Ser att argumenten tryter,att du kör med icke relevanta detaljer.

Försäkringspengarna har inget värde,samt de 2000 armenierna är bevis på armeninernas kontakter med utländska agenter och missionärer.

Det är också märkligt att du tidigare markerade att Osmanerna hade planerat sk folkmordet.Men faktum är att Tasnak ingick koalation med Ittihak ve Terakki partiet 1913!!Var förflyttningen ett politisk beslut är Tasnak ytterst ansvarig också såsom ni vill påstå...

Apropå olika länders arkiv så kan jag upplysa dig om att i Franska arkiven finns det brev där Armeniska nationella kommittens ledare Bogos Nubar Pasa påminner fransmännen om armeniska styrkorns 190 000 till antal som stred med Engelsmännen,franmännen och ryska armén mot Osmanerna och därmed kräver Kars ,Ardahan, Sivas ,Iskenderun ,Adana provinserna mm som motprestation ....Nu när brevet finns där hur skall armenierna kunna konstruera motbevis i efterhand???

Hur skall armenierna i efterhand kunna konstruera motbevis till
Hovhannes Katchaznouni manifesto i Bukarest?Där erkänner Han armeniernas bakhåll mot osmanerna!!

Ataturk föddes i Osmanska staden Selanik(thessaloniki) .Turkar är CIHANGIR därför kan du se OSS i alla kulörer och nyanser från Adriatiskahavet till Koreahalvön...

Du får möjlighet att genom dokumenter motbevisa Bogos Nubar Pasa´s brev till fransmännen...

Du får möjligheten här att motbevisa att Armeniens första prämierminister Hovannes ERKÄNNER armeniernas felsteg i ett manifesto i Bukarest...Kolay gelsin...

JustiPati sa...

BOZKURT


Jag är fullt medveten om att ni (BOZKURT och dina geliker) vill måla upp ett scenario och på så sätt föra diskussionen åt att, allt var organiserad av Armenierna som hade planer och att ta över Turkiet, vilket självklart Turkarna satte stopp för och vilket Armenierna får skylla sig själv för. Är det detta du försöker säga med diverse uttalanden från premiärministern (som säkert också sagt ett och annat)? Jag tänker inte sitta här och hårkylva med dig om liknande händelser eller olika partiers åsikter bland Armeniera. Diskussionen handlar inte om detta, utan ett folkmord. Diskussionen handlar om proportionsbegreppet. Diskussionen handlar om bestaffningsmetoden för ett helt folk som bestod av bla barn, kvinnor och gamla.

Att sätta stopp för en resning eller bakhåll mot en stat kan vara OK att argumentera för, även i min värld, men att kollektiv bestraffa ett folk genom att utrota de, är däremot oförsvarligt BOZKURT. Låt mig använda dina egna siffror på 190.000 soldater. Denna siffra skulle vara en bra fingervisning på hur stor den Armeniska befolkningen var vid denna tidpunkt. Låt oss säga att denna armé, som du nämnde, motsvarade 15% av det Armeniska befolkningen (eller var alla Armenier soldader kanske?), då undrar jag BOZKURT, vad hände med resterande ca 1.266.666 Armenierna? BOZKURT om du kan förklara med dina kunskaper om hur denna siffra på ca 1.266.666 "trollades" bort, så kommer jag inte öppna min mun mer. Sen när du är ändå är i farten med dina förklaringar, så kan du också förklara vad som hände med de andra kristna minoriteter som Syrianer, Assyrier, Kaldeer, etc. Dessa folkgrupper levde där fredligt långt innan både Muhammeds och Chingis Khans ankomst. Var dessa också ett hot för UngTurkarna eller Osmanerna? Deras förlustsiffror är ännu mer tragiska än Armeniernas, ty de förlodare mer än 70% av hela sin population? BOZKURT om vi ska prata om siffror så prata gärna nästa gång i proportioner och använd de i en kontext. Då kanske vi kommer att förstå varandra bättre, om du nu vill förstå mig vill säga.

JustiPati sa...

BOZKURT, det finns ett brev som väntar på dig hos mig...

BOZKURT sa...

JustiPati
350 000 armenier har nått Armenien och är behov av hjälp meddelar....
American Committee for Armenian and Syrian Relief, 13
Sept 1917’Armeniska Republikens representant i London General J. Bagratouni meddelar britterna om att 570 000 armenier har sökt skydd i Armenien
UK ARCHIVES, FO 608/154;

Nubar pasa meddeelar fransmännen om att 80 000 armenier sökt skydd i Iran

Källa:Archives des Affaires Etrangères de France, Série Levant, 1918-1928, Sous Série Arménie
Vol. 2, folio 47'

Enligt Tysklands Haleppo konsulatet har 204 700 armenier inte berörts av förflyttningen,

Källa:Denkschrift der Delegation des armenischen Nationalrats über die Lage der
Armenier, Als Manuskript gedruckt. s.11.


Lägg där till att 190 000 armenier anslöt sig till ryska arme´n

Vad som återstår är c: 250 000 armenier vars öde ej är klarlagt.

Vill samtidigt pass på att upplysa om antalet döda i förskylnings epidemi i Europa mellan åren 1918-1920

Storbritanien: 170 000 döda
Italien :324 000 döda
Tyskland :245 000 döda
Frankrike : 130 000 döda

Samt 35 miljoner döda under första världskriget....

1910 var turkiska befolkningandel i Erivan(Jerivan) 67% vad bliv det av dem?

Märk väl att samtliga källor är icke turkiska!!!!

JustiPati sa...

Till Bozkurt

Orkar inte kopiera mitt svar här, gå till min sida så har du fått ditt svar där..

JustiPati sa...

Idag (19 Januari 2007) mördades Hrant Dink.. Nu är Bozkurt och han geliker glada och kan fira ennu en armeniers död, liksom de gjort under 90 år och omvärlden bara blundar....

Anonym sa...

Det gäller att uppdatera sig då och då om...

Turkiet kan INTE skyllas för ngt folkmord i fortsättningen i enlighet med den nya lagen som är antagen april 2007!!!

Här kommer artikeln om den nya EU-lagen:


EU har äntligen fattat beslut om det så kallade armeniska folkmordsfrågan...och Turkiets fall. Det så kallade "armeniska folkmordet" kommer i fortsättningen att hamna UTANFÖR EU's DEFINITION av folkmord och det kommer dessutom INTE att kunna leda till rättsliga påföljder...vilket innebär att alla 27 EU-länder måste anpassa sina lagar efter EU-lagarna om vad som gäller som folkmord.

Eu definierar folkmord som det som hände

1.Judarna under andra världskriget,

2.Det som hände 800 000 Tutsier i Rwanda(Frankrikes inblandning med vapen, pengar och utbildning av HUTUER)

3.Samt det som hände i Yugoslavien på 90-talet.

Dessutom så KRÄVER EU att för att det i fortsättningen ska stämplas som folkmord måste ICC (International Criminal Court-Internationella Brottmålsdomstolen))tar ett JURIDISKT BESLUT om det.

Alltså det som hände under första världskriget i Ottomanska riket dvs Armeniers KONSPIRATION med invaderande krigsmakter som Frankrike och Ryssland i förhoppningen om att ha egen stat inom Ottomanska riket, räknas INTE som folkmord utan snarare som OTTOMANSKA RIKETS BEFRIELSEKRIG enl. den senaste EU-lagen som blev antagen april 2007.

Gratulerar Turkiet! Deras enorma insatser i historiebeskrivning har äntligen gett resultat.

Går att läsa mer om den nya EU-lagen i följande länk:

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article1680192.ece

1:53 PM