2006-10-06

Reinfeldt, Frihetsfronten har några bra tips

...det här vill de se i regeringsförklaringen.

1) Stärk rättssäkerheten och avpolitisera domstolarna.
2) Stärk de negativa medborgerliga fri- och rättigheterna.
3) Grundlagsskydda äganderätten. Slå fast att alla, i alla sammanhang, skall ha lika rättigheter.
4) Avkriminalisera brott utan offer. Till exempel bör sexköpslagen och kopplerilagen upphävas, samt hembränning och personligt bruk av narkotika tillåtas.
5) Legalisera narkotikan, i syfte att minska lidande och brottslighet.
6) Avskaffa rökförbudet på krogen. Låt krögarna bestämma själva om rökning skall vara tillåten eller ej.
7) Sänk skatten. Inför platt eller rak skatt. Alla skatter skall vara synliga på prislappar, kvitton och lönebesked. Avskaffa källskatten och låt folk själva sköta sina skatteinbetalningar. Avskaffa förmögenhets- och fastighetsskatten.
8) Öppna gränserna för fri invandring. Ta den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital på allvar. Utvidga den till att även gälla utanför EU:s gränser.
9) Inför marknadshyror.
10) Avskaffa värnplikten.
11) Avskaffa kårobligatoriet på universitet och högskolor.
12) Avskaffa filmcensuren.
13) Avskaffa apoteks-, spel och spritmonopolen.
14) Upphäv stopplagen mot privat akutsjukvård. Garantera det kommunala självstyret och avskaffa landstingen. Kommuner bör inte få äga och driva företag.
15) Halvera antalet myndigheter. Minst!
16) Utlys alla poster som myndighetschefer, ambassadörer m.m. i ett öppet ansökningsförfarande.
17) Sälj ut alla statliga företag.
18) Säg en gång för alla nej till den så kallade EU-konstitutionen.
19) Lämna FN, om organisationen inte slutar flirta med diktaturer, blunda för folkmord och ignorera människorätten.

------------

Jag gillar väl i princip allt, men tycker att ett halverande av antalet myndigheter ('minst', men dock) är lite väl mesigt??

11 kommentarer:

Anders Wallner sa...

Shit, jag håller typ med om 9 punkter. Och två till i smyg. Har jag läst din blogg för ofta då?

sakine sa...

Vah! Men Anders då. Tänk om du blir liberal (ve och fasa).

Jag kan i så fall trösta med att jag röstade på fp OCH mp som förstagångsväljare och var allmänt grön-röd en gång i tiden. Det går över och efter ett tag är det inte så smärtsamt längre :p

Anonym sa...

Sakine,
MP passar dig perfekt låt höger och vänster åt sidan
Jag är inte MP själv:))

Anonym sa...

Ni som vill att Sverige ska gå till höger så möjligt, måste det vara plågeri då att bo i det här landet. SÅ länge den nordiska modellen är en förebild för många är det absurt att tänka på att avskaffa det . Ni får flytta utomlands kanske.Sedan måste jag säga om de här punkterna, jag tror inte ett dugg på att i alla ligger sunt förnuft men ni vill dock uppfylla dem så att ni kan kalla er liberaler åt absolut höger. Det är lite som att säga jag är liberal mm och därför ska punkterna uppfylas. Konsekvenserna , skitsnack det löser marknaden. Så här ser jag att många har liknande tankar här. Medan många från den intellektuella världen säger emot detta. Till och med Reinfeldt förstod att det inte är så enkelt. Och när man frågade honom varför han ändrat sig om fastighetskatten igen så säger han att man måste lyssna på opionen. Men med det menar han egentligen att två dagar innan kritiserade många forskare detta förslag.

Anonym sa...

Sist men inte minst börjar jag tvivla på om du sakine ska verkligen kalla dig liberal. I vilken liberalvärld går dina tankar till egentligen? kan du nämna några filosofer? Var hämtar du inspirationen ifrån? Om du inte har nåra så e du en av massan som tycker att allt är skit. Tur att du finns inte i verkligheten eller i politiken. Ingen har "vågat" eller fördummat ordet liberal som du.

sakine sa...

Jag? Hehe...till favoriterna hör Voltaire, Locke, Mill, Chydenius, Rand osv. Kan fixa ett omfattande blogginlägg bara om politisk filosofi en vacker dag. Är lite busy just nu.

Sov gott detsamma!

Anonym sa...

ja det var ju inte mycket man höll med om där inte.... jag är definitivt inte någon liberal enligt den listan...

Anonym sa...

Jag gillar väl i princip allt, men tycker att ett halverande av antalet myndigheter ('minst', men dock) är lite väl mesigt??

Det tycker jag också, det behövs egentligen bara en statsminister, en inrikesminister o en chef för krigsmakten ...resten kan sortera som underavdelningar under dessa tre ;oD

Anonym sa...

Vad man menar med punkt 4 är oklart. den första delen är ju redan uppfylld. Den andra delen förstår jag inte alls vad det ska betyda. Fler diskrimineringslagar kanske?

Jag kan inte hålla med om skatten ska vara synlig på alla prislappar, lönebesked osv. Varför tvinga företag att skriva ut det? Och varför frångå dagens smidiga system med där skatten dras av arbetsgivaren? Att staten ska genomföra förändringar som krånglar till det för människor bara för att påverka dem i en politisk riktning tycker jag inte är liberalt.

Vad det betyder att garantera det kommunala självstyret är också oklart. Jag hoppas inte på ett amerikanskt system med ständiga juridiska strider om vilka befogenheter olika delar av staten har.

Att lämna FN ser jag inga skäl till. Vi bör ha en diplomati med diktaturer och den kan likaväl bedrivas inom FN:s ramar som utanför.

På skatteområdet kan jag inte se varför just fastighetsskatten måste avskaffas. Så breda skattebaser som möjligt är det bästa.

I övrigt håller jag med dem.

Anonym sa...

Sedan borde givetvis inte den nuvarande regeringen genomföra dessa grejor eftersom det inte är vad den gått på val på. Istället vore det trevligt om de borgerliga partierna drev dessa frågor i nästa valrörelse.

Anonym sa...

Är du verkligen statsvetare? vad fick du kära dig under alla åren du pluggade?? Mycket av du säger saknar helt underlag. Tillbaks till Locke flera andra filosofer skulle dem inte éns hålla med de punkterna som du har uppställt. vad tycker du att staten ska ha uppgift till att göra?Hoppas du inte svarar att marknaden löser allt, för då tvekar jag verkligen om du har gått på dina föreläsningar. Bara grundkursen i stats och nationalekonomi avfärdar många av dina "fina" punkter.