2006-10-05

Länk till Dagens Media

Här kommer min krönika i DM; Yttrandefrihet är att få kränka.

Om inget oförutsett händer medverkar jag i TV på tisdag, också. Samma tema.

22 kommentarer:

kj sa...

Bra krönika. Tack!

P.S. I vilket program ska du medverka?

Anders Wallner sa...

Kul att se hur du äger den här frågan. Det är välförtjänt.

sakine sa...

Tack tack!

Dominik, jag ger mer info efter i morgon när det är helt klart. Vore jättekul om många tittar på det :)

Anders, kul att höra att du tycker det! Tror att vi är oense i själva sakfrågan?

Jag ligger ett steg "vänsterut" än Dilsa tex, hon är bäst och allt sånt men koncentrerar sig för mycket på Islam. Kanske inte hennes fel att debatterna vinklas så, men...

Jag ska i a f försöka få med alla grupper så att folk ser problemet. Kan bli en intressant debatt, jag upplever inte direkt att min linje har särskilt stort stöd där ute. Desto viktigare att försöka nå ut.

Anonym sa...

Fan vad du är bra!

sakine sa...

Maria - tack detsamma!

Anonym sa...

Sakine

Klockrent! Du är yttrandefrihetens suveräne kombat-tant.

Anonym sa...

Rättelse :o(

'suveräna' skall det vara (med a)

sakine sa...

Hincha, schyst utmärkelse (bockar djupt) & 'suveräne' blir visst fint. Smygtransigt ;)

Anonym sa...

1) Var går gränsen mellan kränkning och uppvigling?

2) Ska man tillåta mobbning att florera fritt? (lite glåpord får hon väl tåla!)

Det är ju faktiskt också kränkningar. Jag kämpar än idag med ett j-t lågt självförtroende och emotionella reaktionsmösnter som mina mobbare gav mig. En av dem jobbar idag som polis.(!)

sakine sa...

Josephine, självklart är inte mobbning och hot inte okej.

Barn är små kryp som behöver mycket gränser. Men blanda inte in dåliga skolor och föräldrar som inte kör nolltolerans mot mobbare, med frågan om yttrandefrihet.

De tär också skillnad på att kränka individer, och på att _indirekt_ kränka folk genom att rikta kritik mot deras Gud/profet etc.

Tobias Struck sa...

Ouch. Det där var inte bra. Tonvikt borde ha lagts vid att ordet "kränka" betyder att hindra någon från att utöva en medborgerlig rättighet, som i "kränka rättigheter".

Ordet betyder att bryta ett avtal om en rätt. I Sverige kan ord kränka om de är olaga hot, förtal och "hets mot folkgrupp".

Den sista grejen är en antiliberal konstruktion som bara skapar röra. Är frisörer en "folkgrupp"? Hetsar jag mot dem om jag säger att de flesta manliga frisörer är så bögiga? Eller hetsar jag mot bögar då? Tänk om jag gillar det som jag kallar bögighet? Hetsar jag mot en turk om jag säger att han liknar Sakine Madon? Hetsar jag mot en kurd om jag säger att han ser ut som Atatürk? Hetsar jag mot en muslimsk flicka om jag säger att islam är patriarkal? Hennes pappa skulle ju inte säga emot mig!

Bara hot och förtal borde kallas "kränkningar" inom kategorin ord.

Igår skrev Hincha att vi liberaler vill ha sex med djur. RL tyckte att det var helt OK. Men jag reagerade. Det tyckte inte RL var OK. Han tyckte att jag skulle visa RESPEKT för Hinchas åsikt.

RESPEKT är ett väldigt abstrakt ord. Bättre att jag håller mig till lagen, eller hur? Så kan vi fortsätta ha en levande språkkultur.

BOZKURT sa...

Sakine
Vad menas med att du är halvturk?
Skriver du så för att verka trovärdig i din "kritik" av Turkiet ?
Enligt republiken Turkiets författning är alla som är bundna till Turkiet genom turkiskmedborgarskap TURKAR hur kommer det sig då att du är halvturk?

Anonym sa...

Boz Kurt:
Jag tror knappast hon anser sig definieras av republiken turkiets författning eller något annat irrelevant dokument, gör Du?

Om jag definierar att alla islänningar i själva verket är björnöingar så blir detta inte ett dugg sannare.

Med ursäkt för att lägga mig i.

Tobias Struck sa...

Everybody. Jag förstod ny exakt varför jag slutade att kommentera här förra gången. Så här funkar det här: Sakine har typ 10 fans som fjäskar för henne här. Sedan har hon typ etthundrafemtiotvå turkar efter sig som hetsar. När jag skriver något kritiskt om en Sakine-kommentar för att få debatt (det är en rätt kul grej som uppfanns i Grekland under antiken, tror jag), så möts jag av syrligt känslomässigt ogillande från fansen, i bästa fall ett intressant meningsutbyte med Saki - och tystnad från turkarna alternativt att en av turkarna skriver att jag skall sluta att stödja Sakine. Det är faktiskt rätt så... BORING!

Tobias Struck sa...

Jonas. Vadfalls, äro ni tusenden? Så här lät du i mitt huvud: "Flås, flämt, flås, flämt, bra text Sakine, flämt, flås". Stanna upp bara en minut från den där rollen som Sakines brudttärna. Reflektera bara EN minut över min kritik om du nu vill vara intellktuell och inte bara en liten själlös ja-bra-sägare. Är det rimligt att säga: "Kränkningar är OK" och därmed urvattna ordet, när liberalism bygger på konsensus om rättigheter och ordet kränkning syftar på ett brott mot just ett sådant konsensus? Joooonas! Vakna.

Tobias Struck sa...

Jonas. "Mest skrev jag det dock för att reta dig." OK. Du lyckades. Men det glädjer mig att du gav mig litet cred. Visst har det gott inflation i ordet kränkning, så som Sakine dryftar det. Men jag tycker att det är bättre att definiera begreppet hårdare än att typ säga "ni får tåla litet kränkningar i yttrandefrihetens namn". Ingen skall ju tåla olaga hot och förtal!

Anonym sa...

Bozkurt
Alla turkar tänker inte som du och alla turkar inte likadana heller. Jag är Sakines mamma och kommer från en turkisk pappa och en turkisk mamma föddes som en turk till och med Sakines morbror heter Mustafa Kemal men jag är lika kritisk som sakine turkiskaförycker systemet. pga min kamp för ytrandefrihet, jämställhet, för en mänsligtliv och mot all typ av förtrycket är jag hår. Sluta förlojliga är kom med vettiga frågor.
Z:D

sakine sa...

Bozkurt, ja du har ju fått svar på tal. Alla tänker inte som du. Jag är inte "kurdisk medborgare" heller, men formell nationalism har aldrig varit min grej. Och alla dina kära nationalistiska landsmän här i Sverige som har svenskt medborgarskap?

Jonas, tack! Jag skriver i texten "kränka" inom situationstecken, med flit. Den typ av kränkning jag syftar på i texten är - vilket borde vara uppenbart för de flesta - den gnällism som uppstår av 'indirekta kränkningar'. D v s när någon kritiserar en Gud, profet, nationalism etc. (Rubriken sätter inte krönikören, även om jag tycker att den här rubriken var en av de bättre).

sakine sa...

Jonas, jahapp :)

Men vafan, ni vet ju vad jag tycker. Ni får sluta nörda er.

Anders Wallner sa...

Anders, kul att höra att du tycker det! Tror att vi är oense i själva sakfrågan?

Hmm, i sakfrågan om huruvida Sverige ska ha en hets mot folkgrupp-lagstiftning är vi nog oense. I övrigt vet jag inte.

Tobias Struck sa...

Jonas. Förtal innehåller underkategorin "ärekränkning", som kan vara marig att definiera. Just den appendixen kan bli inflammerad och behöver möjligtvis tas bort. Förtal i ren form är helt enkelt att du ljuger om att jag har begått ett brott. Det kan skada mig. Därför bör det fortfarande finnas en lag som förbjuder förtal.

Sakine. "Ni vet ju vad jag tycker". Hmm. Det verkar som att jag har rätt i att du är litet bortskämd av din fan-skara. Det tar bort skärpan från din retorik. Min vanliga kritik, men någon måste kanske komma med den för vässandet av din annars fina produktion? Jonas menade att det heter "citationstecken", det handlar ju om ett citat och inte en situation.

Tobias Struck sa...

Jonas. Jag håller med dig helt och hållet.