2006-10-13

Jag & Krohnman i Expressen

...vi skriver i dag på sidan fyra, om den osunda kulturen som frodas i politiska ungdomsförbund.

Kan ju inte direkt påstå att jag gick ur en dag för tidigt.

33 kommentarer:

Anonym sa...

Du är klok som en bok Saki. Om du fortsätter så här har du snart ett helt bibliotek.

/http://jodenius.blogspot.com

hrm sa...

Men jävlar vilken lam metafor, så pajig att den nästan blev bra...

Bra artikel! (och sann antar jag, får se hur mycket maktspel det är i fmsf..)

sakine sa...

Tack!

Det lustiga är att på uppslaget efter i pappersblaskan, så har de en intervju med bl a mig angående nobelpristagaren i litteratur. Och kallar mig fp-politiker!

Hur ändrar man på Wikipedia? Jag ändrar, men så ändrar de tillbaks.

(Inte heller är jag född i Kurdistan, men det får de väl skriva om de vill).

hrm sa...

Kontakta någon i nåt slags wikicrew. Det är dom som tar hand om att ändra tillbaka sidor och sånt tror jag.

Och kräv rättelse i expressen!

sakine sa...

Hall, jag mailade dem och skrev att det stod fel. Vore ju faktiskt bra med en rättelse, men jag rycker lite på axlarna åt det nu när "skadan" redan är skedd. Blir lite synd om fp bara, när jag någon sida innan kritiserar dem & ungdomsförbundet (med flera).

Anonym sa...

han som ändrar på din wikipedia-sida tror nog att det är nån som försöker sabotera/kladda. Kolla historik och skriv nåt på diskussionsfliken:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Sakine_Madon

Anonym sa...

Haha. Jag älskar viss ironi och total brist på självinsikt, se ett par kommentarer ovan.

Jag stod inför ett vägskäl i februari. Jag kunde 1) stanna i moderaterna och bita ihop inför den kollektivism som fanns i min lokalförening, 2) helt sluta med partipolitik, 3) gå med i folkpartiet och LUF.

Det blev alt 3, men jag skall säga att alt 2 låg nära till hands. Faktum är att jag trots allt är principiellt emot denna typ av kollektivism; många ggr måste man inom ett parti/ungdomsförbund göra saker man inte tror på.

Jag väljer ändå att göra det. För mig är partipolitiken det bästa sättet i dagsläget att få utlopp för mina åsikter.

Men Saki, vi får väl se dig som den nye Norberg snart? ;)

Kram

sakine sa...

Anonymous, vad ska jag göra då?

Går ju inte att banka in vett i idioterna som håller i sidan. Jag har gång på gång påpekat att jag inte är partimedlem. VARFÖR måste de skriva dit det?

Jag tänker anmäla dem om de ändrar igen.

sakine sa...

Kram Douglas, om alla partianslutna var som du :o)

sakine sa...

Wikipedia har ÄNTLIGEN korrekta uppgifter om mig nu.

Krohnman, ja vännen. Jag har bara fått positva reaktioner dock, förutom en enstaka (bb-b--oo--b-b-b--....).

Anonym sa...

Seriöst Sakine din artikel innehåller bara OLD NEWS: Alla vet hur det går till i ungdomsförbunden, det har tom varit offentlig debatt om deras vara eller icke vara för några år sedan...
Roligt däremot att du av alla Sakine påvisar en så stark nymoralism (SSU basen söp sig full efter jobbet och bråkade med en vakt uuuuhh va hemskt, hela högersidan måste förfäras)

Anonym sa...

Er artikel är en imponerande anpassning till kvällstidningsformatet. En tvättäkta skrämmis. Akta dina barn från moraliskt fördärv! De fel som sker behöver tas på allvar på alla arenor men kom igen, förkastlighet ditt namn är ungdomsförbund känns inte helt adekvat.

Jag kan bara tala från egen erfarenhet. Det var i LUF jag stötte på solidaritet. Det var i LUF jag stötte på att människor tog vad de och andra sade och tyckte på allvar (och ibland för stort sådant). Det var där jag lärde känna äldre som lärde mig saker och behandlade mig som en jämlike och det var där argumenten men också att lyssna på ”motdebattören” var det som vann respekt. Det var utanför LUF jag alltför ofta stötte på ogenomtänkt främlingsfientlighet och stark homofobi. Vem var mest moralisk? Det beror på ens värderingar men jag stötte på betydligt fler med medvetna värderingar och som levde efter dem inom politiken än utanför.

Jag tror att detta i mycket stor utsträckning gäller även de andra ungdomsförbunden även om jag inte har samma erfarenhet av det.

Var har jag stött på fula metoder och falskhet? Bland annat: skolan, juristlinjen, yrkeslivet och politiken. Men det har inte varit något som jag sett mer av i politiken än på andra arenor. Faktiskt mindre.

Det är mest utanför politiken jag hör uttalanden som reducerar människor till bimbosar, stekare, blattar eller andra schabloner. Det är oftare utanför politiken än i den folk fuskar och lagar efter läge. Det är från bloggar och yngre mediaskribenter (ofta men inte alls alltid med politisk bakgrund och i vissa fall framtid) jag hör och läser flest personangrepp. Det hörde jag sällan inom ungdomsförbundet och även om debatterna ibland var för ”taskiga” internt så var det normalt mellan de som kände till spelreglerna och kände varandra.

/Paula Röttorp

Anonym sa...

Bra artikel! Jag ser f.övr. att Krohnman fortsätter att hora i media. Som om inte Bloggpanelen var nog. Aktar han sig inte så blir det en K-G Bergström av honom. :)

Men bra artikel, i alla fall. Fast jag tyckte de interna slagsmålen i lokala Luf var rätt skoj...

Johan Hedin sa...

Åh - roligt artikel. Jag känner igen allt det där, och då är det ändå över 20 år sedan jag lämnade MUF. Det kan verklgen vara vidrigt i ungdomsförbund. Ibland.

Men jag måste hålla med Paula också. Den bra biten är lätt att glömma. Det var första gången man som ungdom på allvar träffade på vuxna människor (utom parents) och det var otroligt lärorikt. Och det fanns en sällsynt respekt för just argument och idéer. Inte så pjåkigt ändå.

Jag avgick ganska snart, eftersom förbundets och partiets politik stod för långt ifrån mig, men jag är ändå glad äver att få vara med i just ett ungdomsförbund under de åren.

Anonym sa...

Vad jag inte hann säga klart idag var lite det som Paula är inne på; det blir lite fånigt när ni, som lämnat ungdomsförbundandet (och som dessutom, ärligt talat, inte var de mest ungdomsförbundsaktiga ens när ni var aktiva, speciellt inte din medförfattare) ska avspisa hela verksamheten pga den ytterst lilla del av den som består av personkonflikter, dolkstötar och taktiserande.

Personkonflikter finns i alla organisationer. Att de i ungdomsförbunden ges mer uppmärksamhet är för att ungdomsförbunden är en plattform till större makt än den lokala schackklubben. Men genom att dissa ungdomsförbunden som i artikeln missar ni att väldigt, väldigt många i dessa organisationer finner kunskap, vänner och en meningsfull fritidssysselsättning -- som de kanske inte kunde finna någon annanstans. Ni tar s.a.s. de värsta exemplen som representativa, men jag tror få skulle hålla med er om att det förhåller sig så i realiteten.

kj sa...

Bra artikel. Bara en liten fundering: är det verkligen föräldrarna man bör rikta en appell till? Är det inte partierna som bör krävas på lite mer ansvar och uppsikt/kontroll över sina ungdomsförbund?

sakine sa...

Kul med åsikter!

Har fått många mejl under dagen, alla skriver något i stil med att "hoppas ungdomsförbundet inser nu", "jag känner igen allt" &/ "jag känner igen allt från min tid i XX-förbundet".

Paula, trvligt att du har andra erfarenheter!

Patrick, politiska ungdomsförbund är värre för att det finns en makthunger. Det borde du om någon känna till?

Dominik, det enda problemet är att partianslutna med makt - ofta politiker sedan ungdomsåren - själva är en del av den osunda kulturen.

Anonym sa...

Kul med åsikter!

Jepp, och här kommer mina: Det borde vara olagligt för ynglingar under 30 att leka politiker i fylleförbunden, det är ju bättre att dom hänger på krogen som vanliga medborgare ;)

sakine sa...

RL...känns konstigt att skriva det, men jag håller nog med dig till 110 % ;o)

sakine sa...

Slartibartfast, ja jag tror med på individualisering och mindre på sekretistisk kollektivism.

Som det är nu anpassar sig människor som från början hade sunda värderingar och principer, för att komma åt makten internt. Verkligen patetiskt uppenbart. Alla borde gå med i ett ungdomsförbund en kort period för att se hur saker och ting fungerar.

Anders Eriksson sa...

Jag både håller med och inte håller med det du och Krohnman skriver (vilket kanske skänker en ökad generaliserbarhet till tesen, jag vet inte). Sant är att det finns en osund organisationskultur inom ungdomsförbunden (eller ja, jag kan ju bara tala utifrån min egen erfarenhet). Bland annat det ledde till att jag nu aktiverat mig i moderpartiet istället.

Däremot gör man fel om man helt dömmer ut organiseringen av unga, politiskt medvetna och engagerade människor. Samtidigt som mina år i ungdomsförbundet har medfört en viss bitterhet, måste det sägas att det förmodligen är den absolut bästa politiska skola man kan tänka sig. Förmåga att tala inför andra, mötesteknik, skrivförmåga, förmåga att tänka politiskt och så vidare är saker som är svårt att lära sig på ett bättre sätt någon annanstans än inom en politisk organisation.

Min päng är väl den att varje förbund måste ta de osunda tendenserna i respektive internt förbundsliv på allvar, men man gör fel om man dömmer ut ungdomsförbunden per se.

sakine sa...

Anders visst är det så, men att makt finns i leken gynnar ju fulspelet. (Ingen dömer ut dem per se).

Johan Hedin sa...

Hm... visst finns det en hel del bra saker man som ung kan lära sig av att vara engagerad i ett ungdomsförbund (se ovan), men vad skall man göra efter ett par år i detsamma?

Återstår bara att göra karriär. Och då måste man ge sig in i skiten. De har inte så mycket annat att erbjuda om man vill utvecklas vidare.
Jag räddade mig själv genom FMSF, men trots det var man (utan karriärintresset) något av en föredetting redan vid 22.

Jenny Travis sa...

Bra artikel. Den är sann och den är viktig. Men den är så klart inte hela sanningen. Det tror jag de flesta förstår. Men jag tycker som ni att de fulspel som finns i ungdomsförbunden är bitvis chockerande.

Jag antar att Paulas skola, jobb och utbildning varit mer elitistiska än mina och kanske därför mer fulspel där. Men jag har aldrig varit med om nått till närmelsevis så elaka, fula och fullkomligt moraliskt fränvända tilltag som i LUF.

Å andra sidan har jag aldrig träffat så smarta, varma, härliga, bildade människor som i LUF. Jag har utvecklats enormt som människa.

Bland annat er två, vilket inte är fy skam!

Jag lever i övertygelsen att synden straffar sig själv. Förr eller senarare i alla fall. Men det klart, man börjar ju allvarligt tvivla ibland.

Anonym sa...

Slatibartfast (eller hur fan du nu stavade det)

I dag krävs i princip att man slickar röv inom något ungdomsförbund i tio år för att ha en chans att t.ex. komma in i riksdagen.

Japp, bra att någon hajar hur det ligger till.

Saki:

RL...känns konstigt att skriva det, men jag håller nog med dig till 110 % ;o)

Vari består det konstiga? ...jag är ju både man, äldre och visare ;oD ...men du ska ha en eloge att du slutat prostituera dig inom ett parti.

Men å andra sidan, who knows? ...jag är ju bara en 'ond högerstolle' :)

Anonym sa...

"Ungdomsförbund" är ju bara så folkhem egentligen, en tanke om att låta de små leka politiker för att fostras in i eliten. Det är tack vare dessa broilerfarmar vi har sådana som Anna Sjödin, folk som aldrig verkat i verkligheten. Å andra sidan ser vi vad som händer när politiskt oskolade kommer in i riksdagen med bestämda åsikter som de nu inte vågar stå för.

Trots detta vill jag nog hellre ha en riksdag bestående av folk som arbetat i verkligheten, som jurister, civilingenjörer, författare, bagare eller vad du vill; folk som har erfarenhet av att se hur politiska beslut utfaller i praktiken, folk som kunnat forma en relation med omvärlden på jämbördig bas, som inte hotar med att ringa Bodström när man inte får ta sig friheter på krogen.

Nästa fråga är hur vi rensar i Stockholmskotteriet. Läste Schwartz' blogg igår och blev förfärad av hur liten ankdammen är.

För övrigt vill jag ha fler fräscha "invadrarbabes" från Kurdistan (eller vad det nu var) i politiken. Jag är ju sexist.

Anonym sa...

Jag blir väl den första här som kritiserar artikeln.

Jag gillar inte att ni, Sakine o Fredrik, båda ignorerade att nämna kunskapsmöjligheterna i ungdomsförbunden. Ungdomsförbundare blir tusen gånger mer insatta i samhällspolitiken än de som inte är ungdomsförbundare. Säg den ungdomsförbundare som inte fått MVG i samhälle? "Smartast vinner", kan man ju faktiskt tycka.


Ungdomsförbunden består inte av skolans mobbare eller av de mest populära eleverna. De består ofta av skötsamma elever. Jag fattar inte era farhågor. Den sortens kultur som finns i ungdomsförbunden är peanuts jämfört med den överlevnadsdjungel som finns i skolan i övrigt.

/Nina

sakine sa...

Det finns givetvis för och nackdelar med allting.

Jag tror att de stora problemen finns där makten är koncentrerad; på förbundsnivå och i de stora distrikten.

Apropå SSU Nina, har en del gamla ssu:are mailat (flest ssu:are och luf:are) och delar irritationen över vad som på går men som ingen gör något åt. Vi kan konstatera att vi har olika perspektiv och att jag väljer att kritisera det jag ser som allvarligt men som du verkar tycka är mindre viktigt.

RL, eh...hmm. Börjar nästan sakna våra storbråk kring feminism eller något annat. Så här kan vi ju inte ha det.

Blogge, jorå, vi får ju de politiker vi förtjänar. Ingen orkar offra livet åt att städa upp en sektliknande organisation med dess medlemmar utan noll självinsikt.

För övrigt finns det ju redan gott om invandrarbabes. Väl?

Jag är hursomhelst ingen babe.

Anonym sa...

Ä han Krohnman också jude?

Anonym sa...

Det där var en utmärkt artikel. Tack!

Redaktör Slätt sa...

Asch, en liten brandfackla till kan vi ta så det blir fart på det igen....

http://rattochslatt.blogspot.com/2006/10/mini-malm-och-ungdomsfrbundens.html

Get wasted nu och indignerade ungdomsförbundare och ni andra, garva åt dem...

sakine sa...

Hehehe....Slätt!

Smäshish kebabbish. Ni tillhör ju det störtcoola gänget, liksom...

TACK FÖR ATT JAG FÅR VARA MED DEJ IBLAND!!!

;oD

Redaktör Slätt sa...

Du är så välkommen så i det coola hippa mediagänget, vi tar hand om varandra vi fd. ungdomsförbundare som nu horar för media ;)

Helt ärligt, Kan. Inte. Sluta. Garva.