2006-10-22

Jag i VK

...en kortintervju i en tidning som jag skrev krönikor för någon sommar.

Numera har jag ju faktiskt varit i Umeå. Jag såg ICA Maxi och lite bensinmackar, så några få tecken på civilisation fanns faktiskt.

15 kommentarer:

e2npau sa...

Jag var uppe i lule på ett tvådagarsjobb förra sommaren ... Första chocken kom på flygplatsen när jag inser att det flyget till Rovaniemi och *MURMANSK* går från luleå flygplats - och det blev inte mindre pittoreskt när jag åkte in till stan och såg att skogen på båda sidor av vägen bestod av extremt vindpinade och kortvuxna knotiga tallar.

Men efter en rätt så kort vistelse i luleå så kunde jag konstatera att det var som vilken annan svensk småstad som helst - bara okristiligt mycket längre norrut.

sakine sa...

Jaaaa, visst är det smått kusligt men samtligt lite spännande norrut...

Jag gillar norrlänningar, men somliga pratar så låååååångsamt.

Jonathan Leman sa...

det jag gillar mest med norrland är att "grillen" verkligen är en institution där.

Frasses och Max kommer därifrån och likaså traditionen att äta burgare med bestick.

man måste bara älska dom

sakine sa...

Jonathan, hehe...jasså, det där med hamburgare och bestick visste jag inte om.

Wierd...hur äter de kebab då?

Tobias Struck sa...

Sakine. Umeå har ett omtyckt universitet. Fler borde bosätta sig i Norrland. Tänk dig ett nätverk av äldreboenden inrättade i villor! Gamla människor tycker ju ändå bäst om att sitta i stugvärmen. Men om de vill gå några varv runt huset ibland kommer ju skogen att vederkvicka dem.

Återfolka Norrland med ett nätverk av små äldreboenden och integrera dem med småskalig tillverkning, skolor, pensionat, gallerier etc. Bra semster för kulturmänniskor att kryssa mellan keramikstugorna och småteatrarna.

Jonathan Leman sa...

Sakine

Vad tror du dom äter kebab med? Bestick såklart!

googlade "norrland hamburgare bestick" och fick upp denna roliga kulturella skildringen (http://vbk.blogg.se)

"Har nyss avnjutit den traditionella måltiden på Frasses. Denna gång tillsammans med Lilla O, Grannen (som visade sig vara dotter till min storasysters klassföreståndare som hon hade på gymnasiet) samt Lilla O:s barn som blivit tokstora! I Norrland äter man hamburgare med bestick, så både jag och Lilla O tog glatt varsina par och hon gav också till sina barn. Ingen av dem förstod varför mamma prackat på dem kniv och gaffel: dottern petade tänderna med kniven och sonen stack fast gappeln i propellrarna på leksakshelikoptern (som fanns med som leksak i alla barnens barnboxar) och sprang runt och flög. Min fyraåring tyckte det var väldans kul så han härmade efter. Stackars bordsgrannarna i övre medelåldern."

Tobias Struck sa...

Humus. Va? Faller dina hamburgare sönder? Jag äter bara cheesburgare: De är hopklistrade av osten. Kostar 10 kronor. Köp en cheesburgare, en glass och en kaffe för 30 kronor, så är det bara att gå ut i den soldränkta hösten och tjäna en hundring sedan!

Denna kommentar sponsras tyvärr inte av Mc Donalds.

Wille sa...

Fick du komma till tals i Västerbottens kuriren? Jag trodde alla norrlänningar var rabiata kommunister.. Kanske hade fel?

F ö är blir jag smått rörd varje gång någon rekommenderar min blogg, först sossen Magnus Ljungkvist, och nu du. Fast samtidigt blir jag smått paranoid när jag inser att det är fler än mina närmaste sörjande som läser mina lösa tankar och (ibland) fylle dravel.

Fredriksson sa...

Sveriges långsammaste snabbmatställe ligger i Skellefteå. På MAX tog det minst 45 min att få en hamburgare.

Rollx sa...

Sakine. Du får testa renskav med potatismos om du får tillfälle. Det går väl att inhandla i flertalet butiker. Obs viktigt att det är rikligt med sky/sås. Dvs om du inte testat denna maträtt ännu.
Rätt gott ibland.

Tobias, jag får väl slå ett slag för Max då.

Jag föredrar Max, deras hamburgare känns lite rejälare. Mc donalds hamburgare verkar vara upppumpade med luft ?. Ens hunger återkommer rätt snabbt efter ett besök på denna inrättning. om man är pygme så kanske portionerna där är i gott format.

Om ni vill se något vackert skall ni åka till Lofoten (jobbade där i 6 mån), det är en halvö som ligger utanför Narvik. Man kan både åka båt och bila dit.

Tobias Struck sa...

Rollx. Jag år renskav idag. Det är bra mat. Angående MAX åt jag hos dem på Gotland denna sommar. Jag kom på för sent att jag hade kunnat köpa en extra hamburare för bara en tia till mitt mål. Bra offer. Men de bästa hamburgarna har nog ändå Burger King, om jag får välja: Grillat ÄR godast.

Norrland är underbart, för övrigt. Jag var i Hälsingland denna sommar, har även varit där på vintern. Det kan rekommenderas för naturen och Ljusdals bibliotek: Vegetariska Buffén där måste provas. Den slår allt i storstan!

Jonathan Leman sa...

Jag föredrar max. dom har nåt specialmål nu med en massa vitlök, grymt gott. men det allra mäktigaste med Max är dipsåserna. helt fantastiskt med pommes frites. green & garlic, Honey curry och rolls roycen varm smält cheddarost! jesus amanda vad gott det är. blir nästan sugen på att föröska ta mig till den nattöppna MAXen i Solna.

Rollx sa...

Humus. Har hört att under kriget. var Stockholmarna rädda för att stora delar av norrland skulle sträcka vapen, om ryssarna skulle ha dykt upp, Så rött var det då. Tror att det även har funnits någon form av läger däruppe, som de rödaste av kommunisterna föstes ihop i.

Tobias. Gotland är en fin plats att besöka. Dom har väldigt många kyrkor där, visserligen är många av dom fornminnen idag. Testa Cafe hängmattans vegetariska lunch buffe. Stället ligger i musikens hus i majorna. Du var från Gbg om jag inte missminner mig.

Tobias Struck sa...

Rollx. Ja, jag såg kyrkoruinerna. En vän till mig har flyttat till Gotland och bjöd mig dit, så jag kanske åker dit snart igen. Har varit på Hängmattan, skall testa buffén där någon gång. Har du kommenterat på min blogg? Välkommen dit.

Rollx sa...

Tobias. Tackar för inbjudan,. man bugar och bockar. Får väl kika in på din blogg och se vad du skriver om.