2006-03-27

SFI och de arma nykomlingarna

Nima mfl har uppmärksammat en bra grej.

Men. Efter att ha sett olika reaktioner här och var måste några saker påpekas. SFI är för vuxna människor och blir hjärntvättade på SFI-kursen som går ut på att käka turkfrön med landsmän. De flesta invandrare är kapitalister, agerar som kapitalister och förblir kapitalister, punkt. Just därför är (s) poppis. Så i stället för att tycka synd om de stackars nykomlingarna, se det hela som en naturlig del av enpartistaten.

Kritiken och rapporten är förstås bra oavsett.

9 kommentarer:

sakine sa...

Jag skriver ju att det är bra, och tycker att det är bra. Har länge vetat att Nima haft idén. Väldigt intressant exempel på hur socialism finns i minsta lilla vrå.

Det är reaktionerna på deras rapport jag kommenterar. De skymtar den syn på invandrare som många socialister har. De (invandrare) är inga barnungar som blir frälsta socialister av SFI-kursen.

Blogga runt en snabb sväng så kanske du förstår vad jag menar?

sakine sa...

Asså Kronish, sluta vara så överhumoristisk! Jag hänger inte med då...och ja, klart de ljuger & förvränger. Inget nytt.

Fan vad kul att komma till Sverige och få sin första bild via SFI-litteraturen. Inte så konstigt att många inte vill delta i samhället :p

Fredrik Lindholm sa...

Skulle du skaka av dig det som vatten på en gås om det stod i SFI-"litteraturen" (som om Moberg, Strindberg, Lagerlöf, Fröding och von Heidenstam m.fl. inte fanns!) att kurder är urartade bergsturkar och grundinstrumentet i deras folkmusik är AK-47:an?

Att invandrarna (blattarna för ni som inte orkar lista ut vad som egentligen avses) är så kapitalistiska men lik förbannat röstar på sossarna är bara tragiskt...

sakine sa...

Lindholm, du har helt slutat tänka?

Gå ner till individnivå. Till människor som är fria från 'det svenska' (svensk nationalism + svensk socialism).

Fredrik Lindholm sa...

Äh, vaddå? Du försitter ett utmärkt tillfälle att peka finger åt enpartisamhället där sossarna tar varje tillfälle i akt att förhärliga sig själva. Som man ropar får man svar, brukar det heta.

"...och sedan kom de snälla grå vargarna och räddade Farbror Kemal från den stora gropen som den otäcka bergshäxan hade grävt."

sakine sa...

Lindholm, nu blir du så där överpoetisk igen.

*fattar inget*

Någon som skrivit om mitt inlägg är en vänsterpartist. Jag fattar inte riktigt vad hans poäng är, gör någon annan det?

Länk:

http://pelaseyed.blogspot.com/

Fredrik Lindholm sa...

Äähh. Jag spånar bara på de nya SFI-böckerna som istället för att vara socialdemokratiska är kemalistiska. Och jag trodde att orientaler som du hade sinne för poesi...

"Att bergsturkarna har urartat såpass mycket att de inte längre är kusiner, utan att betrakta som rasfrämlingar, är enkelt om man studerar deras skriftspråk. Vi genomgoda och civilserade kustturkar är förälskade i de mjuka och trevliga bokstävarna "ö" och "ü" i alfabetet, medans de rasfrämmande bergsturkarna missbrukar de hårda och vassa bokstäverna "w" och "x"."

Fan, jag är så bra att jag skrämmer mig själv. En himla tur att jag är såpass liberal som jag är. För annars hade jag skrivit falisariet "Sions vises protokoll II".

sakine sa...

Du missar bara en sak. "...håra och vassa..."

x uttalas ch

w uttalas (v)oe

Fredrik Lindholm sa...

Jag gick på bokstävernas utseende.