2006-03-18

Introduktion ala Holland

Det här var nog det sjukaste och roligaste jag läst i veckan. Kanske kan de efter den tvåtimmar långa filmen få en gratisbiljett till sexmuseet ett stenkast från centralen i Amsterdam? Och så en joint efteråt.

Kanske en idé att 'lära' även infödda som inte riktigt "fattat hur det är här"?*

Som om folk inte vet. Men humor är det allt.

*Obs: jag är ironisk.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Det är faktiskt rätt åt invandrare(själv blev jag invandrare i sverige med åren pga falska invandrar förälskelsen. Varför det är så svårt att säga från mot ruttna åsikter i tiden.
Jag skrattade mycket hur det käns nu efter karykaturerna? :)))

hrm sa...

Ironisk? Det som artade sig så fint :(

Wille sa...

Jag tycker faktiskt det Holländska konceptet är rätt ok.

Ska man överhuvudtaget ställa krav på invandrarer så är det väl ett rätt ok krav att de ska veta vad de ger sig in på, och kunna leva med det. Det handlar inte bara om att "veta", det handlar även om att kunna leva med det (även om man inte gillar det).

Är det någon som vill springa ut och spöa eller döda folk för att han ser två snubbar hångla så kanske det är en bra fingervisning om att han antagligen inte passar in.

För att multikulturalism ska fungera förutsätter det att det finns en tolerans och förståelse mellan de olika kulturerna och nyanserna:
om en kultur vill påtvinga sina värderingar och traditioner på en annan genom andra medel än ren övertalning/"missionärsverksamhet" så är det inte längre frågan om multikulturalism, då är det kulturkrig.

F ö anser jag att det finns värderingar som är överlägsna jämfört med kulturyttringar i andra kulturer:
- Yttrandefrihet och respekt för mänskliga rättigheter är utan tvekan överlägsna värderingar jämfört med könsstympningar, tvångsgifte och liknande yttringar som finns inom vissa kulturer/subkulturer.
- finns många fler exempel..

Fredrik Lindholm sa...

Varför inte? Med tanke på att västvärlden i kulturrelativismens och multikulturalismens namn inte kan försvara sin egen ledkultur så är de flesta steg till försvar för den egna kulturen av godo. Synd bara att det skall bli så tokroligt, men jag hoppas att debatten som följer blir givande.

Och kulturkriget är ett faktum. Glöm inte bort alla lill-Usamas och lill-Khomeinis i Australien som retade sig på att tjejer solade topless.

Det enda sättet som multikulturalism kan fungera på är om "de" stannar kvar "där" och att kommunikationerna mellan "här" och "där" hålls på en medvetet usel nivå samt att "de" inte tillåts ha likvärdig eller överlägsen krigsmateriel.

Anonym sa...

...samt att "de" inte tillåts ha likvärdig eller överlägsen krigsmateriel.

Ingen större risk, så länge vi inte exporterar. På något annat sätt lär 'världsdelen', som aldrig konstruerat en egen bilmodell, inte klara av att få likvärdig krigsmateriel.

Fredrik Lindholm sa...

Jag drog upp bara de teoretiska riktlinjerna till hur multikulturalism kan fås att fungera. Dick Erixon har dessutom påpekat att anledningen till att amerikanska inbördeskriget bröt ut var för att kontaktytorna mellan det industrialiserade nord och det slavägande syd blev bara fler, större och ömmare.

Samma sak med konflikten mellan västen och resten. Om folk håller sig kvar i sina avkrokar och har absolut noll kontakt med omvärlden så kan de gott få hålla på med sina hedersmord, hustrubränningar och stening av homosexuella.

Anonym sa...

Om folk håller sig kvar i sina avkrokar och har absolut noll kontakt med omvärlden så kan de gott få hålla på med sina hedersmord, hustrubränningar och stening av homosexuella.

Klarare än så kan det inte sägas

e2npau sa...

En joint och rundtur på sexmuseum! Var är anmälningslistan? Sign me up! :)

Fredrik Lindholm sa...

Sant, RL. Men det är en annan timeline. I våran timeline så var det engekska drottningens sinne för anständighet som inte fick utmanas. Läs gärna: De flesta kulturer är rena skräpet av Svante Folin.

sakine sa...

Hall, jamen jag är ju subjektivist damn it.

e2npau, hehe...tror att många skulle tacka ja till "erbjudandet" utan tvång.

Wille mfl: är det inte något som folk VET? Det handlar ju inte om informationsbrist heller. Jag tycker att det räcker med bra lagar som skyddar alla medborgare och straff för dem som flippar ut.

Fredrik Lindholm sa...

Flippar ut? Det implicerar ju sinnessjukdom eller lättare störningar. Sorry, hedersmördarna, moralpoliserna och homoknackarna vet precis vad de gör.

Jonathan Leman sa...

Sjalva diskussionen om hur ett samhalle som vıll vara tolerant ska hantera de som inte ar toleranta mot sjalva toleransen ar mycket viktig. Jag tycker ınte ıden ar dum. MEN, den ska omfatta alla. en boghatande katolık ar val ı samma behov av en lektion som en bakatsravande och konservatıv muslım?

Nar det galler tongangarna har ı traden om multikulturalism haller jag ınte med. Mannıskor med olıka kulturer kan leva tıllsammans men det forutsatter att det finns en gemensam grund som alla skriver under pa. samhalle maste satta ned foten mot all typ av ıntolerans mot demokratıska varden.

Fredrik Lindholm sa...

"Männıskor med olıka kulturer kan leva tıllsammans men det forutsätter att det finns en gemensam grund som alla skriver under på."

Men om den minsta möjliga gemensamma nämnaren har segrat så är det ganska meningslöst huruvida folk firar jul, ramadan eller chanuka. För multikulturalism är inte samma sak som att folk äter spännande maträtter.