2006-03-11

Vanliga problem med killar

I onsdags var jag på världens trevligaste tjejmiddag. Jag och Erika, en trevlig tjej från norrland (japp, jag HAR en lantiskompis), var hemma hos Siv Maria. Siv Maria och jag var en gång i tiden engagerade i Peace Quest och klurade på globala demokratifrågor. Det blev lite väl hippie till slut att jag la av. Erika känner jag däremot från en kurs i nationalekonomi som vi gick tillsammans.

Hur som helst. Två härliga tjejer som jag inte träffar så ofta, men när vi väl gör det är det alltid lika najs. Eftersom de båda har förhållanden (hetro) så blev det en hel del prat om killar. De verkar ha ganska bra förhållanden, men vi var överens om problem som lätt uppstår, och som killar inte verkar begripa riktigt. Genrellt sett.

För det första är killar i regel sopor på att städa. Visst, skyll på curling-uppfostran, men varför inte ändra sig? Är man runt 25-30 ska man väl klara av enkla saker som man lärde sig den första hemkunskapslektionen. När killar diskar så skvätter det över en hel lägenhet. Så jävla osmidiga. Samma sak om de varit i badrummet, vatten överallt. När de dammsugar är de jätteklumpiga och damsugar upp små dörrmattor eller drämmer till med dammsugarmunstycket så att lister pajar.

För det andra kan killar inte handla vettigt. Kom igen...man storhandlar liksom inte på 7-eleven. Skärpning.

För det tredje klär de sig fult ibland och saknar känsla för stil. (Här höll jag ifs inte riktigt med, har själv fått leta efter mina älskade tantkoftor eftersom en viss person gömde dem...mycket irriterande...stil är väl inte heeela världen?).

För det fjärde och sista är de dåliga på att ta tag i sina liv och att ta ansvar. Hallå, hur svårt kan det vara på en skala? Riktiga smyg-socialister är vad de är. De skyller lätt på omgivning och att livet är så tufft för just dem. Kanske är det i själva verket fel på dig själv?

Varför håller killar på så här & varför städar tjejer upp efter omogna killar? Jag förstår inte riktigt poängen. Är det kul att som kille leka omogen och ansvarslös?

23 kommentarer:

Wille sa...

1. Varför ska någon hållas till någon annans renlighetsstandard mot deras vilja, om samma sak inte förväntas gällande moralpekpinnar? Trivs inte kvinnan i den renlighetsstandard mannen trivs i så är det väl bara att sätta gång och städa och sluta klaga. Folk brukar städa och göra rent om de själva inte trivs i sin miljö (även män).

2-3. inte bekant med problemet.

4. Det är inte män. Det är bortklemade svenskar överlag. Jag hade ett längre dysfunktionellt förhållande med en tjej som skyllde allt på yttre faktorer, skulle man trott henne var universum emot henne. Hellre sitta hemma och älta problem än att gå ut och lösa dem.
Samt typ: "Du sa inte precis det jag ville du skulle säga när jag ville att du skulle säga det, därför fick du mig att gå ut och ragga på andra killar".
Sen när fan blev folk tankeläsare?

Slutligen: Varför håller tjejer på och snackar om sina problem med killar till andra tjejer, men inte killen ifråga?
Prata med mannen ifråga, finn gemensam mark och få det att fungera och lär er leva med varandras små ovanor, eller skipa hela skiten. Generellt sett brukar inte folks ovanor bli vare sig bättre eller mer charmiga med tiden (De där små egenheterna man tycker är charmiga i början blir lätt massiva irritationsmoment efter några år).

sakine sa...

Wille, jag är ingen pedant. Men när någon ska diska och stökar till mer än städar genom att framkalla floder på golvet och x antal krossade glas bör personen i fråga fundera på vad fan man pysslar med.

Sen måste du väl hålla med om att killar är mer drabbade av allt-är-omgivningens-fel syndromet?

Hm...du är en av de få killar jag hör säga att en tjej fungerat på det sättet. I princip alla tjejkompisar vittrar om killar som fungerar så.

Så slutligen svar på din sista fråga: För att killar helt enkelt är helt usla på att prata problem. Då får de bebis-panik och tycker att världen rasar samman. Allt är ju omvärldens fel. Hur kan någon få för sig att klanka ner på stackars dem??

Ofta.

Wille sa...

Sen måste du väl hålla med om att killar är mer drabbade av allt-är-omgivningens-fel syndromet?
Nej, det är svenskar överlag. De flesta tjejer jag träffat genom åren har haft tydliga "allt-är-omgivningens-fel"-tendenser så fort något gått fel.

Så slutligen svar på din sista fråga: För att killar helt enkelt är helt usla på att prata problem. Då får de bebis-panik och tycker att världen rasar samman. Allt är ju omvärldens fel. Hur kan någon få för sig att klanka ner på stackars dem??

Om det inte ens går att diskutera om saker som folk, varför ska man då slösa bort dyrbar tid av sitt liv på en människa som uppenbarligen är i behov av att klippa navelsträngen innan han/hon gör något som helst annat?
Livet är för kort för att ödsla energi på menlösa loosers.

hrm sa...

Ha, vi sena 80-talister kan allt det där. Jag är grym på att diska, städar som en gud, handlar på Willy's eller ICA och har en nästan omänsklig känsla för stil. Hur duktig jag är på att ta tag i mitt liv får väl framtiden utvisa, men nog skall det ordna sig också.
Fast å andra sidan, kan en generation som gick på dagis när 2unlimited, haddaway, och nirvana var som störst misslyckas?

sakine sa...

Jonas, bäst det hörru :-)

Jag tror att det faktiskt finns skillnader mellan killar och tjejer i vissa beteenden. Lite störigt när killar åker snålskjuts på det.

Wille, ja livet är för kort för sånt. (Jag lever också som jag lär ;)

Hall, ööh, det där gälle rinte alla sena 80-talister. Min lillebror är en sopa på det mesta som inte har med CS att göra.

Jonathan Leman sa...

om man ska applicera punkterna på mitt förra förhållande stämmer punkt 1 och 2 på mig och punkt 3 och 4 på henne. jag tror på allvar att punkt 1 och 2 är vanligare hos killar. punkt 3 och 4 är enligt min erfarenhet minst lika vanliga hos tjejer som de är hos killar.

wille:

"Trivs inte kvinnan i den renlighetsstandard mannen trivs i så är det väl bara att sätta gång och städa och sluta klaga."
-jag trodde att en grundläggande princip i ett förhållande var att kompromissa.

en extrem pedanti är fullt jämförbar med en som aldrig städar. lika jobbigt att leva med.

Heteroförhållanden kommer alltid ha sina problem. Fan vad jag avundas bögar. deras förhållanden måste vara fantastiska. Man kan säga något till sin partner som sedan uppfattar det precis som man ämnade det när man sa det. fantastiskt!

Jonathan Leman sa...

håller helt med wille i sin analys av allt-är-omgfivningens-fel-problematiken.

Det har inte att göra med kön, det är ett svenskt problem. det finns en massa människor här i sverige (med och utan kuk) som gjort självömkan till sin paradgren. Så går det när man skämmer bort folk för mycket.

hrm sa...

Sakine: Det är ju den andra halvan av 80-talisterna, de som kommer bli svinrika på att spela dataspel. Då slipper man ju ta tag i sitt liv ;-)

Wille sa...

"Trivs inte kvinnan i den renlighetsstandard mannen trivs i så är det väl bara att sätta gång och städa och sluta klaga."
-jag trodde att en grundläggande princip i ett förhållande var att kompromissa.

Visst, men definitionen på kompromiss är inte "du måste ha exakt samma (renlighets)standarder som jag". Särskilt inte om man kniper igen och går omkring och är tyst irriterad över saken utan att säga något till den andre parten.

Jonathan Leman sa...

jonas barkå

exakt vad jag tycker

Wille sa...

De får mötas på halva vägen. Om kvinnan inte nöjer sig med det så får hon städa den resterande biten själv.

Exakt, såvida halva vägen är "rimlig" i båda riktningar.

Min mor är tvångsmässigt pedantisk (som i: hon får ett nervöst sammanbrott om inte golvet är så rent så att man i teorin skulle kunna genomföra hjärnkirurgiska operationer på golvet). Trots att mina föräldrar varit skilda i 24 år så har min far fortfarande mardrömmar om det, och han är ingen slusk..
Att ens gå halva vägen i vissa extremfall är inte mänskligt.

Anonym sa...

För det första är killar i regel sopor på att städa.

Tja, kanske det men i SS-underofficersbarackerna i Bad-Tölz städades det nog betydligt bättre än svensk 'hemmafru-standard' :o)

När killar diskar så skvätter det över en hel lägenhet. Så jävla osmidiga. Samma sak om de varit i badrummet, vatten överallt. När de dammsugar är de jätteklumpiga och damsugar upp små dörrmattor eller drämmer till med dammsugarmunstycket så att lister pajar.

När killar städar görs det brutalt och effektivt, när det gäller 'små dörrmattor' och annat krafs som kan hamna i damsugaren så lär det knappast vara svenska hetero-killar som köpt den rekvisitan.

För det andra kan killar inte handla vettigt. Kom igen...man storhandlar liksom inte på 7-eleven. Skärpning.

Finns det verkligen såna fårskallar, nu när det finns Netto och Lidl?

Varför håller killar på så här & varför städar tjejer upp efter omogna killar? Jag förstår inte riktigt poängen. Är det kul att som kille leka omogen och ansvarslös?

Varför är tjejer så omogna att de städar upp efter killar?

hrm sa...

Konstigt att ingen börjat tjata om könsmaktordning och patriarkalt förtryck än...

sakine sa...

Wille! Min farsa hade en sambo som tvättade gröna blanka äpplen i klodrin! Jag vet liksom hur jobbigt det kan vara med en pedant-skummis.

Jonas, kompromissa låter okej, men beror väl på om båda går med på det...

RL, jaaaa killar fattar ju inte att handla smart. De är så primitiva, tänker inte långsiktigt alls.

Hall mfl, ja då får väl jag stå för det feminsitiska: jag ser faktiskt helt sjuka mönster när det gäåller förhållanden och annat: tjejer tar mer ansvar, killar töntar runt som småglin. Självklart handlar det om att slippa undan ansvar och ändå lyckas roffa åt sig maximal makt. Ni som inte ser vissa könsmönster måste vara blinda.

Anonym sa...

Fan VA SKÖNT att man e singel!!!!!!

Tror inte män o kvinnor passar ihop särskilt bra, särbo kan funka.

30 års ösesidigt förtryck! Lovely!

Kvinnor med sin städmani och sina jävla "ATT GÖRA" listor sin omvända logik, myskvällar och känslostormar.

Seen that, done that, been there...
några ärr senare...

burrr

Peter w

sakine sa...

Jonas, hehe...jag skrev det där inlägget efter en utekväll :)

Men låt oss ta det här med könsmaktsordningen en gång för alla. Individer påverkas av sig själva (sin historia, personliga egenskaper mm) OCH omgivningen.

Det där med pedanteri är egentligen inte min grej, det är bara det att...de flesta killar jag känner är ganska klumpiga (och jag tror att det beror på för slapp uppfostran). Problemet är då att en tjej alltid "rycker in" och tar ansvar även för vuxna män. Det är ju galet.

Jag skuldbelägger inte kollektivt (där har du skillnaden mellan mig och Gudrun Schyman & Mauricio Rojas). Jag vill inte heller flytta upp särskilt många jämställdhetsfrågor på den offentliga nivån, utan tycker att det borde vara en självklarhet i det privata.

De beteenden som vissa menar är biologi tror jag nästan alltid är kultur/omgivningens påverkan.

Anonym sa...

RL, jaaaa killar fattar ju inte att handla smart. De är så primitiva, tänker inte långsiktigt alls.

Jag handlar iaf smart och långsiktigt. All öl och whisky köps billigt av en kille på jobbet, vin får jag från Tyskland var 14:e dag och vodka får jag från Ryssland (som betalning för ett webjobb). Allt långsiktigt välplanerat och effektivt :-)

hrm sa...

Klart att det finns könsmönster i samhället, men som jag har förstått debatten är det skillnad på mänster och strukturer. Dessutom tycker jag att "könsmönster" är en väldigt ofullkomlig förklaring till det här, främst eftersom jag anser att du har fel. Curlingföräldrar är en större förklaring, och visst, föräldrarna kanske curlar sina söner mer än sina döttrar. Dock har det aldrig varit så för mig exexmpelvis, däremot har jag större frihet att göra vad jag vill än min syster. Det kan iofs ha med andra faktorer att göra också, som t.ex. att hon började skolan som sexåring och därför alltid varit yngre än andra, vad vet jag. Dock har hon det lättare med andra saker, men det kan också bero på att hon tar större strid mot föräldrarna än jag.

Björn Brändewall sa...

Varför ser vi inga tjejer som kommenterar på detta inlägg - vare sig det är medhåll eller invändning?
(Bloggägaren räknas inte)

Viva La Resistance! sa...

Kommentarerna verkar fokusera på städning. Jag skulle vilja invända mot en annan sak. Stil?? WTF...är det ett kön i Sverige som saknar stil är det kvinnan. I bästa fall kan ni klä er enligt senaste HM- eller Zarakampanjen och då är vi ändå väääldigt långt ifrån något som kan kallas stil. Dåliga mode-efterapningar kvalificerar sig helt enkelt inte!!

Fredrik Lindholm sa...

1-4: Kollektivistiska problemformuleringar.

sakine sa...

Hehe...jag är kanske inte rätt person att prata om fin stil, men över lag har tjejer bättre känsla för sånt än vad killar har.

Hall, jag skyller på päronen OCKSÅ.

bearwalk, bra fråga. Dels är det ju mest killar ute på nätet och i synnerhet ute i bloggvärlden. Dels...eller äh, jag finner ingen annan anledning.

hrm sa...

Överlag har folk sjukt dålig känlsa för stil. Men killar ligger lite i underläge tack vare dressmanns förädiska reklamer. Men om man skall se till den minoriteten av folk som faktiskt klär sig bra, är det möjligt att tjejer klär sig bättre, men det finns också mycket snyggare kläder till tjejer, till rimligare priser.