2006-03-13

Mauricio Rojas i farten...

...han skriver på DN-debatt i dag. Först blubb-blubb som human asylprocess och jada-jada, sen kommer slutklämmen:

"Vi är inte förpliktade att låta alla dem som knackar på vår dörr stanna, men vi är förpliktade att behandla dem alla med respekt och erbjuda dem ett anständigt väntrum."

Nämen så gulligt och anpassat till de svenska köksborden. Rojas är lika lite Sveriges "nyliberal" som mysfarbrorn i bloggposten nedan är Sveriges "moderata muslim".

Varför skulle vi ha några särskilda förpliktelser över h t? Bort med alla välmenande tassar och låt folk göra rätt för sig oavsett var de råkar vara födda eller var de vill bo. Svårare än så är det inte. Det är vad Sveriges liberaler borde säga. Floskler som luktar nationalsocialism finns det tillräckligt många som ägnar sig åt.

13 kommentarer:

sakine sa...

Hehe...säger nationalkonservatisten.

Hur börja förklara för dig? Du kan börja med att läsa mina gamla poster om ämnet integation & Rojas och återkomma sen. Det skulle underlätta.

...för nu ska jag till jobbet.

(Om du nu fått för dig att jag är något annat än liberal måste du ha drömt om det..sorry).

Anonym sa...

Vi är inte förpliktade att låta alla dem som knackar på vår dörr stanna

Det har han ju helt rätt i

Varför skulle vi ha några särskilda förpliktelser över h t? Bort med alla välmenande tassar och låt folk göra rätt för sig oavsett var de råkar vara födda eller var de vill bo. Svårare än så är det inte.

Det är också helt riktigt, dom som vill jobba ska få göra det, dom andra kan få kvittera ut en konservburk om dagen på förläggningen ;o)

Floskler som luktar nationalsocialism finns det tillräckligt många som ägnar sig åt.

Vad var det nationalsocialistiska med Rojas liberala text? ...jag kunde iaf inte hitta något sådant. Men det är iaf bättre att han skriver i socialistblaskan DN än när han uttalar sig i radio, för då fattar jag noll av vad han säger, fp-riksdagsmän borde leva som dom lär och själva göra språktestet.

sakine sa...

Magnus, du menar att jag pejar skatt? Japp. Förjäkligt för mycket skatt. Nu slipper jag dock jobba i det offentliga längre - puuuh! Vad gör du själv? Lever på mina pengar förmodar jag.

Betalar jag läkarna som tar hand om dig, också?

RL, äh du vet mycket väl vad jag tycker om integrationspolitik (den bygger till sin natur på kollektivistiskt blaj).

Wille sa...

Japp, ta bort alla former av socialbidrag, bostadsbidrag och offentliga arbetslöshetsersättningar och vips, Sverige kan öppna gränserna helt och låta alla som vill komma in i landet, arbeta, starta företag och skapa.

Enda anledningen att hålla på med invandrings- och flyktingspolitik är för att syssla med bidrags-protektionism: endast folk som äger "rätt" pass äga tillträde till statliga "gratis"-pengar.

sakine sa...

Wille, värmande att det finns en liberal någonstans som förstår.

Magnus, du har lite konstiga svar tycker jag (ibland). Typ som Fredrik Lindholm.

Anonym sa...

Saki: Lördag, fest hos redaktörn. Inflyttningsfest och INGEN kommer undan. Ta med det du vill dricka så kör vi.

/redaktörn

Wille sa...

Asylsökande icke-svenskar skall alltså tillåtas konkurrera om enklare jobb med orättvisa konkurrensfördelar?

..och vad exakt är dessa beryktade "orättvisa konkurrensfördelar"? Att familjen kan nöja sig med en Volvo istället för två? En TV istället för två? 20kvm per familjemedlem istället fö 40?

Vissa mindre borskämda människor kanske inser att man inte kan glida genom livet på en räkmacka, utan faktiskt kanske behöver arbeta lite ibland för att få det man vill..

Wille sa...

Menar du att svenskar är bortskämda och lata...?
Om vi ska generalisera: Ja.

Nu ska nämnas att jag inte gillar generaliseringar, det finns mängder med hårt arbetande, icke-bortskämda svenskar.
Men överlag finns det fler som är lata och bortklemade:
curling-föräldrar kombinerat med ett bidragssystem som ger folk intrycket av "gratis pengar" är ingen lysande kombination.

Wille sa...

Jag håller med om att det är lamt att asylsökanse ska få speciellt förmånliga skattevillkor.

Sänk skatten lika mycket för alla istället så löser det hela sig.

Exakt, lika regler och rättigheter för alla, och bort med alla bidrag så finns ingen anledning för vare sig flyktingpolitik eller några speciella begränsningar på invandring.

Att sitta och vakta på gränserna är en direkt konsekvens av att man börjat sprida andra människors pengar till folk som gödsel och kallat det "bidrag".

Olika regler för olika folk leder alltid till oreda: det finns alltid oförutsedda konsekvenser.

sakine sa...

Magnus, det är väl klart att folk är lata som maskar i ett system som gynnar lathet. Det gäller inte äldre så mycket, mest ungdomar i Sverige, utländska som svenska. För att inte tala om svenska studenter....*rhys*

All erfarenhet av ett samhällsfenomen är empiri.

Wille sa...

Wille: är den konstiga uppfattningen att svenskar skulle vara lata helt tagen ur tomma luften eller baseras den på empiri?
Empiri. Jag vet tyvärr alltför många som tycker det är ok att bara jobba halvtid/svart för att ta resten bidrag, ok att sjukskriva sig för att vara ledig, har en allmän "entitlement"-attityd där de har rätt till en massa saker utan någon motprestation osv osv.

Nu tror jag det är bättre med dem födda ca 50 och tidigare (dvs varit vuxna under fattigare tider och innan valfärdsstaten blev nanny-staten). De som är födda från 60-talet och framåt är dock alltför ofta hopplösa..

sakine sa...

Magnus: hans uttalanden går i den riktningen.

"Gemensamma värderingar", "Språkkrav" (en nyliberal skulle ha sagt krav på självförsörjning i stället), "Invandrares sociokulturella arv orsakar brott", "Speciella förmåner, räntefria lån, 'ambassadörer' etc för invandrare"...listan kan göras lång.

Därför socialism: Kläcka förslag för att upprätthålla de socialistiska inslagen i välfärdsstaten. Samt alla riktade löjliga 'förmåner' för förortsbor.

Därför Nationalism: "Sociokulturella arv", "svenska värderingar" och "språkkrav".
--------------
Ställ det här mot liberalism.

Att du hoppar över till nazism leder ingenstans om du vill förstå vad som menas.

Fredrik Lindholm sa...

Och hur skall vi förklara Boris Benulic?

"Jag vill att Sverige öppnar sina gränser helt för alla dem som längtar efter frihet och arbete. Det är dem vi vill ha hit – för de ger hela samhället en ny framtid. Släpp in dem bara – och det fort. Vi har plats för alla – därför ska vi ha fri invandring.
Men då ska vi också vara medvetna om att tillsammans med dessa svartmuskiga versioner av Karl Oskar och Kristina kommer också de som vill parasitera på sina landsmäns arbete. Det är ju så utländsk organiserad brottslighet etablerar sig – först i den egna etniska enklaven och så vidare ut i samhället.
Det är dem vi ska nita. För vår skull och för deras landsmäns skull.
Mer komplicerat än så är det inte. Man förstår det inte om man växt upp på Lidingö eller i Äppelviken – men vi som haft kompisar som gått omkring med biljardköer utan att de spelat biljard förstår nog det rationella i mitt resonemang.
"