2006-02-21

Ey, gringo. Vadan detta?

Carlos Rojas är en trevlig filur. Redan för mer än ett år sedan (då han fortfarande skrev i Metro) erbjöd han snabbt en blatteallians. "Vi blattar i media måste hålla ihop". Tsss...Ni kan ju gissa min inställning till sådant erbjudande. Nå väl.

Nu skriver killen en krönika som bl a tar upp Luf. Underliga grejer. Krönikan handlar om nassar (vad jag förstår) och så kommer han in på:

"...på sistone har jag mer och mer börjat märka av en till grupp som är nästan lika imponerande i både sina teorier och sin framtidsvision. Jag har inte kommit på nåt sweet namn för dom, men man kan väl säga att det dom har som grej för sig är att dom vill att alla ska vara lika. Dom ser framför sig ett idealsamhälle där ingen reagerar på att vi ser annorlunda ut eller pratar annorlunda. Ett samhälle där olikheter främjas är ett ont samhälle, enligt dom. Omvända nazister kanske man ska kalla dom, dom som verkligen tror på att få uppleva ett Sverige eller en värld där alla får plats på villkoret att alla är så slätstrukna att vi inte ser skillnad. Lycka till jao! För mig känns det lika nära inpå omöjligt som nazisternas vision om ett Sverige där alla är gjutna med samma blod. Dom som lattjar runt dom här teorierna är allt ifrån white trash från Norrköping, till kvasismarta slipsnissar från Liberala ungdomsförbundet till indiesar med brallor så tajta att ballen snart spricker."

Då måste jag ändå undra: vem f-n i Liberala ungdomsförbundet är emot olikheter? Ingen. Får man be killen läsa på om liberalism? Finns en del att lära sig på www.luf.se. Vi är däremot många, inom och utanför Luf, som tycker att det är skittöntigt (förvisso skojigt, men ändå töntigt) med grinoismen. Problemet är inte generaliserandet, problemet är att ni lever på bilden av blatten som det ständiga [exotiska]offret. Den som behöver särbehandlas, ihjälkramas och få allt från egna Hoodsfredsfestivaler till platser i diverse kulturflumprojekt i mångkulturens (finns det något mer misshandlat begrepp i Sverige än mångkultur?) namn. Min slutsats är inte att killen Rojas är rädd för att 'vanliga svennar' drömmer våta drömmar om homogenitet. Nej, det här ser ut som ett lite nördigt uttryck för att gringopojkarna är lite skraja för att tappa blattemonopolet. Ta ett djupt andetag, ni lär överleva ett bra tag till. Som komplement till Öz och Shan. Och era fester är det inget fel på! Men pssst: var inte så avslöjande. Så fort ni börjar överdriva kramar och gulliga texter om homos eller brudar, då anar man ugglor i mossen. Och vakta för fan tungan när ni i tid och otid pratar vitt och brett om icke-PK-grejer. Litet tips, bara.

...men men. Jag spekulerar ju bara. En bra bit utanför Blattealliansen. Så fett me kramar kära brushor! Bara ni ser till att ha nästa grinofest i flempanhooden.

16 kommentarer:

Jonathan Leman sa...

Jag känner inte Carlos Rojas personligen men har alltid haft rättt svårt för honom. Fåniga funderingar nedklottrade på papper, är ungefär vad jag brukade tycka om hans Metro-krönikor. För ett drygt år sedan skrev killen en kolumn där han menade att det är judars fel att romernas förintelse inte uppmärksamats tydligare och att hat mot judar därför är förståligt. Som sagt, fåniga funderingar.

sakine sa...

Tror jag vet vilken krönika du syftar på. Men den var väl inte så farlig? Sen kan man ju kanske fråga sig vad poängen var.

Aja, de ska ändå få lite cred för att de uppenbarligen mättar ett behov som finns i det här samhället.

Jag kan inte låta bli att tänka på ett Rand-citat. Den om dubbelparasiten :o)

sakine sa...

Krohnman: så sant, så sant.

De borde akta sig för att sväva ut, utan hålla sig till nöjesbranschen.

Jonathan Leman sa...

Sakine

nej, den var inte så farlig, bara jävligt korkad och ogenomtänkt. När det gäller tidningen Gringo ä'r det ju samma sak i varje nummer. blatte hit, blatte dit. Snart är väl blatte ett registrerat varumärke

sakine sa...

Jonathan, du har säkert helt rätt. Minns en annan polare som lackade lite på texten.

Registrerat varumärke? Why not ;-)

Fast de (Gringo) sitter ju i en rätt skön sits. Eller har gjort i mer än ett år, iaf. Kritiken har varit lite väl futtig.

Jonathan Leman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jonathan Leman sa...

Jag tror att man är försiktig med att kritisera gringo eftersom motiven för kritiken skulle ifrågasättas. "Vadå, har du nåt emot invandrare eller?"

http://www.gringo.se/debatt.asp?id=37
artikalr som denna brukar man ofta kunna läsa i gringo
men jag tycker tidningen exotiserar ganska mycket. Och åsikten carlos hade om att alla blattar i media ska hålla ihop visar ju på hur svårt gringo själva har att se svartskallar som annat än en homogen grupp. Tidningen har bara rum för EN typ av blatte. jag har jävligt svårt för de PK-iga och floskelindränkta strukturalistiska analyser som carlos leverar.

Anonym sa...

Imponerande gosse den där Carlos, födgeni! Önskar ibland jag hade hans förmåga att sälja sig PK i kubik, men inte så ofta. Burr!

Men de ger nog mycke brudar o spånken iaf. Respekt!

Peter W

Anonym sa...

Jag instämmer i mycket av Sakines och kommentarförfattarans Gringo-kritik (har själv stångats med gringoismen på min blogg), men det som gör mig lite fundersam är att denna kritik mestadels verkar komma från högern (liberaler / moderater / folkpartister).

Jag kanske har fel, men det är mitt intryck. Och det oroar mig, för jag betraktar mig som vänster. Så ja, jag börjar undra om det liksom är jag eller "ni" som borde byta sida.

...det var en liten förvirrad fundering såhär mitt i veckan.

Anonym sa...

Jo förresten, här:

http://xiomara.wordpress.com/2006/01/12/5-gringoogle/

sakine sa...

Xiomara, du har en klar poäng i att kritiken borde breddas ut till andra (än enbart liberaler eller 'höger-människor') också. Det beror dock lite på vad du menar med 'vänster'. Den SVENSKA vänstern har en tendens att ÄLSKA kollektiviserande och offerskapande i sann gringoism. Vilket är ruskigt tröttsamt.

Jag gillar att gringosen har sjukt mycket humor och trackar nationalism då och då. Det gör även jag. Men deras världsbild som de målar upp är överdrivet ensidig. Vill de vara komiker - jättebra. Men vill de tas på allvar av folk från 'verkligheten' - mja.

Min kooompish Krohnman har en färsk & grym bloggpost om detta ämne: http://blogdizz.blogspot.com/

sakine sa...

Jonathan, ja det kan ju ligga lite i det. Folk är så skrajsna. som vanligt.

Peter... :-)

Jonathan Leman sa...

sakine

det ligger nog mer i det du skrev
om vurm för förenklingar, kollektivism och offermentalitet

sakine sa...

Yes, det sprider sig till hela befolkningen! Man häpnar när man hör hur folk resonerar. Nog har vi sjukt mycket konstiga fördomar (inte så konstigt i segregation), men de hjälper ju knappast att befästa dem bäst det går och lite till.

Lite off topic: Jag ska få prata om offerskap och kränkningar på radio (SR) snart...lägger upp länk då. Jag kanske kan lyckas smyga in lite gringo-kritik =)

sakine sa...

hahaha! Fick mig ett skööönt garv efter en länk som en kompish mailade:

http://gringo.se/bloggish/2006/02/paris-my-love.html

Kolla kommentarerna & länkarna!

"Ey, brushan svara dom!"

:oDDD

sakine sa...

Krohnamn, jag med! Vi är väl förtjänta av lite kramish åtminstone. jag har ju ödslat 2 (!) bloggposter på dem.