2006-02-08

Ät FETT och var glad

En virrpanna till kommunalråd i Nynäshamn fick i förra veckan för sig att uppmärksamma "en mycket viktig fråga". Att förbjuda motverka stora chipspåsar! I bland undrar man hur lite kommunalråd egentligen har att göra. Om vi lugnar ner oss lite och slutar spela folkhälsoprofeter kan vi ta en titt på saklig forskning. Man dör inte av fett.

Den stora folkhälsofaran är snarare den psykiska. Att folk beter sig som stora bebisar och inte ens kan kontrollera hur mycket dem vill röka, äta eller whatever (varför nickar man annars ja till diverse förbud och regleringar?). Eller så skapar man dessa 'kollektiva' sociala sjukdomar vilket leder till ätstörningar. Men folkhälsofantasternas logik borde vi också förbjuda margarin och olja? Folk kan ju kasta i sig hela paket och hälla i sig en hel flarra på nolltid. Logik och logik. Stora chipspåsar är livsfarliga, små ciggpaket (som förbjöds förra året) likaså?

9 kommentarer:

Anonym sa...

En virrpanna till kommunalråd i Nynäshamn fick i förra veckan för sig att uppmärksamma "en mycket viktig fråga". Att förbjuda motverka stora chipspåsar!

Vad var det för sorts kommunalråd, dvs från vilket virrpanneparti?

Om vi lugnar ner oss lite och slutar spela folkhälsoprofeter kan vi ta en titt på saklig forskning. Man dör inte av fett.

Nja, om du bara äter det fett som finns i chips är det nog lite kris (...om inte annat kan det bli trångt att kränga dig i babydollklänningen inför blogmöten och annat liberalmingel :o). Artikeln nämner ju istället att det gäller att minska intaget av mättat fett och öka fleromättat fett.

Men jag håller med om att storleken på chipspåsar är något som politiker ska skita i.

sakine sa...

Socialdemorkat är han. Men de styr tillsammans med Fp i Nynäs, skulle verkligen inte förvåna mig om de delade uppfattaning i Den Viktiga Frågan.

Ähhh!Jag är säker på att det mesta är struntprat. Man kan äta mycket utan att dö eller bli sjuk. Hela debatten är ju så överdriven.

Man borde inte lägga sig i folks matvanor det misnta lilla. Däremot är det helt i sin ordning att ha skolgympa och främja idrott.

Anonym sa...

Socialdemorkat är han. Men de styr tillsammans med Fp i Nynäs, skulle verkligen inte förvåna mig om de delade uppfattaning i Den Viktiga Frågan

Hmm, sådana 'viktiga frågor' kan iofs komma från alla sorters politiker. En vänster/kommunist eller mp:are för fram sånt här trams av ren övertygelse, en borgare möjligen i ett utbrott av begynnande alzheimers men en sosse gör det av ren dumhet :o)

Jonathan Leman sa...

Helvette vad sugen jag blev på chips nu. befinner mig i den obehagliga situationen där jag har dipp hemma men inga chips. Hur har det hänt?

sakine sa...

Rl, helt rätt! Man kan ju nästan tro att du har varit mijöpartist/kommunist eller nåt.

Jonathan, du kan ju använda dippen till grönsaker. Men det kanske inte duger, förstås. Chips var jag också sugen på i går. Protestäta, proteströka och sånt får man ju göra.

Sen har någon påstått att man fryser mindre om man äter fett på vintern :o)

Jonathan Leman sa...

Jag gick till närbutiken och inhandlade en påse Lantchips med gräddfilsmak. Utmärkt att flotta lite när man skriver uppsats.

"Protestäta, proteströka och sånt får man ju göra. "

Ja på ett sätt känns det ju roligare att feströka nu. Man står insvept i en filt och gör uppror mot folkhälsan. Precis på samma sätt kändes det jävligt bra att köpa en riktig maxipåse med chips och äta upp själv medan akrylamidpaniken pågick som värst!

Jonathan Leman sa...

Grönsakar? Vad är det för nåt?

sakine sa...

Jonathan, chips är den perfekta plugg-födan.

Hehe...grönsaker? De där färgglada bitarna som flyter friterade i oljan.

Yeah, protest-protest! Det blir festande 3 (!) kvällar denna vecka. Mycket busigt, mycket trotsigt, mycket bra.

Anonym sa...

Rl, helt rätt! Man kan ju nästan tro att du har varit mijöpartist/kommunist eller nåt.

Ånej så illa är det inte, jag har ju bara varit en simpel fascist ;o)