2006-02-24

Jämställdhet sliter på svenska kvinnor

...lyder en idiotisk rubrik i dagens Metro. Men hallå, grottmänniskor, det är inte 'jämställdhet' som sliter på kvinnor, det är mäns eviga smitande från ansvar.

Inställningen är inte sällsynt. Ett annat exempel: Jag & Karin Svanborg från Liberala studenter skrev en debattartikel om att jämställdhetsnätverk (som Birgitta Ohlssons Felira) är att föredra framför kvinnoförbund (som Liberala tanter). Poängen är påpeka det självklara: att permantent särorganisering inte hjälper, utan snarare motverkar, jämställdhet. Kvinnor tar 'monopol' på jämställdhetsarbete i periferi, medan män ägnar sig åt 'viktigare saker'. De svarade så klart inte sakligt på vår klockrena kritik. I stället pratade man om "onödigt påhopp" och snyft-snyft. Hur som helst, svar kommer i nästa nummer av "tidningen Nu". Nog om det.

Det är bara det att det slår mig hur illa ställt det är med jämställdheten i både stort och smått. Killar eller män gör allt för att smyga förbi en jämställd ordning (för fan, ni unga killar, skärp er för i helvete om ni inte redan gjort det), tjejer rycker in och räddar/ursäktar ständigt och äldre lunkar på som alltid förr. Noll analys. Noll praktisk jämställdhet. De som vill leva efter unkna roller - go ahead. Men ni som påstår er vara för jämställdhet...? Tackar vet jag liberala feminister (eller kalla det 'jämställdister' om ni så vill) som både ser, och som agerar jämställt. I slutändan är det det som räknas.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Läste nånstans:

"När kvinnor märker att mannen inte är som en kvinna, dvs städar 5 timmar i veckan och planerar varenda
detalj minst en månad i förväg så blir hon besviken och tycker att mannen är "ett barn" och måste "växa upp".
Som singel har jag aldrig bettet mig som en normal kvinna gör i ett hushåll. Sen tolkar kvinnan det som att
jag VÄNTAR på att hon skall göra det. "

Detta är ju ett annat sätt att se på "smyga förbi en jämnställd ordning" Sakine!

Varför skall nödvändigtvis enbart kvinnor ha problemformuleringsprivilegiet? Det fär mig att misstänka att det är inte jämnställdhet som är målet, utan all makt och hämd för historiska oförätter mot kvinnor.

sakine sa...

Hrm...kanske ligger något i det du skriver. Jag ser inte på medmänniskor som barn för att de städar dåligt (herre G. Du skulle se min dammiga och evigt ostädade lya). Sen är jag kanske lite irrationell och ilsken när det kommer till feminism, en dos bitterhet finns här alltid. Men det jag skriver om i inlägget syftar framförallt på exempel där jag ser fördomar och särorganisering i traditionell bemärkelse. Och det blir ju bara så fel.

Eller vad anser du själv om kvinnoförbund te x?

Anonym sa...

Positiv diskriminering, kvinnor kan, och som du säger kvinnoförbund cementerar ett A och B lag,
"ja hon är ju en duktig företagare...för att vara kvinna alltså!" Inte bra!

Jag är inte ett dugg intresserad av idrott, men funderar en del på hur den skulle kunna förändras i detta avseende, kommer inte på nåt bra alls. Så det kanske är bra i detta fall att ha A och B dvs man och kvinno idrott separearde.

Hemska tanke, om det vore så att i en fri konkurens-situation så kommer olika grupper få olika representation, hur skall man hatera det? Jag tycker ju att meritokrati måste gälla förståss, även om jag som vit cetraleuropeisk man, kanske ligger hyfsat till så är det ju inte säkert att jag ligger bäst till.

Det är kanske inte så stort problem trots all, mycket talar för att variationen av "kompetens" inom en grupp är antagligen större än variationen mellan grupperna. Normalfördelning och allt de där.... det är du ju själv ett bra exempel på när du nämner din städsituation, jag däremot är nog i detta avseende en representativ tjomme lite skit i hörnen är bättre än ett rent helvete. Nåja eftersom jag gjort en ideologisk vandring mot ungefär samma plats som du tror jag, håller jag med om att för mycket styrande och ställande av "myndigheter" politiker och organisationer så gott som alltid drar iväg mot någon hopplös extermsituation som ingen har någon glädje av. Jag tror mer på den spontana ordningen och noninteference från sådan som försöker ordna det bra för någon annan.

Peter W