2006-02-24

Jag har fått det där russinbeskedet

...i läcker färg från premiepensionsmyndigheten. Är uppe i 125 411 kr. 14 477 av det är från 'premiepension', resten från inkomstpension.

Hur ligger man till då? Borde man byta och trixa?

8 kommentarer:

Wille sa...

Några tips och sanningar (som investeringsrådgivningsbranchen inte gillar):
- Inga aktivt förvaltade fonder slår någonsin index över en längre tidsperiod. (både Benjamin Graham och Warren Buffet, båda investeringsgurus har uppmärksammat detta, bland många andra).
Dessutom är aktivt förvaltade fonder dyrare (de tar mer emellan), eftersom de är just, aktivt förvaltade. Dyrare samt sämre utveckling på lång sikt är knappast någon lysande kombination..


- Lösningen: satsa på index-fonder, det är fonder som är viktade att följa aktieindex så nära som möjligt.
Själv har jag en del pengar i Vanguard Emerging Markets Stock Index-fond, samt Vanguard 500 Index.
Den tidigare följer index i ett antal "Emerging Markets" i Kina, Indien och Östeuropa. Den andra följer Amerikanska börsens S&P 500 Index.
Vanguard har ett gott rykte samt låga förvaltningsavgifter (krävs inte så mycket förvaltning om de bara behöver vikta efter index).

DISCLAIMER!
Detta är icke att anse som investeringsråd eller rekommendationer på något sätt. Texten reflekterar endast författarens personliga åsikter.

Anonym sa...

Från min gamla reklambyrå brukar jag få betryggande pensionsgrejer från 'Dresdener Bank', så varför öht öppna det oranga-sosse-kuvertet?

Wille sa...

RL:
Personligen tror jag inte på att några pensionsgrejer är "betryggande": De flesta europeiska staters regeringar kommer nog att plundra pensionerna innan de flesta 70-80 talister går i pension med tanke på den tickande demografi-bomben..

Själv litar jag inte ett dugg på pensionssystem, och sparar inte ett öre själv i pensionssparformer: jag investerar en del av min inkomst på egen hand istället.

sakine sa...

Hmm...tack för alla tips. Låter lite klurigt.

Det där med regeringar som plundrar pensioner framöver är inte helt otänkbart :o/

Hm, hm, hm.

Wille sa...

..svenska staten har så vitt jag vet redan varit och nallat lite ur pensionskistan.

När kriserna blir större och skatteunderlaget mindre så kommer det nog bara öka i omfattning och frekvens.

sakine sa...

...risken för framtida kriser är nog inte allt för minimal här. Störigt. Bäst att hålla koll på sina tillgångar, med andra ord.

Det här med privatekonomi är ganska rörigt. Fonder, studieskulder, löner osv. Tråkigt men viktigt. Tror jag ska rensa i pärmarna i dag...

Björn Brändewall sa...

Kapitalförsäkringar är ett trevligt alternativ till fonder; då man kan köpa och sälja på egen hand, med bara någon dags fördröjning. Ungefär som ett mellanting mellan aktier (där man måste ha stenkoll själv) och fonder (där man låter förvaltaren sköta allt).

Så när man tror att vi nått toppen på en högkonjuktur, kan man logga in på webben och börja pytsa över några tusenlappar till lågriskfonder-som bara-följer-inflationen. Och vice versa efter lågkonjunkturen.

Jag kör med Länsförsäkringar.

Fredrik Lindholm sa...

Ursäkta franskan, men fondsparande suger noshörningsröv!

Vem skulle köpa aktier från företag de inte har läst in sig på? Eller företag man knappt vet vad de heter eller gör? Men plojen att slänga ihop en mischmasch av olika aktier och sälja in dom som ”Futura”, ”Rysslands-” eller ”Asienfonden” är det många som går på. I alla fonder låter man de bättre aktierna täcka upp för de sämre aktierna. Det finns inga bra fonder, bara mer eller mindre dåliga. Att kontrollera att ens fondmäklare inte blåser en kräver så mycket arbete att man lika gärna kan bli day-trader själv.

Dessutom är det ett mindre vågspel att pensionsspara än att låna till husköp. Men husköp finns det inga statliga fonder för sådär.

På Liberal Debatt har jag startat tråden Opt-out för PPM?