2006-01-31

Yttrande-, & pressfrihet

...visst, det kan tyckas tjatigt. Men uppenbarligen behöver det tjatas lite om det. Två herrar gjorde sig bekväma i morgonsoffan i dag. Båda sluddrade otydligt om vad de egentligen tyckte och stod för i sak. Ur den ena slank det att "karikatyrbilderna skulle ju aldrig ha publicerats...".

Då kan man fråga sig om bilder/innehåll/texter, som grupper anser är kränkande eller förlöjligande, ska förbjudas? Ska graden av 'upprördhet' avgöra vad 'fri' press ska få publicera och inte få publicera?

Jag saknar vettiga yttrandefrihetsförespråkare i debatten. Har under dagen fått debattera frågan med folk som påpekat hur känslig frågan är. Jaja, men det hindrar väl oss aldrig från att stå för det vi tycker och ryta ifrån. Än så länge tillåts det i Sverige.

(Uppdaterar detta inlägg strax med en länk till en text angående yttrande- och pressfrihet i frågan om Muhammed & Jyllands-Posten).

13 kommentarer:

Jonathan Leman sa...

Jag skrev om detta i min blogg också.
http://jonathanleman.blogspot.com/

Ska graden av obekvämhet och möjlig orsakan till upprördhet avgöra vad som får publiceras. I så fall, mina vänner, är vi farligt ute. Det är precis som du säger. Det finns ingen som sätter ner foten tydligt och försvarar en fundemental åtskillnad mellan regeringar och landets fria press

sakine sa...

Eller nja, det tycks kunna ta lite tid.

Passar däremot på att påminna om Liberala klubbens seminarium om Byggnads & arbetsrätt ikväll!!

(Gå in på www.folkpartiet.se/stockholm)

sakine sa...

Jonathan! bra gjort.

Ju fler liberaler där ute desto lugnare sover jag om nätterna :-)

sakine sa...

Laurizio, jag missade Nerbrand, men jag hörde ju Johan Norberg (som är...typ Sveriges bästa svenska liberala debattör?) i en debatt om Åke Green & yttrandefrihet. Han var helt stum när Amalia Adamo sa "TÄNK PÅ HITLERTYSKLAND!!! Vi måste inskränka på yttrandefriheten!". Jag höll på att smälla av :-) Även Wolodarski var rätt mesig och tam i liknande debatt.

Jag tycker att man bör vara lite mer offensiv i den här frågan.

sakine sa...

...och framförallt många. Inom politiken fegar dessvärre allt för många, kanske är journalister en bättre grupp.

Men i morgon bör jag iaf ha en text på luf:s hemsida...efter många om och men :-)

Många!

Sven Holmström sa...

"Johan Norberg (som är...typ Sveriges bästa svenska liberala debattör?)"
Jo det är han ju. Främst för att han har en bättre stilistik än någon politiskt aktiv sen Dante, (det där var nog inte sant) men också för att han är mycket mån om att odla sitt utseende som vänsterliberal.

Tyvärr är PM ännu bättre på att argumentera. Trots att han har fel. Det är väl den där religiösa glöden parad med filosofisk skolning.

Anonym sa...

Jag skulle önska att alla (västliga) media som i någon mening står på tryckrihetens sida skulle återpublicera bilderna dubbelt upp. Det skulle bli intressant o se en boycott av alla västländer och vem som behöver vem mest. Det kommer aldrig att hända dels för att media sitter i mjukryggs-politikernas knä beroende av sina press stöd mm och dels pga det vänsterperspektiv som media har. Vänstereliten vurmar andra kulturer (teoratiska o socialistiska diktaturer) mest för att de föraktar sin egen kultur (marknadsekonomisk demokrati).

men önska kan man ju..
Peter W

sakine sa...

Ja, problemet (eller vad man ska kalla det) är ju fegheten. Och nu Sverigedemokraterna ska publicera karikatyrer i nästa numret av deras tidning. I stället borde övriga ta en seriös debatt. På samma sätt som man önskar att fler "friska" muslimer protesterade, önskar man att fler demorkatiska länder och tidningar reagerade.

Man undrar ju var det här ska leda.

http://www.sverigedemokraterna.net/index.php?action=fullnews&id=551

Jonathan Leman sa...

"Beträffande den muslimska bojkotten av danska varor, så hoppas jag att svenskarna och andra icke-muslimer gör sitt bästa för att mildra effekterna av denna genom att stödköpa danska produkter."

typiskt en rasist att tillskriva en grupp samma åsikt. Det är ju knappast så att alla muslimer tycker samma sak.

sakine sa...

Jonathan, jo det är det här som får en att tappa hoppet. Tänk att folk måste dela upp människor så där.

De flesta muslimer jag känner (och då har jag en hel del i släkt & bland vänner) skulle aldrig flippa ut för ett par töntiga karikatyrbilder. Aldrig. Idioterna som gör det lyckas ju: många köper deras bild av att de är företrädare för världens muslimer.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sakine sa...

Jonas, jo. Det finns en del ganska vettiga i Sverige (Dilsa, Nalin mm) men det kan inte vara så kul.

Jag förstår dem som inte pallar, och dessutom känns det för många ändå hopplöst. Man känner inte heller att man ska bry sig om det muslimer där eller där pysslar med. Gissar bara.

Fredrik Lindholm sa...

Oj! Madon "länkade" till SD. Har hon lärt sig i-n-t-e-l-l-e-k-t-u-e-l-l h-e-d-e-r-l-i-g-h-e-t nu?